FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 december 2012

[Upd] [KNVB-beker] Uitslagen achtste finales (19/12/2012)

Vanavond stonden wederom wedstrijden in de achtste finales van de KNVB Beker op het programma. Onder meer Vitesse en Feyenoord moesten de wei in. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslagje van de gespeelde duels.

NAC Breda - Heracles Almelo* 1-3
16' Schalk 1-0
32' Castillion 1-1
83' Armenteros 1-2
88' Everton 1-3

Heracles Almelo heeft via twee late treffers de laatste acht in de beker bereikt. De ploeg uit Almelo kwam achter door een vroeg doelpunt van Schalk, maar Castillon trok voor rust de stand nog gelijk.

NAC leek in de 66e minuut wederom een voorsprong te nemen, maar Bruns haalde een inzet van Gudelj nog van de lijn. Vlak voor tijd sloeg Heracles via Armenteros en Everton toe om zo wederom ver in de beker te komen. Vorig jaar verloren de Almeloërs de finale van PSV.


Go Ahead Eagles - PEC Zwolle* 2-3 (na verlenging)
55' Mokhtar 0-1
62' Houtkoop 1-1
96' Benson 1-2
97' Peters 2-2
118' Benson 2-3

PEC Zwolle heeft zich met veel moeite geplaatst voor de kwartfinales in de beker. De Zwollenaren hadden de volle verlenging nodig om Go Ahead Eagles op de knieën te krijgen. Na 90 minuten spelen was de stand nog 1-1 dankzij goals van Mokhtar en Houtkoop.

In de eerste verlenging nam Zwolle via Benson voor de tweede keer deze wedstrijd een voorsprong, maar Peters bracht in de Adelaarshorst de stand direct na de aftrap weer op gelijke hoogte. Een goal in de 118e minuut van wederom Benson werd Go Ahead uiteindelijk fataal.


Vitesse* - ADO'20 10-1
3' Janssen 1-0
14' Van Ginkel 2-0
54' Bony 3-0
60' Bony 4-0
64' Ibarra 5-0
65' Pröpper 6-0
75' Keus 6-1
80' Hofs 7-1
81' Ibarra 8-1
84' Havenaar 9-1
87' Hofs 10-1

Vitesse heeft zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de laatste acht in de beker door ADO'20 met maar liefst 10-1 klop te geven. Bij rust was de stand nog slechts 2-0 in het voordeel van de Arnhemmers, maar na de pauze was de motor warmgedraaid.

Vitesse liep al snel uit naar een 6-0 voorsprong voordat Keus de eretreffer wist te maken. In de laatste tien minuten werd nog viermaal het net gevonden, waardoor er een tienklapper op de borden kwam te staan.


sc Heerenveen - Feyenoord* 2-2 (6-7 na strafschoppen)
28' Pèlle 0-1
55' Gouweleeuw 1-1
66' Immers 1-2
90+1' Djuricic 2-2

Strafschoppenserie
Finnbogason 0-0
Immers 0-0
Djuricic 1-0
Verhoek 1-1
Marecek 1-1
Vilhena 1-2
Van Anholt 2-2
Vormer 2-3
Kums 3-3
Boëtius 3-3
De Ridder 4-3
Mathijsen 4-4
Kruiswijk 5-4
Pèlle 5-5
Kum 5-5
Martins Indi 5-5
Van la Parra 6-5
De Vrij 6-6
Otigba 6-6
Janmaat 6-7

Feyenoord heeft zich met veel pijn en moeite geplaatst voor de laatste acht in het bekertoernooi. De Rotterdammers kwamen in Heerenveen in de eerste helft op voorsprong, maar zagen na rust Gouweleeuw de gelijkmaker aantekenen. Immers bracht de ploeg van Ronald Koeman weer op voorsprong, maar Heerenveen stroopte in de slotfase de mouwen nog een keer op en dwong via Djuricic een verlenging af.

Omdat hierin niet meer gescoord werd waren strafschoppen noodzakelijk. Feyenoord had al snel een voorsprong te pakken, maar Boëtius miste de tiende strafschop, waarna extra penalty's noodzakelijk werden. Nadat Otigba had gemist schoot Janmaat de Rotterdammers in de twintigste strafschop naar de volgende ronde. Van alle spelers op het veld hadden slechts de doelmannen niet vanaf elf meter aan hoeven leggen.

[League Cup] Chelsea halvefinalist

Chelsea heeft woensdag de halve finale van de League Cup bereikt. Bij Championshipmiddenmoter Leeds United kwamen de Blues door een goal van Luciano Becchio eerst op achterstand, maar daarna ging het lopen: 5-1. Juan Mata, Branislav Ivanovic, Victor Moses. Eden Hazard en Fernando Torres vonden in de tweede helft het net voor de Londense ploeg.

Vorige week bereikten Swansea City, Bradford City en Aston Villa de halve eindstrijd van het tweede Engelse bekertoernooi al. Chelsea zat toen nog in Japan voor het WK voor clubteams.

Marathonschaatser De Vries geschorst

Marathonschaatser Bob de Vries is door de Nederlandse schaatsbond KNSB voor twee wedstrijden geschorst. De rijder uit de BAM-ploeg maakte afgelopen zaterdag tijdens een marathon in Breda een slaande beweging richting een tegenstander en ontving hiervoor de rode kaart.

Een rode kaart betekent automatisch twee wedstrijden schorsing. Omdat de kaart uitgedeeld werd in een wedstrijd om de KPN Marathon Cup zal De Vries niet mogen starten in Hoorn (22 december) en Enschede (29 december). Het Nederlands kampioenschap op kunstijs, dat op Tweede Kerstdag wordt gehouden, mag hij wel rijden.

Agenten aangevallen om filmploeg EO

Twee agenten zijn woensdag in Vlissingen gewond geraakt toen ze werden aangevallen door een man en een vrouw. De vrouw ging door het lint omdat ze niet wilde worden gefilmd door de filmploeg van de EO die de agenten volgde voor een televisieprogramma.

De agenten gingen af op een melding over een incident in een woning in de wijk Westerzicht. De 45-jarige bewoonster viel eerst de filmploeg aan, waarop een van de agenten de vrouw in bedwang probeerde te houden. De diender werd daarop aangevallen door een 25-jarige man uit Vlissingen.

De agent kreeg enkele vuistslagen in het gezicht. Zijn collega die hem te hulp schoot kreeg ook enkele vuistslagen. De belager wist ondanks het gebruik van pepperspray te vluchten. Hij werd niet veel later alsnog opgepakt. De agenten moesten zich door een arts laten helpen aan hun verwondingen.

De vrouw was ondertussen op het dak van haar huis geklommen, waar ze de dakpannen lostrok en naar beneden gooide. Nadat de agenten lang op haar ingepraat hadden, kwam ze uiteindelijk naar beneden en werd ze aangehouden.

Ghibli spreekt in Ni No Kuni-trailer

Gamestudio Level-5 heeft een tweede developer diary uitgebracht voor hun aanstaande spel Ni No Kuni: Wrath of the White Witch. De video staat volledig in het teken van de animaties en de samenwerking tussen Studio Ghibli en Level-5.

In de video vertelt Yoshiyuki Momose, director of animation bij animatiestudio Studio Ghibli, over de aanpak en de rol van de studio bij de animaties in het spel. ook vertelt hij over de ervaring en samenwerking met Level-5 bij het maken van de eerste videogame van Studio Ghibli.

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch komt 25 januari uit op PlayStation 3.

Nys: "Wil alle klassementen winnen"

Sven Nys is dit seizoen tot nu verreweg het beste bij het veldrijden. Hij is van plan dat de komende weken vol te houden en geen gas terug te nemen met het oog op het Belgisch kampioenschap en het wereldkampioenschap.

"Ik wil in de Bpost-trofee en de Wereldbeker ook de leiding veroveren", zegt Nys, die wel op kop staat in de Superprestige. "Komend weekend wordt wel cruciaal voor die klassementen. Ik ben niet bezig met de truien. Als er straks toch een bijkomt, is dat groot feest. Maar ik ben al bijzonder tevreden van hoe mijn jaar verliep. Ik kom weer in aanmerking om alle klassementen te winnen en daar ga ik voor. Maar het wordt niet evident."

"De conditie is nog altijd hoe die moet zijn. Hopelijk krijg ik met het komende regenweer geen ziektes. Dan moet ik nog mooie crossen kunnen winnen. Daar ben ik redelijk gerust in."

Vandaag was Nys ook de beste in Sint-Niklaas. Lars Boom reed daar zijn eerste veldrit van deze winter, maar werd pas dertiende.

Teeven houdt poot stijf over asielzoekers

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is niet van plan om opvang te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet mee wensen te werken aan hun terugkeer. Dit herhaalde hij woensdagavond tijdens het debat over de onlangs ontruimde tentenkampen in Amsterdam en Den Haag.

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat Teeven geen uitvoer geeft aan een aangenomen Kamermotie. Die draagt het kabinet op om opvang te regelen voor asielzoekers die niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Volgens Teeven willen de Irakezen en de Somaliërs die demonstreerden in de tentenkampen niet meewerken aan hun terugkeer, en slaat de motie dus niet op deze groep.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen reageerde gepikeerd en beet de staatssecretaris toe dat hij 'een partij onzin aan het verkondigen' was. "Bedoeld werd dat wij geen mensen op straat willen", zei Gesthuizen. Ze gaat een motie van wantrouwen indienen tegen Teeven. "U bent geen democraat", verweet zij hem.

Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV en CDA vindt dat Teeven de motie wel heeft uitgevoerd. VVD-Kamerlid Malik Azmani haalde fel uit naar de actievoerders die de asielzoekers in de tentenkampen ondersteunden. "Links-extremistische campinggasten die eromheen staan te dansen en alleen maar willen schoppen tegen de rechtsstaat", noemde hij ze.

Teeven oordeelde deze week dat terugkeer naar Somalië mogelijk is. De hoofdstad Mogadishu is volgens hem 'niet veilig, maar ook niet categorisch onveilig'. Onder anderen PvdA-Kamerlid Khadija Arib benadrukte dat Amnesty en Vluchtenlingenwerk Nederland de veiligheidssituatie anders beoordelen.


Teeven houdt poot stijf over asielzoekers (Foto: Novum)

THQ verkoopt en reorganiseert

Gamestudio THQ heeft een vorm van faillissement aangevraagd. Dat zegt de uitgever in een vandaag uitgebracht persbericht. Het is al langere tijd bekend dat de studio in de financiële problemen zit. Door deze optie te kiezen binnen de Amerikaanse wetgeving blijft THQ doorbestaan tijdens verkoop van de activa.

THQ heeft faillissement aangevraagd onder sectie elf van de Amerikaanse faillissementswet. Hierdoor blijft de studio, onder toezicht van de rechtbank, aan het roer bij de verkoop van de activa van het bedrijf. Zij mogen een eventuele reorganisatie ook zelf uitvoeren en kunnen een zogeheten stalking horse bidder aanwijzen. Dit is een potentiële koper die een eerste bod op de studio mag uitbrengen vóór eventuele andere kopers.

THQ heeft een onderdeel van investeringsmaatschappij Clearlake Capital Group aangewezen als stalking horse bidder. Het bedrijf heeft de Wells Fargo Bank inmiddels al achter zich als financier van de overname.

"Alle studio's van het bedrijf blijven open en alle ontwikkelteams gaan door met werken. Het bedrijf blijft vertrouwen houden in haar huidige pijplijn aan spellen. THQ blijft relaties onderhouden met een aantal van de beste ontwikkelstudio's over de hele wereld. Als onderdeel van de verkoop zoekt het bedrijf goedkeuring voor het instandhouden van de overeenkomsten met deze studio's en Clearlake zal deze overeenkomsten handhaven", zegt THQ in het persbericht.

Topman Jason Rubin heeft via Twitter laten weten dat de spellen Company of Heroes 2, Metro: Last Light en South Park : The Stick Of Truth gewoon volgens schema zullen worden uitgebracht. Rubin noemt deze stap 'een grote stap naar het veiligstellen van de financiële toekomst'.

Volgens THQ gaat de consument niets merken van deze stap in de toekomst van het bedrijf. De toekomst zal moeten uitwijzen wat de mogelijk nieuwe eigenaren en een hoogstwaarschijnlijke reorganisatie met het gamebedrijf gaan doen.

[DFB Pokal] Dost schiet Wolfsburg naar kwartfinale

Bas Dost heeft woensdag VfL Wolfsburg naar de kwartfinale van de DFB Pokal geschoten. De oud-spits van sc Heerenveen rondde in de slotminuut tegen Bayer Leverkusen een counter af: 2-1. Door een eigen doelpunt van Fagner was Leverkusen op voorsprong gekomen, maar Christian Träsch had Wolfsburg weer langszij gebracht.

Ook VfL Bochum bereikte de laatste acht in Duitsland. In het duel tegen mede-Tweede Bundesligaploeg 1860 München won de ploeg uit het Ruhrgebied met 3-0. Guillermo Vallori kreeg namens 1860 al na 27 minuten rood en Zlatko Dedic profiteerde even later namens Bochum. Na rust was Marcel Maltritz ook twee keer trefzeker.

Gouden Loeki voor Lekker Lang Bellen

De reclame Lekker Lang Bellen heeft woensdagavond een Gouden Loeki gewonnen. De commercial van Telfort, waarin acteur Patrick Stoof een rol speelt, werd door het Nederlandse publiek gekozen als beste tv-reclame van het jaar.

Het spotje van John de Wolf, die schittert in een reclame voor verzekeraar Ditzo, maakte ook kans op de Gouden Loeki. Daarnaast waren Wakker Dier, SIRE en het Wereld Natuur Fonds genomineerd.

De Gouden Loeki wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt. De presentatie was woensdag in handen van Ruben Nicolai, die het programma zingend opende. Vorig jaar ging Ali B er met de prijs vandoor.

Een grote auto met chauffeur, maar er zitten ook andere mensen in...

FOK! zoekt kommaneukers

Enthousiasme! Dat is het belangrijkste woord van FOK! en haar crew. Door de enorme dosis enthousiasme van de ruim 300 crewleden die FOK! bezit, zijn we in staat om één van de belangrijkste websites van Nederland te zijn. Maar om nog groter te worden, hebben we ook jouw hulp nodig. Wil jij het nieuws, reviews en artikelen controleren op spelfouten op de Frontpage, FOK!film, FOK!games en FOK!sport? Bekijk dan hieronder de vacature!

Kommaneuker voor FP, film, Sport en Games
Als spellingscontroleur op FOK! controleer jij de reviews, interviews en specials voordat ze online komen en check je de nieuwsartikelen om te kijken of ze taalkundig kloppen. Je hoofdtaak is het nalopen van de stukjes van je collega's, zorgen voor goede en duidelijke verhalen en orde.

Naast het nakijken van artikelen en de voordelen die je daarbij ontvangt, krijg je ook de beschikking tot een exclusief forum waar je met je collega's kunt overleggen en waar je veel ervaring op kunt doen als taaldeskundige. Ook zijn er speciale crewacties en is er nog veel meer leuks wat voor je klaarstaat. Helaas kunnen we je geen geld bieden. Wel bieden we een leuk team van ruim 300 collega's die samen FOK! draaiende houden en alle extra's die daarbij komen kijken.

Dus is de Nederlandse taal helemaal jouw ding, krijg je plaatsvervangende schaamte als je 'ik wordt' ziet staan of wil je de kwaliteit van FOK! nog meer verbeteren? Wacht niet langer en stuur snel een mailtje naar frontpage@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie spellingscontroleur'. Mocht je de voorkeur hebben voor een bepaalde subsite dan kun je dat aangeven maar onze voorkeur is geen voorkeur.

Vermeld in je sollicitatie je username, wanneer je beschikbaar bent en vertel iets over jezelf en waarom je eigenlijk spellchecker wilt worden.

We zien je sollicitatie graag tegemoet!

Half miljard ontdekt bij klaagmuur

Bij de Klaagmuur in Jeruzalem is woensdag een envelop ontdekt met daarin 507 getekende cheques, die een waarde vertegenwoordigen van een half miljard dollar. De eerlijke vinder heeft de envelop afgegeven bij de Israëlische politie, die de herkomst onderzoekt. Het zijn waarschijnlijk echte cheques, zei een woordvoerder.

Volgens de politie komen de waardepapieren uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, maar de stichting die de Klaagmuur beheert spreekt van 'Nigeriaanse cheques'.

Bij de Klaagmuur, de westelijke muur van de Joodse Tempel in de oude stad van Jeruzalem, leggen gelovigen doorgaans brieven neer met gebeden en verzoeken. Heel af en toe wordt er een donatie neergelegd in de vorm van een cheque. Die komt meestal uit een Afrikaans land en blijkt dan ongedekt te zijn, aldus de politiewoordvoerder.

Fortuin aan cheques ontdekt bij Klaagmuur
Fortuin aan cheques ontdekt bij Klaagmuur (Foto: ANP)

Showbizzquiz terug op televisie

SBS werkt aan de televisieterugkeer van De Showbizzquiz. Het programma, dat in 1986 van de buis verdween, wordt vanaf 16 februari weer uitgezonden. Ron en Rick Brandsteder nemen de presentatie op zich.

De 62-jarige Brandsteder maakte in 1978 zijn televisiedebuut in De Showbizzquiz. Rons zoon Rick gaat de strijd aan met zijn vader in het programma, waarin hun showbizzkennis wordt getest. Hun teams kunnen een geldbedrag winnen.

Vader en zoon Brandsteder waren dit najaar samen te zien in het SBS-programma Van Je Vrienden Moet Je Het Hebben. Die show, waarin BN'ers onder hypnose werden gebracht, werd vorige maand van de buis gehaald wegens tegenvallende kijkcijfers.

NAC naar veilige categorie 2

Voetbalbond KNVB heeft NAC Breda overgeheveld naar de veilige categorie 2. De licentiecommissie beoordeelde dat NAC voor het tweede meetmoment achter elkaar aan de minimale eisen van categorie 2 voldeed en besloot daarop de Bredanaars uit de gevarenzone te halen.

