FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 januari 2013

Volkskrant herdefinieert cultuur

De bezuinigingen op cultuur van het kabinet Rutte I worden inmiddels duidelijk zichtbaar. Waar men vroeger nog gapend moest toezien hoe er onder de noemer cultuur allerlei subsidieabsorberende verschijnselen als toneel, literatuur, ballet, poëzie, de beeldende kunst en de kunstzinnige film aan de man gebracht moesten worden, wordt dat anno 2013 veel democratischer bepaald.

Graadmeter daarbij is in dit geval de Volkskrant. Niet voor niets geldt die krant in Nederland immers nog altijd als toonaangevend op het gebied van kunst en cultuur. Onder zijn lezers staat de krant op alle vlakken bekend als genuanceerd kritisch.  

De cultuurpagina van de Volkskrant geeft vandaag zoals altijd een overzicht van de belangrijkste culturele gebeurtenissen van het moment. Zo blijken de Duitse media erg onder de indruk te zijn van het huwelijksleed van voetballer Rafael van der Vaart, schijnt Justin Bieber te bidden voor een overleden paparazzo en is Boer zoekt vrouw het best bekeken programma van 2012.

Volkskrant cultuur
De cultuurredactie van de Volkskrant schijnt op dit moment reikhalzend uit te kijken naar Avatar 2, het tweede kind van Jan Smit en een eventuele reünie van The Backstreet Boys. Ook wordt er verwacht dat de relatie tussen Badr Hari en Estelle Cruijff geen lang leven beschoren meer zal zijn.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker heeft overigens nog altijd niet gereageerd op de vandaag aangekondigde scheiding van Rafael en Sylvie van der Vaart. Waarschijnlijk zal de Volkskrant-redactie morgen in zijn redactioneel commentaar uitgebreid, maar genuanceerd kritisch verslag doen van dat zwijgen.  

Premier League Darts breidt uit

De Premier League Darts breidt uit. Vorig jaar deden er nog acht spelers mee, nu zijn dat er tien. De  tien spelers zullen één keer tegen elkaar spelen waarna de twee slechtste darters eruit liggen. De wedstrijden worden iets korter. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen zijn van de partij. 

Het format wordt best of twaalf legs, dit was best veertien legs. De tien deelnemers zijn: titelverdediger Phil Taylor, James Wade, Adrian Lewis, Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Simon Whitlock, Andy Hamilton, Wes Newton, Gary Anderson en Robert Thornton. Van Gerwen, Newton en Thornton zullen hun debuut maken in de Premier League.

Taylor, Wade, Lewis en Van Gerwen waren zeker van een plek in de Premier League omdat ze in de top vier staan van de Order of Merit. De overige zes plekken zijn opgevuld door de PDC. 

De Premier League gaat van start op 7 februari in Dublin. De playoffs zijn veertien weken later op 16 mei in Londen. In de eerste negen weken zullen de darters één keer tegen elkaar spelen. Na deze competitie zullen de acht overgebleven spelers de resterende vijf avonden nog één keer tegen elkaar in actie komen. Dit zal inhouden dat sommige spelers dan twee keer op één avond in actie zullen komen. De top vier na veertien weken darts zullen deelnemen aan de play-offs. 

Ajax vraagt dispensatie voor Bazoer

Ajax heeft bij de KNVB dispensatie aangevraagd voor jeugspeler Riechedly Bazoer. De Amsterdammers hopen op deze manier dat de jonge verdediger in de tweede seizoenshelft toch wedstrijden kan spelen.

Volgens de amateurregels mag de zestienjarige Bazoer, die deze winter overkwam van PSV, de rest van het seizoen geen officiële wedstrijden meer spelen voor Ajax. De kans dat Bazoer dispensatie krijgt, lijkt niet al te groot.

"Er loopt met Ajax een discussie over dispensatie. Die kans acht ik niet heel groot", aldus Bert van Oosteveen, directeur betaald voetbal. "We leven in een vrij land, dus als hij voor Ajax wil uitkomen en niet meer voor PSV, moet dat natuurlijk kunnen, maar had het dan lekker aan het eind van het seizoen gedaan."

'Leerdam kan naar Duitsland en Rusland'

Kelvin Leerdam heeft over interesse niet te klagen. Volgens Voetbal International hebben diverse ploegen uit Duitsland en Rusland interesse in de middenvelder van Feyenoord.

Het is niet duidelijk om welke ploegen het precies gaat. Ook zouden een paar Nederlandse clubs de situatie rondom de middenvelder in de gaten houden. Eerder ging de naam van FC Twente al rond als mogelijke nieuwe club. Leerdam wil zijn contract bij Feyenoord niet verlengen en naar aanleiding daarvan besloot trainer Ronald Koeman geen beroep meer op hem te doen.

Leerdam maakte in 2008 zijn officiële debuut voor Feyenoord en speelde tot dusver 96 duels voor de Rotterdamse club. De 22-jarige speler was totdat hij bekend maakte niet te gaan verlengen, een basisspeler in de formatie van Koeman.

.

Topman Google bezoekt Noord-Korea

Google-topman Eric Schmidt brengt binnenkort een bezoek aan Noord-Korea. Het gaat om een privéreis en humanitaire missie, die nog deze maand zou kunnen plaatsvinden, zeiden twee ingewijden tegen Associated Press.

Het zou voor het eerst zijn dat een topman van de internetgigant een bezoek brengt aan het land dat het strengste internetbeleid ter wereld voert. Hoewel Noord-Korea volgens leider Kim Jong Un een moderne 'industriële revolutie' doormaakt, is een vrij toegankelijk internet geen onderdeel van de strategie.

Het is nog niet bekend met wie Schmidt in Noord-Korea zal spreken. Eerder trok Google zich terug uit China, toen dat land veel strengere censuur ging toepassen op het web.

Tanja Nijmeijer wilde non worden

Tanja Nijmeijer wilde vroeger non worden. Op de universiteit verloor ze echter haar geloof in God. Dat heeft de Nederlandse FARC-strijdster gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian.

De in Denekamp geboren Nijmeijer vertelt dat ze is grootgebracht in een katholiek gezin en dat ze daarom non wilde worden. "Toen ik met school begon, raakte ik flink aan het twijfelen over religie en het bestaan van God. Op de universiteit werd ik een overtuigde atheïst." Nijmeijer treedt namens de FARC als onderhandelaar op bij de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Cuba. Na een maand in de Cubaanse hoofdstad Havana te hebben verbleven, mist ze de jungle en haar kameraden, zegt ze. Verder geeft ze aan dat als de vredesbesprekingen slagen, ze een FARC-strijdster blijft. "Als we vrede en sociale rechtvaardigheid bewerkstelligen, zou ik bij de FARC blijven en blijven doen wat nodig is."

De Nederlandse gaat ook in op de bewering van een door de FARC ontvoerde en in 2008 bevrijde Amerikaan, Marc Gonsalves. Nijmeijer werd destijds gekozen om op te treden als tolk voor Gonsalves en de twee andere Amerikanen die net als hij waren ontvoerd.

Gonsalves zei in november tegen de Miami Herald dat hij zich erg bedreigd voelde door de Nederlandse. Ook noemde hij haar 'een echte terrorist'. Nijmeijer zegt zich te herinneren dat Gonsalves eens tegen haar heeft gezegd dat de regering van zijn land de hele FARC in zes maanden tijd kan uitroeien. Daarop zou zij hem hebben toegebeten dat zij in dat geval allemaal zouden sterven.

Nijmeijer stelt nu echter dat ondanks haar harde woorden, ze medelijden had met de gijzelaars. "Als het leven in de jungle voor mij al zo moeilijk was, terwijl ik voor dit leven heb gekozen, hoe moeilijk moet het dan zijn geweest voor de mensen die niet voor zo'n leven hebben gekozen."

De strijdster zegt voorts geen spijt te hebben van haar keuze zich bij de FARC aan te sluiten. "Ik maak deel uit van een gewapende beweging en wapens doden mensen. Niemand ontkent dat. Het moeilijkste aan het leven bij de guerrillabeweging vind ik de dood van mijn kameraden."

Zo herinnert ze zich de dood van haar vroegere commandant Mono Jojoy bij een luchtaanval op haar kamp in 2010, waar zij ook bij was. "Ik hoorde de helikopter en toen vielen er zo veel bommen dat ik zei: nee, dit is waar het stopt. Na de eerste bommen hoorden we Mono schreeuwen: "Haal de mensen hier weg!'. Dat waren zijn laatste woorden."


Fragment uit eerder interview, speciaal voor de fans

Hunt terug bij Sky als directeur

Dan Hunt is teruggekeerd bij Team Sky. Hij is gecontracteerd als sportdirecteur van de Britse wielerformatie. Hunt was in 2010 al werkzaam als trainer, voordat hij door de nationale federatie werd 'weggekocht om de baanrenners voor te bereiden op de Olympische Spelen. Zijn achtervolgingsploeg won goud.

Sky raakte met Steven de Jongh, de Amerikaan Bobby Julich en de Brit Sean Yates een groot deel van zijn technische staf kwijt. Ploegleider De Jongh moest weg omdat hij bekende een 'dopingverleden' te hebben, Julich had ook geen 'schoon' geweten. Yates gaf medische redenen op voor zijn vertrek.

[Premier League] QPR verslaat Chelsea op Stamford Bridge

Queens Park Rangers is 2013 uitstekend begonnen. De geplaagde club heeft de tweede overwinning van dit seizoen geboekt. Op bezoek bij Chelsea won QPR met 0-1.

De club pompte de afgelopen transferperiode veel geld in de selectie, maar de gewenste resultaten bleven uit voor de ploeg van trainer Harry Redknapp. Vandaag werd dan toch de tweede broodnodige overwinning van dit seizoen geboekt. Dankzij een doelpunt van Shaun Wright Philips, oud-speler van Chelsea, won de ploeg met 0-1.

Chelsea speelde grote delen van de wedstrijd erg dramatisch. De ploeg won de laatste vier duels in de Premier League, waaronder een 8-0 overwinning op Aston Villa. Tegen QPR kwam de ploeg van interim-coach Rafael Benítez erg slecht voor de dag. Extra pijnlijk voor Chelsea was dat Wright-Phillips de doelpuntenmaker namens QPR was. De snelle aanvaller was in 2005 één van de grote aankopen van Roman Abramovich, maar Wright-Phillips wist nooit door te breken bij de The Blues.

Ondanks de nederlaag blijft QPR op de laatste plaats staan van de Engelse Premier League. De ploeg kwam wel gelijk in punten met nummer negentien Reading. Het gat met de 'veilige' nummer zeventien bedraagt nu vijf punten. Chelsea blijft op plaats vier met een achterstand van veertien punten op koploper Manchester United. The Blues hebben nog wel een duel tegoed.

Suárez opnieuw belangrijk voor Liverpool
Mede dankzij twee doelpunten en een assist van Luis Suárez ontdeed Liverpool zich in eigen huis van Sunderland (3-0 winst. Raheem Stirling opende na een assist van Suárez na negentien minuten de score. Niet veel later bracht de voormalig Ajacied de stand op 2-0 om kort na rust ook de 3-0 aan te tekenen.

Door de overwinning klom Liverpool naar de achtste plaats. The Reds verzamelden in 21 duels tot nu toe 31 punten. Sunderland blijft steken op plek veertien.

De wedstrijd tussen Newcastle United en Everton is nog bezig. De aftrap was om 21:00 uur.

Nieuw transplantatieschandaal in Duitsland

In Duitsland zijn woensdag opnieuw artsen in opspraak gekomen wegens vermeende manipulaties met wachtlijsten voor orgaantransplantaties. Aan het universitair ziekenhuis van Leipzig blijken 38 patiënten ten onrechte op de wachtlijst te staan als dialysepatiënten. Daardoor komen zij eerder in aanmerking voor een nieuwe lever.

Het Openbaar Ministerie in Leipzig is een onderzoek begonnen. In 2012 al kwamen artsen in opspraak wegens vermeende manipulatie met wachtlijsten in München, Regensburg en Göttingen. Het OM heeft die zaken nog in onderzoek.

Daverend applaus voor afscheid nemende Cruijff

Johan Cruijff heeft woensdag met een gelijkspel tegen Nigeria (1-1) afscheid genomen als bondscoach van Catalonië. De beroemde nummer veertien kreeg na afloop van het vriendschappelijke duel in het stadion van Espanyol in Barcelona een daverend applaus van de ruim 27.000 toeschouwers.

Cruijff kondigde twee maanden geleden zijn afscheid aan als bondscoach van Catalonië. Hij vervulde de erebaan drie jaar en versloeg onder meer de nationale ploeg van Argentinië (4-2). Cruijff had ook woensdag weer de beschikking over veel topspelers van FC Barcelona, zoals Xavi, Carles Puyol, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Christian Tello en Jordi Alba.

Sergio González bracht Catalonië al na drie minuten op voorsprong. Dike bezorgde Nigeria in de 55e minuut de gelijkmaker.

Cruijff neemt met gelijkspel afscheid
Cruijff neemt met gelijkspel afscheid (Foto: ANP)

[Video] Assist voor doelman Krul na misser Heitinga

Tim Krul heeft vanavond een assist op zijn naam geschreven in het duel met Everton, dat vandaag om 21:00 uur begon. De doelman van Newcastle United trapte na een minuut spelen een bal wel heel erg ver uit. Everton-verdedigers John Heitinga en Sylvain Distin gingen beiden onder de bal door, waardoor Newcastle-spits Pappis Cisse de kans kreeg om de score te openen.

Hij wist met een kopbal Everton-goalie Tim Howard te verschalken en zette daarmee The Magpies al heel vroeg in de wedstrijd op 1-0. Vlak voor rust kreeg Krul echter de gelijkmaker te verwerken. Een keiharde en effectvolle vrije trap van Leighton Baines kon niet gepareerd worden door onze landgenoot; 1-1.

Hieronder de beelden:


Assist voor Newcastle-doelman Krul tegen Everton (Bron: YouTube)

'Knipoog-Kroaat' naar Dynamo Kiev

Dynamo Kiev heeft zich vandaag versterkt met Domagoj Vida, die voor zo'n zes miljoen euro overkomt van Dinamo Zagreb. Bij zijn nieuwe club treft hij twee landgenoten; Ognjen Vukojevic en Niko Kranjcar.

Vooral de supporters van Ajax zullen deze Kroaat nog wel herinneren. Vida kwam vorig seizoen negatief in het nieuws, nadat hij Bafétimbi Gomis na een doelpunt een knipoog gaf tijdens de met 1-7 verloren Champions League-wedstrijd met Zagreb tegen Olympique Lyon. Door deze uitslag werd Ajax op doelsaldo uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions League.

In Nederland amandelen vaak geknipt

Bij relatief veel Nederlanders worden de amandelen geknipt, veel vaker dan elders in Europa. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen en onderzoeksbureau SiRM.

In vergelijking met het gemiddelde van andere Europese landen wordt het knippen van de tonsillen, oftewel de amandelen, liefst 72 procent vaker uitgevoerd. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied komt dat doordat we in Nederland behoudender zijn in het voorschrijven van antibiotica.

"In verhouding tot vooral Zuid-Europese landen en de Verenigde Staten worden in Nederland veel vaker amandelen geknipt, juist om die reden", legt hij uit. Desalniettemin gebeurt het ook in Nederland al een stuk minder vaak dat de amandelen er bij een ontsteking aan moeten geloven. Er worden nu jaarlijks zo’n 29.000 amandelen geknipt, terwijl dat in 1970 nog vier keer zo veel was.

In Nederland amandelen vaak geknipt
In Nederland amandelen vaak geknipt (Foto: ANP)

Verdachten treinbrand blijven vastzitten

De drie verdachten die zijn opgepakt vanwege de brand in een intercity van Utrecht naar Schiphol woensdag brengen de nacht door in de cel. De drie, twee mannen van 22 en een van 23 jaar uit Nieuwegein, zijn in verzekering gesteld. De komende tijd moet blijken of ze nog langer vast blijven zitten, meldt een politiewoordvoerder.

De drie hebben hun eerste verhoor achter de rug. De trein is inmiddels weggesleept. Forensisch onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak van de brand is geweest. Mogelijk was vuurwerk in het spel. Of de verdachten, die zijn opgepakt voor betrokkenheid bij de brand, inderdaad met de brand te maken hebben, wordt nog onderzocht.

De uitslaande brand in de trein ontstond rond 13.45 uur in het derde rijtuig van de trein. De dubbeldekker kwam tot stilstand ter hoogte van Loenersloot, tussen de stations van Breukelen en Abcoude. De brandweer had het vuur na een uur onder controle.

In de dubbeldekker zaten ongeveer 75 reizigers, die een halfuur nadat de brand was uitgebroken de trein allemaal hadden verlaten. Niemand raakte gewond. Vanwege de brand raakte het treinverkeer tussen Breukelen en Abcoude gestremd.

Uitlatingen Van Oostveen irriteren Vitesse

Vitesse is niet blij met de opmerkingen van Bert van Oostveen. De KNVB-directeur liet weten zijn twijfels te hebben bij de begroting van de Arnhemse club.

Van Oostveen heeft geen goed gevoel bij eigenaar Merab Jordania, die veel geld in Vitesse heeft gestoken. "Als je het aan Vitesse vraagt, is het omdat mijnheer Jordania graag een club verder wil helpen en sportief naar boven wil brengen. In augustus 2010 was ik de eerste die er vraagtekens bij heeft gezet."

De directeur gaat verder. "Het behoeft geen nader betoog dat het riskant is om tweehonderd procent van de inkomsten uit te geven aan salarissen. Dat is ook waarover ik mijn zorgen heb uitgesproken richting de mensen van Vitesse", aldus Van Oostveen tegenover Voetbal International.

Vitesse liet weten niet te willen reageren via de media, maar de kans bestaat de club zelf contact opneemt met Van Oostveen om verhaal te halen.

Doctor Who vereeuwigd op postzegels

In Groot-Brittannië worden postzegels uitgebracht die in het teken staan van Doctor Who. De Britse Royal Mail viert het vijftigjarig bestaan met zegels van de sciencefictionserie.

Op de postzegels komen de elf acteurs te staan die de hoofdrol in Doctor Who op zich namen. Onder anderen Matt Smith, David Tennant en Christopher Eccleston kropen in de huid van de naamloze Doctor.

De postzegels zijn vanaf eind maart verkrijgbaar. Doctor Who wordt sinds de jaren zestig uitgezonden.

De Doctor Who postzegels van Royal Mail
De Doctor Who postzegels van Royal Mail

Oud-PSV'er Maza keert terug naar geboorteland

Francisco Javier Rodriguez, beter bekend als Maza, keert terug naar zijn geboorteland Mexico. De verdediger verlaat VfB Stuttgart voor Club America uit Mexico-Stad.

Tussen 2008 en 2011 speelde Maza een aantal seizoenen voor PSV. De Eindhovenaren namen hem in 2008 voor een bedrag van ruim drie miljoen euro over van Chivas de Guadalajara. Bij PSV werd hij herenigd met zijn voormalig teamgenoot van Chivas, Carlos Salcido. Op 14 juli 2011 verkocht PSV de verdediger aan VfB stuttgart.

