Uitbreiding fabriek China geschrapt na protest

Het bestuur van de stad Ningbo in het oosten van China heeft zondag plannen voor de uitbreiding van een petrochemische fabriek ingetrokken. Duizenden inwoners van de stad waren in het weekeinde de straat opgegaan om tegen de plannen te demonstreren. Na de mededeling dat de plannen waren geschrapt eisten de demonstranten dat betogers die bij botsingen met de politie waren opgepakt, vrijgelaten zouden worden.

Liu Li, een 24-jarige inwoner van Ningbo, zei dat de menigte de mededeling van de autoriteiten niet geloofde. "Het publiek heeft erg weinig vertrouwen in het bestuur. Wie weet zeggen zij dit alleen maar om ervoor te zorgen dat wij weggaan en zetten zij het project straks toch door."

Waarschijnlijk stond het stadsbestuur onder grote druk om te zorgen dat de rust weerkeert voordat het partijcongres over ruim een week bijeenkomt om voor de komende tien jaar nieuwe leiders te benoemen.

Voortschrijdende industrialisatie brengt China welvaart, maar ook problemen als milieuvervuiling. Een steeds mondiger bevolking komt daartegen steeds vaker in verzet.

"De overheid houdt informatie achter voor de bevolking. Zij willen alleen politieke punten scoren en geld verdienen", zei een betoger in Ningbo, Luo Luan. "Het kan hun niet schelen dat het milieu wordt vernield of levens van mensen worden geschaad." Betoger Yu Yibing wil dat de fabriek gesloten wordt zodat zijn zoontje van 7 in een schone omgeving kan opgroeien. "Dit is een redelijk verzoek. Maar de overheid brengt alleen een verklaring uit, wil niet met ons praten en onderdrukt ons. Ik zou niet weten op welke andere manier wij onze mening kunnen geven."

De demonstraties begonnen een paar dagen geleden in het kustdistrict Zhenhai, waar de petrochemische fabriek is gevestigd. Zaterdag breidden ze zich uit en verspreidden ze zich naar het centrum van Ningbo, waar het verantwoordelijke bestuur zetelt.

Inwoners verklaarden dat duizenden mensen zaterdag aan de demonstratie deelnamen. Het kwam tot geweld toen de politie traangas inzette en deelnemers oppakte. De autoriteiten meldden dat 'een paar' demonstranten de openbare orde verstoorden door sit-ins te houden, spandoeken af te rollen, pamfletten te verspreiden en straten te blokkeren.

Een 30-jarige vrouw met de naam Wang zei dat agenten haar zaterdag op het politiebureau een verklaring lieten ondertekenen waarin zij beloofde niet meer aan demonstraties deel te nemen. Toch was zij zondag weer van de partij. "Ze laten ons niet eens het volkslied zingen. Ze bleven maar vragen wie de leider van de protesten was en ik zei dat het allemaal vrijwillig was. Wij hebben geen leider."

Het districtsbestuur van Zhenhai meldde zondagavond dat de communistische partijchef van Ningbo en de burgemeester zaterdagavond met bewoners hadden gesproken en dat was besloten dat het project niet doorging. De raffinage in de fabriek zou hangende een wetenschappelijk onderzoek worden stilgelegd. Volgens het staatspersbureau Xinhua was het project opgezet om jaarlijks vijftien miljoen ton geraffineerde olie en 1,2 miljoen ton ethyleen te produceren. Fabriekseigenaar Sinopec Zhenhai Refining and Chemical had volgens Xinhua 55,87 miljard yuan (6,8 miljard euro) in het project gestoken.


Uitbreiding fabriek China geschrapt na protest (Foto: Novum)