Algemeen directeur Stefaan Eskes is blij, maar weet dat er nog veel werk aan de winkel is bij NAC. "Dit is een beloning voor al het harde werk en is een bewijs dat de club op de goede weg is. Het moet nu geen halleluja-stemming worden en dat opeens weer alles mogelijk is. Het is nog steeds dun ijs waar we op lopen, maar dit hadden we heel hard nodig."

Dat NAC aan de eisen voldeed kwam mede door de sponsordeal die de Eredivisie met FOX Sports afsloot. Deze is onlangs goedgekeurd, waardoor de clubs in de komende tien jaar hun inkomsten zien stijgen. Het zorgde ervoor dat NAC bij de licentiecommissie op 66 punten uitkwam, één meer dan vereist om naar categorie 2 over te mogen gaan.

'Van den Hoogenband en Kromowidjojo stelletje'

Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo zijn een stel. Dat heeft Van den Hoogenband verteld aan Leontien van Moorsel.

"Hij zei dat ze elkaar een maand geleden hebben ontmoet op Curaçao", vertelde de ex-wielrenster in RTL Boulevard. Er gaan al langer geruchten dat ze een relatie hebben, maar volgens Van Moorsel sprong een maand geleden de vonk over. "Ze vinden elkaar echt heel leuk. De toekomst zal het leren."

De 34-jarige Van den Hoogenband maakte in september bekend dat zijn huwelijk met Minouche Smit op de klippen was gelopen. Vervolgens deden geruchten de ronde dat de zwemmer zijn oog had laten vallen op de 22-jarige Kromowidjojo, die dit jaar twee gouden medailles won op de Olympische Spelen.

Broertje Ben Saunders opnieuw opgepakt

Jamie Saunders is weer in de boeien geslagen. Shownieuws meldt woensdag dat de jongere broer van Ben Saunders zich niet aan de voorwaarden van zijn voorlopige schorsing heeft gehouden. Jamie werd eerder dit jaar opgepakt op verdenking van mishandeling. Zijn zitting vindt volgende maand plaats.

Jamie werd in februari aangehouden nadat hij het aan de stok kreeg met een stadswacht in Hoorn. Een maand later werd hij weer opgepakt wegens een vermeende mishandeling. Vorig jaar had de zanger ook al verschillende aanklachten aan zijn broek hangen vanwege mishandelingen.

"Die mensen moeten toch wat. Die zitten thuis en het gaat malen", zei Jamie eerder tegen Shownieuws over de aanklachten. "Ik denk dat veel Nederlanders al snel aangifte doen. Maar er zijn veel ergere mensen dan ik die vrij rondlopen. Ik ben nu gewoon toevallig Jamie Saunders."

Razia verrast door besluit Marussia

Luiz Razia heeft verrast gereageerd op het nieuws dat Max Chilton volgend jaar de tweede coureur is bij Marussia. De Braziliaan zegt dat hij maandag nog serieus met het team in gesprek was over een rol als racecoureur.

"Maandag hebben we nog contact gehad met het team en leek men daar nog open te staan voor mijn komst", zei Razia tegen het Braziliaanse Globo. "Ze zeiden tegen me dat ze nog een beslissing moesten nemen en vervolgens maakten ze Max bekend. Nu zijn er nog twee mogelijkheden, Force India en Caterham. Met beide teams hebben we eerder al gesprekken gevoerd, dus er is nog een kans."

"De Formule 1 is een droom die ik niet zomaar kan opgeven", vervolgde de 23-jarige coureur, die dit jaar vier races won in de GP2 en als tweede eindigde in het kampioenschap. "Ik werk hier al tien jaar lang heel hard voor. Ik heb erg veel geïnvesteerd. Niet alleen tijd, maar ook geld van de familie. Natuurlijk weet ik dat de kans dat je in de Formule 1 terechtkomt, niet groot is, maar ik blijf erin geloven. Ik zou erg teleurgesteld zijn als ik hier niet in slaag."

Ecclestone bevestigt nachtrace Thailand

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bevestigd dat er een nachtrace in Bangkok komt. De eerste Grand Prix van Thailand staat voor 2015 gepland en zal worden verreden op een stratencircuit.

Al sinds 2010, toen Mark Webber het land bezocht voor een Formule 1-demonstratie, wordt er gesproken over de mogelijkheid voor een Grand Prix van Thailand. De onderhandelingen over een race in Bangkok waren al enige tijd in de afrondende fase en Ecclestone heeft inmiddels een akkoord bevestigd. "Het wordt alleen niet 2014, maar 2015", zegt hij in de Wall Street Journal"De plannen zijn serieus en ze zijn goed."

Afgelopen weekend vond in Bangkok nog de Race of Champions plaats. Thailand moet jaarlijks ongeveer twintig miljoen euro neerleggen om gastheer van de Formule 1 te mogen zijn.

[Coppa] Lazio Roma na penalty's langs Siena

Lazio Roma heeft met hangen en wurgen de kwartfinale van de Coppa Italia bereikt. In Lazio's Stadio Olimpico werd Siena woensdag pas na strafschoppen geklopt: 5-2. Na de reguliere speeltijd was het 1-1 en in de verlenging scoorden beide ploegen niet. In de strafschoppenserie schoot Siena maar een keer raak.

Lang leek Siena de gastheer uit het bekertoernooi te stoten. De nummerlaatst van de Serie A profiteerde vlak na rust van een eigen doelpunt van Lorik Cana. Lazio redde pas op het laatste moment het vege lijf. In de 94e minuut scoorde Michael Ciani de gelijkmaker.

In twee keer een kwartier verlenging kwam er geen beslissing, waardoor die van elf meter moest worden geforceerd. Nadat Stefano Mauri Lazio in de strafschoppenreeks op voorsprong had gezet, schoot Nicola Belmonte namens Siena raak. Zijn collega's Simone Vergassola en Marcelo Larondo zouden zijn voorbeeld niet volgen. Lazio-spelers Christian Ledesma, Sergio Floccari en Libor Kozak misten niet.

Greipel gaat voor minimaal tien zeges in 2013

André Greipel wil in het wielerseizoen 2013 minimaal tien zeges gaan boeken. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol wil voor overwinningen gaan in Kuurne-Brussel-Kuurne en Gent-Wevelgem, maar met name in de Tour de France waarin hij dit seizoen driemaal zijn wiel als eerste over de meet drukte.

Greipel barstte vandaag bij de ploegpresentatie in Hasselt van het zelfvertrouwen. "Ik ga voor minstens tien zeges. Ik hoop vooral dat ik gezond blijf, dan volgt de rest vanzelf. Als er gesprint wordt, moeten we er staan. Naar anderen zoals Cavendish moeten we niet kijken. Onze eigen sprinttrein is sterk genoeg."

Veel Rockstar in wekelijkse PSN Store-update

PlayStation Store Europe heeft zijn wekelijkse update gekregen. Rockstar is in ieder geval goed vertegenwoordigd met hun oudere PlayStation 2-games. De gehele waslijst is hieronder te lezen.

PlayStation Plus

  • Mortal Kombat (PS Vita) – 100% korting
  • Knytt Underground – 100% korting

PlayStation 3-games

  • Angry Birds Trilogy: €29.99 (vanaf 21 december)
  • Fuel Overdose: €11.99 (vanaf 21 december)
  • Knytt Underground (Cross-buy): €12.99 (vanaf 21 december)
  • Labyrinth Legends: €9.99 (vanaf 21 december)
  • Motorstorm RC Complete Edition: €8.99
  • Oddworld: Munch’s Oddysee HD (Trial available): €12.99
  • Tour De France 2012: €39.99

PlayStation Vita-games

  • EscapeVektor: €9.99
  • Knytt Underground (Cross-buy): €12.99 (vanaf 21 december)
  • Motorstorm RC Complete Edition: €8.99
  • Oddworld: Stranger’s Wrath HD: €12.99
  • Pure Chess Festive Bundle: €7.99

PlayStation 2-games

  • Canis Canem Edit (Bully): €9.99
  • Midnight Club 3: Dub Edition Remix: €9.99 (vanaf 21 december)
  • Pacific Warriors 2/WWII: Soldier: €6.19
  • Red Dead Revolver: €9.99

PSOne-games

  • Dezaemon Kids!: €4.99 (vanaf 21 december)
  • Rapid Angel: €3.99

minis

  • Futro Bundle: €4.99

PlayStation 3-DLC

Dead Or Alive 5

  • Naughty Pack: €2.99
  • Naughty Pack 2: €2.99
  • Nice Pack: €2.99
  • Nice Pack 2: €2.99
  • Santa Pack: €2.99
  • Santa Pack 2: €2.99

Dishonored

  • Dunwall City Trials: €4.99

Family Guy: Back To The Multiverse

  • Peter Griffin’s Man Boob Mega Sweat Pack: €4.99

Guardians Of Middle-Earth

  • Great Goblin: €1.99
  • Thorin Oakenshield: €1.99

Just Dance 4 (vanaf 21 december)

  • Good Girl: €2.99
  • Heavy Cross: €2.99
  • Hit the Lights: €2.99
  • One Thing: €2.99
  • So Glamorous: €2.99
  • Want U Back: €2.99

 LittleBigPlanet 2

  • Winter Seasonal Creator Kit (1 week beschikbaar): gratis
  • LittleBigPlanet 2 Cross-Controller Pack €4.99

LEGO Lord of the Rings

  • Character Pack 1: €1.99
  • Character Pack 2: €1.99
  • Weapon Pack: €2.99

Medal of Honor: Warfighter

  • ASSAULTER SHORTCUT PACK: €4.99
  • DEMOLITIONS SHORTCUT PACK: €4.99
  • HEAVY GUNNER SHORTCUT PACK: €4.99
  • MEDAL OF HONOR WARFIGHTER – THE HUNT: €9.99
  • POINT MAN SHORTCUT PACK: €4.99
  • SNIPER SHORTCUT PACK: €4.99
  • SPEC OPS SHORTCUT PACK: €4.99
  • ULTIMATE SHORTCUT PACK: €19.99

Motorstorm RC – Tijdelijk beschikbare DLC

  • Rare Rally Car: Patriot Enforcer: €0.99

Need for Speed Most Wanted

  • Ultimate Speed Pack: €9.99

RAGE

  • RAGE – The Scorchers: €4.49

Rock Band 3

  • All Bodies: €1.49)
  • Don’t Let The Sun Go Down On Me: €1.49 
  • Elton John Pack 01: £2.49
  • Fight The Rain: €1.49
  • Fur Elise (Beethoven): €0.79
  • So high: €1.49
  • Sweet Rain: €1.49
  • The Bitch is Back: €1.49

Rocksmith

  • Creedence Clearwater Revival – Born On The Bayou: €2.99
  • Evanescence – Bring Me To Life: €2.99
  • Foo Fighters – Best Of You: €2.99
  • Foo Fighters – My Hero: €2.99
  • Foo Fighters – Times Like These: €2.99
  • Foo Fighters – Walk: €2.99
  • Foo Fighters – Wheels: €2.99
  • Iron Butterfly – In-A-Gadda-Da-Vida: €2.99
  • Judas Priest – Living After Midnight: €2.99
  • Judas Priest – Painkiller: €2.99
  • Judas Prist – Breaking The Law: €2.99
  • Lamb Of God – Redneck: €2.99
  • Megadeth – Public Enemy No. 1: €2.99
  • Pearl Jam – Black: €2.99

Sleeping Dogs

  • Zodiac Tournament pack: €3.99

Sniper Elite II

  • Neudorf Outpost: €4.99PS Vita DLC

Ecolibrium

  • Christmas Box (van 23 december tot 11 januari): €1.99

Motorstorm RC – Tijdelijk beschikbare DLC

  • Rare Rally Car: Patriot Enforcer: €0.99

Thema's

  • The Studio Theme
  • Snowman Dynamic Theme €2.99
  • Snowman Theme €0.99

Toptitels in januari voor PS Plus-leden

Sony Europe heeft bekendgemaakt welke games er in januari beschikbaar komen voor PlayStation Plus-leden. Deze service geeft niet alleen kortingen, maar ook tijdelijk gratis games voor haar leden.

De volgende games zijn niet meer beschikbaar in januari voor PlayStation Plus-leden:
2 januari – Batman: Arkham City
2 januari – Bulletstorm
2 januari – Resident Evil 5 Gold Edition
16 januari – Mortal Kombat (PS Vita)
23 januari – Knytt Underground

De volgende games zijn in januari te downloaden voor PlayStation Plus-leden:
2 januari – Bioshock 2
2 januari – Guardians of Middle Earth
2 januari – Mortal Kombat
16 januari – Jet Set Radio (PS Vita)
23 januari – Pinball Arcade (PS Vita)

Wii U krijgt kortere menulaadtijden

Satoru Iwata, de baas van Nintendo, heeft bevestigd dat het bedrijf werkt aan een update die de lange laadtijden bij schakelen tussen applicaties op de Wii U moet oplossen.

Iwata haalde deze update aan gedurende de nieuwste Japanse Nintendo Direct presentatie  al was er geen sprake van wanneer een mogelijk patch zal worden vrijgegeven.

Momenteel variëren de laadtijden veel, maar over het algemeen zijn er veel users die klagen over de bizar lange laadtijden. Miiverse, een applicatie waar je eigenlijk even in en uit wil kunnen springen duurt acht seconden, terwijl videochatten wel veertig seconden kan duren.

De Wii U-eigenaren moeten dus nog even wat meer geduld hebben voordat de update daadwerkelijk klaar is.

Rauwegroentejongen (15) is ondergedoken

Tom Watkins, de 15-jarige jongen uit Amsterdam die alleen rauw voedsel eet, is ondergedoken. "Hij zit op een veilige plek", zo bevestigde een betrouwbare bron woensdag een bericht van de NOS.

Doel van zijn vertrek is te voorkomen dat Bureau Jeugdzorg hem uit huis plaatst voordat een rechter eventueel bepaalt dat hij naar school moet, zoals Jeugdzorg wil.

De jongen bezoekt geen school omdat hij daar zou worden gepest om zijn eetgedrag. Bovendien is daar niet het gewenste voedsel te verkrijgen. Hij eet onder andere rauwe groenten, fruit, noten, zaden, crackers, chocolade en smoothies.

Zijn moeder geeft hem thuis les, maar zij heeft daar geen toestemming voor.

Nieuwe DLC voor Guardians of Middle-earth

Vanaf vandaag kunnen gamers de wereld van Guardians of Middle-earth ontdekken met de nieuwe personages Thorin Oakenshield en de Great Goblin. Deze DLC is nu beschikbaar voor zowel PlayStation Network als Xbox LIVE Arcade.

Thorin Oakenshield, gebaseerd op een personage uit de film The Hobbit: An Unexpected Journey, is de zoon van Thráin en leider van het gezelschap dat verantwoordelijk is voor de herverovering van de Eenzame Berg van draak Smaug. De Great Goblin heerst over de bewoners van Goblin, diep gelegen binnen de Misty Mountains onder de High Pass.

Guardians of Middle-Earth brengt maximaal tien spelers samen in het epische centrum van Midden-aarde in vijf tegen vijf multiplayer battle arena’s. De game biedt meer dan twintig iconische 'guardians', zoals Gandalf, Sauron, Gollum, Thráin en nog veel meer, om mee te spelen tijdens player versus player (PVP)-wedstrijden. Gamers kunnen met andere spelers communiceren via een in-game communicatiesysteem en hebben toegang tot het uitgebreide online stat- en leaderboardsysteem waarmee ze onder andere overwinningen en nederlagen van vrienden kunnen volgen.


Feyenoord denkt niet aan vertrek topspelers

Feyenoord is in de winterstop niet van plan om haar beste spelers van de hand te doen. De Rotterdamse club heeft een duidelijk doel voor ogen.

Feyenoord heeft financieel niet heel veel mogelijkheden, waardoor het aanlokkelijk zou kunnen zijn om enkele topspelers voor een hoog bedrag te verkopen. Technisch directeur Martin van Geel is dat echter niet van plan en wil dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen met Feyenoord, dat momenteel derde staat.

"Nu we er zo goed voor staan, verkopen we onze beste spelers alleen tegen een extreem hoog bod", zo laat hij weten aan RTV Rijnmond. De technisch directeur doelt daarbij op Oranje-internationals Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en Stefan de Vrij.

Valve onderzoekt beleid The War Z

Gamebedrijf Valve stelt een onderzoek in naar het beleid van Hammerpoint Games, het bedrijf achter de zombiegame The War Z. Dat heeft Valve woensdag bekendgemaakt. Hammerpoint zou aan misleidende reclame doen en zou proberen gamers een poot uit te draaien.

The War Z is sinds maandag verkrijgbaar. Via het forum van Steam, de gamedienst waar het zombiespel wordt aangeboden, en op nieuwswebsite Reddit laten gamers weten dat verschillende beloofde functies helemaal niet in het spel zitten. Zo kunnen spelers niet een eigen server opstarten of hun personage voorzien van zelfgekozen krachten.

Daarnaast wil Hammerpoint sinds woensdagochtend geld zien om een gamepersonage tot leven te wekken. Wanneer spelers doodgaan in de zombiegame moeten zij een uur wachten alvorens er verder gespeeld kan worden. Sinds de update is de wachttijd vier uur, maar kunnen spelers voor veertig cent hun personage onmiddellijk weer tot leven wekken.

Enkele gamers die kritiek hebben geuit op Hammerpoint zijn door het bedrijf uitgesloten nog langer te reageren op forumdiscussies. Valve heeft niet bekendgemaakt wanneer het met een oordeel zal komen.

Capcom verwacht minder winst

Het Japanse gamebedrijf Capcom heeft zijn winstverwachting voor het huidige boekjaar met een derde verlaagd naar omgerekend negentig miljoen euro. Dat heeft de uitgever van Resident Evil en Monster Hunter woensdag bekendgemaakt. De horrorgame werd in oktober 4,5 miljoen keer verkocht, waarna de verkoop als een kaartenhuis in elkaar zakte.