De centrale verdediger is de aanvoerder van de nationale ploeg van Mexico. Hij dreigde zijn aanvoerdersband kwijt te raken omdat hij te weinig speeltijd kreeg bij VfB Stuttgart. Met zijn overgang naar Club America hoopt hij in beeld te blijven als captain van het elftal.

Is dit de opstelling voor Justice League?

Het woord nerd bestaat eigenlijk niet meer, of het moet haast als compliment gebruikt worden. Te grote brillen met donker montuur zijn ineens hip. Bretels zijn stoer. Borke tot aan de oksels. Alsof Urkel altijd de man is geweest. Laptops en de aftreksels daarvan zijn niet aan te slepen. En over aftrekken gesproken: de übergeeks gaan zeker een potje fappen op Justice League, dé superheldenfilm die rond 2015 op het grote scherm moet verschijnen.

De geruchtenmolen draait al een tijdje op volle toeren. Zekerheden zijn er niet of nauwelijks, maar iedere comicfan krijgt al rooie oortjes bij het idee dat deze film over het superheldenteam van DC Comics op het grote scherm gaat verschijnen. Vandaag kreeg Cosmic Book News van hun bron wat extra voer om de fans te doen watertanden over de karakters die waarschijnlijk in de ensemblefilm gaan komen.

Volgens de bron gaan onderstaande karakters in de film verschijnen.

Superman: wordt hoofdzakelijk hetzelfde karakter als uit Man of Steel. Zack Snyder verzorgt een consulterende rol bij het herschrijven van het peronage.
Batman: gaat de strateeg van de groep worden. Hij wil niet direct betrokken worden bij de superhelden, aangezien hij de groep als te krachtig ervaart. Waarschijnlijk het personage dat het moeilijkst is om te schrijven, helemaal na Christopher Nolans Batman-trilogie.
Wonder Woman: zit nog maar kort in de mannenwereld. Het The Wonder Woman script dat Michael Goldenberg ontwikkelt moet af zijn voor de release van Justice League en kan een leidraad worden voor haar verdere rol.
Green Lantern: Ryan Reynold’s karakter uit Green Lantern, maar dan wat serieuzer van aard.
Flash: de populairste held in de ogen van de gemiddelde burger. Houdt dan ook van media-aandacht, maar is bloedserieus als het erop aankomt.
Martian Manhunter: een alien die meer dan honderd jaar in het geheim op aarde heeft geleefd. Heeft veel kennis over Darkseid, een kwaadaardige “aliengod”, en zijn gevolg.
Aquaman: de koning van Atlantis. Gaat een sleutelrol krijgen in de film.

Tevens wordt er een grote militaire aanwezigheid verwacht, die kan gaan bestaan uit enkele karakters uit Man of Steel of zelfs Amanda Waller, iets wat bij de eerste blueprints voor de film nog niet het geval was. Verder liggen er kleine rollen op de korrel voor Alfred Pennyworth, Lois Lane en de Darkseid Elite.

Het is nog onbekend wie de film gaat regisseren. Wel is de scenarioschrijver bekend: Will Beal, die onder meer verantwoordelijk is voor het script van Gangster Squad. Een officiële datum is er natuurlijk nog niet met zoveel onzekerheden, maar de planning voor de release van de film staat voorlopig 2015.

Justice League

Justice League

FC Dordrecht haalt coach Kruys terug

Gert Kruys keert terug als trainer van FC Dordrecht. De 51-jarige Utrechter, die tussen 2006 en 2009 al coach aan de Krommedijk was, is de opvolger van interim-coach Harry van der Ham, die vorige maand na het laatste competitieduel van de eerste seizoenshelft zijn functie neerlegde. Van der Ham was op zijn beurt weer de tijdelijke vervanger van de zieke Theo Bos.

Kruys haalde in zijn eerste periode in zijn eerste seizoen meteen zijn beste prestatie, met een zesde plaats. Volendam was Kruys' volgende werkgever. In maart werd Kruys ontslagen bij de wijdbroeken. De vader van profvoetballer Rick Kruys was eerder ook coach bij AGOVV, Cambuur Leeuwarden en De Graafschap.

Kruys stapt in een gespreid bedje. Dordrecht heeft een uitstekende eerste seizoenshelft achter de rug en staat momenteel vierde in de Jupiler League.

Clinton vanuit bed weer aan het werk

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft vanuit bed weer wat taken op zich genomen. Clinton, die herstelt van een bloedprop in haar hoofd, overlegt al dan niet telefonisch met haar medewerkers en neemt papierwerk door, zei haar woordvoerster Victoria Nuland woensdag.

Clinton werd zondag in New York in het ziekenhuis opgenomen. Achter haar oor zit een bloedprop in haar hoofd. Ze krijgt bloedverdunners om de verstopping in de ader op te lossen. Volgens de artsen is er geen sprake van neurologische schade en zal de minister volledig herstellen.

Duitse media in ban van scheiding Rafa und Sylvie

Ze golden als het droompaar in Duitsland, af en toe liefkozend 'Rafa und Sylvie' genoemd. Duitse media waren woensdag in de ban van Rafael en Sylvie van der Vaart, die hun scheiding bevestigden.

"Wat brak hun liefde?", kopte de Duitse boulevardkrant Bild woensdag op zijn website. De krant was de eerste die berichtte over de breuk tussen het paar.

"Wat is de waarde van een huwelijk? En wat is een glamourhuwelijk waard?", vroeg de Duitse krant Der Spiegel zich samen met een Duitse hoogleraar af. De Van der Vaarts waren volgens de krant meer dan een paar, ze waren een merk. "Rafael en Sylvie van der Vaart hebben hun huwelijk gevierd in de media, ze traden op als de Duitstalige Beckhams", verwijzend naar het Britse glamourpaar David en Victoria Beckham.

Sinds zijn terugkeer naar voetbalclub Hamburg SV werden 11.000 nummer 23-voetbalshirtjes verkocht in de winkels van de Bundesliga. Als je de 12.000 shirts meetelt die in zijn eerste periode bij HSV tussen 2005 en 2008 over de toonbank gingen, dan is het shirt van Van der Vaart het meest verkocht in de geschiedenis van HSV.

Die Welt blikte met weemoed terug op het tienjarige huwelijk van de voetballer en de RTL-presentatrice. "Rafa en Sylvie. De jongen van het kamp en het model. Ze hebben hun relatie soms zo openlijk gevierd, dat men zich de hele tijd afvroeg: hoe doen ze dat?"

Duitse media in ban van scheiding droompaar
Duitse media in ban van scheiding droompaar (Foto: ANP)

Malala mag in Groot-Brittannië blijven

Malala Yousufzai, het Pakistaanse meisje dat vorig jaar oktober door Taliban-strijders in haar hoofd werd geschoten, kan in Groot-Brittannië blijven. De Pakistaanse regering heeft haar vader een baan in Birmingham, waar Malala in een ziekenhuis ligt, gegeven. Dat heeft Wajid Shamsul Hasan, de Hoge Commissaris van Pakistan in Groot-Brittannië, woensdag gezegd.

Ziauddin Yousufzai wordt de Pakistaanse gezant voor onderwijs in Birmingham, aldus Hasan. De aanstelling is in ieder geval voor de komende drie jaar.

Malala werd door de Taliban aangevallen omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes in Pakistan. De Taliban hebben gezworen opnieuw achter haar aan te gaan.

'Tarantino verdient klap om n-word'

Je kunt zeggen van Django Unchained wat je wil, maar de film maakt in ieder geval de tongen los. Eerder al spraken Spike Lee en Antoine Fuqua zich uit over de film en diens portrettering van slaven, al hadden ze er nog niets van gezien. Vandaag is het de beurt aan Katt Williams en Samuel L. Jackson.

Williams valt met name over Tarantino's gebruik van het beladen N-woord, of zoals we in Nederland zeggen: 'Nigga'. "Quentin Tarantino denkt dat hij het N-woord mag zeggen," aldus de 'komiek', wanneer hem om een mening gevraagd werd door TMZ. "Maar ik heb het nagevraagd bij alle negers wereldwijd, en niemand weet waar hij de toestemming vandaan haalt. Ik hoop niet bij Samuel L. Jackson of Jamie Foxx, want die zijn er niet om hem te helpen als ik hem tegenkom."

Jackson draaide de rollen om toen een (blanke) verslaggever hem probeerde uit te horen over de controverse, en daagde de reporter uit het n-woord te gebruiken. "Heb je het ooit eens geprobeerd", vroeg de acteur aan een stamelende verslaggever. "Zeg het!" 


Samuel L. Jackson komt op 13:56 aan het woord

Oud-damkampioen Van Dijk overleden

Oud-damkampioen Geert van Dijk is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de dambond KNDB woensdag bekendgemaakt. Van Dijk behoorde in de jaren 50 en 60 tot de Nederlandse en internationale top, met onder anderen de befaamde Piet Roozenburg.

Van Dijk, nog niet zo lang geleden gehuldigd omdat hij 70 jaar lid was van de KNDB, werd in 1958 nationaal kampioen en mocht daarna een tweekamp om de wereldtitel spelen tegen Iser Koeperman. Deze Sovjetrus was duidelijk te sterk.

Oud-damkampioen Van Dijk overleden
Oud-damkampioen Van Dijk overleden (Foto: ANP)

13.000e run testcricketer Kallis

De Zuid-Afrikaanse cricketer Jacques Kallisheeft in de testwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland de grens van 13.000 runs overschreden. De 37-jarige Kallis is pas de vierde speler in de geschiedenis die deze mijlpaal heeft bereikt.

Na de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland kwam de teller uiteindelijk uit op 13.040. Hij moet de Indiase  Rahul Dravid (13.288) en de Australiër Ricky Ponting (13.378) nog voor laten gaan, maar beide zijn al gestopt. Het record is echter met 15.645 runs in handen van het Indiase idool Sachin Tendulkar, die alleen gestopt met eendaagse duels van India.

Kallis kan niet alleen goed batten, maar is ook een goede bowler. In 159 testwedstrijden slaagde hij er tot dusver in 282 wickets over te nemen.

Liverpool neemt Sturridge over van Chelsea

De kogel is door de kerk: Daniel Sturridge zet zijn loopbaan voort bij Liverpool. Op haar digitale thuis maakt die club de transfer wereldkundig.

Toen de inkt onder zijn meerjarig contract nog moest drogen, stond hij afgevaardigden van de clubsite te woord. "Ik voel me vereerd en blij om hier te zijn", aldus de kersverse aanwinst van The Reds.

Sturridge is van zins een substantieel deel van zijn loopbaan in Liverpool door te brengen, verzekert hij. "Brendan Rodgers zei dat hij mij hier een lange tijd ziet spelen, en zo denk ook ik erover. Ik ben hier niet om een paar seizoenen te spelen en dan weer te vertrekken."

"Ik heb getekend om hier zo lang mogelijk te blijven", vervolgt de Engelse international. "Dit is een gigantische club, één van de grootste ter wereld in mijn ogen, en het is geweldig om omringd te worden door deze fans en spelers van wereldklasse."

Homomis in Londen geschrapt

Een katholieke mis voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen die twee keer per maand werd gehouden in het Londense Soho, is geschrapt. Dat liet de aartsbisschop van Westminster, hoofd van de rooms-katholieke kerk in Engeland en Wales, woensdag weten.

Vincent Nichols vindt de speciale missen die zes jaar geleden voor het eerst werden gehouden, niet passend. Volgens hem zouden homoseksuele katholieken missen bij hun lokale parochies moeten bijwonen in plaats van naar aparte diensten gaan. "Na zes jaar van een dergelijke mis is het tijd voor een nieuwe fase", zei Nichols in een verklaring. Soho is het hart van de Londense homoscene.

Vorige week viel Nichols openlijk het homohuwelijk aan. Paus Benedictus XVI kreeg een week eerder veel kritiek op uitspraken waarin hij het traditionele huwelijk van man en vrouw verdedigde.

Homomis in Londen geschrapt
Homomis in Londen geschrapt (Foto: ANP)

Babel en Sigthórsson mee naar Brazilië

Kolbeinn Sigthórsson en Ryan Babel zijn van de partij wanneer Ajax zondag voor een week vertrekt naar Rio de Janeiro. Het tweetal aanvallers kampt momenteel met schouderblessures, maar zal desondanks de trip naar Brazilië meemaken. Dat maakt de regerend landskampioen via haar officiële website wereldkundig.

In Zuid-Amerika bereidt Ajax zich voor op de tweede seizoenshelft, die met de Klassieker tegen Feyenoord op 20 januari zal aanvangen. Het trainingskamp in Brazilië omvat onder meer een oefenwedstrijd tegen Vasco da Gama.

Zonderland gekozen tot FOK!sporter van het jaar

Epke Zonderland is gekozen tot FOK!sporter van het jaar 2012. In de finale versloeg de turner zwemster Ranomi Kromowidjojo.

Zonderland maakte grote indruk op de Olympische Spelen in Londen. Hij won daar goud op de rekstok, onder meer door een nooit eerder vertoonde combinatie van drie vluchtelementen op rij.  De Cassina-Kovacs-Kolman combinatie. Zijn score van 16,533 was genoeg voor goud en betekende tevens een persoonlijk puntenrecord.

Op weg naar de finale versloeg Zonderland achtereenvolgens Stefan de Vrij, Marit Bouwmeester, Niki Terpstra en Dorian van Rijsselberghe. De halve finale tegen Marianne Vos was vervolgens zeer spannend, maar werd nipt met 28-26 gewonnen. In de finale versloeg hij Kromowidjojo uiteindelijk redelijk ruim met 27-15.

Zonderland komt met zijn zege in een rijtje met Sven Kramer, Nicolien Sauerbreij en Marianne Vos, die deze verkiezing de afgelopen 3 jaar wonnen.

Epke Zonderland, FOK!sporter van het jaar 2012 (Foto: Pro Shots)

Bloed in pompoen is van onthoofde Lodewijk XVI

Het bloed op een in een oude sierpompoen bewaard stuk stof is van Lodewijk XVI. Dat zeggen wetenschappers die een DNA-monster op de stof hebben geanalyseerd en vergeleken met DNA van de Franse koning Hendrik IV. Hun bevindingen zijn woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Forensic Science International.

Lodewijk XVI is in de mannelijke lijn een directe afstammeling van Hendrik IV, van elkaar gescheiden door zeven generaties en anderhalve eeuw. In 2010 werd vastgesteld dat een gemummificeerd hoofd dat al grote gelijkenis vertoonde met portretten van de vroegere koning inderdaad van Hendrik is.

DNA van dit hoofd is gebruikt om te onderzoeken of het DNA-materiaal op de stof in de sierpompoen eveneens van koninklijke bloede is. Een zeer zeldzame genetische eigenschap in het DNA van Hendrik werd ook aangetroffen in het DNA van het bloed. De kans dat de twee monsters toebehoren aan twee mannelijke verwanten achten de wetenschappers zo groot, dat zij concluderen dat het in het ene geval inderdaad om Hendrik IV en in het andere om Lodewijk XVI gaat.

THQ is tijdelijk van de beurs af

Het blijft maar slecht gaan met THQ. Dit jaar bleek dat het bedrijf flink in de financiële problemen zat. Er kwamen enkele tijdelijke oplossingen (waaronder de Humble Bundle waardoor de aandelen tijdelijk stegen) maar het bedrijf kan de schulden maar niet van zich afschudden. Gedurende de kerstdagen is het bedrijf zelfs van de beurs gehaald.

Tijdens de kerstperiode werd duidelijk dat er geen aandelen meer verhandeld mochten worden via de NASDAQ. Zolang het bedrijf nog bankroet is, zal deze ook niet terug mogen op de beursvloer. Enkele weken geleden probeerde het bedrijf nog een reorganisatie om zo te proberen een nieuwe richting op te gaan, maar dat is nog niet gelukt. Wellicht dat de enige optie alsnog is om alles te verkopen aan concurrent Ubisoft.

Wat hopen jullie? Laat het bedrijf maar failliet gaan? Of is er toch stille hoop dat alles goed komt?

Baby Kim Kardashian krijgt rol in realitysoap

Kim Kardashian laat de camera's ook toe als ze moeder is. Kardashian, die enkele dagen geleden bekendmaakte zwanger te zijn, wordt al jaren gevolgd door camera's van entertainmentzender E! De directeur van de zender laat weten dat ze ernaar uitkijkt om de vreugde rond de Kardashian-baby met de rest van de wereld te delen.

"Kim en Kanye zijn een enorm dynamisch koppel, en hun babynieuws is zo geweldig", zegt E!-directeur Suzanne Kolb tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Zoals zo veel fans van de Kardashians vinden wij het geweldig als deze hechte familie nog groter wordt", vertelt Kolb. "We kijken ernaar uit om de vreugde te delen, als zij zich bezighouden met luiers, flesjes en zonder twijfel fantastische babykleding."

In het zevende seizoen van Keeping Up with the Kardashians was te zien hoe Kims zus Kourtney beviel van haar tweede kind. Kim is sinds april samen met Kanye West. Ook de rapper was al in de realityserie te zien. 

Of Kim  naar onze eigen 'realityster' Samantha de Jong's programma Barbie's baby heeft gekeken en zo op het idee is gekomen, is niet bekend gemaakt.

Minecraften op Kerstavond

Mojang-oprichter Markus Persson heeft op Twitter aangegeven dat het spel Minecraft op 24 december 453.000 keer verkocht is. Ofwel de Kerstman had een goede bui en heeft wat kindjes blij gemaakt of er zijn heel wat Forever Aloners die de Kerstdagen alleen moesten doorbrengen. Desalniettemin gaat het goed met Minecraft.

Enkele weken geleden gaf Persson al aan dat de Pocket-editie van de game ook ontzettend goed verkocht. Deze versie was op 13 december al vijf miljoen keer over de virtuele toonbank gegaan. Al met al is de game in zijn totaliteit al 18 miljoen keer verkocht op drie verschillende platformen: Windows, Xbox 360 en de mobiele variant.

Minecraft voor Xbox 360 vier miljoen keer verkocht (Novum)

Oud-damkampioen Van Dijk (88) overleden

Oud-damkampioen Geert van Dijk is afgelopen weekeinde op 88-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Nederlandse dambond KNDB woensdag bekend. Van Dijk maakte in de jaren vijftig en zestig deel uit van de nationale en internationale damtop. In 1958 veroverde hij zijn enige Nederlandse titel. Een jaar later verloor hij een tweekamp om de wereldtitel van Iser Koeperman.

Van Dijk speelde zijn hele leven voor WSDV uit Wageningen. De KNDB spreekt bij monde van voorzitter Johan Haijtink van een groot verlies. "Met het heengaan van Geert heeft de damsport een groot sportman en zeer sympathiek mens verloren." Van Dijk was de laatste van een generatie topdammers, waartoe onder meer Piet Roozenburg, Wim de Jong, Jan Bom en Pieter Bergsma behoorden.

Celtic breidt koppositie verder uit

Celtic lijkt ongenaakbaar in Schotland. De club uit Glasgow won woensdag van naaste belager Motherwell (1-0). Een doelpunt van Gary Hooper bleek uiteindelijk doorslaggevend voor de Schotse topclub. De aanvaller scoorde tien minuten voor tijd de winnende treffer.

