Informateurs: geen nieuwe akkoorden gesloten

Sinds het deelakkoord over de begroting voor volgend jaar hebben VVD en PvdA geen nieuwe akkoorden gesloten. Dat schrijven de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer had vorige week op initiatief van Harry van Bommel (SP) opheldering gevraagd aan de informateurs over de voortgang van de formatie. Dit naar aanleiding van uitgelekte berichten over de formatie. Zo zouden de partijen het eens zijn geworden over de weigerambtenaren en zouden er ook voorstellen op tafel liggen over de zorg.

Zo wist RTL Nieuws de hand te leggen op een ambtelijk document waarin het ministerie van Financiën vragen beantwoordde over bezuinigingsmaatregelen voor de zorg. PvdA-leider Diederik Samsom zei later dat dit document de onderhandelingstafel niet heeft gehaald.

De onderhandelaars werken aan een 'samenhangend regeerakkoord', staat in de achtregelige brief van Bos en Kamp. "Over de volle breedte van het kabinetsbeleid wordt ten behoeve van dit proces feitelijke informatie ingewonnen. Soms gebeurt dit door informateurs, soms door informateurs en onderhandelaars gezamenlijk", schrijven de twee.

"Deze informatie kan worden betrokken bij het maken van keuzes en finale afwegingen. Akkoorden zijn niet gesloten na het u toegezonden deelakkoord over de begroting 2013", aldus de informateurs.

De formatieonderhandelingen worden dinsdag voortgezet. Van 10.30 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur vinden de besprekingen plaats.


Informateurs: geen nieuwe akkoorden gesloten (Foto: Novum)