Capcom denkt dat Resident Evil 6 niet de verwachte verkoopcijfers gaat halen. Daarnaast is de winstverwachting bijgesteld omdat het actierollenspel Monster Hunter 4 is uitgesteld naar het volgende boekjaar.

De Japanse game-uitgever heeft geen reden opgegeven waarom de verkoop tegenvalt. Het spel is door recensenten kritisch ontvangen. Het wereldwijd gemiddelde ligt rond een 7, hetgeen aan de lage kant is voor een computerspel. Doorgaans worden spellen met een 8 of hoger als goed bestempeld.

Resident Evil 6

Parachutist pleegde vermoedelijk zelfmoord

De parachutist wiens lichaam deze week werd gevonden in een weiland in het Gelderse Teuge heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. De politie heeft uitgesloten dat er sprake was van een misdrijf of dat de parachute niet naar behoren werkte.

Het lichaam van de 48-jarige man uit Schijndel werd maandag gevonden. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen probleem was met de reserveparachute, die normaal gesproken op een bepaalde hoogte automatisch hoort open te gaan. De woordvoerder zei dat het mogelijk is om dit mechanisme uit te schakelen.

Van Marwijk: "Spelers waren wel fit"

Voormalig bondscoach van het Nederlands elfta, Bert van Marwijk, heeft met verbazing gereageerd op de woorden van KNVB-directeur Bert van Oostveen. Deze liet vandaag weten dat de Oranjespelers tijdens het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne niet fit waren.

Nederland eindigde dat toernooi als laatste in de poule en werd hierdoor roemloos uitgeschakeld. Dat lag volgens Van Marwijk niet aan de fitheid van de spelers. "Ik begrijp niet hoe ze dat wetenschappelijk hebben kunnen onderzoeken. We hebben met de selectie precies hetzelfde conditieprogramma gevolgd als twee jaar geleden bij het WK. Toen waren we in de verlenging van de finale zelfs nog fit."

De temperatuursverschillen tussen Polen en Oekraïne die volgens funest waren volgens Van Oostveen zijn volgens Van Marwijk ook geen argument. "Er zijn landen die de eindstrijd haalden en die precies hetzelfde hebben gedaan als wij. Ik geloof gewoon niet dat er fouten zijn gemaakt. We hebben bij de spelers voortdurend tests en metingen gedaan en die waren allemaal goed. Belangrijker is dat fitheid meestal wordt afgelezen aan uitslagen. Als je wint met 5-1, oogt een ploeg veel fitter. Maar dat is het antwoord van iemand uit het voetbal."

Al 93 miljard keer gerukt

Een groot onderzoek naar de twee grootste pornosites ter wereld, Xhamster en YouPorn, heeft opmerkelijke cijfers opgeleverd. In totaal hebben beide sites al 93 miljard kijkers getrokken sinds de oprichting in 2006. En dat is 15 views per ieder denkbaar persoon op deze aardkloot.

Pornoboer PornWatchers.com heeft beide sites aan een grondig onderzoek onderworpen. Zo zijn er nog veel meer leuke pornoweetjes boven water gekomen.

Alle 93 miljard kijkers hebben samen maar liefst 1,2 miljoen jaar rukvoer zitten kijken. Al na elf minuten zijn de rukkers blijkbaar klaargekomen, want langer wordt er gemiddeld niet naar een filmpje gekeken.

Vervelen doe je je niet snel op de beide videosites. Samen zijn de twee pornosites goed voor maar liefst 735.000 fapfilmpjes. De adultsites blijven overigens maar bezoekers trekken. Maandelijks komen er maar liefst 22.000 rukkers bij.

Overigens gaat het hier slechts om de bekendste pornosites. Dagelijks komen er weer nieuwe pornofilmsites bij, met elk weer nieuw fapvoer.


Waar is-ie gebleven, die tijd..

FIA vreesde te langzame F1-bolides in 2014

De World Motor Sport Council van de FIA heeft de ingrijpende aerodynamische maatregelen die voor het seizoen 2014 gepland waren teruggedraaid omdat gevreesd werd dat de Formule 1-bolides te langzaam zouden worden. Dit meldt het Duitse Auto Motor und Sport.

De FIA wilde tegelijkertijd met de invoering van de 1,6 liter V6-turbomotor ook de aerodynamica van de bolides drastisch veranderen. Uit de berekeningen bleek echter dat de bolides hierdoor meer dan vijf seconden per ronde trager zouden worden, iets wat niet acceptabel is. Daarom wordt de aerodynamica voorlopig met rust gelaten en wordt hiervoor het reglement genomen zoals dat voor dit en volgend jaar geldt.

FOK!filmtip van de dag: Love Actually

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Volgende week is het kerst! Zodoende zijn er deze aankomende week lekker veel kerstfilms op televisie. We trappen af met de film Love Actually. In deze raamvertelling volgen we de romantische escapades van acht Londenaren, die allen op zoek zijn naar wat liefde in hun leven. Zo zien we onder meer hoe de Britse premier (Hugh Grant) verliefd wordt op zijn bediende, hoe rocker Billy Mack (Bill Nighy) tijdens de promotietour van zijn kerstsingle erachter komt dat hij verliefd is op een wel heel onwaarschijnlijk iemand en schrijver Jamie (Collin Firth) die, nadat zijn vrouw vreemd is gegaan met zijn broer, naar Portugal afreist op zoek naar iemand die zijn liefdesverdriet wat kan verzachten. Zoals het hoort bij zo'n fijne film hebben al deze verhalen op de één of andere manier wel aanknopingspunten met elkaar. Zin om in de kerstsferen te komen? Stem je televisie vanavond om 20.30 uur af op RTL 5 voor deze heerlijke kerstfilm.

Love Actually, 20.30 uur op RTL5

Geen zin in een kerstfilm? Dan zendt RTL 8 om 20.30 uur de film The Night Listener uit. In deze film begint radio dj Gabriel Noone (Robin Williams) telefonisch een vertrouwensrelatie met de 14-jarige Pete Logand (Rory Culkin). Hoe meer Gabriel over Pete te weten komt, hoe meer zijn leven een chaos wordt. Wat je ook gaat kijken, wij wensen je heel veel kijkplezier!

Catalaans regeerakkoord voorziet in referendum

De twee grootste Catalaanse partijen hebben woensdag een regeerakkoord gesloten, dat erin voorziet dat er in 2014 een referendum over onafhankelijkheid wordt gehouden in Catalonië. De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria zei in reactie op het akkoord dat de regering een dergelijk referendum kan tegenhouden, omdat het in strijd is met de grondwet.

De partij van de Catalaanse president Arthur Mas, de centrumrechtse CiU, gaat regeren met de linkse ERC. Mas' partij verloor bij de vorige maand in Catalonië gehouden parlementsverkiezingen twaalf zetels en moest daarom een coalitie vormen. In het regeerakkoord wordt geen datum genoemd voor het referendum. Ook de vraag die aan de kiezers zal worden voorgelegd moet nog worden geformuleerd, maar in het akkoord staat dat de Catalanen zich erover zullen kunnen uitspreken of ze willen dat Catalonië een Europese staat wordt.

De Europese Unie heeft al laten weten dat het EU-lidmaatschap van een onafhankelijk Catalonië niet vanzelfsprekend is, maar aangevraagd zal moeten worden. Peilingen wijzen uit dat er in Catalonië vrijwel evenveel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid zijn, maar als onafhankelijkheid vertrek uit de EU betekent is de meerderheid tegen.

Volgens de Spaanse regering is een referendum over een verandering van de status van Catalonië binnen Spanje illegaal en ongrondwettelijk. In 2005 hield het Spaanse parlement een referendum over onafhankelijkheid in Baskenland tegen.

Branson eindelijk stewardess op vlucht AirAsia

Sir Richard Branson zal in mei 2013 eindelijk een oude belofte in gaan lossen. De miljardair had met Tony Fernandes in 2010 een weddenschap afgesloten dat degene die lager dan de ander zou eindigen in het Formule 1-constructeurskampioenschap stewardess zou zijn bij een vlucht van de vliegmaatschappij van de ander.

Branson hoopte dat Fernandes bij Virgin in actie moest komen, maar hij verloor, waardoor Branson nu als stewardess moet fungeren bij een vlucht van AirAsia. Branson was ten tijde van de weddenschap mede-eigenaar van Virgin Racing, nu Marussia F1 Team, terwijl Fernandes Lotus Racing, nu Caterham, bezit. Lotus eindigde in 2010 als tiende, terwijl Virgin als twaalfde en laatste werd geklasseerd.

De gentleman Branson wilde begin 2011 de belofte nakomen, maar een ski-ongeval gooide roet in het eten. Ook een datum begin juli van dat jaar werd niet gehaald. In mei moet de vlucht wel doorgaan, waarbij de tickets voor de vlucht per opbod verkocht gaan worden. Het geld zal naar een goed doel gaan.

Gedetineerde op proefverlof na halfuur opgepakt

Een gedetineerde die woensdagochtend op proefverlof ging, is na een halfuur opgepakt. Hij reed mee in een gestolen auto. Ook de bestuurder, een 45-jarige man uit Almere, is opgepakt. De 41-jarige gedetineerde is waarschijnlijk door de bestuurder bij de gevangenis opgehaald, meldt de politie.

Agenten haalden het voertuig, dat op de A6 bij Almere reed, van de weg omdat een van de koplampen kapot was. Eenmaal aan de kant bleek dat de Mazda gestolen was. Het voertuig is in beslag genomen en de mannen zijn overgebracht naar het politiebureau in Almere.

Wanhopige Fyra-passagiers belagen NS'ers

Op en rond het station in Rotterdam wordt NS-personeel geregeld lastig gevallen door boze Fyra-passagiers. De reizigers zijn gefrustreerd vanwege de aanhoudende problemen met de hogesnelheidstreinen.

Het personeel wordt door de vertraagde reizigers uitgescholden, geïntimideerd en soms zelfs bedreigd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

De NS-top heeft inmiddels een brandbrief van vakbond FNV-spoor ontvangen. Volgens de bond 'kan het zo niet langer'. "De medewerkers durven zich niet meer op het station te vertonen in hun NS-uniform," meldt vakbondsbestuurder Roel Berghuis.

De Fyra kampt al sinds de start van de dienst op 9 december met buitensporig veel uitval en vertraging van treinen. De Belgische reizigersorganisatie verwijst spottend naar de treinen met de woorden 'hogesnelheidstrein van de aldi', omdat er voor de goedkoopste optie is gekozen: treinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda in plaats van treinen van gerenommeerde treinenbouwers als Siemens, Alstom of Bombardier. De Nederlandse Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de problemen met de Fyra tot onveilige situaties leiden, en heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport om een rijverbod voor de spaghettiboemels gevraagd.

Rusland verbiedt Amerikaanse adoptie kinderen

Rusland gaat de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbieden. Daarnaast wordt Amerikanen die mensenrechten hebben geschonden, de toegang tot Rusland ontzegd. Dat staat in een nieuwe wet die woensdag door de Russische Tweede Kamer is goedgekeurd, schreven lokale media.

Met een ruime meerderheid stemden de parlementsleden in met de wet. Het is daarom zo goed als zeker dat hij wordt ingevoerd. Deze week wordt nog een keer gestemd door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer, alvorens hij op het bureau van president Vladimir Poetin terechtkomt. De wet kan vanaf 1 januari in werking treden.

Het verbod moet een antwoord zijn op de Magnitskiwet die onlangs in de Verenigde Staten is ingevoerd. Door die wet wordt iedereen die betrokken was bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski, toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Ook worden hun bankrekeningen bevroren en bezittingen in de VS in beslag genomen.

De Moskouse politie arresteerde woensdag 20 mensen die voor het parlementsgebouw stonden te protesteren. Volgens de actievoerders zijn voorzieningen voor de kinderen in de VS juist beter dan in Rusland.

Officiële stills The Hangover III vrijgegeven

De eerste officiële stills van The Hangover III zijn verschenen online. We zien het viertal in het zonovergoten Las Vegas in een Abbey Road-achtige foto.

Hangover 3
Hangover 3

In deze film zal Vegas een van de vele tussenstops zijn die de hoofdrolspelers maken. Ook liet de regisseur Todd Phillips weten dat de aandacht vooral op Alan (Galifianakis) gericht zal zijn. "The Hangover 3 is Alan zijn verhaal", zegt Phillips. "Alan verkeert in een crisis na het overlijden van zijn vader en hij heeft enkel zijn vrienden als steun en toeverlaat.

Leslie Chow, gespeeld door Ken Jeong, maakt ook weer een rentree in deze film. Zijn personage schijnt nóg duisterder te zijn, aldus een onheilspellende Phillips.

Hangover 3 chineesje
Hangover 3

The Hangover III wordt in Nederland op 30 mei 2013 verwacht.

Zuid-Afrika: dit jaar 633 neushoorns gedood

In Zuid-Afrika zijn dit jaar zeker 633 neushoorns illegaal gedood. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van milieu woensdag gemeld.

De meeste neushoorns, namelijk 395, werden gedood in het Krugerpark. Tot vijf jaar geleden werden in Zuid-Afrika jaarlijks zo'n vijftien neushoorns gedood door stropers. Sindsdien wordt er echter steeds meer geld betaald voor de hoorns van de dieren. De hoorn van de neushoorn worden magische en genezende krachten toegekend.


Zuid-Afrika: dit jaar 633 neushoorns gedood (Foto: Novum)

Magische trailer To the Wonder

De eerste trailer van de film To the Wonder is vandaag uitgebracht voor het grote publiek. De nieuwe film van Terrence Malick is al op verschillende filmfestivals te zien geweest, maar heeft nog geen andere uitgave gekregen.

In de film zien we onder andere rollen voor Ben Affleck, Rachel McAdams en Olga Kurylenko. Het herkenbare stemgeluid dat we horen in de trailer is afkomstig van Javier Bardem, die ook een kleine rol speelt in de film. Christian Bale zou oorspronkelijk een hoofdrol hebben, maar zag daar uiteindelijk van af. Ben Affleck kreeg zijn rol toegewezen.

Het romantische drama draait om een Amerikaanse man die, na een mislukt huwelijk met een Europese vrouw, weer contact legt met een vrouw uit zijn geboorteplaats.

Op het filmfestival in Venetië heeft To the Wonder eerder dit jaar zowel veel positieve als negatieve feedback ontvangen van critici. Wie nieuwsgierig is naar deze, naar verluidt minder conventionele film, kan hier alvast een voorproefje krijgen.

Ex-rechter vrijgesproken van valsheid in geschrifte

Een oud-rechter van de rechtbank in Den Haag is woensdag vrijgesproken van valsheid in geschrifte. De man werd ervan verdacht in 2010 een beslissing te hebben laten schrijven terwijl hij wist dat de inhoud niet klopte.

De officier van justitie had de rechtbank om vrijspraak gevraagd. Volgens de rechtbank in Arnhem was de rechter op het moment dat de beslissing werd opgesteld zich niet bewust dat de inhoud ervan mogelijk niet klopte.

Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie besloten geen zaak te starten. De verdachte in de zaak waarin de rechter valsheid in geschrifte zou hebben gepleegd startte echter een zogeheten artikel 12-procedure, waarna het OM werd gedwongen de zaak alsnog op te pakken.

'Barcelona-trainer Vilanova opnieuw ernstig ziek'

Bij Barcelona-trainer Tito Vilanova is opnieuw kanker geconstateerd. Dat melden Spaanse media woensdag. Zonder dat te bevestigen laat de club weten dat alle activiteiten, waaronder de kerstlunch, zijn geschrapt. "We zullen later op de dag een nadere toelichting geven", zei voorzitter Sandro Rosell in een verklaring.

Bij de 43-jarige Vilanova werd vorig jaar november een tumor in zijn speekselklieren verwijderd. Hij was toen nog assistent van Pep Guardiola. Na medische tests kreeg de oefenmeester toestemming van de artsen om zijn trainerscarrière te hervatten.

Volgens de sportkrant El Mundo Deportivo kwamen de gezondheidsproblemen dinsdag tijdens een routinecontrole aan het licht. Vilanova volgde Guardiola afgelopen zomer op in Barcelona. Onder zijn leiding gaat de ploeg riant aan de leiding in de Primera Division.


'Barcelona-trainer Vilanova opnieuw ernstig ziek' (Foto: Novum)

Arsenal speelt niet op 'Boxing Day'

Arsenal komt volgende week woensdag tijdens de traditionele 'Boxing Day' niet in actie tegen West Ham United. Het Premier Leagueduel gaat niet door vanwege een metrostaking in Londen. De ploeg van trainer Arsène Wenger speelt nu op 23 of 26 januari tegen West Ham United, maakte de club woensdag bekend.

Door de staking is het voor de supporters moeilijk om op tweede kerstdag naar het stadion te komen. Het is nog niet duidelijk of de wedstrijden van Fulham en Queens Park Rangers, de Londense clubs die ook thuis spelen, wel doorgaan.


Arsenal speelt niet op 'Boxing Day' (Foto: Novum)

Vijf maanden cel voor mishandelen cliënten

Een 50-jarige 'therapeute' moet vijf maanden de gevangenis in voor het mishandelen van haar cliënten. Ze dwong hen bovendien elkaar te slaan, haar verkeersboetes te betalen en een nieuwe auto voor haar aan te schaffen. De rechtbank in Arnhem spreekt van 'ernstige feiten'.

De incidenten vonden plaats van maart tot juni. De verdachte heeft het vertrouwen in haar cliënten als coach op grove wijze geschaad, vindt de rechter. Ook heeft ze hun vertrouwen in de medemens aangetast. De zorgverleenster was in de laatste periode volledig ontoerekeningsvatbaar.

Behalve de celstraf moet de verdachte zich onder toezicht stellen van de reclassering en zich verplicht laten behandelen. Ook mag ze met twee van haar voormalige cliënten geen contact meer onderhouden en mag ze geen handelingen uitvoeren op het gebied van individuele gezondheidszorg.

Toch geen uitstelperiode voor patiëntdossier

De organisatie achter het nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) krijgt geen groen licht om ook na 1 januari gegevens te bewaren van mensen die daarvoor geen toestemming hebben gegeven. Dat heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) woensdag laten weten.

De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), die het nieuwe EPD ontwikkelt, liet onlangs weten alle gegevens nog een halfjaar langer te willen bewaren. Veel minder mensen dan verwacht hebben tot nu toe toestemming gegeven voor de uitwisseling van hun medische gegevens.

Het CBP houdt echter vast aan de datum van 1 januari. Als na die datum nog gegevens van mensen in het systeem zitten die geen toestemming hebben gegeven, neemt het CBP maatregelen.

De VZVZ laat weten zich neer te leggen bij de uitspraak van het CBP. De gegevens van patiënten die geen toestemming hebben gegeven, worden per 1 januari verwijderd uit de zogeheten verwijsindex van het Landelijk Schakelpunt, zoals het nieuwe EPD officieel heet. De VZVZ lanceert binnenkort een website waarop patiënten online hun toestemming kunnen geven voor opname in het nieuwe EPD.

Jongen (15) gepakt voor aanranden 82-jarige

Een 15-jarige jongen uit Purmerend is dinsdagavond opgepakt voor het aanranden van een aantal vrouwen in zijn woonplaats. Een van zijn slachtoffers is een 82-jarige vrouw, die ook werd beroofd in een flat aan de Westervenne, meldt de politie woensdag.

Sinds eind september kwamen bij de politie meldingen binnen van aanrandingen in de omgeving van het park De Noord bij de Molenkoog. Onderzoek leidde naar de jeugdige verdachte, die dinsdagavond in zijn woning werd aangehouden. Hij zit nog vast.

De politie sluit niet uit dat de verdachte betrokken is bij meer aanrandingen en roept vrouwen die slachtoffer zijn geworden en zich nog niet hebben gemeld op dit alsnog te doen.

Man scheert hoofd kaal om aan politie te ontkomen

Een 26-jarige Rotterdammer heeft woensdag geprobeerd aan de politie te ontkomen door zijn hoofd kaal te scheren. Agenten zaten achter hem aan omdat hij in zijn woonplaats was ingereden op een agent en er vervolgens vandoor was gegaan, meldt de politie.

Twee bikers zagen de man rond 09.00 uur rijden op de Oranjeboomstraat. Ze wisten door eerdere incidenten dat hij geen rijbewijs had en gaven hem een stopteken. Een van de agenten sprak de Rotterdammer aan en de ander zette zijn fiets voor het voertuig neer. Op dat moment gaf de automobilist vol gas en moest de agent opzij springen om niet geraakt te worden. De Rotterdammer reed over de mountainbike van de agent heen en sloeg op de vlucht.

De auto van de Rotterdammer werd even verderop gevonden en in beslag genomen. De man zelf werd rond 10.30 uur opgepakt bij een woning in de Brautigamstraat. Hij had zijn hoofd geschoren en zat onder het haar. Volgens de politie dacht hij zo te kunnen ontkomen of het op een persoonsverwisseling te kunnen gooien. De identiteit van de man was echter al vanaf het begin bij de agenten agenten bekend.

De man zit vast op verdenking van poging tot doodslag op een agent.

Racistische leuzen bij winkelbrand Amersfoort

De politie onderzoekt of een brand die dinsdagavond woedde in een computerspellenwinkel in Amersfoort is aangestoken. Op een muur van het pand werden racistische leuzen aangetroffen, zei een woordvoerder woensdag.

Op de muur stond onder meer 'Buitenlanders oprotten!' en 'Brand in de hel'. Volgens RTV Utrecht is de eigenaar van de winkel een Turkse man, maar dat wilde de woordvoerder niet bevestigen. Hoeveel schade de brand heeft aangericht is nog onduidelijk. Een team van de technische recherche begint woensdag aan het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De woordvoerder wilde nog niet speculeren over een racistisch motief. "We hebben geen andere leuzen in de omgeving aangetroffen, of soortgelijke incidenten gehad de laatste tijd. Wellicht was er sprake van een individueel conflict."

Jan Smit hoopt dat jeugd leert van film

Jan Smit hoopt dat jongeren naar Het Bombardement gaan om te leren over de Tweede Wereldoorlog. "Het is niet direct een film waar je de geschiedenis mee induikt," vertelt hoofdrolspeler Jan Smit aan Novum Nieuws. "Maar ik denk zeker dat het goed is voor de jeugd om daar gebruik van te maken door deze film te gaan kijken."

Smits kennis over de Tweede Wereldoorlog is flink bijgespijkerd door de film. "We hebben ook lespakketten van deze film", aldus de volkszanger die in Het Bombardement zijn acteerdebuut maakt. "Door de film krijg je natuurlijk wel mee wat er gebeurd is."

De les duurt een uur en sluit aan bij de film, maar kan ook los worden ingezet. Het pakket is via internet te downloaden en is bedoeld voor leerlingen van het tweede en derde jaar van het middelbaar onderwijs.

Monique Smit, de zingende zus van Jan, heeft het idee dat de kennis over de Tweede Wereldoorlog bij jongeren wel wat opgeschroefd kan worden. "Ik zou ook echt niet weten wat er allemaal precies is gebeurd." Monique heeft wel een en ander opgestoken van de film. "Dan leer je toch wel wat meer van de geschiedenis en ik hou daar wel van."

Het Bombardement is dinsdag in Rotterdam in première gegaan en draait vanaf donderdag in heel Nederland. "Nu vooraf heeft nog niemand het gezien, maar straks ga ik letterlijk met de billen bloot", aldus de nieuwbakken acteur. Toch is Smit niet gespannen. "Ik heb weinig last van zenuwen."


Jan Smit hoopt dat jeugd leert van film (Foto: Novum)

Frankrijk wil banken splitsen

De Franse regering wil banken opsplitsen in een zakengedeelte en een deel voor diensten en leningen aan consumenten en bedrijven. Het wetsvoorstel werd woensdag gepresenteerd door de Franse president François Hollande.

Onder het wetsvoorstel van Hollandes socialistische regering moeten banken hun handelsactiviteiten voor eigen rekening onderbrengen in een apart bedrijf. Hiermee moet voorkomen worden dat banken risicovol kunnen handelen met spaargeld en deposito's van bedrijven. Spaargelden mogen nog wel gebruikt worden voor activiteiten die de economie ten goede komen, zoals leningen verstrekken aan bedrijven.

Onderdeel van het wetsvoorstel is ook om aandeelhouders de eerste klappen te laten opvangen in het geval van financiële nood van banken. Daarnaast willen de Fransen een door de banken zelf gevuld noodfonds oprichten.

Frankrijk loopt met de voorstellen vooruit op Europese wetgeving. Vorige week werden de Europese regeringsleiders het eens over de oprichting van een bankenunie, waarbij de Europese Centrale Bank de toezichthouder wordt van de grote banken. Plannen om die banken zelf te laten bijdragen aan toekomstige reddingsacties, moeten worden nog uitgewerkt.

Vrachtwagen kantelt in Nigeria: 27 doden

In Nigeria zijn 27 mensen om het leven gekomen toen een vrachtwagen bij het nemen van een bocht kantelde. De slachtoffers zaten op het dak van de vrachtwagen, die vee vervoerde. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Het ongeluk gebeurde maandag in de staat Sokoto. Volgens de politie nam de chauffeur de bocht te snel. Er waren ook overlevenden. In Nigeria reizen lifters vaak mee bovenop vrachtwagens die goederen of vee vervoeren.

Nigeria staat derde op de lijst van landen waar de meeste verkeersongelukken gebeuren, na China en India.

Potvis toch aan land gesleept

De potvis die zaterdag aanspoelde op zandplaat De Razende Bol is woensdag toch naar Texel gesleept. Dat laat Rijkswaterstaat weten. Dinsdag meldde de organisatie nog dat het beest te gehavend was en mogelijk zou zinken als het weggesleept werd.

Het kadaver is naar de NIOZ-haven op Texel gesleept en zal door Naturalis Biodiversity Center worden onderzocht. Naturalis en de Universiteit van Utrecht verrichten sectie op het dier om de doodsoorzaak te kunnen bepalen. Het dier was al dood toen het aanspoelde.

De bultrug die vorige week woensdag strandde bij Texel is maandagnacht al naar een haven in Texel gesleept.

Obama 'Person of the Year' van Time

President Barack Obama is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Person of the Year. In 2008, toen hij voor het eerst tot president werd gekozen, was hij dat ook al.

Time noemt Obama in een toelichting op zijn keus 'meer dan een politiek figuur; hij is een cultureel figuur'. Hij is de eerste president die zich achter het homohuwelijk heeft geschaard en die veel jonge, illegale immigranten werkvergunningen heeft bezorgd, aldus het blad. Ook is hij de eerste president sinds 1940 die is herkozen terwijl de werkloosheid meer dan 7,5 procent bedraagt. Zijn herverkiezing toont volgens Time aan dat demografische veranderingen blijvend zijn.

Andere genomineerden waren Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat in oktober door de Taliban in haar hoofd werd geschoten omdat ze zich inzette voor het recht van meisjes op onderwijs, de Egyptische president Mohamed Morsi en Bill en Hillary Clinton. Vorig jaar was 'De demonstrant' Persoon van het Jaar. De titel is bedoeld voor de persoon die volgens Time in het afgelopen jaar het nieuws en de cultuur het meest heeft bepaald, in positieve of negatieve zin.


Obama 'Person of the Year' van Time (Foto: Novum)

Even Apeldoorn bellen na vrijdag

De mensheid is na vrijdag voor 99,9 procent uitgeroeid. Mocht je het echter overleven, dan is het goed te weten dat je je nu gratis kunt verzekeren. Centraal Beheer biedt nu namelijk een gratis 'Einde van de wereld'-verzekering aan.

De verzekering is alleen af te sluiten via Facebook. Wie de speciale pagina liket, is gratis verzekerd tegen alle schade die wordt veroorzaakt door de Apocalypse.

Let echter wel even op de polisvoorwaarden. 'Apeldoorn' keert namelijk alleen uit als de totale Aarde wordt vernietigd. Denk hierbij aan rampen als 'een alles verwoestende woede-uitbarsting van gemuteerde flora of fauna', 'het doormidden scheuren van de aardkern' of 'een opstand van zombies'. Schade die wordt veroorzaakt voor of na 21 december 2012 wordt helaas niet vergoed.

Peter Molyneux toont multiplayer Project Godus

Met nog 52 uur te gaan en ongeveer 20000 pond te weinig op het moment van schrijven, gooit Peter Molyneux alles in de strijd om het beoogde doel van 450000 pond op Kickstarter te behalen. Project Godus zal niet gefinancierd worden door Kickstarter als het doel niet binnen de tijd bereikt wordt.

Molyneux zette een filmpje op de Kickstarterpagina van een multiplayerduel tussen hem en designer Jack Attridge. In de video zijn enkele basisfuncties van de game te zien, met speciale aandacht voor het gebruik van het landschap om het spel naar je hand te zetten. Wie uiteindelijk het duel wint, kan je hieronder bekijken:

Schip ramt Oude IJsselbrug bij Zutphen

Een binnenvaartschip heeft woensdagmiddag een spoorbrug over de IJssel bij Zutphen geramd. Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen, laat de politie weten.

Bij de botsing is de stuurhut van het schip vernield. De waterpolitie van het KLPD is onderweg om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken, aldus een woordvoerder. De schade aan de Oude IJsselbrug lijkt mee te vallen.

Het treinverkeer is conform de procedures voorlopig stilgelegd. Wanneer de treinen weer kunnen rijden is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder van ProRail moet eerst bekeken worden of de botsing de stabiliteit van het spoor heeft aangetast.

Oppositie wil opheldering over dossier-Verdaas

De oppositie wil snel opheldering van premier Mark Rutte (VVD) over wat hij precies wist van de declaraties van de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (PvdA). Mogelijk komt de kwestie donderdag nog aan de orde in een debat.

Aanleiding zijn tegenstrijdige verklaringen over welke informatie Rutte nu precies beschikte tijdens het gesprek dat hij als formateur had met Verdaas. De provincie Gelderland heeft woensdag laten weten dat Rutte over alle informatie beschikte over het declaratiegedrag van Verdaas.

De premier sprak dat eerder op de dag al tegen. Hij heeft alleen informatie gekregen over het gebruik van de dienstauto, niet over de privédeclaraties van Verdaas. Die leidden uiteindelijk tot diens aftreden.

De oppositie wil nu weten over welke informatie Rutte precies beschikte. De premier moet daarover snel een brief sturen. De oppositie wil de kwestie mogelijk bespreken tijdens het debat dat donderdag al gepland staat over de banden tussen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey.

De oppositie nam het Rutte al eerder kwalijk dat Rutte niet heeft doorgevraagd heeft tijdens het gesprek met Verdaas. Henk Krol (VVD) sluit niet uit dat hij een motie van wantrouwen indient vanwege de kwestie. De lijsttrekker van 50Plus vindt dat Rutte het parlement verkeerd heeft geïnformeerd.

Geweld werd dode Maastricht fataal

De dode man die zondag bij een loods in Maastricht werd aangetroffen, is door geweld om het leven gekomen. Dat heeft sectie uitgewezen, meldt de politie woensdag. Het slachtoffer is de 25-jarige Guido Kosterman uit Wijk bij Duurstede, die werd vermist.

Vanwege de dood van het slachtoffer werd zondag een 26-jarige man uit Wijk bij Duurstede aangehouden. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Cafés weer iets rookvrijer

In de Nederlandse cafés is in het najaar weer iets minder gerookt. Was in het voorjaar met 51 procent nog iets meer dan de helft rookvrij, nu is dat 57 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In discotheken werd weer iets meer gerookt met 61 procent nu tegen 67 procent in het voorjaar. Van de overige horecagelegenheden, zoals restaurants, hotels, cafetaria's en sportkantines, was de afgelopen maanden 98 procent rookvrij.

Horecaondernemers zijn verplicht om bij de ingang duidelijk te maken dat er niet mag worden gerookt. Minder dan de helft van de horeca volgt deze regel op.

Tussen 1 januari en eind november hebben inspecteurs van de NVWA in totaal 16522 rookinspecties uitgevoerd. Drieduizend daarvan waren in cafés en discotheken. Bij 37 procent werd een overtreding geconstateerd. De boete bij een overtreding bedraagt zeshonderd euro.

Twee mannen in kritieke toestand door schietpartij in Amsterdam

In een woning in de Amsterdamse wijk Osdorp zijn woensdag rond 12.40 uur twee mannen neergeschoten. De mannen verkeren in kritieke toestand, meldt de politie.

Nadat de schoten waren gelost zouden twee mannen met een donkere huidskleur de woning aan de Trijn Hullemanlaan hebben verlaten. Volgens een buurtregisseur zijn de mannen gevlucht in een auto. De politie stelt dat ze tussen de 30 en 35 jaar oud zijn.

De politie heeft de omgeving afgezet voor een uitgebreid onderzoek.

Mohammed B. verhoord over mishandeling

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag nog geen beslissing genomen over een mogelijke vervolging van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. B. viel in mei vorig jaar medegevangene Jesse R., hoofdverdachte in het liquidatieproces Passage, aan op de luchtplaats van de extra beveiligde inrichting in Vught.

Het hof heeft bepaald dat B. eerst gehoord moet worden voor een beslissing kan worden genomen over een eventuele vervolging. Het Openbaar Ministerie besloot in april geen vervolging in te stellen, waarna R. naar het hof stapte om het OM te dwingen B. alsnog te vervolgen. Wanneer B. wordt gehoord is nog niet bekend.

Volgens R.'s advocaat Hettie Cremers weigerden acht cipiers in te grijpen. Een derde gevangene, de beruchte overvaller Erik Jan Q. greep wel in en wist R. te ontzetten. Cremers zei eerder dat B. zijn aanval had aangekondigd.

De gevangenisdirectie ontkende dat B. eerder bedreigingen heeft geuit. Bij de knokpartij zou het personeel 'snel en adequaat' hebben gereageerd.

Opstelten wil vuurwerkvrije zones

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat met gemeenten in overleg over de mogelijkheden om rond de jaarwisseling 'vuurwerkvrije zones' in te stellen. Op dit moment ontberen gemeenten de juridische middelen om in een bepaald gebied vuurwerk te verbieden. De Tweede Kamer sprak woensdag met Opstelten over vuurwerk.

De Partij voor de Dieren wil dat het afsteken van vuurwerk voor consumenten wordt verboden. Donderdag dient de partij een motie in die het kabinet opdraagt om zo'n verbod voor te bereiden. "Het kabinet mag van ons zelf het tempo bepalen", zegt PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand. "Maar we moeten op den duur af van deze situatie."

De kans dat de motie veel steun krijgt is zeer gering. Geen van de andere partijen voelt iets voor een algeheel verbod. Ook GroenLinks vindt dit geen goed idee. Het partijcongres schaarde zich afgelopen zomer nog wel achter een plan om met oud en nieuw vuurwerk alleen nog door professionals te laten afsteken.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren zei woensdag dat een totaalverbod niet te handhaven valt. "Op dit moment is dat dan ook geen goed idee, al willen we er wel in stappen naartoe werken. Maar idealiter laten we het beleid ten aanzien van vuurwerk nu vooral aan gemeenten over."

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn ook tegen een vuurwerkverbod. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil de gevaren van vuurwerk vooral indammen door illegaal vuurwerk aan te pakken. Ook wijst hij op de eigen verantwoordelijkheid van mensen die op oudejaarsavond vuurwerk afsteken.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marchouch vindt dat bij de verkoop van vuurwerk verplicht een veiligheidsbril en afsteeklont geleverd moeten worden.