Celtic vergroot dankzij de driepunter het gat op achtervolger Motherwell, dat nu negen punten minder heeft dan de Champions League-deelnemer. Celtic speelt in de achtste finales van het miljoenenbal tegen Juventus, dat net als de Schotten soeverein aan kop staat in de eigen competitie.

Man gaat bijna voor de bijl

Een 53-jarige man uit Wageningen is dinsdag opgepakt nadat hij een 31-jarige plaatsgenoot had bedreigd met een hakbijl. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd rond 15.00 uur in zijn woning belaagd door de man. Hij waarschuwde de politie, die de verdachte even later bij de woning in de binnenstad aantrof. Het slagwapen lag in zijn auto. Volgens de politie ligt de aanleiding in de relationele sfeer. De bedreiger zit voorlopig vast.

Alan Wake-ontwikkelaar teaset nieuw project

Gamestudio Remedy, bekend van de Alan Wake-serie, heeft in een oproep gehint naar een nieuw project dat in 2013 moet worden bekendgemaakt. De teaser komt in een aankondiging dat de gehele Alan Wake-serie in de aanbieding is op Steam.

In juli werd al ontdekt dat Remedy een domeinnaam heeft laten registreren voor Alan Wake 2. De verwachting is dus groots aanwezig dat deze mededeling hier iets mee te maken kan hebben.

Het is daarnaast ook nog de vraag of een ander Alan Wake-gerucht met de genoemde mededeling wordt bevestigd. Waar de originele Alan Wake een Xbox-exclusieve titel is gaat namelijk het gerucht dat de volgende Alan Wake een next-gen Xbox-exclusive gaat worden. Het enige dat we kunnen doen is afwachten.

Del Piero wil bij Sydney FC blijven

Alessandro Del Piero heeft de geruchten dat hij weg zou willen bij Sydney FC naar het rijk der fabelen verwijzen. De Italiaan heeft het naar zijn zin Australië. De Italiaan verkaste afgelopen zomer naar Sydney, maar diverse media meldden onlangs dat de aanvaller het al gezien zou hebben in Australië.

Del Piero zou maar moeilijk kunnen aarden op het continent en bovendien presteert zijn club met de huidige laatste plaats beroerd. Aan een vertrek denkt de 38-jarige spits echter niet. "Dit zijn alleen maar geruchten, die zijn opgebouwd na enkele slechte resultaten", laat Del Piero weten aan Sky Sport Italia. "De situatie is duidelijk en erg simpel. Ik ben hierheen gekomen voor twee jaar. Daarna zien we wel wat er gebeurt."

Del Piero speelde liefst negentien jaar voor Juventus. De Oude Dame weigerde afgelopen zomer echter zijn aflopende verbintenis te verlengen.

'D66 pest christenen'

De SGP en de ChristenUnie vinden dat D66 christenen pest. D66 opperde onlangs het idee om de kerkelijke ledenadministratie geen toegang meer te laten hebben tot de gemeentelijke basisadministratie en dat is de christenbroeders in het verkeerde keelgat geschoten.

In een interview met Trouw melden de heren het voorstel te zien als ‘kleinzielig christenpesten’. Zij vinden dat de indruk gewekt wordt dat D66 probeert om alle laatste restjes christelijkheid uit de wetgeving te schrappen.

Het is volgens de SGP en de ChristenUnie niet voor het eerst dat D66 met plannen komt die christenen tegen de haren instrijken. Recent meldde die partij al af te willen van de zondagswet en het verbod op godslastering.

Ook in het verleden hebben de christenen het niet makkelijk gehad met D66. Onder andere het homohuwelijk, het recht op abortus en het mogelijk maken van euthanasie werden mogelijk door inspanningen van de sociaal-liberalen.

Cel voor oud-agent die schoonzoon wilde doden

Een 75-jarige oud-politieman uit Duiven is woensdag veroordeeld tot twee jaar cel voor het voorbereiden van een moord op zijn schoonzoon. De oud-agent werd in juli neergeschoten door de politie toen hij met een geladen pistool op weg was naar zijn schoonzoon.

De rechtbank in Arnhem denkt op basis van dreigtelefoontjes en gevonden briefjes dat de man een bloedbad onder zijn naaste familieleden wilde aanrichten, omdat zijn vrouw van hem wilde scheiden. De man zou zijn schoonzoon de aanstichter van zijn huwelijksproblemen vinden.

Bij zijn arrestatie bedreigde de voormalige politieman ook twee agenten met zijn pistool. De man is door de rechtbank daarom eveneens schuldig bevonden aan diverse bedreigingen en verboden wapenbezit. Behalve de twee jaar cel kreeg de oud-politieman ook een voorwaardelijke celstraf van twee jaar opgelegd met een proeftijd van drie jaar.

Swords & Soldiers naar Nintendo 3DS

Circle Entertainment, een ontwikkelaar uit Hong Kong, is de samenwerking aangegaan met de Nederlandse ontwikkelaar Ronimo Games om een 3D-port te maken van Swords & Soldiers voor Nintendo 3DS.

Circle Entertainment heeft al eerder spellen uitgegeven op zowel DSiWare als de Nintendo eShop. Over het algemeen worden deze spellen redelijk beoordeeld, maar de ontwikkelaar heeft ook de miskleun Sweet Memories Blackjack op zijn naam staan.

De originele Swords & Soldiers is aanvankelijk alleen uitgebracht voor WiiWare, maar maakte al snel de overstap naar zowel iOS, Android als PlayStation Network. In het spel nemen Aztecs, Vikins en Imperial Chinese het tegen elkaar op in diepgaande rts-gevechten.

'iPhone 6 en iOS 7 worden al getest'

In verschillende gebruikersrapporten van App-ontwikkelaars duiken de namen iOS 7 en iPhone 6 al op. In deze rapporten, gegeven aan de website van The Next Web, staan statistieken van hoevaak ontwikkelaars hun app gebruikt wordt op welke software- en hardware-versies.

De iPhone 6 is in de rapporten terug te zien als iPhone 6.1 waar de iPhone 5 terug te zien is als iPhone 5.1 en iPhone 5.2 afhankelijk van 4G-gebruik. Uit de rapporten is te traceren dat de 'nieuwe' hardware en software vanuit het hoofdkantoor van Apple gebruikt wordt.

Er wordt verwacht dat Apple in juni meer bekend gaat maken over de nieuwe iOS- en iPhone-versie. Tot nu blijven het nog allemaal geruchten.

Maak van je iPhone een Xperia Play

Het in China gevestigde bedrijf iPhone5Mod heeft twee stukken hardware voor iPhone 5 gemaakt, waarmee je onder andere Apples nieuwste in de Sony Xperia Play kunt veranderen.

De speciale controller gaat door het leven als de EX Hybrid Controller. Je klikt als het ware het stuk hardware op de iPhone met onder andere magneten; in de video hieronder krijg je er een goed beeld van.

De EX Hybrid Controller bevat zeven actieknoppen en een vierpuntdruktoets maar het bevat de welbekende touchpads, die dienen als superplatte analoge knuppels als het ware, niet. Tevens kun je ervoor kiezen om een compleet toetsenbord aan je telefoon te hangen.

Roda verzekert zich van diensten Bonevacia

Roly Bonevacia speelt de komende jaren voor Roda JC. De 21-jarige middenvelder heeft zich woensdag tot de zomer van 2015 verbonden aan de Limburgers. Roda huurt de Ajacied het komende halfjaar, waarna hij een contract voor twee seizoenen krijgt. Bonevacia heeft in Amsterdam een aflopende verbintenis.

Bonevacia werd door Ajax opgeleid, maar tot een echte doorbraak kwam het nooit. Hij speelde twee officiële duels voor de landskampioen. Vorig seizoen werd Bonevacia al uitgeleend aan NAC Breda. De Flevolander is de eerste versterking voor Roda, dat teleurstellend vijftiende staat in de Eredivisie.

"Ik ben blij met de overstap naar Roda JC. Ik vind het een erg mooie club en zal de supporters niet teleurstellen, verzekert Bonevacia, die met de Limburgers de weg naar boven wil inzetten. "Ik vind dat de club nu ook te laag staat, ik denk dat Roda zeker nog rond de tiende plek kan eindigen."

Schutter Zijtaart beroept zich op noodweer

De 32-jarige Siamak S. uit Veghel heeft tijdens het kickboksgala op 11 november in Zijtaart in paniek en uit (zelf)verdediging geschoten. Hij voelde zich bedreigd en wilde de felle ruzie beëindigen die was ontstaan tussen zijn vrienden Volkan en Ali D. en de twee slachtoffers. Zijn advocaat Yannick Quint heeft dat woensdag desgevraagd verteld.

Zijn cliënt zit sinds het kickboksgala vast voor moord op kickbokspromotor Youssef Sabbahi en poging tot moord op diens broer die zwaargewond raakte. Siamak S. heeft toegegeven dat hij heeft geschoten, vertelde Quint. Dat hij met een vuurwapen naar het kickboksgala ging, maakt een beroep op noodweer niet onmogelijk, zegt de advocaat.

Schutter Zijtaart beroept zich op noodweer
Schutter Zijtaart beroept zich op noodweer (Foto: ANP)

Werkstraffen voor misdragingen oud en nieuw

Vier verdachten die zich tijdens de jaarwisseling hebben misdragen zijn woensdag door de rechtbank in Den Haag tijdens een supersnelrechtzitting veroordeeld tot werkstraffen tot zestig uur. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De hoogste straf ging naar een 18-jarige man uit Zoetermeer die een jongen bewusteloos sloeg omdat hij voor brandweermannen opkwam. Brandweerlieden die een brandje wilden blussen werden daarbij gehinderd. Behalve de werkstraf van zestig uur mag de man daarnaast bij de volgende jaarwisseling niet naar buiten. Justitie had om acht weken cel gevraagd.

Twee Hagenaars van 41 en 26 jaar kregen een werkstraf van veertig uur. De oudste verdachte had iemand bedreigd met een honkbalknuppel. De ander had een agent in het gezicht geslagen. Hij moet ook een schadevergoeding van tweehonderd euro betalen. Een 27-jarige man die de politie bedreigde kreeg vijftig uur werkstraf. Ook hij moet een schadevergoeding betalen.

In de rechtbank in Rotterdam staat voor donderdag een supersnelrechtzitting gepland. Daar moeten om 14.00 uur twee nieuwjaarsverdachten voorkomen. Een 34-jarige man wordt ervan verdacht agenten te hebben beledigd. De ander, een 18-jarige man, zou beveiligers bij een vuurwerkshow hebben bedreigd met een mes. Ook in Midden-Nederland staat donderdag nog een supersnelrechtzitting gepland.

De supersnelrechtzittingen die woensdag in Amsterdam stonden gepland om nieuwjaarsverdachten te bestraffen gaan niet door. Woensdagochtend werd bekend dat er geen zaken voor supersnelrecht in aanmerking kwamen.

Bij supersnelrecht worden verdachten binnen drie dagen na hun overtreding berecht. Dat kan alleen in eenvoudige zaken waarin het bewijs overduidelijk is.

Stroetinga en Schouten kampioen op Mass-start

Arjan Stroetinga en Irene Schouten zijn de eerste Nederlandse kampioenen op de Mass-start. In Heerenveen bleken de twee de sterkste op de verkorte marathon. Schouten was in de sprint te sterk voor haar ploeggenoten Carla Zielman en Mariska Huisman.

Bij de mannen wist Stroetinga, die al drie keer kampioen werd bij de marathon op kunstijs, Gary Hekman en Johan Knol achter zich te laten. Hij werd door onder andere Bob de Jong en Ted-Jan Bloemen, zijn ploeggenoten bij BAM, goed van voren gehouden en maakte het in de sprint af.

Kickbokser cel in voor mishandelingen in disco

Een 23-jarige kickbokser uit Arnhem moet twintig maanden de cel in voor het mishandelen van twee bezoekers van een discotheek in Nijmegen. Beide slachtoffers werden dusdanig aangepakt dat ze moesten worden opgenomen in een ziekenhuis.

De man mishandelde de discogangers in december 2010 met enkele handlangers. Ze sloegen en schopten de slachtoffers en probeerden hen volgens de rechtbank in Arnhem te doden. Volgens de rechters was er geen concrete aanleiding voor het geweld.

Justitie had om een celstraf van twintig maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, gevraagd. De rechtbank legde de geëiste straf onvoorwaardelijk op vanwege de ernst en de omvang van het geweld en omdat de verdachte al eens eerder voor een zware mishandeling is veroordeeld. Ook werd rekening gehouden met het feit dat de man professioneel kickbokser is.

Sterke marketing in Monsters Unitversity tv-spot

Pixars grote zomerrelease van 2013 is Monsters University. Deze prequel op Monsters, Inc. laat zien hoe de knuffelbeertjes op de universiteit opgeleid worden om mensen te laten schrikken. Het promotieteam heeft nu een tv-spotje uitgebracht. Het is echter geen alledaags tv-spotje, zoals we die bij andere films zien, maar een stukje marketing waarover is nagedacht.

In deze tv-spot zien we namelijk geen doorsnee beelden uit de film. Het leek de makers leuk een promotiefilmpje te maken, waarin de Monsters Univerisity gepromoot wordt en waarmee slim wordt ingespeeld op de MU-site die men reeds heeft opgezet. Hiertoe laten enkele studenten zien waarom ze voor deze universiteit kiezen.

Op de MU-site zijn de typisch Amerikaanse universiteitsonderdelen aanwezig: het American Football-team, een MU store en zelfs een kijkje in het studieprogramma. Sterk stukje marketing van Pixar, waarmee een echte universiteitssfeer gecreëerd wordt! Hieronder het spotje.

Pikmin 3 is meer als eerste game

In een interview met GamesMaster heeft Shigeru Miyamoto aangegeven dat Pikmin 3 meer op het eerste deel zal gaan lijken. In Pikmin 2 was de game vrij van bijna alle stress-elementen die wel in het eerste deel zaten. Het voelde voor Miyamoto toch niet als juist.

Miyamoto gaf aan dat deel twee niet helemaal goed aanvoelde en daarom heeft de ontwikkelaar voor hij begon met Pikmin 3 het volledige team bij elkaar geroepen en gediscussieerd over dit derde deel. Hij wil dus terug naar de basis van het eerste deel.

Wat vinden jullie? Was het eerste deel inderdaad beter of toch deel twee?

Bedoeïenen voelen zich opgejaagd door Israël

Het Israëlische leger heeft tientallen Palestijnse bedoeïenen gelast hun woongemeenschappen in een afgelegen deel van de Westoever te verlaten, omdat het daar oefeningen houdt. Het gaat volgens het leger om een tijdelijke maatregel, maar de bedoeïenen voelen zich opgejaagd.

Volgens Israël vertoeven zij eigenlijk illegaal in tot gesloten militaire zone bestempeld gebied. De bedoeïenen zeggen zich al tientallen jaren geleden met hun kuddes in dit gebied te hebben gevestigd, maar steeds vaker van het leger opdracht te krijgen te verkassen.

Chelsea mag met Ba praten over transfer

Chelsea heeft van Newcastle United toestemming gekregen om met Demba Ba te praten over een eventuele transfer. De Londense club is bereid om de vastgestelde transfersom van negen miljoen euro te betalen. Ba staat met dertien doelpunten gedeeld tweede op de topscorerslijst van de Premier League, achter Robin van Persie.

Ba is bezig aan zijn tweede seizoen bij Newcastle, dat hem in de zomer van 2011 overnam van West Ham United. Eerder stond hij onder contract bij het Duitse TSG Hoffenheim en het Belgische Excelsior Moeskroen. Voor de wedstrijd van woensdagavond tegen Everton is Ba door trainer Alan Pardew buiten de selectie gelaten.

Verzekeraars: schade jaarwisseling tien miljoen

De totale schade die particulieren afgelopen jaarwisseling hebben opgelopen, bedraagt ongeveer tien miljoen euro. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars woensdag op basis van eerste schattingen. Het verbond spreekt van een rustige jaarwisseling. Het schadebeeld is volgens verzekeraars normaal.

Het lijkt erop dat de regen mensen van de straat heeft gehouden, wat tot minder vuurwerkschade heeft geleid, zegt directeur van het verbond Richard Weurding. Onder meer huizen, inboedels en auto's raakten beschadigd. "We zien dat de schade varieert van onschuldige ongelukjes tot zwaar beschadigde auto's vanwege brandstichting en beschadiging aan straatmeubilair."

Schade van bedrijven, de overheid en scholen is niet meegenomen in de schattingen. Verzekeraars denken de komende dagen nog wel claims te ontvangen, bijvoorbeeld van mensen die op vakantie waren en die bij thuiskomst schade ontdekken, aldus het verbond.


Verzekeraars: schade jaarwisseling tien miljoen (Foto: Novum)

Racen, vechten en bouwen in LEGO Legends of Chima

Warner Bros. heeft via een persbericht drie LEGO-games aangekondigd. Deze games spelen zich af in één wereld: het koninkrijk Chima. De spellen worden ontwikkeld door TT Games en WB Games Montréal. Het gaat om een mobiele game, een game voor de handhelds en een MMO gericht op kinderen.

In LEGO: Legends of Chima: Speedorz race je door allerlei plaatsen in Chima. Chi is een soort energie waarmee Speedorz en levels vrijgespeeld kunnen worden. Door voorwerpen te verzamelen kun je daarnaast ook je personages aanpassen naar eigen smaak. Speedorz is vanaf morgen te spelen op de site van LEGO en iOS.

LEGO: Legends of Chima: Laval's Journey is een avonturenspel voor Nintendo DS, 3DS en PlayStation Vita. In de zomer komt het spel richting Nintendo 3DS en Vita en pas in de herfst naar Nintendo DS. 

De MMO krijgt de naam LEGO: Legends of Chima Online. Hierin kun je een heel koninkrijk opbouwen en beheren of de wereld ontdekken. In Speedorz en Laval's Journey kun je beloningen krijgen die te gebruiken zijn in Legends of Chima Online. Dit systeem heet de Chima Vault. LEGO: Legends of Chima Online komt in de herfst uit.

Markt voor games in UK gedaald in 2012

De ERA, Entertainment Retailers Association, in Engeland heeft aangegeven dat de markt voor games in 2012 met 17,4% is gedaald. Waar in 2011 nog 1.9 miljard pond is opgehaald voor digitale en fysieke games bleef dit in 2012 steken op 1.6 miljard pond.

De digitale tak van gamesverkopen steeg wel met 7,7% gestegen ten opzichte van 2011 en heeft daardoor wel 550 miljoen pond mee opgebracht. De verkopen van de retailversies is gezakt met 26% naar zo'n één miljard pond in 2012 wat voor de afgelopen jaren een dramatisch laag cijfer is. Precieze inzage in de digitale markt heeft de ERA niet, want onder andere Steam geeft geen cijfers vrij van de verkopen.

De ERA geeft aan dat er ook in de video- en muziek-industrie verschuivingen te zien zijn maar dat retailversies van producten nog steeds erg in trek zijn ondanks het hoge aanbod van alternatieven.

Oud vuurwerk kost man stel vingers

Een 41-jarige man uit Den Helder is dinsdagavond een aantal vingers kwijtgeraakt, doordat hij op straat gevonden oud vuurwerk aan wilde steken. Het vuurwerk ontplofte in zijn hand, meldt de politie woensdag.

