China heft moratorium nieuwe kerncentrales op
China gaat toch weer nieuwe kerncentrales bouwen, om zijn afhankelijkheid van olie en steenkool te verminderen. De plannen waren opgeschort na de ramp met de Japanse kerncentrale in Fukushima vorig jaar.
Met het woensdag genomen besluit dat kernenergie veilig is slaat China een andere richting in dan een land als Duitsland, dat na Fukushima juist besloot tot een volledige uitfasering. Ook Japan wil tussen nu en 2040 in stappen van kernenergie af.
China is 's werelds grootste energieverbruiker en nieuwe kerncentrales vormen een belangrijk onderdeel van de plannen van de regering om de vraag naar fossiele brandstoffen te verminderen. Voor 2016 wil China ook dertig procent van zijn energie putten uit duurzame bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Vijf procent van de energiebehoefte zou in 2020 gedekt moeten worden door kerncentrales.
Het Chinese kabinet besloot woensdag dat de bouw van kerncentrales 'gestadig' zal worden hervat. Er zal maar een klein aantal centrales worden gebouwd en alleen in kustgebieden. De centrales zullen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, aldus het kabinetsbesluit.
China bezit nu vijftien kernreactoren, die in 1,8 procent van de energiebehoefte voorzien. Nog eens 26 reactoren zijn in aanbouw.