KNVB wil dat profs gedrag verbeteren

Partijen in het Nederlandse betaald voetbal hebben afgesproken de gedragscode voortaan beter na te leven op het veld. Dat laat de KNVB woensdag weten na overleg met afgevaardigden van de Eredivisie, de Jupiler League en de spelers-, trainers- en scheidsrechtersvakbonden.

De discussie over de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal kwam op gang na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys. Volgens de bond bieden de huidige regels, en de gedragscode in het bijzonder, voldoende aanknopingspunten voor concrete actie op korte termijn. Wel moet er nadere invulling aan de afspraken worden gegeven. Wat precies anders moet, wordt later deze week bekendgemaakt.

"Je voelt aan alles dat iedereen zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Dat we de besproken thema's nu eerst verder uit willen werken, spreekt voor zich", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong in verklaring. "Het uitgangspunt is in eerste instantie dat de gedragscode voor spelers en officials stringenter nageleefd zal worden."

De KNVB presenteert uiterlijk 1 maart het KNVB-brede actieplan ter bevordering van respect op en rond de voetbalvelden.

'BBC stopte zaak-Savile niet in doofpot'

De BBC heeft niet geprobeerd seksueel misbruik door de vorig jaar overleden ster Jimmy Savile in de doofpot te stoppen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek naar de rol van de Britse omroep in de zaak.

De beslissing om niets te doen met de vermoedens van misbruik door Savile was verkeerd, maar volgens de commissie was er geen sprake van slechte bedoelingen. Het programma Newsnight was bezig met een aflevering over het misbruik, maar die werd nooit uitgezonden.

Het management van de BBC krijgt overigens wel zware kritiek op de manier waarop het omging met de nasleep van de onthullingen. Daardoor zou chaos en verwarring zijn ontstaan.

VN wil 1,5 miljard voor noodhulp Syrië

De Verenigde Naties heeft op korte termijn 1,5 miljard dollar nodig voor "levensreddende" hulp aan Syriërs die in steeds grotere nood raken. Volgens de VN verslechtert de humanitaire situatie voor veel mensen zeer snel.

Van de omgerekend ruim 1,1 miljard euro is bijna 400 miljoen bestemd voor hulpbehoevenden in Syrië. De rest zou moeten gaan naar de ongeveer 1 miljoen Syrische vluchtelingen in vijf buurlanden van Syrië.

Volgens de VN gaat het om het grootste verzoek voor humanitaire hulp op de korte termijn ooit.

VN wil 1,5 miljard voor noodhulp Syrië
VN wil 1,5 miljard voor noodhulp Syrië (Foto: ANP)

50Plus dreigt met motie van wantrouwen

De kwestie rond de afgetreden staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) levert premier Mark Rutte (VVD) mogelijk een motie van wantrouwen op. Fractieleider Henk Krol van ouderenpartij 50Plus vindt dat de premier de Tweede Kamer bewust verkeerd heeft geïnformeerd, laat hij woensdag weten.

Krol eist tijdens het debat dat donderdag wordt gehouden over een andere kwestie een heldere verklaring van Rutte. Blijft die uit, dan overweegt hij zijn vertrouwen in Rutte en de rest van het kabinet op te zeggen.

Aanleiding is de mededeling van Gedeputeerde Staten van Gelderland dat zij wel alle relevante informatie over het declaratiegedrag van Verdaas naar Rutte hebben gestuurd. Tijdens het debat over het aftreden van Verdaas sprak Rutte dat nog tegen. Ook woensdag zei de premier dat Gelderland hem niet alle informatie heeft gegeven.

Krol vaart op de mededeling van Gelderland. "Als ik dit zo zie, kan ik niet anders dan vaststellen dat de minister-president de Kamer bewust verkeerd heeft geïnformeerd. In dat geval is het een politieke doodzonde", reageert hij. "Bij het debat morgen over de kwestie rond de paal van Weekers, wil ik dat de premier helderheid geeft of zijn conclusies trekt."

Krol doelt daarmee op het debat over de banden tussen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey (VVD). Die financierde tijdens de verkiezingscampagne een billboard langs de A73 met daarop een verkiezingsposter van Weekers.

Recordaantal faillissementen uitgesproken

Het aantal faillissementen van bedrijven en privépersonen bereikt dit jaar bijna 12.400, een toename van 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is het record van 2009 verbroken. Dat meldt faillissementsdossier.nl op basis van voorlopige cijfers.

Drie jaar geleden, een jaar na het uitbreken van de kredietcrisis, gingen 10.599 bedrijven en personen failliet. Dat nu opnieuw een record wordt verbroken, komt volgens de website door het aanhouden van de crisis. "In het begin hadden ondernemers nog genoeg vet op de botten om de gevolgen van de terugval op te vangen", zegt directeur Marcel van den Berg. "Maar drie jaar crisis is voor de meeste bedrijven te veel."

De malaise is het grootst in de bouwsector. Dit jaar moesten 2047 bouwbedrijven de deuren sluiten, veertig procent meer dan een jaar eerder. Ook in de transportsector en onder financiële bedrijven gingen flink meer bedrijven failliet. De horeca beleeft dit jaar juist een herstel van 2011, toen de sector de hoogste stijging in het aantal faillissementen beleefde.

Opgesplitst naar provincie bracht Friesland het er verhoudingsgewijs het slechtst af. In deze provincie gingen 427 bedrijven failliet, ruim de helft meer dan een jaar eerder. Flevoland was de enige provincie waar het aantal faillissementen daalde.

Hardy en Rapace in hondendrama Animal Rescue

Tom Hardy en Noomi Rapace zijn in beeld voor de hoofdrollen in het drama Animal Rescue. De Vlaming Michael Roskam, die dit jaar met zijn drama Rundskop in de race was voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, voert de regie. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film gaat over een man die zijn criminele verleden achter zich wil laten maar wordt teruggezogen als hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een geprezen pitbull uit het illegale vechtcircuit. Het lijkt logisch dat Hardy de crimineel met gewetenswroeging speelt. Over de rol van Rapace is nog niets bekend.

Het scenario is van de hand van de Amerikaan Dennis Lehane, die ook Mystic River en Shutter Island schreef. Zijn boek Gone Baby Gone werd ook verfilmd en was het regiedebuut van Ben Affleck.

De 35-jarige Hardy was onlangs te zien als de supergespierde Bane in The Dark Knight Rises en is net klaar met de opnames van Mad Max: Fury Road, waarin hij de titelrol speelt. De 32-jarige Rapace brak door met haar rol als Lisbeth Salander in orginele Zweedse versie van de Millennium-trilogie en was daarna te zien in onder meer Sherlock Holmes: A Game of Shadow en Prometheus.

Dirty Harry nu officieel cultureel erfgoed

Dirty Harry krijgt een plek in het Amerikaanse National Film Registry. De politiethriller uit 1971 met Clint Eastwood in zijn bekendste rol wordt daarmee definitief officieel Amerikaans cultureel erfgoed. De film is een van de 25 titels die dit jaar door het Congres van de Verenigde Staten werden uitverkoren.

Tot de andere titels behoren The Matrix uit 1999, Slacker uit 1991 en Breakfast at Tiffany's uit 1961. Elk jaar worden maximaal 25 titels geselecteerd van alle speelfilms, documentaires en experimentele filmprojecten die tussen 1899 en nu zijn uitgebracht.

Het NFR is opgericht in 1989 en heeft als doel films te selecteren die 'cultureel, historisch en esthetisch significant' zijn. "Deze films zijn niet per se de beste ooit gemaakt, maar zijn wel van blijvende waarde voor de Amerikaanse cultuur", liet Congresbibliothecaris James Billington weten. "Ze tonen wie wij als natie en als volk zijn."


Dirty Harry nu officieel cultureel erfgoed (Foto: Novum)

Block Ops opvallende vierde in top tien apps

Het schietspel Block Ops is de opvallendste nieuwe binnenkomer in de verkooptoptien voor de iPhone en iPod Touch. Het schietspel, waarvan de gamewereld is opgebouwd uit blokken, komt binnen als vierde. Alleen Whatsapp, Pou en Angry Birds Star Wars zijn vaker verkocht, blijkt uit gegevens woensdag verstrekt door Apple.

De populariteit van Block Ops valt samen met het succes van Call of Duty: Black Ops 2 op verschillende spelcomputers en de release van het schietspel Ace of Spades. Ace of Spades is ook opgebouwd uit blokjes, een grafische stijl die populair is geworden door het bouwspel Minecraft. Block Ops is ook verkrijgbaar voor de iPad.

De nummer een van vorige week, het actiespel Grand Theft Auto: Vice City, heeft plaats moeten maken voor oudere bekenden. Vice City staat op de zevende plek voor de iPhone en de iPad-versie staat op de vijfde plaats.

De volledige top tien voor de iPhone en iPod Touch van week 50:
01. WhatsApp Messenger
02. Pou
03. Angry Birds Star Wars
04. Block Ops
05. 1Password
06. Download Pro Free Music - Downloader and Player
07. Grand Theft Auto: Vice City
08. iPlan for iPhone
09. ToonCamera
10. Bad Piggies

De volledige top tien voor de iPad van week 50:
01. Angry Birds Star Wars HD
02. The Room
03. Bad Piggies HD
04. Pou
05. Grand Theft Auto: Vice City
06. Toca Hair Salon 2
07. FIFA 13 by EA SPORTS
08. Pages
09. Minecraft - Pocket Edition
10. Foldify

Zevenduizend Wii U's geroofd in VS

Dieven hebben in de Amerikaanse staat Washington voor twee miljoen dollar aan Wii U-spelcomputers gestolen. De lokale politie spreekt van een goed georganiseerde misdaad waarbij grofweg zevenduizend Wii U's gestolen zijn. Hoeveel dieven er waren is onduidelijk. Dat meldde ABC News dinsdagnacht.

De dieven drongen zaterdagnacht met twee grote trucks een distributiecentrum van Nintendo binnen. Met behulp van vorkheftrucks werden de duizenden spelcomputers in drie vrachtwagens geladen, vertelde een politiewoordvoerder tegen ABC.

De politie denkt de dieven hoe dan ook te kunnen pakken. "Het is niet gemakkelijk zevenduizend spelcomputers te verbergen", zei de woordvoerder.


Zevenduizend Wii U's geroofd in Verenigde Staten (Foto: Novum)

Olielek Aruba beslaat duizend vierkante meter

Door het olielek in de haven van Oranjestad op Aruba is een olievlek van duizend vierkante meter ontstaan. De stranden van Aruba bleef een ramp bespaard doordat de olievlek met de stroming naar open zee is gedreven.

Een containerschip lekte de olie dinsdag tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Het schip, de Southern Bay, is handen van rederij Seatrade uit België, dat vaart onder Liberiaanse vlag. Het schip doet elke vijf weken Aruba aan en vervoert kaas, melk en andere producten vanuit Nederland.

Vanwege het lek heeft justitie een boete van dertigduizend dollar opgelegd. Het schip ligt nog steeds aan de ketting omdat de Arubaanse autoriteiten ook de kosten van onder meer de opruimactie gecompenseerd willen zien. Mogelijk zijn behalve de haven ook verschillende boten, waaronder twee cruiseschepen, vervuild door de olie.

De oorzaak van het lek is mogelijk een scheur in een brandstoftank, die is ontstaan door laswerkzaamheden. De Southern Bay heeft in november een grote onderhoudsbeurt gehad. De olie kwam uiteindelijk terecht in een tank met ballastwater. Toen deze overstroomde, kwam de olie in de haven terecht.

'Balotelli en City akkoord over boete'

Mario Balotelli en Manchester City lijken een schikking te hebben getroffen in het conflict over een boete die de spits was opgelegd. Beide partijen werden woensdagochtend verwacht voor een Premier League-tribunaal, maar volgens de BBC is er een oplossing gevonden.

Manchester City hield twee weeksalarissen in van de Italiaan omdat hij vorig seizoen elf wedstrijden miste door schorsingen. Twee weeksalarissen is de maximumboete die Engelse clubs een speler op kunnen leggen. In dit geval ging het om zo'n 418 duizend euro.

De 22-jarige Balotelli kon zich niet vinden in de straf en ging in beroep. De zestienvoudig Italiaans international ontbrak afgelopen weekeinde in de selectie van City voor het competitieduel tegen Newcastle United. Trainer Roberto Mancini vond dat hij niet goed zijn best deed op de training.

Müller tot medio 2017 bij Bayern München

Thomas Müller heeft zijn contract bij Bayern München met twee jaar verlengd. De 23-jarige Duitser blijft nu tot de zomer van 2017 bij de Rekordmeister. Dat maakte de club woensdag bekend. "Hij is hier opgeleid en is inmiddels uitgegroeid tot een zeer belangrijke speler voor Bayern", zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge.

De aanvallende middenvelder maakte in augustus 2008 onder trainer Louis van Gaal zijn Bundesligadebuut voor Bayern. Een jaar later groeide de 38-voudig international uit tot een vaste waarde.

Zuinige auto slecht voor provinciale schatkist

Voor het eerst dalen de inkomsten van de provincies uit de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Dat komt doordat steeds meer zuinige auto's zijn vrijgesteld van de belasting. De inkomsten dalen volgend jaar naar 1,45 miljard euro, vijf miljoen euro minder dan dit jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.

Vorig jaar werden 3,5 keer zo veel zuinige auto's verkocht als in 2009. Het betrof 206 duizend nieuwe auto's die waren vrijgesteld van de belasting op een totaal van 556 duizend.

In de helft van de provincies worden de opcenten voor autobezitters wel verhoogd. De provincie Noord-Holland ziet de inkomsten met ruim zeven procent dalen omdat een groot autoleasebedrijf verhuist naar Noord-Brabant en daar de belasting gaat afdragen. Noord-Brabant ziet de inkomsten daardoor juist stijgen met bijna acht procent.

De opcenten werden in 1981 ingevoerd als opslag boven op de motorrijtuigenbelasting. In het eerste decennium van de eeuw verdubbelden de opbrengsten uit de belasting. De opcenten worden door de Belastingdienst geïnd voor de provincies.

S. Williams meldt zich af voor partij tegen Azarenka

Serena Williams heeft zich moeten terugtrekken voor een demonstratiewedstrijd tegen de mondiale nummer één Victoria Azarenka eind deze maand. De Amerikaanse, derde op de wereldranglijst, is geopereerd aan haar grote tenen vanwege een chronische afwijking. Ze moet voorlopig rust houden, laat haar arts woensdag weten.

De Chinese Na Li vervangt Williams op 29 december in Thailand. De 31-jarige Williams won dit seizoen in het enkelspel onder meer Wimbledon, de US Open, olympisch goud en de WTA Championships. Ze werd vorige maand uitgeroepen tot speelster van het jaar.


S. Williams meldt zich af voor partij tegen Azarenka (Foto: Novum)

Politie zoekt gewonde brandstichters

De daders achter een brandstichting medio november in het Limburgse Weert hebben mogelijk brandwonden aan hun gezicht of handen opgelopen. De politie meldt woensdag daarom op zoek te zijn naar getuigen die mensen op of na 16 november hebben gezien met zulke brandwonden.

De brand vond plaats in een zonnestudio aan de Molenstraat. Vier mensen raakten gewond, onder wie twee agenten die een bewoonster probeerden te redden uit het pand. De brandweer wist de bewoonster uiteindelijk uit het pand te halen, waarna de vrouw naar een ziekenhuis werd gebracht.

Een mannelijke bewoner wist het pand op eigen kracht te verlaten, maar moest wel met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis worden gebracht. Hij kon na behandeling weer naar huis. Ook de agenten, die rook binnenkregen, werden na behandeling uit het ziekenhuis ontslagen.

'Rutte had alle informatie over Verdaas'

Mark Rutte beschikte tijdens de formatie over alle informatie met betrekking tot de declaratiekwestie rond Co Verdaas. Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Gelderland in een notitie aan Provinciale Staten over de afgetreden staatssecretaris. Verdaas trad begin deze maand af.

Voor het gesprek met formateur Rutte kreeg Verdaas een dossier mee, met daarin alle informatie over de declaraties en het woon-werkverkeer van de oud-gedeputeerde. Het provinciebestuur kan niet zeggen of dit dossier ook gedeeld is met anderen. Op verzoek van de formateur werd ook een mail gestuurd met alle informatie. Hierin wordt een relatie gelegd met een zaak rond de declaraties van Gelderse gedeputeerden die nu bij de Raad van State dient.

Verdaas diende jarenlang declaraties in voor privéritten naar Nijmegen, terwijl hij naar Zwolle was gereden. De PvdA'er had wel een onderkomen in Nijmegen, maar bleek tegen de regels in feitelijk in Zwolle te vertoeven. Dit is niet toegestaan, aangezien gedeputeerden moeten wonen in de provincie waar zij werken.

Rutte zei eerder in een debat in de Tweede Kamer dat hij weliswaar met Verdaas had gesproken, maar dat hij toen niet op de hoogte was van de discussie rond de woonplaats van Verdaas en de rechtmatigheid van diens declaraties. Deze volgens hem nieuwe feiten zouden pas na het gesprek aan het licht zijn gekomen. Volgens de provincie zat deze informatie echter wel in het dossier.

Provinciale Staten in Gelderland houden woensdag een spoeddebat over de kwestie. Dat duurt naar alle waarschijnlijkheid de hele dag.

Oud-topmannen Porsche aangeklaagd

Duitse aanklagers hebben twee oud-topmannen van Porsche aangeklaagd voor marktmanipulatie. De twee zouden in 2008 valse verklaringen hebben afgelegd over de plannen om Volkswagen over te nemen.

De aanklagers stellen dat de topmannen van de sportwagenfabrikant een halfjaar lang geheime plannen hadden om de grootste autoproducent van Europa over te nemen. Publiekelijk ontkenden zij deze plannen, waardoor het aandeel Volkswagen daalde.

De overnamepoging van Porsche mislukte en uiteindelijk werd het bedrijf zelf overgenomen door Volkswagen.

Woede om groepsverkrachting in bus

Rechtengroepen, advocaten en burgers in heel India hebben woensdag woedend gereageerd op de groepsverkrachting van een vrouw in een bus in New Delhi. Ze dringen er bij de Indiase regering op aan om maatregelen te nemen om misdaden tegen vrouwen tegen te gaan.

De woedeuitbarsting is ongebruikelijk. Meestal worden aanvallen op vrouwen genegeerd en slechts zelden komt het tot een rechtszaak. Leden van de Indiase oppositie demonstreerden woensdag echter bij het parlementsgebouw en drongen aan op de doodstraf voor de verkrachters. Ook bij het hoofdbureau van politie in New Delhi werd gedemonstreerd. De betogers eisten een snelle berechting van de daders.

Volgens de politie vergrepen zes mannen zich zondag aan het 23-jarige slachtoffer. Na de verkrachting sloegen ze de vrouw met ijzeren staven en gooiden ze haar uit de bus. De vrouw ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Ze heeft volgens artsen ernstig inwendig letsel. Vier mannen zijn opgepakt en naar de twee andere verdachten wordt nog gezocht.

Minister van binnenlandse zaken Sushilkumar Shinde heeft voorgesteld om de straffen voor verkrachting en andere misdaden tegen vrouwen te verhogen. De maatregelen moeten nog worden besproken in het parlement.

Brand in xtc-lab in boerderij Kerkrade

In Kerkrade woedt woensdag brand in een boerderij. In het pand aan de Hammolenweg is mogelijk een xtc-laboratorium gevestigd, meldt de Zuid-Limburgse gemeente.

Volgens de gemeente is er geen aanleiding aan te nemen dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Wel worden inwoners opgeroepen het bosgebied tegenover de weg waar het pand aan ligt voorlopig te mijden. Vier wegen zijn afgesloten.

Britse richtlijnen voor rechtszaken social media

Het Britse openbaar ministerie heeft richtlijnen opgesteld die het moeilijker maken om een rechtszaak aan te spannen tegen mensen die kwetsende berichten versturen via Twitter en Facebook. De richtlijnen werden woensdag openbaar gemaakt.

De richtlijnen zijn opgesteld nu het aantal rechtszaken tegen mensen die online berichten plaatsen die als onfatsoenlijk of bedreigend worden ervaren groeit. Tegelijkertijd is er kritiek dat dergelijke rechtszaken een bedreiging zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Burgerrechtenactivisten hebben geklaagd dat de Britse autoriteiten te streng zijn voor mensen die zonder na te denken kwetsende berichten schrijven.

"Deze tijdelijke richtlijnen zijn bedoeld om een juiste balans te vinden tussen de vrijheid van meningsuiting en het handhaven van de wet", aldus Keir Starmer van het openbaar ministerie. Het OM moet alleen in actie komen als online berichten 'zeer beledigend' zijn en mensen moeten alleen worden aangeklaagd als duidelijk kan worden aangetoond dat dit nodig en gepast is, zo is te lezen in de richtlijnen.


Britse richtlijnen voor rechtszaken social media (Foto: Novum)

Wildplasser slaat vrouw bewusteloos

Een vrouw die een kleine twee weken geleden in Delft een wildplasser aansprak, is door de man beroofd en zwaar mishandeld. De vrouw raakte buiten westen en moest naar een ziekenhuis worden gebracht, meldt de politie.

Het voorval vond plaats in de nacht van 8 op 9 december bij de Koornmarkt. De vrouw zag bij thuiskomst een man tegen de gevel van haar buren plassen. Ze sprak hem aan, waarop de wildplasser vrijwel direct op haar af kwam en haar tas afpakte. De man rende weg, met de vrouw op zijn hielen.

Even verderop stopte de man en mishandelde hij het slachtoffer. Daarna ging hij ervandoor.

Rutte geeft geen duidelijkheid over mogelijke extra bezuinigingen

Ook Mark Rutte (VVD) wil niet zeggen of de tegenvallende cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de economie aanleiding vormen voor extra bezuinigingen. Dat zei de premier woensdag na afloop van een overleg in de Tweede Kamer. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem had een soortgelijke reactie.

De bewindslieden willen zich houden aan het afgesproken begrotingsproces en pas in het voorjaar besluiten of aanvullende bezuinigingen nodig zijn. Dan komt het CPB met cijfers die meer zicht bieden op de 'structurele verwachtingen' voor 2013. Het is volgens Rutte 'uiterst onrustig' om op 'iedere tussenstand' te reageren. "Als u ziet hoe het alweer veranderd is sinds september en nu, is ook weer alles mogelijk tussen nu en maart."

Rutte wilde evenmin zeggen of de miljardenmeevaller van de 4G-veiling kan worden ingezet om het tekort terug te dringen. Ook voor dat geld geldt de normale begrotingssystematiek, wat betekent dat het bij de voorjaarsnota aan de orde komt. Ook moet eerst nog worden uitgezocht waar de meevaller precies in de boeken terechtkomt, aldus de premier.

Het CPB meldde woensdag voor volgend jaar een tekort te voorzien van 3,3 procent van het bruto binnenlands product. In september was nog 2,7 procent voorspeld. Hiermee zou het tekort net als dit jaar onder de Europese norm van drie procent uitkomen.

Poetin biedt Depardieu een Russisch paspoort aan

Gérard Depardieu is niet alleen in België welkom. De Franse acteur, die zijn geboorteland verliet vanwege het belastingklimaat, is naar eigen zeggen ook welkom in Rusland. "Poetin heeft me al een paspoort aangeboden", tekende de Franse krant Le Monde op uit Depardieus mond.

Ook in Montenegro, waar meerdere vrienden van Depardieu wonen, zou de acteur zich mogen vestigen. Depardieus verhuizing kwam hem in zijn geboorteland op veel kritiek te staan.

De 63-jarige acteur, wiens vermogen op 85 miljoen euro wordt geschat, verkaste deze maand naar België omdat hij daar minder belasting hoeft te betalen. In Frankrijk is onlangs een belasting van 75 procent voor de rijkste inwoners ingevoerd. In België betaalt Depardieu maximaal vijftig procent belasting.

Niet alleen in Frankrijk wordt Depardieu verguisd, ook in andere landen is verontwaardigd gereageerd. Zo liet SP-leider Emile Roemer eerder deze week weten dat de acteur wat hem betreft niet naar Nederland hoeft te komen. "Hij moet mooi daar blijven. Het is natuurlijk van de zotte wat hij gedaan heeft."

Rollen voor Ravelli en Sips in tweedeschermfilm

Gigi Ravelli en Liza Sips hebben rollen te pakken in de thriller App. De twee actrices zijn te zien naast Hannah Hoekstra, die de hoofdrol speelt in de film, waarbij gebruik wordt gemaakt van een tweede scherm. Ook Mark van Eeuwen, Patrick Martens en Alex Hendrickx voegen zich bij de cast, maakten de producenten woensdag bekend.

De thriller App is de eerste Nederlandse bioscoopfilm die gebruikmaakt van een second screen, waarbij informatie over de film tijdens het kijken wordt verstuurd door een app die te downloaden is op een smartphone of tablet. De kijker krijgt foto's, geluiden en extra scènes opgestuurd die synchroon lopen met de film.

In App speelt Hoekstra een aan sociale media verslaafde psychologiestudente, wier jongere broer, de rol van Hendrickx, verlamd is geraakt. Na een feest ontdekt ze een mysterieuze app op haar telefoon. Ze krijgt cryptische teksten opgestuurd, die te maken lijken te hebben met de raadselachtige dood van mensen uit haar omgeving. Welke rollen Ravelli en Sips gaan spelen, is niet bekendgemaakt.

Economie krimpt volgend jaar, tekort boven norm

De Nederlandse economie zal ook komend jaar krimpen. Het begrotingstekort valt bovendien met 3,3 procent boven de Europese norm van drie procent uit. Dat blijkt woensdag uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau (CPB).

Was in september een groei van 0,75 procent voorzien, nu denkt het planbureau dat het bruto binnenlands product volgend jaar met een half procent krimpt. De krimp vindt vooral plaats in het eerste halfjaar van 2013. Herstel wordt pas in de laatste zes maanden van volgend jaar verwacht.

De krimp over het huidige jaar valt daarnaast ook nog eens hoger uit. Het CPB verwachtte eerder een krimp over heel 2012 van een half procent. Nu wordt een inkrimping van een procent voorzien. "Ondanks diverse maatregelen die de structurele kracht vergroten, presteert de Nederlandse economie in vergelijking met andere eurolanden teleurstellend", stelt het planbureau.

Het begrotingstekort over het huidige jaar komt uit op 3,8 procent. Komend jaar daalt dat weliswaar, maar de daling tot 3,3 procent is minder dan in september voorzien. Toen werd een tekort verwacht van 2,7 procent van het bbp. De overheidsschuld komt dit jaar uit op 71 procent van het bbp, en volgend jaar op 72,9 procent.

De tegenvaller komt door de lagere groei en de daarmee samenhangende lagere belastinginkomsten. In de tekort- en schuldcijfers zijn de inkomsten van de 4G-veiling van vorige week nog niet meegenomen. De veiling van frequenties voor sneller mobiel internet leverde 3,8 miljard euro op. Wat deze meevaller voor effect heeft op het huishoudboekje van de overheid is nog niet bekend.

Als gevolg van de economische malaise loopt de werkloosheid in Nederland volgend jaar verder op. Gemiddeld over dit jaar komt het percentage uit op 5,25 procent, verwacht het CPB. Volgend jaar loopt dat op tot zes procent, waar eerder 5,75 procent was voorzien. Als de voorspelling uitkomt, is dat het hoogste percentage sinds midden jaren negentig.

De slechte economische vooruitzichten zijn volgens het CPB het gevolg van het geringe consumentenvertrouwen, de bezuinigingen door de overheid en strenge voorwaarden voor leningen.


Economie krimpt volgend jaar, tekort boven norm (Foto: Novum)

RIVM zet ingrediënten tabak online

Tabakliefhebbers kunnen eindelijk nagaan wat voor stoffen ze binnenkrijgen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft woensdag alle ingrediënten die worden toegevoegd aan tabaksproducten op de Nederlandse markt online gezet. Het instituut hoopt dat rokers bewuster worden van de negatieve gevolgen van toevoegingen.

Aan tabak wordt onder meer smaakstof toegevoegd, wat een sigaret verslavender kan maken. Sigaretten bevatten in totaal zo'n zeventig additieven, blijkt uit de gegevens die de tabaksindustrie aan het RIVM heeft geleverd. Ongeveer tien procent van een sigaret bestaat uit toevoegingen.

Het gaat om onder meer suikers, cellulose, drop, cacao, menthol en vanille. Nog lang niet alles over de gezondheidseffecten van deze toevoegingen is bekend.

Roken kan een grote invloed hebben op het ontstaan van longkanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. In Nederland overlijden jaarlijks zo'n twintigduizend mensen als gevolg van roken.

Nederlands elftal sluit jaar af als nummer acht

Het Nederlands elftal sluit het kalenderjaar af als nummer acht van de wereld. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA woensdag bekendgemaakt. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal levert een plek in ten opzichte van de vorige ranking in november.

Nederland begon dit jaar nog als nummer twee van de wereld, maar mede door de slechte prestaties op het EK in Polen en Oekraïne is Oranje gezakt. Spanje staat net als vorig jaar aan kop in december. De Europees en wereldkampioen heeft een riante voorsprong op Duitsland, Argentinië en Italië.

Colombia maakt een sprong naar de vijfde plaats en passeert daarmee Engeland, Portugal en Nederland. Rusland en Kroatië completeren de top tien. België moet genoegen nemen met de 21e positie.

Van der Vaart langer aan de kant

Rafael van der Vaart is nog niet hersteld van de hamstringblessure die hij eind vorige maand opliep. De middenvelder van Hamburger SV kreeg opnieuw klachten toen hij met zijn zoontje voetbalde. Het is niet duidelijk hoelang Van der Vaart, die in eerste instantie dacht drie weken te zijn uitgeschakeld, nog uit de roulatie is.

De 29-jarige spelmaker had de training al hervat bij HSV. "Ik had gehoopt dat ik geen last meer had van mijn hamstring, maar ik voel nog steeds iets", zegt hij woensdag tegen Bild. "Ik wil pas weer beginnen als alles in orde is. Als je niet meer van je kleintje kunt winnen, weet je waar je staat."

Van der Vaart liep een spierscheurtje op in zijn hamstring tijdens het competitieduel tegen Fortuna Düsseldorf op 23 november. Hij gaat in de winterstop werken aan zijn herstel. De eerstvolgende Bundesligawedstrijd van HSV is op 20 januari tegen FC Nürnberg.

Blizzard bant Diablo III-spelers

Vanmorgen heeft ontwikkelaar Blizzard bekendgemaakt dat een paar duizend Diablo III-spelers zijn geband. De spelers zijn geband vanwege het gebruik van bots tijdens het spelen


“We’ve recently issued account bans to several thousand Diablo III players who were found to be using botting programs while playing. In addition to undermining the spirit of fair play, botting, hacking, and other forms of cheating can also cause technical problems with the game as well as contribute to performance issues with the Battle.net service",
 aldus Blizzard Community Manager Lylirra.   

Om dit allemaal te voorkomen komt Blizzard volgend jaar met een patch waarmee spelers voortaan onacceptabel gedrag kunnen reporten. Toch zijn spelers niet tevreden over de manier van aanpak. Blizzard werd op hun forum bekritseerd, omdat ze te laat actie hebben ondernomen.  
 Diablo 3 BAN

Big Ant Studios op rand van afgrond

De Australische gamestudio Big Ant Studios dreigt failliet verklaard te worden. Een curator gaat vrijdag met crediteuren praten over eventuele kwijtschelding van de schulden. Dat blijkt uit documenten van curator S&Z Insolvency. Volgens gameweblog Kotaku gaat het om een schuld van 6,7 miljoen dollar.

Topman Ross Symons laat tegenover de website Gamespot weten dat medewerkers niet hoeven te vrezen voor hun baan. "Big Ant Studios blijft gewoon spellen maken", zei hij tegen de website.

Big Ant Studios heeft in de voorbije jaren verschillende sportspellen gemaakt. Vooral de Rugby League Live-reeks valt in de smaak.


Big Ant Studios op rand van afgrond (Foto: Novum)

Angelina Jolie regisseert WOII- film

Angelina Jolie gaat zich weer richten op een oorlogsfilm. De actrice gaat het drama Unbroken regisseren over een oorlogsveteraan uit de Tweede Wereldoorlog, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Jolie debuteerde vorig jaar als regisseur met een drama over de oorlog in voormalig Joegoslavië.

Unbroken gaat over de Amerikaanse soldaat Louis Zamperini, die in 1942 weken op een bootje wist te overleven na een vliegtuigongeluk. Later werd hij gevangen genomen en gemarteld door Japanners. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Laura Hillenbrand.

"Ik heb het briljante boek gelezen en was zo ontroerd door Louis Zamperini's heroïsche verhaal, dat ik meteen begon te vechten voor een film", laat Jolie weten in een verklaring. "Louie is een echte held en een man met ontzettend veel gevoel voor zijn medemensen, geloof en moed. Ik ben vereerd dat ik dit inspirerende verhaal mag vertellen."

Het scenario van Unbroken wordt geschreven door William Nicholson, die bekend is van drama's Elizabeth: The Golden Age en Gladiator. Hij maakt momenteel furore met het muzikale drama Les Misérables. Wanneer de 36-jarige Jolie met Unbroken aan de slag gaat, is nog niet bekend.

Sorry

'Sorry'. Een korte film met Nasrdin Dchar, John Buijsman en Joke Bruijs. De film vertelt het verhaal van een gezin dat zojuist door een auto-ongeluk om het leven is gekomen. 'Sorry' werd binnen 48 uur gemaakt, in het kader van het 48 hour filmproject in Rotterdam. De jury beloonde de film met vijf awards: Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur (John Buijsman), Beste Muziek en Beste Gebruik van het Genre. De film won tevens de juryprijs. 

Met dank aan webfreak voor de submit.

Duikactie Baltic Ace hervat

De zoekactie rond het wrak van de Baltic Ace is woensdagochtend hervat. De marineduikers zijn van plan het schip binnen te gaan op zoek naar slachtoffers, laat een woordvoerder weten.

Dinsdag voerden de duikers verkenningen uit rond het wrak. Het wrakonderzoek werd tijdens een nachtelijke duik afgerond. De duikers hopen woensdag de eerste slachtoffers te lokaliseren.

Het vrachtschip Baltic Ace zonk begin deze maand op ongeveer 65 kilometer van de Zeeuwse kust na een aanvaring met een containerschip op de Noordzee. Dertien opvarenden werden gered. Vijf lichamen werden eerder al geborgen, maar zes bemanningsleden zijn nog altijd vermist. Zij werden maandag doodverklaard.


Duikactie Baltic Ace hervat (Foto: Novum)

Van Oostveen: Oranje was niet fit op EK

De spelers van het Nederlands elftal waren tijdens het desastreus verlopen EK van afgelopen zomer niet fit. Dat blijkt uit een uitgebreide evaluatie die de voetbalbond KNVB heeft laten maken.

"Wat wij uit het wetenschappelijk onderzoek hebben gehaald, is dat de spelers fitter hadden kunnen zijn", zei directeur betaald voetbal Bert van Oostveen woensdag in een interview met Voetbal International. "Dat had beter gekund. Het was een bevestiging van het vermoeden dat ik al had. De spelers bleken niet fit."

Het Nederlands elftal, in 2010 nog verliezend finalist op het WK, verloor alle drie de groepswedstrijden op het EK. "Oranje-onwaardig", zo noemde Van Oostveen die roemloze uitschakeling.

T. Dekker doet mee aan Giro d'Italia

Thomas Dekker verschijnt volgend jaar voor het eerst sinds 2005 aan de start van de Giro d'Italia. Voor de 28-jarige renner van Garmin-Sharp wordt het de tweede grote ronde sinds zijn terugkeer van een dopingschorsing. Hij eindigde in de Ronde van Spanje in september op een teleurstellende 149e plaats.