Het incident vond rond 19.00 uur plaats op de Breewaterstraat in Den Helder. Delen van de linkerhand van de man lagen na het voorval op het wegdek, samen met het kunstgebit van de man, die ook gezichtsletsel opliep.

Bussemaker zoekt kandidaten voor homoprijs

Minister voor homo-emancipatie Jet Bussemaker (PvdA) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs. De staatsprijs, die in mei wordt uitgereikt, is bedoeld voor een persoon, groep of instelling die zich hardmaakt voor de emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De eerste Jos Brink Prijs werd in 2009 uitgereikt aan Henk Krol, de oprichter van de Gay Krant. Krol is sinds september Tweede Kamerlid voor ouderenpartij 50Plus. Twee jaar later werd de prijs uitgereikt aan alle vrijwilligers van homobelangenorganisatie COC. De winnaar krijgt tienduizend euro en een 'kunstobject'.

Behalve kandidaten voor de Jos Brink Prijs roept Bussemaker ook op kandidaten voor te dragen voor de Innovatieprijs voor Homo-emancipatie. Die aanmoedigingsprijs, duizend euro groot, werd twee jaar geleden voor het eerst uitgereikt. Winnaar was toen PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

De jury staat onder voorzitterschap van cabaretière Sara Kroos en bestaat verder uit zangeres Karin Bloemen, schrijver Arthur Japin, cabaretier en tv-maker Jörgen Raymann en journaallezer Rik van de Westelaken. De Jos Brink Prijs en de Innovatieprijs voor Homo-emancipatie worden op 17 mei uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.

NFS: Most Wanted op GamePad speelbaar

In een Japans persbericht van Electronic Arts is aangegeven dat Need for Speed: Most Wanted volledig speelbaar zal zijn op alleen de Wii U GamePad. Nu kun je dus terwijl de vrouw des huizes naar extra uitzendingen van shownieuws kijkt door blijven gamen.

Volgens het persbericht komt de racer in Japan uit op 14 maart voor de Wii U. Wanneer de Wii U-versie uitkomt in Europa is nog niet bekendgemaakt maar dit wordt binnenkort verwacht.

Servië wint ondanks verlies Djokovic

Servië heeft ook de tweede wedstrijd in de Hopman Cup gewonnen. Na Italië werd in Perth gastland Australië met 2-1 verslagen. Servië kwam door een verrassende nederlaag van Novak Djokovic tegen Bernard Tomic op achterstand, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind.

Djokovic kreeg voor dertienduizend toerschouwers in een uitverkochte Perth Arena geen vat op Tomic en verloor met 4-6, 4-6. Ana Ivanovic trok de stand gelijk door met 6-2, 6-3 van de 16-jarige Ashleigh Barty te winnen. Djokovic revancheerde zich vervolgens door samen met Ivanovic in het gemengd dubbel Tomic en Barty met 6-4, 6-7 (8), 10-6 te verslaan.

Vrijdag staat voor Servië de afsluitende groepswedstrijd tegen Duitsland op het programma. Bij winst is het land zeker van een plaats in de finale van zaterdag.

Weinig gametoppers volgens Metacritic

Volgens Metacritic is 2012 het slechtste jaar van games tot nu toe. De site, die sinds 2009 scores verzamelt, schrijft dat er dit jaar achttien games hoger dan een score van 90 behaalden. Veertien hiervan waren consolegames. Vorig jaar waren er nog 32 titels die zo hoog scoorde.

De Game of the Year-award gaat naar de retailversie van The Walking Dead, die met maar negen reviews een score van 95 behaalde. Wel zegt Metacritic erbij dat de losse episodes niet hoger dan 89 kwamen.

Gemiddelden werden ook uitgerekend voor alle consoles. De PlayStation 3 had een gemiddelde van 70.3 met 204 games. De Xbox 360 behaalde een score van 69.5 over 243 games. De Wii en Wii U samen hadden het laagste gemiddelde: 68.3 over 53 games. De beste exclusieve games waren Trials Evolution voor Xbox 360, Journey voor PlayStation 3 en Xenoblade Chronicles voor Wii.

De pc had een gemiddelde score van 70.3, maar minder gereviewde games. Van de weinige exclusieve games voor dit platform was Guild Wars 2 de enige game die erin slaagde om minstens een score van 90 te bereiken. Wel scoorde Dishonored voor pc hoger dan de PlayStation 3- en Xbox 360-versies.

Op het gebied van handhelds was er niet veel noemenswaardigs. Het beste 'spel' voor Nintendo 3DS was Colors! 3D en dat was niet eens een game. Daarnaast was het gemiddelde erg laag: 66.2. PlayStation Vita had een gemiddelde van 69.7 en had als best-gereviewde game Persona 4 Golden.

Oud-voorzitter pedoclub bestookt met vuurwerkbom

De woning van oud-voorzitter van pedofielenvereniging Martijn, Marthijn Uittenbogaard, is tijdens de jaarwisseling bestookt met vuurwerk. Dat laat Uittenbogaard weten in een woensdag verzonden brief aan de overheid en Geert Wilders, waarin hij oproept tot beveiliging of cameratoezicht. De oud-voorzitter zegt bedreigingen aan zijn adres zat te zijn en aangifte te gaan doen.

Bij de woning van Uittenbogaard en zijn partner in Hengelo ontplofte volgens hem op oudejaarsavond een vuurwerkbom die aan de voordeur was bevestigd. Volgens de oud-voorzitter van de pedoclub ging het om 'een soort bomaanslag'. Toen Uittenbogaard hiervan melding maakte bij de politie werd hij naar eigen zeggen niet serieus genomen. De politie in Twente kon op korte termijn niet reageren.

Uittenbogaard laat weten de afgelopen jaren al tientallen malen het slachtoffer geworden van vernielingen en bedreigingen. Hij richt zijn oproep specifiek aan PVV-leider Geert Wilders omdat het merendeel van de bedreigers aanhanger zou zijn van de Partij voor de Vrijheid, aldus Uittenbogaard. Hij wil dat Wilders zich uitspreekt tegen het geweld aan zijn adres. Daarnaast wil hij net als de PVV-leider worden beveiligd, maar wel in mindere mate.

In juli bepaalde de rechtbank in Assen dat pedofielenvereniging Martijn verboden is. Het hoger beroep dat de vereniging daartegen instelde moet nog worden behandeld.

Mini Android-console komt naar Kickstarter

Bij een Android-gameconsole denken veel mensen gelijk aan de Ouya, die enkele maanden geleden ook op Kickstarter begon. Nu probeert het bedrijf PlayJam het met hun console Gamestick: een miniscule console die je in de HDMI-ingang van een tv kunt steken.

Het Engelse bedrijf maakt zich geen zorgen over de concurrent: "De bekendste Android-gameconsole is de Ouya. We vinden dat ook een geweldig product, maar wij zijn erin geslaagd om het design tot het uiterste te drijven: een console die net zo groot is als een HDMI-stick. Het kost 79 dollar, met controller."

De controller is verbonden met de console via bluetooth en heeft daarnaast ook een plekje om de console in op te bergen. Zo kun je de Gamestick gemakkelijk meenemen. Op dit moment is het bedrijf bezig met de laatste sample voordat ze de Gamestick kunnen produceren. PlayJam hoopt dat het doel van 100.000 dollar bereikt wordt zodat ze genoeg geld hebben voor de productiefase.

Als ze erin slagen om genoeg geld op te brengen moet de Gamestick op 13 april richting de kopers gaan. Meer informatie is te vinden op Kickstarter.

Meer huishoudens nemen andere zorgverzekeraar

Meer mensen zijn dit jaar van zorgverzekering gewisseld dan in voorgaande jaren. Meer dan een miljoen mensen zijn overgestapt, blijkt uit een rondgang van Novum Nieuws langs vergelijkingssites. Door een hoger eigen risico te nemen en aanvullende verzekeringen te schrappen besparen overstappers vaak tientallen euro's per maand.

Vergelijkingssite independer.nl schat dat dit jaar 1,1 miljoen mensen van zorgverzekering zijn gewisseld. Dat is ongeveer 6,5 tot 7 procent van het totaal aantal verzekerden. Vergelijkingssite zorgkiezer.nl schat dat meer dan 1,2 miljoen mensen overstappen, ofwel meer dan zeven procent. Consumentensite verzekeringen.com stelt in een persbericht dat bijna acht procent dit jaar overstapt. De Consumentenbond maakt geen schatting.

Vorig jaar stapten iets meer dan een miljoen mensen over, ongeveer zes procent van het totaal aantal verzekerden. Dat was het hoogste percentage overstappers in jaren. Alleen in 2006, toen het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd, stapten met negentien procent meer mensen over.

Mensen die willen overstappen moesten hun oude contract voor 1 januari opzeggen. Zij hebben tot 31 januari om een nieuwe verzekering te kiezen.

Volgens zorgkiezer.nl was het tot de kerst rustig met het aantal overstappers, omdat de zorgpremies ongeveer gelijk bleven. Doordat verzekeraars dit jaar echter voor het eerst met lastminuteaanbiedingen kwamen, werd het de laatste dagen van het jaar toch nog drukker.

Veel overstappers hebben geld bespaard door een hoger eigen risico te nemen en door hun aanvullende verzekering uit te kleden, of helemaal te schrappen. Volgens zorgkiezer.nl heeft zestig procent van de overstappers een aanvullende verzekering. Dat is lager dan het gemiddelde van 88 procent onder alle Nederlanders.

Independer stelt op basis van eigen onderzoek onder duizend mensen dat overstappers gemiddeld 343 euro per jaar besparen, bijna dertig euro per maand. "Als je dat doortrekt naar heel Nederland, dan is dat ongeveer een half miljard euro minder aan premie", stelt een woordvoerder.

Volgens zorgkiezer.nl besparen mensen die een hoger eigen risico nemen gemiddeld twintig euro per maand. De organisatie stelt dat ongeveer vijftien procent van de overstappers 55 euro per maand bespaart.


Meer huishoudens nemen andere zorgverzekeraar (Foto: Novum)

Noodlijdend AGOVV krijgt twee punten in mindering

AGOVV Apeldoorn heeft twee punten in mindering gekregen van de licentiecommissie van de KNVB. De club uit de Jupiler League is in gebreke gebleven bij het betalen van transfersommen. AGOVV duikelt door de straf van de elfde naar de veertiende plaats.

Het voortbestaan van AGOVV hangt aan een zijden draadje. Voor volgende week dinsdag moet een bedrag van vier ton op tafel liggen om een door de Belastingdienst aangevraagd faillissement af te wenden. Een door directeur Henk Timmer opgesteld reddingsplan vond onlangs geen gehoor bij het gemeentebestuur van Apeldoorn.

Pink aangeklaagd wegens royalty's

Pink wordt ervan beschuldigd royalty's te hebben achtergehouden. De zangeres is aangeklaagd door Specialists Entertainment, dat medeverantwoordelijk was voor de productie van haar debuutalbum, omdat het bedrijf naar eigen zeggen zijn deel van de opbrengsten niet heeft gehad.

Specialists Entertainment is vorige maand naar de rechter gestapt, schrijft entertainmentsite TMZ. Het bedrijf zou met medeproducent Thunderstone Productions overeen zijn gekomen de royalty's van Pinks eerste cd uit 2000 netjes te verdelen, maar nog steeds op zijn deel wachten: 36 duizend dollar. De zangeres is voor dat bedrag aangeklaagd.

Een woordvoerder van Pink laat weten dat de zangeres geen blaam treft, maar de platenmaatschappij. "Sony is verantwoordelijk voor het betalen van de producenten."


Pink aangeklaagd wegens royalty's (Foto: Novum)

Onderzoek naar zwaargewonde baby

Bij een huisartsenpost in Tilburg is enkele weken geleden een kind van dertien maanden zwaargewond binnengebracht. De politie vermoedt ernstige kindermishandeling. De aard van het letsel gaf aanleiding om direct een strafrechtelijk onderzoek in te stellen, laat de politie woensdag weten.

Nadat het kind op 14 december was binnengebracht, werd de peuter gereanimeerd en met een traumahelikopter naar een kinderziekenhuis overgebracht. Het slachtoffertje ligt nog steeds op de intensive care. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Politie en Openbaar Ministerie willen duidelijk krijgen hoe en onder welke omstandigheden het kind gewond kon raken. Het onderzoek is in volle gang.

Online game-romance leidt tot klopjacht

Online-games zijn razend populair in China. Bedrijven lokken nog meer spelers door allerlei wedstrijden te organiseren waarbij kleine spelvoorwerpen tot echte producten zoals iPad Mini's gewonnen kunnen worden. Voor één gamer liep zo een wedstrijd uit op een gebroken hart en een lege portemonnee.

In China is het internet niet erg anoniem te noemen. Sociale netwerken vereisen dat je je echte naam gebruikt en voor online games moet er vaak een echt identiteitsnummer opgegeven worden. In sommige gevallen kan dit leiden tot ware klopjachten: mensen verspreiden alles wat ze weten over een persoon op het internet, totdat ze die persoon vinden.

Silky, een 25-jarige man waarvan de echte naam onbekend is, ontmoette de vrouw genaamd Huang in een online-spel. Silky heeft geen auto en bezit ook geen eigen huis waardoor hij als 'loser' wordt aangemerkt in de Chinese maatschappij. Hij werd verliefd op Huang en na een korte online romance besloten ze in het spelletje te trouwen. Silky gebruikte het geld dat hij in het spel verdiend had om allerlei echte cadeaus te kopen voor Huang.

Samen deden ze mee aan een wedstrijd voor virtuele pasgetrouwde stellen en wonnen ze een iPhone 5 en een iPad. Nadat ze waren opgestuurd naar Huang liet de vrouw niets meer van zich horen. Silky deelde zijn verhaal op internet als waarschuwing voor anderen, wat leidde tot een grote zoektocht naar de vrouw. Uiteindelijk werd Huang daadwerkelijk gevonden. Haar is niets overkomen en ze hoefde alleen haar excuses aan te bieden. De 'cadeaus' mocht ze houden.

Real Madrid maand zonder Pepe

Real Madrid moet het een maand stellen zonder Pepe. De Portugees heeft een blessure aan zijn rechterenkel. De centrale verdediger, die onder trainer Jose Mourinho haast altijd zeker is van een basisplaats, kampte al een tijdje met pijnklachten en onderging woensdag in eigen land een kijkoperatie.

Pepe mist door de blessure in ieder geval de wedstrijden tegen Celta de Vigo, Osasuna, Valencia en Getafe. Komend weekeinde tegen Real Sociedad zou hij vanwege een schorsing sowieso niet in actie zijn gekomen. Real Madrid bezet achter Barcelona en Atletico Madrid de derde plaats in de Primera Division.


Real Madrid maand zonder Pepe (Foto: Novum)

Oudste erelid Ajax (94) overleden

Ajacied Wim Schoevaart is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden. De voormalig bestuurder was het oudste erelid van de Amsterdamse club. Ter nagedachtenis aan Schoevaart wordt voorafgaand aan de klassieker tussen Ajax en Feyenoord op 20 januari een minuut stilte gehouden en speelt Ajax met rouwbanden.

Schoevaart was sinds 1930 lid van Ajax en later in tal van bestuurlijke functies aan de club verbonden. Na zijn pensionering in 1988 bleef hij actief als beheerder van de prijzenkast en het archief. Als voetballer kwam hij niet verder dan het beloftenteam.

[Upd] Brand in trein van Utrecht naar Schiphol

In een intercity van Utrecht naar Schiphol is woensdagmiddag brand ontstaan. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. De dubbeldekker staat stil ter hoogte van Nieuwersluis, tussen de stations van Breukelen en Abcoude.

De brand ontstond op het balkon van het derde rijtuig van de trein, die om 13.28 uit Utrecht was vertrokken. Rond 14.00 uur was het vuur nog niet geblust, aldus de zegsvrouw. Uit omliggende plaatsen trekken brandweerkorpsen naar de trein. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Reizigers werden opgeroepen de trein te verlaten. Ook was er hevige rookontwikkeling meldt een ooggetuige die in de trein zat. Het treinverkeer tussen Breukelen en Abcoude is gestremd, meldt de NS. Reizigers tussen Utrecht en Duivendrecht en Schiphol kunnen het best omreizen via Hilversum.

Update 15.09 uur
RTV Utrecht weet inmiddels te melden dat er drie jongens zouden zijn aangehouden vanwege mogelijke brandstichting.

Vrouw vermoord in Noord-Scharwoude

De politie is woensdag een onderzoek begonnen naar een dode vrouw die werd aangetroffen in een woning in Noord-Scharwoude. Ze kwam door een misdrijf om het leven. De politie kwam de zaak op het spoor doordat haar man onder het bloed in het water lag in de buurt van de woning.

De bebloede man werd gevonden in het water in de Tulpenstraat in de Noord-Hollandse plaats. Toen agenten naar de woning in de vlakbij gelegen Rozenstraat gingen, vonden ze de vrouw. De politie heeft een onderzoek ingesteld om de toedracht te achterhalen.

Kinderbijslag later op rekening

De uitbetaling van de kinderbijslag is door een storing vertraagd. Het geld had oorspronkelijk woensdag op de rekening moeten staan van 1,9 miljoen rechthebbenden, maar dat wordt donderdag. Dat meldt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) woensdag.

De storing werd veroorzaakt door een technische fout van ING, de huisbank van de SVB. De fout is inmiddels opgespoord en in de nacht van woensdag op donderdag worden de transacties alsnog verwerkt. Het geld moet dan in de loop van donderdag op de rekening staan van alle kinderbijslaggerechtigden.

De website van de SVB is vanwege het nieuws tijdelijk moeilijk bereikbaar.

Quentin Tarantino wil met Johnny Depp werken

Quentin Tarantino hoopt een film te kunnen maken met Johnny Depp. "We zouden heel graag met elkaar samenwerken", zegt de regisseur in een tv-interview met de Amerikaanse interviewer Charlie Rose. "We hebben het hier al jaren over. Niet dat we al jaren bij elkaar komen om hierover te bomen, maar zo af en toe."

"We zijn overduidelijk fans van elkaar", gaat Tarantino verder. "Ik moet gewoon een personage bedenken waarvoor ik denk dat Johnny de juiste persoon is. En als hij het ermee eens is, gaan we het doen."

Tarantino heeft veel vertrouwen in de potentiële samenwerking. "Die zou magisch worden." Toch is de regisseur nog niet zeker van zijn zaak. "Misschien doe ik het op een dag, maar misschien ook niet. We zien wel."

De 49-jarige Tarantino gooit momenteel hoge ogen met zijn spaghettiwestern Django Unchained. Jammie Foxx is in de film te zien als slaaf Django, die wordt bevrijd door een premiejager gespeeld door Christoph Waltz. De twee gaan achter de hedonistische Calvin Candie aan, een rol van Leonardo DiCaprio. Deze slavendrijver is niet alleen een vloek voor zijn omgeving, maar bezit ook de vrouw van Django.

Proces om homotoneelstuk Uganda stopgezet

Een rechtbank in Uganda heeft het proces afgebroken tegen een Britse theaterproducent die terechtstond wegens een toneelstuk over homoseksualiteit. De rechtbank verweet de openbaar aanklager woensdag een gebrek aan bewijs.

