Den Haag zet treinverbinding met België door

De gemeente Den Haag gaat door met de voorbereidingen voor een treinlijn tussen de hofstad en Brussel. Woensdag werd bekendgemaakt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de aanvraag in behandeling neemt. Dit betekent dat de plannen rond de zogenoemde Lage Landenlijn verder kunnen worden uitgewerkt.

Den Haag wil er zeker van zijn dat de stad een rechtstreekse treinverbinding houdt met Antwerpen en Brussel. Sinds de Fyra is uitgevallen rijdt sinds 18 februari twee keer per dag een intercity van Den Haag naar Brussel. Vanaf 11 maart gaat de frequentie omhoog naar acht keer per dag. Mogelijk blijft deze verbinding permanent, zo heeft staatssecretaris van Verkeer Wilma Mansveld (PvdA) laten doorschemeren, maar de gemeente wil daar niet op vertrouwen.

"Alhoewel het een verbetering is dat er weer een intercity rijdt tussen Den Haag en Brussel, is dit slechts een doekje voor het bloeden vanwege de tijdelijkheid van de verbinding en vanwege de lage frequentie", zegt wethouder van verkeer Peter Smit (VVD). "Ons streven is om zestien keer per dag een treinverbinding tussen Den Haag en België te hebben. In de brief van staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer van afgelopen maandag is dit niet verzekerd. Dus gaan we door met ons initiatief voor de Lage LandenLijn."