De Giro wordt van 4 tot en met 26 mei verreden. Dekker begint zijn seizoen op 6 februari in de Ronde van de Middellandse Zee. De Noord-Hollander rijdt vervolgens onder meer de Tirreno-Adriatico en de klassiekers Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Waarschijnlijk geen witte Kerst dit jaar

Nederland hoeft dit jaar niet te rekenen op een witte kerst. Hoewel de kans groot is dat komend weekend op verschillende plekken in het land sneeuw valt, verdringt de zachte lucht het winterweer vermoedelijk weer na het weekend, meldt weerplaza.nl woensdag.

De sneeuw, die naar verwachting in het midden en noorden van het land gaat vallen, is het gevolg van het botsen van winterse en zachte lucht door een storing die boven Nederland tot stilstand komt. De storing geeft de grens aan tussen winterweer in Noord- en Midden-Europa, en zachte lucht in het westen en zuidwesten van Europa.

Een straffe en koude oostenwind zorgt ervoor dat in Groningen en Drenthe de temperatuur amper boven het vriespunt uitkomt. In het weekend blijft het zelfs de hele dag vriezen. Op hetzelfde moment komt in de zuidelijke provincies de wind uit het westen tot zuidwesten. Deze zachte lucht zorgt daar voor middagtemperaturen van 5 tot 7 graden. In het zuiden zal dan ook geen sneeuw, maar regen vallen.

De gevolgen van de botsing van winterse en zachte lucht kunnen volgens weerplaza.nl groot zijn. "Maar hoe groot is op dit moment nog moeilijk te voorspellen." IJzel is mogelijk en dat kan gladheid veroorzaken, waarschuwt weerplaza.nl.

De wintergrens ligt vrijdag, zaterdag en zondag boven het land. Daarna lijkt de zachte lucht het winterweer te verdringen. "Helemaal zeker is dat echter nog niet. Er zijn weermodellen die de strijd boven Nederland tot tijdens de kerstdagen door laten gaan." Weerplaza.nl gaat op dit moment echter uit van maxima tussen 4 en 8 graden tijdens kerst.

Album One Direction behaalt platina

Het nieuwste album van boyband One Direction is platina. Take Me Home is in Nederland meer dan vijftigduizend keer verkocht, wat de vijf heren het edelmetaal oplevert.

Take Me Home, de opvolger van het debuutalbum Up All Night, was binnen een dag al goed voor een gouden plaat. Wereldwijd verkocht One Direction in totaal al meer dan vijftien miljoen platen.

De wereldtournee waaraan One Direction in het voorjaar begint is dan ook volledig uitverkocht. De boyband doet ook Nederland aan, in mei staat het vijftal in de Ziggo Dome. Tijdens de tournee wordt One Direction gevolgd voor hun eigen 3D-concertfilm.

Veel artsen hebben moeite met zwijgplicht

Twee op de vijf artsen hebben soms moeite met het beroepsgeheim. Dat concludeert vakblad Medisch Contact woensdag op basis van een enquête onder negenhonderd artsen.

Ruim de helft van de Nederlandse artsen heeft het beroepsgeheim wel eens geschonden. Dat lijkt volgens Medisch Contact veel, maar in veel gevallen moeten artsen spreken als er bijvoorbeeld vermoedens zijn van kindermishandeling. Zo'n 85 procent zegt niet te kunnen werken zonder zwijgplicht.

Incidenteel kijkt een arts uit nieuwsgierigheid in een medisch dossier van een patiënt die hij of zij persoonlijk kent maar niet behandelt. Het overgrote deel van de ondervraagden, 88 procent, vindt dat zo'n arts over de schreef gaat. Ook dokters die collega's vertellen over de behandeling van bekende Nederlanders zitten fout, 78 procent vindt dat dat niet kan.

Een meerderheid van 68 procent vindt dat het geen probleem is als een arts tijdens een etentje over een patiënt vertelt, zolang diens naam maar niet wordt genoemd. Zo'n 45 procent vindt dat door artsen de politie mag worden gewaarschuwd als dronken patiënten de weg op gaan.

Stichting luidt noodklok over jeugdzorg

De archieven van jeugdzorg zijn slecht toegankelijk en worden te snel vernietigd. Dossiers zijn daardoor nauwelijks terug te vinden. Dat meldt de Stichting Steunfonds Pro Juventute Nederland na berichtgeving hierover woensdag in Trouw.

Deskundigen vrezen dat de problemen alleen maar groter worden als jeugdzorg in 2014 niet meer bij de provincies maar bij de gemeenten wordt ondergebracht. Daardoor raken vermoedelijk nog meer dossiers op drift.

Dossiers raken nu vaak zoek doordat jeugdinstellingen met elkaar fuseren of worden opgeheven. Ook wordt informatie dikwijls gewist als een kind wordt overgeplaatst. Doorgaans begint elke hulpverlener z'n eigen dossier.

Voorzitter van Pro Juventute Ineke van der Zande zegt geschrokken te zijn van de resultaten. Volgens haar is er nu een duidelijke structuur nodig. Zo moeten jeugddossiers voortaan bewaard worden in een centraal archief en moeten de bewaartermijnen drastisch worden verlengd. "De minister van VWS is verantwoordelijk voor het stelsel en moet hierop toezien", aldus Van der Zande in een reactie.

De papieren chaos is vooral lastig voor volwassenen die als kind onder jeugdzorg vielen en nu opheldering willen over hun eigen achtergrond. Nu belanden dossiers gemiddeld al na vijftien jaar in de papierversnipperaar.

[NBA] Miami Heat thuis voorbij Timberwolves

Miami Heat heeft dinsdagavond een thuiszege geboekt op Minnesota Timberwolves in de NBA. De titelhouder won in de eigen American Airlines Arena met 103-92. Opvallend genoeg pakten de Timberwolves liefst 52 rebounds, tegenover 24 van de thuisploeg. Miami-guard Dwyane Wade was met 24 punten topscorer.

Los Angeles Lakers was met miniem verschil te sterk voor Charlotte Bobcats: 101-100. Het was de derde overwinning op rij voor de geplaagde Lakers. Kobe Bryant was met dertig punten de uitblinker bij de thuisploeg. De Bobcats liepen in hun laatste twaalf wedstrijden tegen een nederlaag aan.

Overige uitslagen NBA
Washington Wizards - Atlanta Hawks 95-100
New Jersey Nets - Utah Jazz 90-92
Chicago Bulls - Boston Celtics 100-89
Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 99-113
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 98-93
Dallas Mavericks - Philadelphia 76ers 107-100
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 112-106
Golden State Warriors - New Orleans Hornets 103-96


Miami Heat thuis voorbij Minnesota Timberwolves (Foto: Novum)

Chinese hoge ambtenaar krijgt doodstraf om corruptie

Een Chinese rechtbank heeft woensdag de voormalige provinciebestuurder Wu Zhiming ter dood veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. In totaal nam Wu zo'n 5,7 miljoen euro smeergeld aan.

Wu, die plaatsvervangend secretaris-generaal was van het provinciebestuur van Jiangxi, kreeg de doodstraf, met een uitstel van twee jaar. Dergelijke straffen worden vaak omgezet in levenslang bij goed gedrag van de veroordeelde.

Het hof zei woensdag in een verklaring dat Wu de steekpenningen in de periode 2002 tot en met 2011 heeft aangenomen. Ook in eerdere functies nam hij smeergeld aan in ruil voor promoties en overplaatsingen, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De Chinese Communistische Partij heeft gewaarschuwd dat chronische corruptie de macht van de partij ernstig kan uithollen.

'Nederland houdt zich in 2013 niet aan EU-norm'

Het begrotingstekort komt volgend jaar toch weer uit boven de EU-norm van 3 procent. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is er volgend jaar een tekort van 3,3 procent, waar op Prinsjesdag nog gerekend werd met een tekort van 2,7 procent.

Het CPB raamt dat de de Nederlandse economie in 2013 krimpt met 0,5 procent van het bruto binnenlands product, na een krimp van 1 procent in 2012. Eerder ging het CPB nog uit van een bescheiden groei van 0,75 procent van de Nederlandse economie.

CPB: begrotingstekort in 2013 boven EU-norm
CPB: begrotingstekort in 2013 boven EU-norm (Foto: ANP)

John de Mol heeft Henkjan Smits vergeven

Henkjan Smits en John de Mol liggen niet langer met elkaar in de clinch. De Mol dreigde met een rechtszaak nadat Smits had gesuggereerd dat in The Voice of Holland gesjoemeld werd met stemmen. "John en ik hebben elkaar inmiddels de hand geschud en kunnen weer prima door een deur", vertelt Henkjan aan De Telegraaf.

Henkjan deed zijn uitspraak in een 'rush', legt hij uit. "Ik kwam net van een opname voor Radio 6 met Winfried Baijens. Meteen daarna werd ik door BNN gebeld, dus ik ging gewoon in de rush van het vorige programma door."

Geruchten dat Smits zijn uitspraken met iets te veel wijn achter de kiezen deed, zijn volgens het ex-jurylid onzin. Henkjan beweerde vorige week dat Sandra van Nieuwland van De Mol uit de talentenjacht moest. Op die manier zou de finale van The Voice of Holland spannender worden. De Mol was woest en dreigde met een rechtszaak. Die kon Smits voorkomen door publiekelijk door het stof te gaan.

Chantal Janzen gaat Gordon missen

Chantal Janzen verwacht dat ze Gordon gaat missen. De 33-jarige blondine presenteert in februari de RTL-dansshow Everybody Dance Now, zonder Gordon aan haar zijde. "Met z'n tweeën is het toch een stuk makkelijker", vertelt Chantal aan het AD.

"Dan kan je de spanning een beetje delen en elkaar moed inpraten", verklaart Janzen, die met Gordon een presentatieduo vormde voor Beat the Best. "Nu moet ik mezelf maar voor de spiegel toejuichen."

Chantal is blij met het vertrouwen dat ze van RTL krijgt. "RTL wilde dat ik deze show alleen ging doen. Ik ben best een beetje zenuwachtig, maar dat vertrouwen is natuurlijk fantastisch."

Griekse ambtenaren in staking

Griekse ambtenaren zijn woensdag voor 24 uur in staking gegaan uit protest tegen de massa-ontslagen die het ambtelijke apparaat van het land te wachten staan.

Ministeries, scholen en belastingkantoren blijven dicht. Ook het treinverkeer wordt getroffen door de staking en door een werkonderbreking in de burgerluchtvaart zal een aantal binnenlandse vluchten uitvallen.

Als onderdeel van de bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn om het door schulden geteisterde Griekenland er weer bovenop te helpen, zullen de komende jaren circa 150.000 ambtenaren hun baan verliezen. Aan de staking doen ook apothekers en artsen van staatsziekenhuizen mee.

Zeventien doden bij schietpartij in gevangenis Mexico

Bij een schietpartij in een gevangenis in Gomez Palacio, in het noorden van Mexico, zijn dinsdagavond zeker elf gedetineerden en zes bewakers om het leven gekomen. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten gezegd. De schietpartij ontstond toen een groep gevangenen een ontsnappingspoging deed.

Een groep gedetineerden probeerde over de muur van de gevangenis te klimmen. Bewakers schoten daarop in de lucht om de gevangenen tegen te houden. De gedetineerden op hun beurt schoten op de wachttorens, aldus een verklaring van het departement voor openbare veiligheid.

Militairen omcirkelden de gevangenis en wisten te voorkomen dat er gevangenen ontsnapten. Inmiddels is de rust teruggekeerd in de gevangenis, aldus de autoriteiten.

Aparte opleiding voor vmbo-leraar

Studenten die een lerarenopleiding volgen kunnen vanaf komend schooljaar kiezen om zich te specialiseren in het vmbo of mbo-onderwijs. Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister hoopt dat leraren zo beter beslagen ten ijs komen als ze voor de klas gaan staan. Lerarenopleidingen bieden eerst een brede basis aan waarna studenten in het vierde jaar kunnen kiezen voor de speciale afstudeerrichting.

Volgens Bussemaker valt of staat de kwaliteit van het beroepsonderwijs met hoe goed de docent is. "Dat vraagt van lerarenopleidingen, maar ook van scholen zelf, dat zij toekomstige leraren beter voorbereiden op wat zij kunnen verwachten, hen daar ook de juiste bagage voor meegeven en zorgen voor een optimale begeleiding", schrijft de minister.

Bussemaker wil verder beter toezien op zij-instromers, docenten die uit de beroepspraktijk komen. Zij moeten eerst laten zien dat ze geschikt zijn voor het leraarsvak. Tegelijkertijd moeten mbo-scholen hun docenten beter begeleiden en gerichter samenwerken met lerarenopleidingen.

Ontruimingen na explosie in Haagse supermarkt

In Den Haag zijn dinsdagnacht achttien woningen ontruimd na een explosie in een supermarkt. Na de ontploffing ontstond een hevige brand. Niemand raakte gewond, meldt de brandweer.

De explosie ontstond rond 02.30 uur door nog onbekende oorzaak in het winkelpand aan de Dreef. Omdat de vlammen direct uit de voor- en achterzijde van het gebouw kwamen zette de brandweer groot materieel in. De brand was snel onder controle, maar richtte wel veel schade aan in de winkel. De gehele gevel was eruit geblazen en enkele woningen liepen rookschade op.

De bewoners van de achttien bovengelegen woningen werden tijdelijk opgevangen in een bus. De meesten mochten na het sein brand meester weer terug naar huis, bewoners van zes woningen konden nog niet terug. De gemeente heeft opvang geregeld.

'Onvoldoende kennis bij militairen Patriot-missie'

Een deel van de Nederlandse militairen die worden ingezet voor de Patriot-missie in Turkije is onvoldoende opgeleid om te werken met het raketafweersysteem. Dat stelt voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP woensdag in De Telegraaf. Hij noemt het onverantwoord om onervaren eenheden te sturen.

De eenheden die binnenkort voor maximaal een jaar worden uitgezonden zijn volgens Van den Burg aangevuld met landmachtmilitairen omdat er te weinig luchtmachtpersoneel is. "Zij zijn absoluut onvoldoende opgeleid om met de Patriots te werken", zegt hij in de krant. De bond heeft om uitleg van het ministerie gevraagd.

Een woordvoerder van de luchtmacht stelt in een reactie in de krant dat het wel meevalt met de onervarenheid. "Voorheen vielen de Patriots onder de luchtstrijdkrachten. Na een samenvoeging zijn ook landmachtmilitairen er vertrouwd mee gemaakt. Dat dit wellicht niet altijd leuk wordt gevonden door de luchtmacht, betekent niet dat de landmacht er niks van kan."

In totaal reizen maximaal 360 militairen mee met de missie, die een halfjaar tot een jaar duurt. De eerste groep vertrekt deze week, begin volgende maand volgt een groep kwartiermakers.


'Onvoldoende kennis bij militairen Patriot-missie' (Foto: Novum)

'Film geweld tegen hulpverleners'

Mensen die getuige zijn van geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling moeten daar foto's en filmpjes van maken. Die oproep deed voorzitter Rick Franx van de Stichting Hulp voor Hulpverleners woensdagochtend op Radio 1.

De oproep is een vervolg op een soortgelijke SIRE-campagne en een oproep van de overheid om overvallers te filmen. Franx benadrukt dat de pakkans met beeldmateriaal flink omhoog gaat. "Als je kijkt naar Haren, hoe de pakkans daar is vergroot door het maken van filmpjes", zei hij. "Wij vinden dat we zo, als bevolking, moeten helpen."

Franx zegt dat getuigen alleen zouden moeten helpen als hun veiligheid is gewaarborgd. Dat doe je volgens hem als je op geringe afstand blijft staan. "Als het niet veilig is, doe het niet", aldus Franx. Beeldmateriaal kan op de site van de stichting worden gezet.

'Bestelbus moet dodehoekspiegel krijgen'

Bestelbusjes moeten worden uitgerust met dodehoekspiegels en een waarschuwingssysteem bij het achteruitrijden. Zo moet het aantal ongevallen met de auto's worden verlaagd, stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) woensdag na onderzoek.

De stichting onderzocht zestig ongevallen waarbij bestelbusjes betrokken waren binnen de bebouwde kom die geen voorrang gaven. Daaruit bleek dat het allemaal om 'typische bestelauto-ongelukken' ging, zei een woordvoerder woensdagochtend op Radio 1.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ongelukken waarbij de bestelwagen achteruit rijdt en de chauffeur een fietser of voetganger in de dode hoek over het hoofd ziet of afslaat op een kruising en andere weggebruikers in de dode hoek niet worden gezien. Ook gebeuren vaak ongelukken als bestelwagens geen voorrang geven als ze van het trottoir de weg oprijden.

Dodehoekspiegels en andere systemen worden nu al met succes toegepast op vrachtverkeer. De SWOV denkt dat dit ook kan helpen om ongelukken met bestelbusjes te voorkomen.

UBS schikt voor miljarden in Libor-fraude

UBS is akkoord gegaan met een schikking van 1,4 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) vanwege de betrokkenheid van de bank bij de manipulatie van de belangrijke Libor-rente. De schikking is getroffen met de Britse, Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten, maakte de bank woensdag bekend.

In het afgelopen zomer aan het licht gekomen Libor-schandaal worden verschillende internationale banken ervan verdacht de belangrijke interbancaire Libor-rente te hebben gemanipuleerd door valse data aan te leveren. De Libor-rente wordt als basis gebruikt van veel financiële producten, waaronder hypotheken.

Als onderdeel van de schikking erkent UBS dat het betrokken is geweest bij één geval van fraude. De grootste bank van Zwitserland is hiermee na het Britse Barclays, waar de fraude werd ontdekt, de tweede bank die een schikking getroffen heeft. Barclays ging akkoord met een boete van bijna 360 miljoen euro. In Nederland wordt door De Nederlandsche Bank onderzoek gedaan naar betrokkenheid van de Rabobank.