David Cecil (35) werd in september aangeklaagd nadat hij een toneelstuk over homoseksualiteit had opgevoerd zonder toestemming van Uganda's mediaraad. Volgens Cecil had de mediaraad hem niet expliciet verboden het stuk op te voeren.

Homoseksuele activiteiten zijn in Uganda bij wet verboden. Cecil hing vier jaar celstraf boven het hoofd. Na zijn arrestatie vorig jaar werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Justitie kan de aanklacht opnieuw indienen wanneer zij extra bewijsmateriaal aanlevert. Maar daar gaat Cecil niet van uit. "Godzijdank opereren sommige rechters in Uganda onafhankelijk en gaan zij niet mee met politiek gemotiveerde aanklachten zoals die tegen mij", zegt Cecil tegen Novum Nieuws.

Het toneelstuk 'The River and the Mountain' werd in augustus vorig jaar opgevoerd op twee locaties in Kampala. Het gaat over een Ugandese fabrikant die wordt vermoord door zijn eigen personeel nadat hij voor zijn geaardheid was uitgekomen.

Uganda werd het mikpunt van westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties nadat in 2009 een wetsvoorstel was ingediend om sommige vormen van homoseksueel gedrag te bestraffen met de dood. Hoewel de doodstraf inmiddels lijkt te zijn geschrapt, ligt de rest van het wetsvoorstel nog altijd ter behandeling bij het parlement.

Naomi Watts bijna dood tijdens filmopnames

Noami Watts heeft bijna het leven gelaten tijdens de opnames van haar nieuwste film The Impossible, over de tsunami in de Indische Oceaan in 2004. Ze verdronk bijna tijdens een scène met een overstroming, zegt de Australische actrice tegen de Britse editie van Metro.

In de scène tolt het lichaam van Watts als een lappenpop door een kolkende watermassa. "Er ging iets mis met de stoel waarin ik onder water zat vastgebonden", zegt de 44-jarige actrice. "De technici konden hem niet op tijd uit zetten. Ik kon er niet uitkomen en snakte naar adem."

De bijna-doodervaring had echter wel een positieve kant. "Je kunt je erna beter inleven in je rol", zegt Watts nuchter. "Je begrijpt beter wat die mensen werkelijk hebben meegemaakt. Maar zelfs die ervaring is nog niets vergeleken met de werkelijkheid."

Watts speelt met Ewan McGregor de ouders van drie zoons. De familie wordt tijdens de kerstvakantie in Thailand verrast door een huizenhoge vloedgolf die tot kilometers landinwaarts alles platwalst. Het scenario is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van een Spaanse familie.

Watts heeft de werkelijke moeder, Maria, ontmoet tijdens haar research voor de rol. "Uiteindelijk pakte ze alleen mijn hand en keek me in mijn ogen", vertelt Watts. "Ze moest vrijwel meteen huilen. Het zit allemaal nog heel erg aan de oppervlakte bij haar."

The Impossible gaat op 17 januari in Nederland in première.

Tupac favoriete artiest onder Britse bajesklanten

Britse gedetineerden luisteren het liefst naar Tupac Shakur. De Amerikaanse gangsterrapper, die in 1996 overleed na een kogelregen, was in 2012 de meest aangevraagde artiest op National Prison Radio, het station voor bajesklanten.

De Jamaicaanse zanger Vybz Kartel was het op een na populairst in de bak, gevolgd door de Engelse rapper K Koke. Tupacs grote rivaal The Notorious B.I.G., die eveneens werd omgelegd, staat op de negende plaats. Andere noemenswaardige namen zijn Rihanna, op plek vier de enige vrouw in de top twintig, en Metallica, op de achtste positie de populairste band.

Een dj van National Prison Radio laat aan de Britse boulevardkrant Daily Mirror weten dat hij Tupacs populariteit in de bajes wel kan begrijpen. "Luisteren naar iets heftigs kan dienen als een gezonde uitvlucht uit het gevangenisleven."

Oz: the Great and Powerful Trailer

Aangezien we allemaal nog aan het recupereren zijn van een knallend uiteinde zullen we je niet opzadelen met hele lappen tekst, maar gewoon een trailer van een nieuwe film. Oz: the Great and Powerful gaan we in dit geval even kort toelichten.

We kennen natuurlijk allemaal The Wizard of Oz, die legendarische film uit 1939 met Judy Garland in de hoofdrol. Daarin zien we hoe Dorothy tijdens een hevige storm Kansas uit wordt geslingerd en haar weg terug probeert te vinden samen met een leeuw, tinnen man en vogelverschrikker, ja echt.

Dit verhaal gaat iets anders. Oscar Diggs (James Franco) is een matige goochelaar in een cirucus in Kansas. Ook hij wordt, toevalligerwijs, door een storm overvallen en komt terecht in het altijd levendige Land van Oz. Daar denkt hij in eerste instantie op zijn lauweren te kunnen rusten, maar als hij wordt belaagd door 3 heksen - gespeeld door Rachel Weisz, Michelle Williams en Mila Kunis - die een groots magiër verwachten in Oz wordt hij al gauw op de proef gesteld om zijn waarde te bewijzen.

Vergeet niet de video op 1080p te bekijken.

Oz the Great and Powerful wordt op 14 maart 2013 verwacht.

'Ook in 2014 moeten pensioenfondsen korten'

Pensioenfondsen die per april korten op de pensioenuitkeringen moeten dat mogelijk in 2014 opnieuw doen. Dat zeggen actuarissen in NRC Handelsblad van woensdag.

Of een fonds moet korten hangt af van de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen en de toekomstige verplichtingen, per 1 januari. Die percentages worden de komende maanden per fonds bekendgemaakt.

Het Financieele Dagblad meldde vorige week dat de gemiddelde dekkingsgraad van de zestig probleemfondsen eind november op 96 procent lag. Dat was vijf procentpunt achter het 'herstelpad' dat is afgesproken met De Nederlandsche Bank.

Actuarissen rekenen risico's door voor fondsen. De Nederlandsche Bank komt later deze maand met actuele gemiddelde cijfers over de pensioenfondsen.

OM: man verzon gewelddadige overval door Marokkanen

Justitie verdenkt een 24-jarige man uit Bussum ervan een gewelddadige overval door vijf Marokkanen te hebben verzonnen. Onderzocht wordt of hij een valse aangifte heeft gedaan, meldt het OM woensdag.

De man beweerde in de Gooi- en Eemlander dat hij in september na een bezoek aan een festival in Hilversum van zijn fiets werd getrapt. Daarna zou hij zijn mishandeld, gestoken met een mes en beroofd van zijn portemonnee, fiets en telefoon.

Zijn belagers zouden zijn schoenen hebben uitgetrokken, waarop hij op zijn sokken naar het politiebureau zou zijn gelopen. Na de aangifte zou hij door de agenten aan zijn lot zijn overgelaten en moest hij gewond en op zijn sokken naar huis lopen.

Toen de politie dit verhaal in de krant zag werden de systemen gecontroleerd. Daaruit bleek dat de man die nacht geen aangifte heeft gedaan. "De politie nam contact op met de man, waarna hij alsnog aangifte deed", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De politie vond geen aanwijzingen dat de man inderdaad was beroofd. De man had wel verwondingen, maar forensische experts concludeerden dat het niet waarschijnlijk is dat die door een overval komen. Justitie vermoedt dat de man zichzelf heeft verwond. De man wordt dan ook als verdachte gezien.

Haase uitgeschakeld in Chennai

Robin Haase lijkt nog steeds zijn vorm niet terug te kunnen vinden. De 25-jarige Hagenaar won op oudjaarsdag weliswaar zijn eerste ronde-partij op het ATP-toernooi van Chennai, vandaag verloor de tennisser van de dertig plaatsen lager gerankte Aljaz Bedene uit Slovenië; 7-5 en 6-3.

De overwinning op Yuki Bhambri, een speler buiten de top-200 van het mondiale tennis, betekende de eerste overwinning van Haase op de ATP-tour sinds augustus. Vandaag wist hij niet voort te borduren op die overwinning.

Beide spelers verloren hun eerste opslagbeurten, maar daarna nam Bedene de overhand. De Sloveen stond nauwelijks punten af op zijn service en maakte het een slecht serverende Haase moeilijk. De eerste breakkans na de 1-1 kwam echter pas op 6-5, waarop Bedene meteen toesloeg.

Ook in de tweede set kon Haase het tij niet keren. Bedene brak de Nederlander op 4-3 en serveerde de wedstrijd op love uit, waardoor Haase zich mag gaan concentreren op de Australian Open.

De inspiratiebron van Mama

De film Mama van Guillermo del Toro verschijnt dit jaar in de Nederlandse bioscoopzalen. Maar hoe kwam de regisseur op het opmerkelijke verhaal? Hieronder is de short te zien waar het project mee is gestart, met introductie van del Toro zelf.

De dag dat de vader van het gezin de moeder ombrengt, verdwijnen de zusjes Victoria en Lilly in een bos vlakbij de woonwijk. Vijf jaar lang zoeken oom Lucas (Nikolaj Coster-Waldau) en zijn vriendin Annabel (Jessica Chastain) naar de twee. Als de meiden wonder boven wonder worden ontdekt in een vervallen boshutje vragen Lucas en Annabel zich af of de meiden de enige twee zijn die zij in hun huis opvangen.

Annabel probeert de kinderen te introduceren aan het normale leven, maar zij voelt een extreem kwade kracht in haar huis rondwaren. Hebben de zusjes een extreme vorm van post-traumatische stress of worden zij bezocht door een geest? En hoe hebben de twee al die jaren in het bos kunnen overleven? Als Annabel het antwoord zoekt op deze vragen, komt ze erachter dat de fluisterende stemmen die zij ’s nachts naast haar bed hoort worden gesproken door een dodelijke aanwezige.

Op 18 april 2013 kan je de film Mama bewonderen.

Russell Crowe blijft kalm onder kritiek Les Misérables

Russell Crowe heeft kalmpjes gereageerd op de snerpende kritiek van Adam Lambert op Les Misérables. De Amerikaanse muzikant vond de zang in de musicalverfilming om te huilen. De Nieuw-Zeelandse acteur zegt dat regisseur Tom Hooper juist onbewerkte zang wilde die niet naderhand in de studio was opgenomen.

"Ik ben het met Adam eens dat de zang had kunnen worden opgesmukt", twittert Crowe. "Maar Tom Hooper wilde die juist rauw en realistisch, dus dat is wat je nu hoort."

Hooper, bekend van The King's Speech, koos ervoor de zang live op te nemen op de filmset en niet, zoals gebruikelijk, naderhand in een studio. De aanpak van Hooper zou zowel de zang als het acteren ten goede komen.

De 48-jarige Crowe, die in de film de rol van inspecteur Javert speelt, staat bekend om zijn diepe en ongepolijste stem. Hugh Jackman en Anne Hathaway spelen de twee hoofdrollen.

Lambert was wel positief over Sacha Baron Cohen en Helena Bonham Carter. Hij noemde de beide acteurs 'geweldig'.

Les Misérables draait vanaf 10 januari in de Nederlandse bioscopen.


Russell Crowe blijft kalm onder kritiek Les Misérables (Foto: Novum)

Langer stemmen voor Oscars door inlogproblemen

Het online stemsysteem van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences blijft voor problemen zorgen. De organisatie heeft de leden een dag langer de tijd gegeven hun stem uit te brengen voor de Oscarnominaties. Eerder lieten filmmakers al weten niet te kunnen inloggen op de site van de Academy door problemen met het wachtwoord.

De Academy vreest dat de problemen leiden tot een laag aantal stemmen. De club telt ruim 5500 leden, die nog tot en met vrijdag kunnen stemmen voor de nominatieronde van de Oscars. "Door het verlengen van de deadline benutten we iedere mogelijkheid om de overgang naar online stemmen te versoepelen", laat de Academy weten.

De stemmen kunnen dit jaar voor het eerst ook via internet worden uitgebracht. Voorheen werd altijd uitsluitend per post gestemd, nu konden de Academy-leden vooraf kiezen hoe ze hun stem wilden uitbrengen.

Veel leden vinden het online stemsysteem te ingewikkeld of te foutgevoelig. "Het wachtwoord dat ze stuurden, werkte niet en ze konden me geen nieuw wachtwoord mailen", klaagde documentairemaker Morgan Spurlock vorige week. Ook wordt gevreesd voor hackers.

Filmjournalist Scott Feinberg denkt dat vooral oudere stemmers afhaken door de problemen met het online stemmen. "Daarom krijgen traditionelere films waarschijnlijk minder stemmen en maken gewaagdere films, die jongeren aanspreken, meer kans."

De Oscarnominaties worden 10 januari bekendgemaakt. Dat is vroeger dan voorheen, waardoor ze nu voor het eerst eerder bekend zijn dan de winnaars van de Golden Globes, die twee dagen later worden uitgereikt.

Voorheen golden de Golden Globes altijd als belangrijke indicator voor de Oscarnominaties. Nu hebben de Academy-leden meer tijd om alle genomineerde films te bekijken.

De uitreiking van de Oscars vindt plaats op 24 februari.

Jay-Z werkt aan filmmuziek The Great Gatsby

Jay-Z maakt muziek voor het drama The Great Gatsby. Dat laat de Britse Jeymes Samuel, beter bekend als The Bullitts, weten via Twitter. "Jay-Z en ik werken hard aan de soundtrack van de aankomende klassieker The Great Gatsby", schrijft de muzikant enthousiast. "Dit is te dope voor woorden."

In de trailer van de nieuwe film van Moulin Rouge-regisseur Baz Luhrmann is Jay-Z ook te horen. Daarvoor gebruikte de Australische regisseur het nummer No Church in the Wild dat de Amerikaanse rapper maakte met Kanye West.

The Great Gatsby is vanaf mei in Nederland te zien. In de zesde verfilming van het gelijknamige boek van F. Scott Fitzgerald is Leonardo DiCaprio te zien als dandy Jay Gatsby die bekend staat om extravagante levensstijl. Zijn buurman Nick, een rol van Tobey Maguire, is gefascineerd door hem en ziet zijn ondergang met lede ogen aan.

Cruijff neemt afscheid van Catalonië

Johan Cruijff neemt vanavond afscheid als trainer van het Catalaanse nationaal elftal. In het stadion van Espanyol werkt de 65-jarige oefenmeester zijn laatste interland af in een oefenduel tegen Nigeria. Zijn aftreden als bondscoach is volgens hem een principekwestie.

"Het was voor mij een persoonlijk compromis", aldus de Verlosser. "Het (bondscoachschap, red.) was een verplichting die ik mezelf heb opgelegd. Ik kwam hier, jullie hebben me altijd goed behandeld en met mijn manier van denken heb ik in mijn plicht voldaan."

Cruijff zat slechts drie keer eerder op de bank bij La Seleccío, en verloor geen enkele wedstrijd. Catalonië is geen lid van de FIFA noch UEFA en mag derhalve niet meedoen aan reguliere competities. Toch kan het officieuze elftal rekenen op een sterke selectie, met onder andere Valdés, Puyol en Xavi.

Na veertig jaar in Barcelona gewoond te hebben spreekt Cruijff nog steeds geen Catalaans, waardoor menig Catalaan vraagtekens zet bij in hoeverre hij geïntegreerd is. "Ik geef gewoon geen interviews in het Catalaans, omdat ik de journalist niet in het voordeel wil laten zijn. Ik wil dat hij zijn best doet om mij te begrijpen", zei Cruijff daarover tegenover de Catalaanse voetbalbond.

"Bovendien was het mijn doel als wereldburger om Barcelona aan de buitenwereld te laten zien", vervolgde hij. "Als je hier veertig jaar woont moet je wel zorgen dat mensen van je houden"

En passant rekende Cruijff nog even af met de mythe van zijn Catalaans nationalisme. Toen hij in 1974 zijn zoon Jordi noemde, zagen velen dat als een teken dat de voetballer begaan was met de Catalaanse zaak. Die naam was namelijk verboden door het regime van Franco. Johan zelf was zich echter van geen kwaad bewust: "Ik vond het gewoon leuk klinken, ik wist niet of het mocht of niet."

Flinke stijging gebruik OV-chipkaart

Het gebruik van de OV-chipkaart is afgelopen jaar flink toegenomen. Het aantal transacties, zoals in- en uitchecken en saldo opladen, is met bijna 37 procent gestegen tot 1,8 miljard. Dat meldt Trans Link Systems (TLS) woensdag.

In 2010 bleef het aantal transacties nog steken op 1,3 miljard. Sinds het invoeren van het OV-chipkaartsysteem in 2005 zijn er in totaal 4,4 miljard transacties afgehandeld door TLS.

In Nederland zijn zestien miljoen OV-chipkaarten in omloop, waarvan 12,6 actief zijn. Per week worden er gemiddeld 2,8 miljoen kaarten gebruikt, waarmee 41 miljoen transacties worden gedaan.

Aangezien het gebruik van de omstreden, onveilige en privacyschendende kaart verplicht is in het openbaar vervoer kun je echter niet stellen dat de kaart populair is, danwel populairder wordt.


Flinke stijging gebruik OV-chipkaart (Foto: Novum)

'Weeënremmers niet langdurig toedienen'

Zwangere vrouwen die langere tijd weeënremmers krijgen als ze te vroeg dreigen te bevallen, zijn daar niet bij gebaat. Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan is in Nederlandse ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van te vroeg geboren kinderen. Een groep van vrouwen die gedurende 2 weken weeënremmers kregen, werd vergeleken met een groep die ze maar 2 dagen kreeg.

Uit deze vergelijking bleek dat de vrouwen die de remmers maar 2 dagen kregen, niet vroeger bevielen of ongezondere kinderen op de wereld zetten dan de vrouwen die de medicijnen langer innamen. "Langdurig weeënremmers toedienen hoeft dus niet. 48 uur lang is genoeg", concludeert gynaecoloog in opleiding van het UMC St Radboud in Nijmegen Carolien Roos.

Jongeren gedrogeerd op nieuwjaarsfeest Brugge

Bij een oud- en nieuwjaarsfeest in Brugge zijn zeker negen jongeren verdoofd met benzodiazepine. Door dat zware kalmeringsmiddel kregen zij last van black-outs en bewusteloosheid. Dat meldde de Brugse politie woensdag.

De negen slachtoffers werden onwel op een feest in Brugge waar ongeveer 12.000 feestvierders waren. Ze kwamen uit West-Vlaanderen en Gent. De politie sluit niet uit dat er meer dan negen naar een ziekenhuis moesten.

Volgens sommige Belgische media werden zeker 20 jongeren verdoofd, onder wie minderjarigen. Een aantal van hen raakte in een comateuze toestand. Ze konden het ziekenhuis later verlaten.

Jongeren gedrogeerd op nieuwjaarsfeest Brugge
Jongeren gedrogeerd op nieuwjaarsfeest Brugge (Foto: ANP)

Foto's Bieber worden paparazzo fataal

De jacht op foto's van tieneridool Justin Bieber is een paparazzo noodlottig geworden. Dat meldde de Amerikaanse krant Los Angeles Times woensdag.

