Economie krimpt volgend jaar, tekort boven norm

De Nederlandse economie zal ook komend jaar krimpen. Het begrotingstekort valt bovendien met 3,3 procent boven de Europese norm van drie procent uit. Dat blijkt woensdag uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau (CPB).

Was in september een groei van 0,75 procent voorzien, nu denkt het planbureau dat het bruto binnenlands product volgend jaar met een half procent krimpt. De krimp vindt vooral plaats in het eerste halfjaar van 2013. Herstel wordt pas in de laatste zes maanden van volgend jaar verwacht.

De krimp over het huidige jaar valt daarnaast ook nog eens hoger uit. Het CPB verwachtte eerder een krimp over heel 2012 van een half procent. Nu wordt een inkrimping van een procent voorzien. "Ondanks diverse maatregelen die de structurele kracht vergroten, presteert de Nederlandse economie in vergelijking met andere eurolanden teleurstellend", stelt het planbureau.

Het begrotingstekort over het huidige jaar komt uit op 3,8 procent. Komend jaar daalt dat weliswaar, maar de daling tot 3,3 procent is minder dan in september voorzien. Toen werd een tekort verwacht van 2,7 procent van het bbp. De overheidsschuld komt dit jaar uit op 71 procent van het bbp, en volgend jaar op 72,9 procent.

De tegenvaller komt door de lagere groei en de daarmee samenhangende lagere belastinginkomsten. In de tekort- en schuldcijfers zijn de inkomsten van de 4G-veiling van vorige week nog niet meegenomen. De veiling van frequenties voor sneller mobiel internet leverde 3,8 miljard euro op. Wat deze meevaller voor effect heeft op het huishoudboekje van de overheid is nog niet bekend.

Als gevolg van de economische malaise loopt de werkloosheid in Nederland volgend jaar verder op. Gemiddeld over dit jaar komt het percentage uit op 5,25 procent, verwacht het CPB. Volgend jaar loopt dat op tot zes procent, waar eerder 5,75 procent was voorzien. Als de voorspelling uitkomt, is dat het hoogste percentage sinds midden jaren negentig.

De slechte economische vooruitzichten zijn volgens het CPB het gevolg van het geringe consumentenvertrouwen, de bezuinigingen door de overheid en strenge voorwaarden voor leningen.


Economie krimpt volgend jaar, tekort boven norm (Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum