Bussemaker zoekt kandidaten voor homoprijs

Minister voor homo-emancipatie Jet Bussemaker (PvdA) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs. De staatsprijs, die in mei wordt uitgereikt, is bedoeld voor een persoon, groep of instelling die zich hardmaakt voor de emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De eerste Jos Brink Prijs werd in 2009 uitgereikt aan Henk Krol, de oprichter van de Gay Krant. Krol is sinds september Tweede Kamerlid voor ouderenpartij 50Plus. Twee jaar later werd de prijs uitgereikt aan alle vrijwilligers van homobelangenorganisatie COC. De winnaar krijgt tienduizend euro en een 'kunstobject'.

Behalve kandidaten voor de Jos Brink Prijs roept Bussemaker ook op kandidaten voor te dragen voor de Innovatieprijs voor Homo-emancipatie. Die aanmoedigingsprijs, duizend euro groot, werd twee jaar geleden voor het eerst uitgereikt. Winnaar was toen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

De jury staat onder voorzitterschap van cabaretière Sara Kroos en bestaat verder uit zangeres Karin Bloemen, schrijver Arthur Japin, cabaretier en tv-maker Jörgen Raymann en journaallezer Rik van de Westelaken. De Jos Brink Prijs en de Innovatieprijs voor Homo-emancipatie worden op 17 mei uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.