De 29-jarige fotograaf had in Los Angeles foto's genomen van de witte Ferrari van de Canadese zanger, die door de verkeerspolitie naar de kant was gehaald. Toen de man na foto's te hebben geschoten de weg weer overstak om naar zijn eigen voertuig terug te gaan, werd hij door een auto aangereden. De fotograaf overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bieber zat overigens niet in de Ferrari. Een vriend van de zanger zat achter het stuur.

Koningin Beatrix actiefst

Koningin Beatrix is het afgelopen jaar van alle Oranjes veruit het meest actief geweest. Dat blijkt uit een optelsom van al haar openbaar gemaakte optredens.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima komen tot een lager aantal, maar veel van hun activiteiten vallen niet te turven omdat details van bijvoorbeeld hun meerdaagse buitenlandse reizen voor IOC of VN ontbreken. Het ware getal ligt aanmerkelijk hoger dan op basis van de agenda is te becijferen.

De koningin had minstens 240 activiteiten, waarbij de onderdelen van staats- en werkbezoeken afzonderlijk zijn geteld en ook iedere ambassadeur die op het paleis langskwam apart is genoteerd.

Koningin Beatrix actiefst
Koningin Beatrix actiefst (Foto: ANP)

Tuitert: 'Eindelijk weer vooruit kijken'

Mark Tuitert heeft zijn seizoen gered  door woensdagochtend in een leeg Thialf bij de beste drie eindigen bij de selectiewedstrijd over 1500 meter. Dankzij een tijd van 1.46,82 won de olympisch  kampioen de wedstrijd en mag deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Inzell en Erfurt.  "Poeh, man. Dit is een pak van mijn hart", reageerde Tuitert opgelucht.

De geboren Holtenaar moest de seizoensstart missen door een ribblessure. Stefan Groothuis en Sven Kramer die tweede en derde werden kregen ook een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden. "Ik kan nu eindelijk weer vooruit kijken", zei Tuitert.

Voor Tuitert was 2012 zowel sportief als privé (overlijden moeder) geen goed jaar. Het nieuwe jaar kon niet beter zijn begonnen. "Ik ben blij dat het 2013 is. Ik kan nu eindelijk weer vooruitkijken en mezelf een beetje opnieuw ontdekken." Vooraf was de schaatser van Beslist.nl niet zo zeker van zijn zaak. "Natuurlijk had ik twijfel. Ik dacht niet: dit klusje zal ik wel even klaren." De concurrentie bij de selectiewedstrijd was groot, wist Tuitert. "Je moet ze wel verslaan. Ik merkte dat het erin zat, maar het is wel frustrerend als je dat niet kan laten zien."

Dus moest het gebeuren bij de selectiewedstrijd. "Dit zijn mentaal de zwaarste wedstrijden. Als je die dan wint is dat wel lekker", lachte Tuitert. Van zijn ribblessure die hij oktober vorig jaar opliep heeft hij nauwelijks last meer.  "Het gaat goed. Ik heb twee tot drie weken echt last gehad, maar het duurde wel zes tot zeven weken voordat ik mijn oude bewegingspatroon weer op kon pakken." Nu is de rib naar het gevoel van Tuiter voor 98 procent weer in orde. "Er zit nog een klein blokje dat nog niet helemaal soepel is."

De Nooijer: 'Spelen voor 30.000 man is ook voor ons uniek'

Hoewel hij zijn bankrekening gespekt ziet worden, is het bedrag van ruim 87.000 dollar niet de voornaamste reden voor Teun de Nooijer om in India te gaan hockeyen. De oud-international hoopt met de Hockey India League gastland India weer naar de internationale top te brengen. "Met deze competitie hoop ik dat we voor de definitieve ommekeer kunnen zorgen", aldus De Nooijer op de website van De Telegraaf.

"Vroeger was India enorm succesvol, maar sinds de komst van het kunstgras zijn ze weggezakt. Gelukkig zijn ze op de weg terug met de vierde plaats bij de Champions Trophy." Een soortgelijke cricketcompetitie was eerder zeer succesvol. "Ik zou het fantastisch vinden als dit nu ook met het hockey gebeurt en dat ik daar dan mijn steentje aan kan bijdragen."

De Nooijer kijkt reikhalzend uit naar de start van de HIL. "De verwachting is dat iedere wedstrijd door 20.000 tot 30.000 mensen zal worden bezocht. Dat is ook voor ons uniek om mee te maken." 17 januari staat het eerste duel van De Nooijers club Uttar Pradesh Wizards op de planning. De ploeg neemt het dan op tegen het Jaypee Punjab Warriors van Oranje-doelman Jaap Stockmann. 

Smit: "Nieuw stadion of stoppen bij Heracles"

Heracles Almelo-voorzitter Jan Smit hoopt dat hij een nieuw stadion voor de club kan realiseren. Als dat niet lukt dan legt de preses zijn taken neer.

In gesprek met Voetbal International laat Smit weten dat de club van ver is gekomen. "We zijn nu al vijf jaar bezig een nieuw stadion te realiseren en ik vind het ongelooflijk dat wij niet de volledige medewerking van de gemeente krijgen."

Volgens de bestuurder zijn de randvoorwaarden reeds gecreëerd. "We hebben al principeovereenkomsten met enkele grote huurders die ruimtes willen afnemen. We creëren werkgelegenheid en zetten de stad Almelo als club al jaren achtereen op een prima manier op de kaart. En toch schiet het met dat stadion maar niet op. Er is elke keer wel weer iets wat voor vertraging zorgt."

De situatie is nijpend, volgens Smit. "We zijn nu aanbeland bij the point of no return. Als er dit voorjaar geen positief besluit valt, stop ik aan het eind van dit seizoen als voorzitter van Heracles Almelo. Dit is geen dreigement, maar slechts de realiteit."

De voorzitter benadrukt dat een nieuw onderkomen vitaal is voor de Heraclieden. "In het huidige stadion hebben we geen toekomst in de Eredivisie. Een club als PEC Zwolle, die afgelopen seizoen promoveerde uit de Jupiler League, is ons nu al aan alle kanten aan het inhalen. Ik heb altijd gezegd dat ik alleen doorga bij Heracles Almelo als ik uitdagingen en een gezonde toekomst zie. Dat is nu heel discutabel. Ik zie het somber in."

AZ doet officieel bod op Gouweleeuw

AZ heeft zich gemeld voor Jeffrey Gouweleeuw en tevens een eerste bod neergelegd bij sc Heerenveen. Een winterse transfer lijkt nu tot stand te komen.

Gouweleeuw gaf in november van het afgelopen jaar al tegen Goal.com aan dat hij zijn in 2014 aflopende contract niet wilde verlengen. Derhalve leek een transfer deze zomer niet te voorkomen, maar nu lijkt het er zelfs op dat de verdediger in de winterstop al vertrekt bij sc Heerenveen.

AZ wil de stopper graag overnemen. "We hebben ons officieel gemeld en een bod neergelegd. De bal ligt nu bij Heerenveen", aldus algemeen directeur Toon Gerbrands tegen Voetbal International. "Er is voortdurend contact. Onze voetbaldirecteur Earnest Stewart zit momenteel in Amerika, maar hij belt regelmatig met zijn collega Johan Hansma van Heerenveen. Er zit beweging in de zaak."

Gouweleeuw gaf zelf al aan dat hij graag naar AZ wil, weet ook Gerbrands. "Daarbij heeft de speler zelf ook al duidelijk aangegeven waar zijn voorkeur ligt. Aangezien zijn contract na volgend seizoen afloopt, kan ik me voorstellen dat ook Heerenveen baat heeft bij aan afwikkeling."

jaarhoroscoop 2013

Gaves mag je niet verwaarlozen. Die heb je, of die heb je niet. Via een workshop “ontvang je chakra’s” weet ik dat ik de toekomst bijna onfeilbaar kan voorspellen. Om u van dienst te zijn heb ik vandaag, na het wegwerken van de laatste oliebol, mijn kamer gezuiverd met verdrijvingswierook. Dat geeft me altijd enorm veel ruimte voor mijn chakra’s. Via Uranus voorspel ik dan ook het volgende:

Juve haalt Peluso als opvolger Lúcio

Juventus heeft de 28-jarige Federico Peluso van Atalanta Bergamo gestrikt als opvolger van de Braziliaan Lúcio. De verdediger moet nog een medische keuring ondergaan.

De club uit Turijn maakt via de officiële website melding van het nieuwsfeit. Juventus zat nogal dun in de verdedigers na de blessure van Giorgio Chiellini en het vertrek van Lúcio naar São Paulo. Peluso wordt in eerste instantie op huurbasis overgenomen van Atalanta Bergamo.

Komende zomer heeft De Oude Dame de mogelijkheid om de transfer van de stopper definitief te maken. Peluso speelt sinds januari 2009 voor Atalanta, daarvoor kwam hij in de Serie B uit voor Albinoleffe.

Juventus lijkt nog niet uitgewinkeld op de transfermarkt. De club hoopt nog op een centrale aanvaller en gaat misschien een vervanger aantrekken voor Kwadwo Asamoah. De Ghanees vertrekt in januari voor de Africa Cup of Nations.

HEMA ontsloeg vrouw met hoofddoek onterecht

De winkelketen HEMA had een Belgische moslima die werkte bij een vestiging in Genk, niet mogen ontslaan omdat ze een hoofddoek droeg. Dat heeft de arbeidsrechter in België woensdag bepaald.

De Nederlandse winkelketen moet de 21-jarige vrouw een half jaar loon uitbetalen, ruim 9000 euro. Volgens de rechtbank had HEMA geen duidelijk 'neutraliteitsbeleid' waardoor ze haar geloofsovertuiging niet zou mogen uitdragen in de winkel. Daarom had HEMA geen gegronde reden om de vrouw op basis van haar geloofsovertuiging te ontslaan.

Iran vreest domino-effect

Iran vreest een domino-effect als het Syrische regime onder leiding van president Bashar al-Assad omver wordt geworpen. Dat is ook de reden dat Iran het regime in Damascus steunt. Dat heeft een van de leidende ayatollahs van Iran woensdag gezegd.

"Sommige groepen in Iran zijn tegen onze ondersteuning van Bashar al-Assad, maar het is ook in ons eigen belang", aldus ayatollah Ahmad Khatami. "Onze steun is gebaseerd op het feit dat Irak en Iran de volgende landen zouden kunnen zijn als de vijand (het Westen) in Syrië succesvol is."

Iran geldt als bondgenoot van Syrië, onder meer in de strijd tegen aartsvijand Israël. De relatie van Syrië met het naburige Turkije, Egypte, Saudi-Arabië en andere Arabische landen is aanzienlijk verslechterd sinds die landen de kant hebben gekozen van de Syrische rebellen. In Syrië vechten rebellen al bijna 2 jaar tegen het bewind in Damascus.

Tien mensen doodgedrukt in stadion Angola

Tien mensen, onder wie vier kinderen, zijn tijdens een religieuze bijeenkomst in een stadion in Luanda, de hoofdstad van Angola, doodgedrukt. Dat hebben Angolese media gemeld. Volgens het Angolese persbureau Angop raakten 120 mensen gewond.

Het incident had plaats op oudejaarsavond. Tienduizenden mensen waren in het stadion voor een bijeenkomst van de Oecumenische Kerk van het Koninkrijk Gods, een evangelische groep die zijn wortels in Brazilië heeft. Op zeker moment brak paniek uit, de tien slachtoffers werden verdrukt en stikten, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Aanhouding voor moord op hoogbejaarde Meppelse

Een 22-jarige man uit Meppel is woensdag aangehouden voor de moord op een 88-jarige vrouw uit zijn woonplaats in 2009. Zijn dna komt overeen met een dna-spoor in de zaak, meldt het Openbaar Ministerie woensdag. De man moest in november zijn dna afstaan omdat hij was veroordeeld voor de mishandeling van twee agenten in Meppel.

De bejaarde vrouw werd in juni 2009 levenloos, halfnaakt en deels vastgebonden gevonden in een woon- en zorgcentrum aan de Reestlaan in Meppel. Er waren geen sporen die wezen op een zedenmisdrijf.

In de zaak werd in 2010 al een grootschalig dna-onderzoek gedaan. Aan 349 mannen werd toen gevraagd genetisch materiaal af te staan. Een van hen was de nu aangehouden verdachte, maar hij weigerde destijds mee te werken aan het onderzoek.

De verdachte heeft nog geen verklaring afgelegd over wat er is gebeurd op de dag van de moord. Hij mag alleen contact met zijn advocaat hebben.

De burgemeester van Meppel, Jan Westmaas, hoopt op een doorbraak. "Ik hoop dat de nabestaanden hierdoor eindelijk rust kunnen vinden en een volgende stap kunnen zetten in hun rouwproces", schrijft hij in een reactie. "In 2009 zijn wij in Meppel heel erg geschrokken van deze zeer ernstige zaak."

Om 13.30 uur geven het OM, de burgemeester en politie een nadere toelichting.

Faillissement aangevraagd voor Scheveningse pier

De pier van Scheveningen is over de kop. Eigenaar Van der Valk heeft faillissement aangevraagd voor De Pier Vastgoed BV, het bedrijfsonderdeel waar de locatie onder valt, bevestigt pr-bureau Buro Six namens het horecaconcern.

"De pier staat inmiddels al een jaar te koop", zegt een woordvoerder woensdag. "De locatie blijkt niet rendabel, en dus wil de familie ervan af."

Door de feestdagen heeft de behandeling van de aanvraag wel wat vertraging opgelopen. De zegsman sluit niet uit dat er na het faillissement een doorstart komt voor de locatie, maar het initiatief daarvoor komt in ieder geval niet van Van der Valk.

Het horecaconcern kocht de pier in 1991 voor het symbolische bedrag van een gulden. Van der Valk kondigde een klein jaar geleden aan geen brood meer te zien in de exploitatie van onder meer een restaurant en casino en gaf aan het bouwwerk te willen verkopen.

In september 2011 raakte een deel van het bouwwerk beschadigd door brand. De gemeente Den Haag sloot een deel van de pier in november omdat de constructie niet veilig is. De staat waarin delen van de loopbrug verkeren is zo slecht dat er geen grote groepen mensen overheen kunnen.

Vraag naar sekstape Kim Kardashian explodeert

De vraag naar de sekstape van Kim Kardashian is enorm gestegen sinds bekend is geworden dat de realityster zwanger is van Kanye West. De on-demandverkopen bij Vivid Entertainment, dat de pikante video Kim Kardashian: Superstar in bezit heeft, stegen sinds zondag met tachtig procent.

De tape van Kim Kardashian, waarin ze seks heeft met haar ex Ray J, doet het sowieso goed sinds de brunette een relatie heeft met West, laat Vivid Entertainment weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De totale verkoop van de video groeide sinds het voorjaar elke maand.

De familie van de 32-jarige Kim bevestigde enkele dagen geleden dat de realityster twaalf weken zwanger is van West. Kardashian is formeel nog getrouwd met haar ex, Kris Humphries.

Djuricic wijst CSKA Moskou af

SC Heerenveen-aanvaller Filip Djuricic is bezig aan zijn laatste seizoen bij de Friezen. De 20-jarige speler liet eerder al weten graag het seizoen af te willen maken in Friesland. Toch ondernemen verschillende clubs nu al een poging om de aanvaller aan te trekken.

CSKA Moskou is de eerste club die een 'nee' te horen krijgt van Djuricic. De speler laat tegenover Voetbal International weten dat een dergelijke stap op dit moment niet aan de orde is. 

Ook Johan Hansma, de technisch directeur van SC Heerenveen begrijpt dat de aanvaller niet ten kosten van alles het seizoen af kan maken bij zijn club. "We hebben beiden de intentie om het seizoen samen af te maken", zegt Hansma tegenover Voetbal International.

"Met het afwijzen van CSKA geeft Filip een duidelijk signaal af. Hij is erop gefocust een goede stap in zijn carrière te maken en laat zich niet van de wijs brengen door alle belangstelling. Als voor Filip tenminste zijn droomclub voorbijkomt en wij komen er ook uit. Maar in principe willen we met hem het seizoen afmaken."

Binnen Nederland is er ook interesse voor Djuricic. FC Twente heeft eerder al een gesprek gehad met de speler, echter heeft de club nog niet genoeg geld tot hun beschikking om aan de vraagprijs van zo'n vijf miljoen euro te voldoen

Wigan huurt United-spits voor half seizoen

De 0-4 nederlaag tegen Manchester United is voor Wigan Athletic toch nog ergens goed voor geweest. De club huurt de 18-jarige aanvaller Ángelo Henríquez van de koploper.

De onderhandelingen werden afgerond tijdens het onderlinge duel tussen de twee ploegen afgelopen woensdag. Wigan had geen schijn van kans toen United op bezoek kwam, maar de nederlaag was niet geheel zonder resultaat, gezien de (tijdelijke) overstap van Henríquez naar het DW Stadium.

De Chileense aanvaller (18) kwam in de zomer van 2012 voor een bedrag van ongeveer 5,5 miljoen euro naar United van Universidad Chile. Henríquez wacht nog altijd op zijn debuut in de Premier League en zat zelfs nog niet op de bank bij een duel van de koploper van Engeland.

Wigan-coach Roberto Martínez is content met de versterking, zo laat hij op de officiële clubsite weten. "We zijn erg blij met de komst van Ángelo, want het is een jonge speler met veel potentie. Zijn bewegingen in de zestienmeter zijn erg sluw en hij heeft bij zijn oude club Universidad laten zien hoe goed hij is."

Ook Henríquez zelf is blij met de overstap. "Dit is een geweldige kans voor me en ik ben erg blij dat de manager mij deze kans wil geven. Ik moet nu hard werken en proberen mijn plek in het eerste elftal te verdienen", aldus de Chileens international die in november 2011 debuteerde voor Chili tegen Servië en in dat duel direct zijn eerste treffer maakte.

Benítez: "Torres begrijpt situatie"

Chelsea is druk bezig met een nieuwe spits. Fernando Torres is momenteel eerste aanvaller bij de Londenaren, maar de Spanjaard haalt nog niet het gewenst niveau.

Derhalve vallen in Londen de namen van André Schürrle (Bayer Leverkusen), Radamel Falcao (Atlético Madrid) en Demba Ba (Newcastle United). "We proberen met zijn allen het team zo goed mogelijk te laten presteren. We willen ook dat Fernando zo goed mogelijk presteert", aldus manager Rafael Benítez in Engelse media.

Dat Chelsea een nieuwe aanvaller wil halen is volgens de Spaanse trainer logisch. "Iedereen, dus ook Fernando, wil dat het team wint. Dit is de manier om beter te worden dus hij begrijpt de situatie ook", vervolgt Benítez.

Chelsea raakt in januari met Victor Moses en Jon Obi Nikel twee spelers kwijt aan de African Cup of Nations. "Alles kan altijd beter, vooral als je blessures hebt en we verliezen twee spelers aan de Afrika Cup. Het is duidelijk wat we spelers nodig hebben, maar ik ben heel blij met deze groep. Wij zullen ons werk doen in de transferperiode en hopelijk zal dat goed werk zijn."

'Antiverkrachtingswet vernoemen naar schat'

De Indiase staatssecretaris van Onderwijs, Shashi Tharoor, wil een antiverkrachtingswet vernoemen naar de 23-jarige bruut verkrachte studente, die onlangs aan haar verwondingen stierf.

Hij wil de vrouw, die in de media liefkozend Amanat (schat) wordt genoemd, zo eren, tenzij haar ouders bezwaren hebben. Dat meldde de BBC woensdag.

India is in de ban van de studente die ruim 2 weken geleden op gewelddadige wijze werd verkracht en mishandeld in een bus. Haar metgezel kreeg ook klappen. De vrouw bezweek zaterdag aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Singapore.

De politie verwacht dat vijf van de zes verdachten donderdag kunnen worden aangeklaagd voor moord.

Sligro boekt kleine omzetgroei in 2012

Sligro heeft vorig jaar bijna 2 procent meer omzet geboekt dan in 2011. Dat maakte de groothandelaar en supermarkteigenaar woensdag bekend.

Sligro boekte in 2012 een omzet van 2,47 miljard euro. Dat was 47 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De omzet van de groothandelstak klom met 1,6 procent tot 1,63 miljard euro. De opbrengsten van de supermarkten gingen met 2,7 procent omhoog tot 833 miljoen euro.

Sligro meldde verder dat de in november aangekondigde overname van de groothandelsactiviteiten van Van Oers is afgerond. Die activiteiten worden in de loop van het jaar in de bezorginfrastructuur van Sligro geïntegreerd.

Sligro boekt kleine omzetgroei in 2012
Sligro boekt kleine omzetgroei in 2012 (Foto: ANP)

Tuitert, Groothuis en Kramer naar wereldbeker 1500m

Met winst bij de selectiewedstrijd heeft Mark Tuitert zich van een ticket op de 1500 meter voor het tweede deel van de wereldbekercyclus. De rijder van Beslist.nl reed 1.46,82. Ook Groothuis en Kramer mogen naar Inzell en Erfurt met 1.47,27 en 1.47,33.

Pim Schipper en Sjoerd de Vries vielen met 1.48,74 en 1.49,00 net buiten de boot. Maurice Vriend en Koen Verweij zijn ook van de partij op basis van de resultaten van de eerdere wereldbekerwedstrijden. 

# Naam tijd
1 Mark Tuitert 1.46,82
2 Stefan Groothuis 1.47,27
3 Sven Kramer 1.47,33
4 Pim Schipper 1.48,74
5 Sjoerd de Vries 1.49,00
6 Jan Blokhuijsen 1.49,02
7 Kjeld Nuis 1.49,29
8 Jos de Vos 1.49,54
9 Rhian Ket 1.49,73
10 Lucas van Alphen 1.49,86

De Visser: "Vreemd dat Bruma in Duitsland niet speelt"

Jeffrey Bruma's carrière leek in een stroomversnelling te zijn geraakt, maar de verdediger zit nu vooral op de bank bij Hamburger SV. Piet de Visser, adviseur en scout voor Chelsea, kent een ploeg die wel bij hem past.

"Als Jeffrey in Hamburg geen speeltijd krijgt, dan is het beter om naar een club te gaan waar hij wél een eerlijke kans krijgt. Het is heel vreemd dat Bruma in Duitsland niet speelt", vervolgt De Visser zijn verhaal. "Tenslotte heeft hij zelfs het Nederlands elftal gehaald. Ik denk dat het is misgegaan toen hij bij HSV opeens als rechtsback moest spelen. Dat is geen positie voor Jeffrey.

De Visser weet wel een club waar Bruma op zijn plaats zou zijn. "Bij Vitesse zou hij onder Rutten zeker goed kunnen rijpen." In Arnhem lopen met Patrick van Aanholt, Gaël Kakuta en Tomás Kalas al drie Chelsea-huurlingen rond.

China: fiscal cliff pas het begin

China heeft woensdag laten weten dat het afwenden van de 'fiscal cliff' pas het begin is van een oplossing van de Amerikaanse schuldenproblematiek. Volgens de tweede economie van de wereld heeft Amerika met een schuld van meer dan 16 biljoen dollar "nog grotere begrotingsuitdagingen" voor de boeg.

"De Amerikaanse overheidsschuld van meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product doet de gemene schuldencrisis die vele Europese regeringen heeft doen vallen en tot vreselijke demonstraties heeft geleid in Griekenland, verbleken", aldus een commentaar van het staatspersbureau Xinhua.

China: fiscal cliff pas het begin
China: fiscal cliff pas het begin (Foto: ANP)

Toki to Towa komt naar Europa

Het Japanse rollenspel Toki to Towa wordt vertaald naar het Engels. Game-uitgever Namco Bandai heeft de Engelse naam van het spel, Time and Eternity, geregistreerd bij het Europees octrooibureau. Het is niet bekend wanneer Time and Eternity, dat in Japan alleen voor de PlayStation 3 gemaakt is, in Europa op de markt verschijnt.

Toki to Towa is in Japan met open armen ontvangen, waarna Amerikaanse en Europese gamers hun interesse hebben geuit op diverse websites en internetfora. Het met de hand getekende Japanse rollenspel is sinds eind oktober in Japan verkrijgbaar en is grofweg vijftigduizend keer verkocht.

Time and Eternity draait om het huwelijk tussen de hoofdpersoon en een meisje genaamd Toki. Toki blijkt een alter ego te hebben, Towa genaamd, op wie tijdens het huwelijk een aanslag wordt gepleegd. Gedurende het spel krijgt de gamer meer te weten over de toedracht van de aanslag.

Reizigers gratis met sneltram door storing OV-chip

Reizigers hebben op nieuwjaarsdag gratis met de tram kunnen reizen tussen Utrecht Nieuwegein en IJsselstein. Sinds de jaarwisseling was het in- en uitchecken met een OV-chipkaart niet meer mogelijk, meldt een woordvoerder van reizigersorganisatie TotalOV woensdag. Woensdagochtend was de storing weer verholpen.

Bij TotalOV kwamen bijna 250 telefoontjes binnen over de storing. De organisatie denkt dat het nieuwe jaar niet goed in het systeem was geprogrammeerd. De storing ontstond om een minuut na middernacht, aldus de woordvoerder.

Vervoerder Connexxion was op korte termijn niet bereikbaar voor een toelichting.

Valkenburg wint selectiewedstrijd 1500m

Diane Valkenburg heeft de selectiewedstrijd voor het tweede deel van de wereldbekercyclus op de 1500m gewonnen. Ze was de snelste in 1.58,25. Ook Linda de Vries mag meedoen aan de wereldbekerwedstrijden. Ze werd tweede met 1.58,77.  

Marije Joling moet in de wachtkamer plaatsnemen. Zij werd derde en wachten op het besluit van de selectiecommissie. Het kan ook zijn dat de commissie besluit Ireen Wüst te sturen die zich ziek moest afmelden voor deze selectiewedstrijd. Marrit Leenstra en Lotte van Beek zijn ook van de partij op basis van de resultaten van de eerdere wereldbekerwedstrijden. 

# Naam tijd
1 Diane Valkenburg 1.58,25
2 Linda de Vries 1.58,77
3 Marije Joling 2.00,13
4 Antoinette de Jong 2.00,85
5 Jorien Voorhuis 2.01,28
6 Reina Anema 2.02,47
7 Laurine van Riessen 2.03,01
8 Annouk van der Weijden 2.03,06
9 Irene Schouten 2.05,20

Taylor na zestiende wereldtitel: "Gelukkigste man op aarde"

Phil Taylor kroonde zich gisteren voor de zestiende keer tot wereldkampioen. In de finale van de PDC World Darts Championship 2013 rekende hij af met Michael van Gerwen; 7-4. "Ik ben de gelukkigste man op aarde", liet Taylor na afloop weten.

The Power droeg zijn overwinning op aan de vorig jaar overleden dartscommentator Sid Waddell. De enorme beker die bij de overwinning gepaard ging is ook vernoemd naar Waddell, die in augustus 2012 te kwam overlijden. "Sid was een vaderfiguur voor me en ik voelde dat hij van boven meekeek", aldus Taylor.

De geruchten dat hij zou stoppen op zijn hoogtepunt drukte de Engelsman direct de kop in. "Ik heb geen idee hoe ik het al zo lang volhoud, maar ik kom volgend jaar zeker terug om mijn wereldtitel te verdedigen. En dat op mijn 53e. Het is echt ongelooflijk", besluit de Engelsman.

Taliban vergelijken Afghanistan met Vietnam

De Taliban hebben woensdag de terugtrekking van de Amerikaanse troepenmacht uit Afghanistan vergeleken met de Amerikaanse terugtrekking uit Vietnam. De Taliban noemen het een 'roep-de-overwinning-uit-en-vertrekstrategie'.

In een verklaring zeggen de Taliban dat de voortschrijdende overdracht van veiligheidstaken aan het Afghaanse leger eigenlijk moet worden gezien als een terugtrekking die erg lijkt op de Amerikaanse terugtrekking in 1973 uit wat toen nog Zuid-Vietnam was. Na het vertrek van het Amerikaanse leger moest Zuid-Vietnam de strijd tegen de communistische Vietcong alleen voeren. Twee jaar na het vertrek van de Verenigde Staten viel Zuid-Vietnam in handen van Noord-Vietnam.

Eind 2014 moeten alle Amerikaanse militairen vertrokken zijn uit Afghanistan. "Ze willen Afghanistan ontvluchten, net zoals toen ze zich omkeerden en hard wegholden uit Vietnam", aldus de Taliban. "Toen Amerika de totale vernietiging wachtte in Vietnam, bedachten ze de formule 'roep-de-overwinning-uit-en-vertrek' en ze willen de formule 'draag-de-veiligheid-over-en-vertrek' hier in Afghanistan gebruiken."

'Internazionale meldt zich voor Douglas'

Douglas lijkt FC Twente in de winterstop te gaan verlaten. Eerder werd duidelijk dat de Engelse clubs Reading en Newcastle United interesse in de verdediger hebben. Ook Internazionale heeft de interesse kenbaar gemaakt.

Het contract van de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan loopt na dit seizoen af. Mocht Twente nog iets aan Douglas willen verdienen, dan zal de ploeg uit Enschede deze winterstop de verdediger moeten verkopen.

Ondertussen onderneemt Twente zelf een nieuwe poging om Jaja Coelho aan te trekken. De Braziliaanse aanvaller wordt wellicht gehuurd van Al-Ahli. Een jaar geleden stond Coelho op het punt om bij Twente aan de slag te gaan, maar de overgang ketste destijds op het laatste moment af.

Ongeluk op bouwplaats Shanghai eist vijf levens

Bij een ongeluk op een bouwplaats in Shanghai, de grootste stad van China, zijn maandag vijf mensen omgekomen en achttien gewond geraakt. Op de bouwplaats in het zakendistrict Pudong wordt gewerkt aan een parkeerplaats.

De arbeidsinspectie van Shanghai schreef dinsdag op haar weblog dat een betonnen bouwwerk instortte. Volgens Chinese staatsmedia is er een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

De veiligheid op bouwplaatsen in China is nog altijd een groot probleem. Veiligheidsregels worden vaak genegeerd.

Krajicek weet in februari meer over hart

Tennisster Michaëlla Krajicek weet medio februari of ze haar topsportcarrière kan voortzetten. De 23-jarige Krajicek staat al enige tijd aan de kant vanwege hartklachten en volgt nu een programma, waarbij ze over enkele weken van de klachten af zou moeten zijn.

"Als dat niet zo is, heb ik een probleem. Maar die kans is klein", zegt Krajicek woensdag in de Volkskrant. Ze beseft echter dat haar loopbaan dan ook definitief over kan zijn. "In het normale leven zal ik geen hinder ondervinden. Maar ik wil er niet over nadenken, het bevordert de stress. Dan schrik je van elke steek rond je hart."

Volgens het halfzusje van oud-Wimbledonwinnaar Richard Krajicek moet er niet overdreven worden. "De kans dat ik terugkeer, is veel groter dan dat ik moet stoppen."

Fors hogere omzet voor supermarkten Jumbo

De Jumbo supermarkten hebben vorig jaar ruim dertig procent meer omgezet. De stijging komt onder meer door het ombouwen van C1000- supermarkten naar Jumbo. Dat meldt het concern woensdag. De supermarkten zetten in totaal 3,2 miljard euro om.

De al bestaande winkels van Jumbo zagen hun omzet stijgen met 2,7 procent, tegenover een gemiddelde voor de branche van 1,2 procent. Jumbo nam eerder C1000 over en bouwt een deel van de winkels om naar zijn eigen formule. De omgebouwde winkels zetten vijftien procent meer om, terwijl Jumbo ervan uitging dat de omzet gelijk zou blijven.

Het aantal supermarkten onder de Jumbo-formule steeg vorig jaar van 263 naar 309. De supermarkten van Jumbo hebben een marktaandeel van 10,6 procent. De aangekochte C1000-winkels 11,1 procent, waardoor het totale marktaandeel uitkomt op 21,7 procent. Gezamenlijk hebben deze winkels bijna zeven miljard euro omzet gedraaid.

Balotelli klaar voor comeback bij City

De dagen van Mario Balotelli leken geteld, maar het Italiaanse probleemkind krijgt van Manchester City toch nog een tweede kans.

Balotelli leek het te hebben verbruid bij de technische staf van City na de 2-3 nederlaag tegen Manchester United. De manier waarop Super Mario over het veld liep en zijn inspiratieloze houding zetten kwaad bloed bij Roberto Mancini en de zijnen. Het leek er dan ook op dat Balotelli in januari zou vertrekken bij City.

Toch krijgt de spits een tweede kans, zo meldt assistent-trainer David Platt. "Mario is terug op het trainingsveld en traint al twee of drie dagen mee. Het lijkt erop dat hij heeft afgerekend met zijn griep. Het probleem was dat hij te vroeg weer was begonnen en daarom een tegenslag kreeg."

Door de afwezigheid van Balotelli staken er steeds meer geruchten de kop op dat hij zou vertrekken uit Manchester. AC Milan was onder meer één van de gegadigden om het enfant terrible over te nemen. "De komende drie dagen zal blijken of hij fit genoeg is en als dat het geval is zal hij weer deel uitmaken van de wedstrijdselectie", aldus Platt tegen diverse media.

Ook ging de assisten in op het (tijdelijke) vertrek van Yaya Touré naar de African Cup of Nations. "Het maakt niet uit of hij nu wel of niet vertrekt. Het gaat erom dat we wedstrijden blijven winnen. We hebben een grote groep en moeten elf spelers opstellen. We verwachten van deze elf dat zij de punten binnenhalen."

Emke opnieuw bondscoach van roeibond

Mark Emke keer terug als bondscoach van roeibond KNRB. Dit maakte de bond vandaag bekend. Emke, zelf oud-roeier, stopte in 2008 als coach, maar keert op voorspraak van topadviseur Joop Alberda terug.

Eind januari gaat de 53-jarige Emke direct mee op trainingskamp naar het Portugese Avis. In dat land was hij de laatste jaren werkzaam als bondscoach. Emke coachte in zijn eerste periode bij de Nederlandse roeibond de Mannan Acht op de Spelen van Athene (2004). Daarmee wist hij de zilveren plak te veroveren.

Vier jaar later lukte het tijdens de Spelen van 2008 in Peking niet om succes te boeken met de Holland Vier. Enkele maanden later stapte Emke op.

'Ebecilio vertrekt naar Metallurg Donetsk'

Ajax lijkt Lorenzo Ebecilio op korte termijn te kunnen verkopen aan Metallurg Donetsk. De 21-jarige vleugelaanvaller kende twee seizoenen terug een leuk debuut, maar is inmiddels op een zijspoor beland in Amsterdam.

De transfer naar de Oekraïense club levert Ajax enkele tonnen op, aldus De Telegraaf. Mocht Ebecilio de medische keuring doorstaan, dan zal hij bij Metallurg een driejarig contract ondertekenen bij de huidige nummer zes van de Oekraïense competitie.

RvP schiet record Van Nistelrooy uit de boeken

Robin van Persie heeft met zijn twee doelpunten tegen Wigan Athletic voor een nieuwe record bij Manchester United gezorgd. De Nederlandse spits maakte tegen Wigan Athletic al weer zijn vijftiende en zestiende doelpunt van het seizoen.

Dat is een record voor welke ManUnited-speler dan ook in het Premier League-tijdperk na 21 competitiewedstrijden. Het vorige record na 21 duels was in handen van Ruud van Nistelrooy (2001/02), met vijftien treffers.

Robin van Persie kwam afgelopen zomer over van Arsenal voor een bedrag van 25,5 miljoen euro. Met zijn doelpuntenmoyenne lijkt de 29-jarige Rotterdammer het bedrag dit seizoen nog terug te betalen aan Manchester United, dat momenteel zeven punten 'los' staat van achtervolger Manchester City.

Supersnelrechtzittingen Amsterdam gaan niet door

De supersnelrechtzittingen die donderdag in Amsterdam stonden gepland om misdragingen tijdens de nieuwsjaarsnacht snel te kunnen bestraffen gaan niet door. Er zijn geen zaken die voor het supersnelrecht in aanmerking komen, meldt justitie woensdag.

Bij supersnelrecht worden verdachten binnen drie dagen na hun overtreding berecht. Dat kan alleen in eenvoudige zaken waarin het bewijs overduidelijk is. Voor zaken waarbij aanvullend onderzoek nodig komt supersnelrecht dus niet in aanmerking.

De meesten die rond de jaarwisseling in Amsterdam zijn aangehouden worden verdacht van vandalisme. In veel gevallen wordt de zaak nog onderzocht. Drie Fransen hebben een boete van tweehonderd euro betaald omdat ze agenten hinderden in hun werk; voor hen is dus ook geen zitting meer nodig.

Hetzelfde geldt voor een man uit Zwitserland die een agent een tik had gegeven. Hij heeft een boete van 750 euro en 250 euro schadevergoeding betaald. De agent had niets aan de tik overgehouden. Een vrouw kreeg een taakstraf omdat ze naar een agent spuugde.

Er zitten nog zeven mensen vast voor mishandeling. Twee van hen worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.

'Ajax laat talent naar Turkije gaan'

Yener Arica vertrekt bij Ajax. De 20-jarige middenvelder is in Turkije om een transfer naar Kayserispor af te ronden.

Arica kwam dit seizoen uit voor de beloften van Ajax. Vorig seizoen was de middenvelder nog onderdeel van de A1 van toenmalig trainer Fred Grim. Met dat elftal wist de Turkse voetballer de finale van de NextGen Series te bereiken. Deze ging verloren van Internazionale.

De Telegraaf meldt woensdag dat Arica in Turkije verblijft om de persoonlijke onderhandelingen met Kayserispor af te ronden. Ook wordt de middenvelder medisch gekeurd bij de club, waarna hij een contract voor enkele seizoenen zal tekenen.

De voetballer speelt sinds 2003 bij de Amsterdamse club en heeft in Amsterdam nog een doorlopend contract. Daarom betaalt Kayserispor volgens de berichtgeving een kleine transfervergoeding. Bij Kayserispor komt Arica de Nederlanders Ömer Bayram en Diego Biseswar tegen.

[NBA] Zegetocht LA Clippers ten einde

Los Angeles Clippers heeft na 17 zeges op rij weer eens verloren. In Denver waren de Nuggets dinsdagavond (plaatselijke tijd) met 92-78 te sterk voor de tweede ploeg uit Los Angeles.