UBS schikt voor miljarden in Libor-fraude (Foto: Novum)

Resident Evil 6 krijgt nieuwe multiplayer

De Xbox 360-versie van Resident Evil 6 heeft drie nieuwe multiplayermodi gekregen. Of deze timed-exclusief zijn voor Xbox 360 is niet bekend.

De drie modi zijn:

  • Predator: In een serie snelle rondes spelen maximaal zes spelers om de beurt als de Ustanak met volledige toegang tot zijn wapens, terwijl de anderen proberen niet gevangen of gedood te worden. De menselijke spelers scoren punten voor succesvolle aanvallen, maar verliezen punten als ze gevangen of gedood worden. De wedstrijd is voorbij als alle spelers als de Ustanak hebben gespeeld. De deelnemer met de meeste punten wordt dan aangewezen als winnaar.
  • Survivors: een deatchmatch modus. Net als in Predator zul je strijden om de hoogste score, maar zodra een speler wordt gedood, respawned deze één van vijanden. Door een andere menselijke speler te doden veranderenz e weer terug als een van hun team. Een modus voor twee tot zes spelers.
  • Onslaught: combo's maken is belangrijk in deze modus voor twee spelers waarbij iedere speler golven tegemoetkomende vijanden moet overwinnen. Wanneer een speler een combo-keten kan maken worden vijanden richting de menselijke tegenstander gestuurd.

Elke modus kost 320 Microsoft Points. Een bundelpack met alle nieuwe modi kost 720 Microsoft Points op de Xbox LIVE Marketplace.

World of Tanks staat model

Wargaming heeft een deal met modelbouwmerk Revell gemaakt. Er wordt een speciaal pakket in samenwerking met Revell aangeboden.

Als je een kit koopt van bijvoorbeeld de Tiger tank, de Sherman of de T-34/76 krijg je naast een historisch accuraat tankmodel in schaal 1:76, 1:72 of 1:35 bonusitems voor World of Tanks.

Je krijgt een bonuscode, evenals een game client installatie-dvd. De code bevat de volgende virtuele goederen:

  • Premium Tank PzKpfw S35 739 (f)
  • One week of premium account.
  • 450 Gold
  • An additional garage slot.

Thorsten Koss, manager bij Revell Management is blij met de samenwerking: "Het realistische gevechtsysteem en ons waarheidsgetrouwe detail in de modelkits passen prima samen. We bieden de fans een echt aantrekkelijk pakket."

"Ik heb al lang uitgekeken naar deze samenwerking met Revell", zegt Tom Putzki, Director of Communications bij Wargaming: "Modelliefhebbers en pantserfanaten gaan in deze sets het resultaat van een erg spannende samenwerking tussen twee zeer professionele bedrijven."

Model

Model

FOK! wat een weer...Overwegend bewolkt

Goedemorgen! Ook vandaag is het weer een overwegend bewolkte dag, maar de kans op regen is niet zo heel erg groot. De afgelopen nacht ontstond er plaatselijk mist en vooral in het noorden kan het vanmiddag wel eens lang een klein wereldje blijven. Elders in het land kan de zon er af en toe even doorheen komen.

Het is verder een rustige dag met slechts een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten. Aan het einde van de middag gaat de wind wel wat toenemen. De temperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 6 graden, maar in hardnekkige mist blijft het kwik iets achter. Morgen valt er vrij veel regen en in het noorden zou hierbij wel eens wat natte sneeuw tussen kunnen gaan zitten. Dit komt omdat wat koudere lucht wel héél dichtbij ons land komt te liggen, maar alleen Groningen en Friesland pakken daar net een staartje van mee.

Tegen het weekend zouden er wel eens grote verschillen kunnen voorkomen in ons land. In het zuiden is het dan vrij zacht, terwijl het in het noorden dan behoorlijk koud kan worden met temperaturen rond of iets onder het vriespunt. Met kerst loopt  de temperatuur echter weer op.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

HertenKlapMongeaul zag dat deze herten zich weinig aantrokken van de sneeuw en rustig bleven grazen.



Zie hoe Eidos Deus Ex liet testen

Eidos Montreal heeft een video uitgebracht hoe de studio Deus Ex: Human Revolution hebben laten testen door spelers in vroege beta. Eidos Montreal vierde onlangs hun vijfde verjaardag en breiden nu hun studio uit met staf en faciliteiten.

Alexandre Dessaint, David Anfossi en Jean-François Dugas laten in deze behind the scenes zien ze hoe spelers, die uitgenodigd zijn om Deus Ex: Human Revolution te testen, in de gaten houden en hoe ze feedback verzamelen van hun testspelers.

Rage-uitbreiding beschikbaar voor pc en consoles

Rage: The Scorchers, de officiële uitbreiding van de first-person shooter van id Software, is vandaag beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

In Rage: The Scorchers bekamp je een nieuwe maniakale clan bandieten. De uitbreiding biedt nieuwe efficiënte wapens en nieuwe gebieden. Met nieuwe medestanders vecht je om het plan van the Scorcher-clan om the Wasteland te vernietigen te dwarsbomen.

De uitbreiding bevat ook 'Ultra-Nightmare', een nieuwe modus op hoge moeilijkheidsgraad en een 'Extended Play'-optie waarin je kunt doorspelen na het eigenlijke einde van de game om items en achievements te verzamelen.

De uitbreiding voor Rage is te koop voor €4,49 of 400 Microsoft Points.

Rage: The Scorchers

Oude Rockstargames weer op komst

Een paar oudere games van Rockstar die zijn verschenen op PlayStation 2 zijn opnieuw bekeken door het ESRB, het systeem dat kijkt voor welke leeftijden een game of film geschikt is.

Zes titels hebben opnieuw een leeftiijdcheck gehad. Bully, Red Dead Revolver, Grand Theft Auto: Vice City Stories en alle drie de Midnight Club-spellen. Omdat er als uitgever Sony Computer Entertainment America staat is het hoogstwaarschijnlijk dat deze games uitkomen als PlayStation 2 Classics, net zoals het net heruitgebrachte Grand Theft Auto: San Andreas.

Bully

Supermens of eeuwig tweede

In Nederland kan niets gebeuren, zonder dat een heel leger aan experts en aan de wal staande schippers er geweldige verklaringen voor gaan verzinnen. Als iets goed gaat, had het volgens deze criticasters beter gekund. Als het fout gaat, geven ze een inkijkje in alle valse motivaties van de lui die steken hebben laten vallen.

Doorgaans gaat men dan voorbij aan het feit dat mensen foutjes maken.

Schiet maar al te graag op alles in Fuse

Er is een nieuwe trailer uitgekomen van Fuse. De game wordt ontwikkeld door Insomniac Games, die bekend zijn van de reeksen Ratchet & Clank en Resistance.

Co-op staat centraal. Het spel is te spelen voor maximaal vier spelers maar mensen die alleen willen spelen kunnen gewoon aan de slag. Dankzij het 'LEAP'-systeem kunnen spelers makkelijk van personage wisselen en gebruikmaken van nieuwe speciale krachten en vaardigheden.

De game wordt een action-shooter waarbij een organisatie genaamd Raven de zogenaamde 'Fuse'-technologie steelt. De overheidsinstantie Overstrike 9 moet zorgen dat dit allemaal weer op goede pootjes terecht komt.

Fuse moet in maart 2013 uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Gouverneur Michigan vetoot wapenwet

De gouverneur van de Amerikaanse staat Michigan, Rick Snyder, heeft zijn veto uitgesproken over een wetsvoorstel dat het bedekt dragen van wapens in kerken, scholen en kinderopvangcentra zou toestaan. De Republikein zei dinsdag na de bloedige schietpartij van vrijdag op een school in Connecticut tot zijn besluit te zijn gekomen.

Openbare gebouwen moeten vuurwapens kunnen weigeren 'als zij daar noodzaak toe zien', aldus Snyder, die zo'n dertig jaar geleden zelf getuige was van een schietpartij in de slaapzaal van zijn universiteit.

De nieuwe wetgeving zou het openlijk dragen van vuurwapens in genoemde ruimtes hebben verboden. Houders van een wapenvergunning zouden hun wapens wel bedekt hebben mogen dragen.

[PDC WK] Winstanley in thriller langs King

Vanavond werden er in het Londense Alexandra Palace weer vier wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van het prestigieuze PDC WK 2013. Hieronder vind je de uitslagen.

Steve Beaton (30)* - Kyle Anderson 3-0

Als eerste kwam vanavond Steve Beaton uit tegen Kyle Anderson. "Walking in the Beaton Wonderland" scandeerde het publiek vorig jaar nog, maar dit jaar was kwam Beaton minder goed voor de dag. De uitslag van 3-0 doet anders vermoeden, maar de Bronzed Adonis heeft met meer geluk dan wijsheid Anderson van zich af weten te schudden. De Engelsman had verschrikkelijk veel moeite met het vinden van de dubbels, maar Anderson wist geen raad met de geboden mogelijkheden. Beaton neemt het zaterdagmiddag op tegen James Wade in de 2e ronde.

Wes Newton (6)* - Johnny Haines 3-0

De tweede wedstrijd van vanavond ging tussen Wes Newton en Johnny Haines. Newton hoefde bepaald niet boven zichzelf uit te stijgen om Haines van zich af te schudden. Newton, bijgenaamd The Warrior, kon zich fouten veroorloven en gaf meerdere kadootjes weg aan zijn tegenstander. Haines pakte de geschenken niet uit en zodoende komt Newton in de 2e ronde uit tegen de winnaar van Kim Huybrechts tegen Scott Rand.

Mervyn King (14) - Dean Winstanley* 2-3

Dean Winstanley heeft Mervyn King in een bloedstollende thriller weten te verslaan. Tot twee keer toe leek Winstanley af te stevenen op een nederlaag, maar in de vijfde set knokte hij zich terug na een 0-2 achterstand om uiteindelijk met 3-2 aan het langste eind te trekken. In de 2e ronde wacht Vincent van der Voort of Stuart Kellett. 

Colin Osborne (28)* - Lourence Ilagan

Colin Osborne trof in Lourence Ilagan een qualifier. De Filipijnse darter had eerder op de avond James Lewis in de voorrondes verslagen en trad zodoende aan tegen de nummer 28 van de plaatsingslijst. Ilagan gooide niet slecht, kwam in de tweede set zelfs met 0-2 in legs voor, maar kon verder geen vuist maken tegen Osborne. De Engelsman versloeg Ilagan met 3-0.

'Regeerakkoord heel vervelend'

Bij de presentatie van het regeerakkoord hebben PvdA-leider Diederik Samsom en zijn VVD-collega Mark Rutte te weinig uitgestraald dat het 'een ongelofelijk vervelend regeerakkoord' is. Samsom zei dat dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman. Volgens hem had meer de nadruk gelegd moeten worden op alle harde maatregelen die nodig zijn om Nederland weer uit de crisis te halen. Doordat ze zo trots waren dat ze de moeilijke klus zo snel hadden geklaard, is dat niet gebeurd.

Na de presentatie van het akkoord ontstond al snel grote commotie over het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijke te maken. Vooral de VVD had daar moeite mee. Het regeerakkoord moest al na enkel weken worden opengebroken.

VVD-minister Jeanine Hennis (Defensie) zei in het programma dat er een 'enorme storm' over de partij kwam in de eerste dagen na het regeerakkoord. Haar partij is inmiddels fors geduikeld in de peilingen. Maar Hennis laat zich door deze 'dagkoersen' niet ontmoedigen. Ze vindt dat het kabinet de kans moet krijgen zich te bewijzen.

Samsom: regeerakkoord heel vervelend
Samsom: regeerakkoord heel vervelend (Foto: ANP)

'Moeder tegen huwelijk Cheryl Cole'

De moeder van Cheryl Cole heeft er naar verluidt een stokje voor gestoken dat haar dochter weer in het huwelijksbootje stapt. Cheryls vriend Tre Holloway zou Joan Callaghan om de hand van haar dochter hebben gevraagd, maar ze gaf geen goedkeuring.

"Tre heeft haar gebeld en gezegd dat hij Cheryl ten huwelijk wil vragen als ze met kerst op vakantie zijn in de Verenigde Staten", vertelt een ingewijde aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Maar Joan weigerde haar zegen te geven."

Cheryls moeder zou het wel goed kunnen vinden met Tre, maar na een relatie van een paar maanden komt volgens haar een huwelijk veel te vroeg. "Het wordt voor hem heel moeilijk om haar moeder er van te overtuigen dat hij niet met Cheryl is om haar geld of bekendheid", aldus de bron.

In augustus werd bekend dat de Girls Aloud-zangeres een relatie heeft met Holloway. Cheryl was eerder getrouwd met voetballer Ashley Cole, maar in 2010 kwam er na vier jaar een einde aan hun huwelijk.

Braziliaan Lucio vindt in São Paulo nieuwe club

De Braziliaan Lucio zet zijn loopbaan in eigen land voort bij São Paulo. De 34-jarige verdediger tekende dinsdag een contract voor twee seizoenen, meldt de club op zijn website. Lucio verbrak maandag zijn contract met Juventus, waarvoor hij slechts vier competitieduels speelde.

De 105-voudig international werd afgelopen zomer door de Oude Dame overgenomen van Internazionale. Eerder kwam hij uit voor Internacional, Bayer Leverkusen en Bayern München.


Braziliaan Lucio vindt in São Paulo nieuwe club (Foto: Novum)

[Coppa] Inter kwartfinalist na zege op Hellas Verona

Internazionale heeft zich zonder Wesley Sneijder geplaatst voor de kwartfinale van de Coppa Italia. De formatie van trainer Andrea Stramaccioni was thuis met 2-0 te sterk voor Hellas Verona. Antonio Cassano opende vijf minuten na rust de score tegen de club die uitkomt in de Serie B. Fredy Guarin zorgde voor de beslissing.

In de kwartfinale stuit Inter op de winnaar van het duel Napoli - Bologna, dat woensdag wordt gespeeld. Inter liet eerder dinsdag weten dat Sneijder vervroegd op vakantie was gestuurd. De club speelt zaterdag tegen Genoa zijn laatste wedstrijd voor de winterstop.

Veroordeelde Bredase moordzaak opgelucht

"Na negentien jaar wordt er eindelijk naar mij geluisterd." Dat zei Abdeslam, een van de zogenoemde 'Zes van Breda' in Nieuwsuur. De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat de bijna twintig jaar oude moordzaak opnieuw moet worden behandeld.

Abdeslam, die altijd heeft volgehouden onschuldig te zijn, zei dat hij opgelucht is dat hij nu serieus wordt genomen. "Maar ze zijn er nog niet."

Samen met vijf anderen werd hij in 1995 veroordeeld door het gerechtshof in Den Bosch vanwege doodslag in 1993 op een vrouw in een Chinees restaurant in Breda. "Dan zakt de grond onder je vandaan. Alle hoop was gevestigd op het hoger beroep. Je denkt: als je onschuldig bent komt de waarheid wel boven tafel."

De man stuurde vervolgens brieven naar de minister van Justitie, naar koningin Beatrix en naar de vrouwen die een verklaring tegen hem aflegden. "Ik vroeg de meisjes: spreek alsjeblieft de waarheid."

Drie mannen werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Drie vrouwen kregen straffen variërend van twaalf tot 21 maanden voor medeplichtigheid. De drie vrouwen bekenden na lang onderzoek en verklaarden dat de drie mannen ook bij de zaak betrokken waren. Allen hebben hun straffen inmiddels uitgezeten.

In juni deed de procureur-generaal bij de Hoge Raad een verzoek om de veroordeling te herzien. Uit onderzoek was gebleken dat er geen enkel ondersteunend bewijsmateriaal is dat de zes bij de moord betrokken zijn geweest. De veroordeling werd uitsluitend gebaseerd op verklaringen van de drie vrouwelijke verdachten. Het lijkt erop dat deze verklaringen niet betrouwbaar zijn.

Vettel: "RB8 paste eerst niet bij mij"

Red Bull Racing-coureur Sebastian Vettel heeft een verklaring afgegeven waarom hij het Formule 1-seizoen 2012 naar eigen zeggen stroef startte. Volgens de Duitser paste de auto in het begin van het jaar meer bij teamgenoot Mark Webber dan hem. Toch ging hij er uiteindelijk met de derde wereldtitel op rij vandoor.

"Ik voelde me in de tweede seizoenshelft veel meer op mijn gemak in de auto. De balans was beter voor mij dan aan het begin. Dat veroorzaakte vooral in de kwalificaties problemen. Lange tijd was ik ontevreden over de uitlaten, hoewel die configuratie meer downforce leverde dan de oude versie."

"Ik kon niet met de wagen spelen zoals ik het wilde, de RB8 paste niet echt bij mijn rijstijl. Ik ga snel de bochten in, terwijl Mark Webber zijn snelheid juist uit het uitgaan van bochten haalt. Pas met de laatste Coanda-oplossing kwamen we in de buurt van wat we vorig jaar hadden."

[DFB Pokal] Bayern bekert verder, Schalke uitgeschakeld

Bayern München heeft dinsdag de kwartfinale van de DFB Pokal bereikt. De ploeg van coach Jupp Heynckes was met 2-0 te sterk voor FC Augsburg. Mario Gomez opende de score in de 26e minuut, waarna Xherdan Shaqiri in de slotfase voor de beslissing zorgde. Enig smetje voor Bayern was de rode kaart van Franck Ribéry kort na rust.

Schalke 04 ging ook in zijn eerste wedstrijd na het ontslag van trainer Huub Stevens onderuit. Ondanks een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar werd thuis met 2-1 verloren van FSV Mainz. Huntelaar zorgde in de 75e minuut voor de gelijkmaker.

Derdeklasser Kickers Offenbach zorgde voor een daverende verrassing tegen Fortuna Düsseldorf. De nummer dertien van de Bundesliga ging door twee late treffers met 2-0 onderuit. SC Freiburg bekert verder ten koste van Karlsruher SC: 1-0.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.