Danilo Galinari was met 17 punten de grootste plaag voor de Clippers. Kenneth Faried was met 14 punten en 11 rebounds ook belangrijk voor de ploeg uit de staat Colorado. Voor de Nuggets was het in 11 thuisduels de tiende zege.

Clippers-guard Chris Paul zit er niet zo mee dat de zegetocht voorbij is. "Zoveel wedstrijden op rij winnen is cool, maar dat boeit ons vanavond niet. We zijn vooral ontevreden dat we verloren hebben."

Overige uitslagen
Washington - Dallas 93-103
New York - Portland 100-105
Detroit - Sacramento 103-97
New Orleans - Atlanta 86-95
LA Lakers - Philadelphia 99-103

Al meer dan 80.000 vuurwerkklachten

Woensdagochtend zijn er al meer dan 80.000 klachten binnen op het Meldpunt Vuurwerkoverlast. Het meldpunt gaat de laatste dag in, om middernacht tussen woensdag en donderdag sluit het meldpunt, liet initiatiefnemer Arno Bonte woensdagochtend weten.

De fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam had vooraf nooit verwacht zo veel meldingen binnen te krijgen. "Inmiddels zien we overigens wel dat het aantal nieuwe klachten minimaal is. De grootste overlast is voorbij'."

Op Nieuwjaarsdag is vooral geklaagd over schade, zoals opgeblazen kliko's en brievenbussen. Ook de rommel die achterbleef zorgt voor ergernissen.

Al meer dan 80.000 vuurwerkklachten
Al meer dan 80.000 vuurwerkklachten (Foto: ANP)

Doden door spookrijder op Duitse snelweg

Een zwaar ongeluk op de Duitse snelweg A1 bij Bremen heeft woensdag aan twee mensen het leven gekost. Zeker vijf anderen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De oorzaak van het ongeluk was een spookrijder.

De spookrijder was tussen Stuhr en Brinkum in de deelstaat Nedersaksen een afrit opgereden en kwam op de snelweg terecht. De bestuurder probeerde vervolgens midden op de weg te keren. Tegemoetkomend verkeer kon de spookrijder niet meer ontwijken. Na het ongeluk reed de spookrijder door. Kort daarop werd hij echter door de politie in de buurt van Bremen van de weg gehaald.

'Zorgpremies stijgen door hoger eigen risico'

Zorgverzekeraars gaan de premies verhogen omdat veel mensen een hoger eigen risico nemen. Door een hoger eigen risico dalen de premie-inkomsten en krijgen de verzekeraars minder geld binnen. Dat meldt het Nederlands Dagblad woensdag.

Gemiddeld maken Nederlanders 215 euro aan eigen zorgkosten. Het verplichte eigen risico is dit jaar verhoogd van 220 euro naar 350, waardoor mensen weinig last denken te krijgen van een nog hoger eigen risico. Door het eigen risico met nog eens vijfhonderd euro te verhogen is maandelijks ongeveer twintig euro aan premiekosten te besparen.

Vergelijkingswebsite verzekeringssite.nl stelt volgens de krant dat het aantal mensen dat kiest voor een extra eigen risico bijna is verdrievoudigd van zes procent naar zeventien. Volgens de oprichter van uwzorgverzekeringsite.nl kiest zelfs twintig procent voor een hoger eigen risico.

'Snel opheldering over vliegramp Tripoli'

De Libische autoriteiten leggen de laatste hand aan een rapport over de vliegramp in 2010 in de hoofdstad Tripoli waarbij zeventig Nederlanders omkwamen. Het rapport wordt begin dit jaar verwacht, zegt de nieuwe ambassadeur in Libië Ton Lansink woensdag in de Volkskrant.

Lang was het de vraag of het onderzoek naar de vliegramp ooit nog zou worden afgerond. Door de oorlog in Libië die resulteerde in de dood van dictator Moammar Gadhafi konden de onderzoekers hun werk niet doen. De uitkomst van het rapport is volgens Lansink voor de nabestaanden van groot belang voor hun verwerking.

Nederland heeft via de Onderzoeksraad voor Veiligheid geholpen bij het onderzoek, maar de conclusies worden door de Libische autoriteiten getrokken. De stichting Vliegramp Tripoli, waarin de nabestaanden zijn verenigd, wacht volgens de krant in spanning af.

Het belangrijkste om te weten is hoe het heeft kunnen gebeuren, zegt voorzitter Toine van de Sande in de krant. Hij is de grootvader van de destijds 9-jarige Ruben die de ramp als enige overleefde.

Collega's jaloers op band Carlo en Irene

De band die Carlo Boszhard en Irene Moors hebben roept dikwijls jaloezie op bij collega's. De 43-jarige presentator en de 45-jarige presentatrice, die zondag voor de vijfhonderdste keer het programma Life4You presenteren, zijn als een broer en zus.

"Hij kan enorm goed luisteren en praten. Dat is belangrijk voor me, want de tv-wereld is lang niet altijd even leuk", vertelt Irene woensdag in het AD. "Collega's zijn vaak jaloers op de band die wij hebben."

"Ik zie het als een broer-zus-verhouding, een hele goede", zegt Carlo. "Als ik haar nodig heb, is Irene er altijd voor mij. Ik heb wel eens huilend bij haar aan de lijn gehangen toen ik relatieproblemen had."

Van Gerwen: "Het was niet genoeg"

Michael van Gerwen verloor zondagavond de finale van de PDC World Darts Championship 2013 van veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor. De Engelsman greep voor de zestiende keer de wereldtitel.

Na afloop reageerde Van Gerwen sportief. "Het was niet genoeg en Phil speelde geweldig", aldus de 23-jarige darter over de Engelsman. Ook over het publiek in Alexandra Palace was hij zeer te spreken: "Ik wil jullie bedanken. De fans betekenen veel voor me."

Xbox-verzamelaars pak de tissues maar

Er is een wel heel opmerkelijk object opgedoken op Ebay, namelijk één van de meest uitgebreide en unieke Xbox-sets ooit. De set wordt aangeboden door Nintendo-legende Howard Philips. Hij was in de beginjaren van Nintendo onder andere betrokken bij de distributie van de Donkey Kong-arcade.


Begin jaren 90 stapte Philips over naar Microsoft en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de eerste Xbox, wat ook gelijk verklaart waar deze unieke set vandaan komt. De set bevat een gesigneerde transparante console, die alleen werd uitgedeeld aan de mensen die direct betrokken waren bij de lancering van de console, en nog wat extra zeer zeldzame spullen waaronder één hele speciale.

Bekijk hier de veiling op Ebay

Xbox op Ebay

Vader Duitse schoolschutter eist miljoenen

De vader van Tim Kretschmer, de 17-jarige jongen die op 11 maart 2009 in het Duitse Winnenden 15 mensen en zichzelf ombracht op zijn voormalige school, eist miljoenen aan schadevergoeding van de psychiatrische inrichting waar zijn zoon werd behandeld. Dat maakte zijn advocaat dinsdag bekend. In totaal zou de vader 8,8 miljoen euro van de kliniek verlangen.

De vader verwijt de artsen dat ze geen inzage hebben gegeven in de psychische toestand van zijn zoon. "Was dat wel gebeurd, dan was het nooit zover gekomen", aldus de advocaat. Tim K. gebruikte voor zijn daad een wapen van zijn vader.

De eis tot schadevergoeding komt nu, omdat de zaak dreigde te verjaren.

Vader Duitse schoolschutter eist miljoenen
Vader Duitse schoolschutter eist miljoenen (Foto: ANP)

Ruim zeshonderd aanhoudingen bij jaarwisseling

De politie heeft 616 verdachten voor overtredingen rond de jaarwisseling aangeleverd bij justitie. Van hen zijn er 113 vastgezet, meldt het Openbaar Ministerie.

Van de ruim zeshonderd verdachten worden er zeventien verdacht van mishandeling van hulpverleners of agenten, 81 zouden de hulpdiensten in de weg hebben gelopen of hebben beledigd, 202 mensen worden verdacht van geweld tegen overige personen, 158 van vandalisme en nog eens 158 van andere overtredingen.

Zeker tien mensen moeten woensdag al een taakstraf uitvoeren voor hun wangedrag tijdens de nieuwjaarsviering. Minstens zestien mensen verschijnen woensdag en donderdag voor de rechter bij zogenoemde supersnelrechtzittingen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Midden-Nederland. Dat aantal kan nog oplopen omdat nog niet alle zaken zijn beoordeeld.

Bij strafzaken rond de jaarwisseling eist het OM boetes, taakstraffen of gevangenisstraffen die driekwart hoger liggen dan anders. Bij geweld tegen agenten, ambulancepersoneel of brandweermannen wordt de strafeis met tweehonderd procent verhoogd.

Spurs geïnteresseerd in Braziliaans duo

Tottenham Hotspur-trainer André Villas-Boas ziet in de Brazilianen Willian en Leandro Damiao twee mogelijke versterkingen. In gesprek met Lancenet onthulde Villas-Boas na de winst tegen Reading (3-1) dat Tottenham nog steeds interesse heeft in de middenvelder Willian van Shakhtar Donetsk en Leandro Damiao van Internacional.

Afgelopen zomer was de club ook met de twee Brazilianen bezig. "We hebben contact gezocht met Willian. Ik hou van zijn manier van spelen, maar afgelopen zomer konden we geen deal sluiten met Shakhtar. Het is moeilijk onderhandelen met die club, omdat ze geen geld nodig hebben. Ze kunnen hun spelers behouden als ze dat willen."

Villas-Boas had ook veel lof over voor Damiao, die uitblonk op de afgelopen Olympische Spelen. "We hebben veel goede spelers in onze selectie, maar we volgen uiteraard alle goede en talentvlle spelers die haalbaar zijn en Leandro Damiao past in dat profiel", aldus de Spurs-trainer.

Minder krimp voor Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie is in december minder hard gekrompen dan in de twee voorgaande maanden. De inkoopmanagersindex steeg van 48,2 in november naar 49,6 in december. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI). Elke stand onder de 50 duidt op krimp.

De industrie heeft vooral last van de slechte economische situatie in eigen land. De buitenlandse vraag stijgt al zes maanden, maar kan niet compenseren door de dalende vraag uit Nederland. De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal met 0,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Volgens de NEVI is de productie van halffabricaten 'fors' gedaald. Dat de index toch opkrabbelde komt doordat er wel meer consumptie- en investeringsgoederen werden geproduceerd.

De krimp in de industrie heeft gevolgen voor de werkgelegenheid. Voor de derde maand op rij daalt het personeelsbestand. Een op de vijf bedrijven stelt dat het personeelsbestand in december kleiner is geworden. De krimp in december is wel kleiner dan die in de voorgaande twee maanden.

De inkoopmanagersindex kwam in 2012 slechts twee maanden boven de 50 uit, de overige maanden was er sprake van krimp.

'Henry keert niet terug bij Arsenal'

Thierry Henry zal waarschijnlijk na de winterstop niet voor de derde maal in zijn loopbaan in het shirt van Arsenal te bewonderen zijn. Arsenal-trainer Arsène Wenger is van mening dat de Fransman hier niet klaar voor is.

Vorig jaar kwam Henry, die in Amerika speelt bij New York Red Bulls, vier wedstrijden in actie voor Arsenal. De Amerikaanse competitie was voorbij en The Gunners hadden behoefte aan een aanvallende versterking.

Deze winter zal deze constructie waarschijnlijk niet plaatsvinden. "Hij is er niet klaar voor, hij is nog maar net terug van vakantie", vertelde Wenger. "Op dit moment zijn we niet met hem bezig."

FOK! wat een weer...Zacht en overwegend bewolkt

Goedemorgen! Het jaar is alweer kletsnat begonnen, want rond de jaarwisseling viel er op veel plaatsen 15 tot 25 millimeter regen. Alleen in het zuidoosten verliep de jaarwisseling wat droger. Overdag was het juist daar bewolkt en regenachtig, terwijl er elders in het land opklaringen voorkwamen. Later vielen er nog wel enkele buien.

Vandaag komt er vrij veel bewolking voor en tegen de avond valt er in het westen alweer wat regen. Als de zon nog even doorbreekt zal dat alleen in de ochtend nog het geval zijn. De wind komt uit een westelijke richting en neemt later op de dag toe naar vrij krachtig in het binnenland en tot hard aan zee. Ook is het weer erg zacht met temperaturen die rond de 8 graden zullen liggen. De komende dagen neemt de kans op neerslag af, maar lijkt het wel overwegend bewolkt te blijven. Kouder weer is ook op dit moment nog steeds niet aan de orde.

Koud weer vinden we wél op de Balkan waar het in de nacht plaatselijk afkoelt tot -20 graden en soms nog wat lager. Heel erg nat was het de laatste weken in het noordwesten van Spanje waar er op een paar plaatsen bijna net zoveel regen viel als dat er bij ons normaal in tien maanden valt.

Nederland
:Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooie wolkenluchtqltel maakte deze foto in de omgeving van Goch en dat is in Duitsland. We zien heel fraai de wegtrekkende bewolking van het front dat in een groot deel van Europa veel regen heeft gebracht.



Dood, verderf en grote insecten in Earth Defense Force 2025

Uitgever D3 Publisher heeft een trailer uitgebracht voor Earth Defense Force 2025. De trailer is in het Japans dus wat er allemaal gezegd wordt is onduidelijk. Wel is te zien dat er naast veel verwoesting in dit spel ook insecten voorkomen waar een standaardbus verdelger niet tegen gaat helpen.

Earth Defense Force 2025 laat spelers voor het eerst in de serie met vier mensen tegelijk spelen. Daarnaast zitten er in het spel nieuwe wapens en voertuigen om de insecteninvasie mee tegen te houden.

Earth Defense Force 2025 komt ergens in 2013 uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

'Huwelijk Rafael en Sylvie gestrand'

Het huwelijk tussen voetballer Rafael van der Vaart en zijn vrouw en tv-presentatrice Sylvie is gestrand. Dat meldt de Duitse boulevardkrant Bild op de site. Het huwelijk zou al sinds afgelopen zomer onder grote druk staan.

Volgens de krant viel de definitieve beslissing door een voorval tijdens de jaarwisseling. Rafael zou Sylvie hebben geslagen op een feest in hun nieuwe huis in Hamburg. Een tiental gasten zou er getuige van zijn geweest en geschokt hebben gereageerd. Tegenover Bild zei de voetballer dat 'dat heel dom' van hem was. "Ik ben een idioot en het spijt me heel erg."

De twee waren zo'n 10 jaar samen en trouwden in 2005. Samen hebben ze een zoontje van 6. Naar verluidt blijft hij bij zijn moeder.

Bild: Huwelijk Van der Vaart gestrand
Bild: Huwelijk Van der Vaart gestrand (Foto: ANP)

Taiwanese filmmogul Yang Teng-kuei overleden

Naar nu bekend is geworden is op 31 december de controversiële Taiwanese filmproducer Yang Teng-kuei op 74-jarige leeftijd overleden. Yang was op 17 december in het ziekenhuis opgenomen. De producer overleed in het Veterans General Hospital van Taipei aan de gevolgen van een beroerte.

Yang wordt door velen gezien als de ontdekker van vele filmsterren uit Taiwan, Hong Kong en China, zoals Brigitte Lin, Sally Yeh en Jet Li. In 1989 won Yang een Gouden Leeuw met zijn film A City of Sadness op het filmfestival van Venetië.

In Taiwan werd de producer ook wel eens gelinkt aan de lokale georganiseerde misdaad en verdween in 1985 zelfs drie jaren achter de tralies van de beruchte Green Island gevangenis. Een jaar later mocht de producer zonder enige gegronde reden opnieuw zien te overleven op een dieet van water en brood met uitzicht op tralies.

In 1992 was Yang de oprichter van het eerste kabel televisiestation in Taiwan. Nadat het station betrokken raakte bij een professioneel gokschandaal trok de mediamogul zich terug uit de belangstelling. In 2011 werd door Yang de Polyface groep opgericht, die zich richt op de ondersteuning van filmmakers uit Taiwan. Bij wijze van eerbetoon zal binnenkort een liefdadigheidsconcert in zijn naam voor een nog nader te noemen goed doel worden gegeven.

Geen worst bij blotebillenduik

Terwijl er in het hele land vandaag in het kader van rookworst grote groepen mensen het water indoken, bleef in het Noord-Hollandse Callantsoog de rookworst achterwege. Daar doken enkele enthousiastelingen naakt de zee in om met deze eerste ‘blotebillenduik’ het nieuwe jaar van een frisse start te voorzien en Unox had er op geen enkele manier iets mee te maken.

Niet bijster veel mensen deden mee aan het nieuwe evenement. Slechts een handjevol mensen, voornamelijk mannen, nam eraan deel.

Wie niet van grote worsten houdt, kan ook volgend jaar voor zijn nieuwjaarsduik terecht in Callantsoog, want het is de bedoeling dat het evenement een traditie wordt.

Sterkste daling spionnenbudget VS sinds 9/11

De Verenigde Staten gaan fors bezuinigen op het spionageapparaat. Het budget voor inlichtingendiensten als de CIA en satellieten daalt in 2013 80 miljard naar zo'n 72 miljard dollar (54,5 miljard euro). Het is de grootste afname sinds de aanslagen van 11 september 2001, aldus The Washington Post dinsdag.

Het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met de bezuinigingen, die iets lager uitvallen dan de regering van president Barack Obama had gewild. Wel komen er wat extra middelen beschikbaar voor de strijd tegen terreurbeweging al-Qaeda en contraspionage.

FARC-rebellen gedood door luchtaanval

Zeker 13 rebellen van de FARC zijn omgekomen door een luchtaanval in de buurt van de Colombiaanse stad Chigorodo. Dat heeft het leger van het Zuid-Amerikaanse land dinsdag gemeld.

De regering en de rebellen onderhandelen in Cuba over een akkoord, dat een eind moet maken aan de guerrillastrijd van tientallen jaren, die bijna 600.000 levens heeft gekost. Onder de onderhandelaars aan FARC-zijde is de Nederlandse Tanja Nijmeijer. De volgende reeks gesprekken staat gepland over twee weken.

De FARC hebben een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd, maar het leger van Colombia heeft de operaties tegen de rebellen vooralsnog niet stilgelegd.

FARC-rebellen gedood door luchtaanval
FARC-rebellen gedood door luchtaanval (Foto: ANP)

De grote kerstprijsvraag - Bonusvragen

De laatste week stond in het teken van kerst, een nieuw jaar en de veiling. We gaan nog even door met vragen. Dit is laatste dag waarop er vragen verschijnen en waarmee je veilingpunten kunt verdienen. Deze vragen zijn merendeel gokvragen, maar wie niet waagt... Al je punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Bonusvragen
B-1 Hoeveel mensen nemen er deel aan de kerstprijsvraag?
B-2 Wat is het totaal aantal verdiende punten?
B-3 Wat is het gemiddelde aantal punten per deelnemer?
B-4 Hoeveel opdrachten zijn er per e-mail ingestuurd?
B-5 Hoeveel goede bonuscodes zijn er in totaal ingestuurd?
B-6 Hoeveel foute antwoorden zijn er in totaal ingestuurd?
B-7 Welke vraag is het vaakst goed beantwoord?
B-8 Welke vraag is het minst vaak goed beantwoord?

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.