Vier jaar eis voor dodelijk zinloos geweld

Wegens het doodslaan van de 38-jarige Jan Kievit op de Rotterdamse Lijnbaan in januari van dit jaar, hoorde de 21-jarige Mohammed A. gisteren vier jaar cel tegen zich eisen. Kievit, afkomstig uit Ridderkerk, werd doodgeslagen nadat hij opmerkingen had gemaakt over het lastig vallen van meisjes.

De woordenwisseling begon in broodjeszaak Sandwichhouse. Twee Marokkaanse jongens, waaronder verdachte A., maakten wat opmerkingen tegen drie jonge meisjes die voor het eerst alleen op stap waren. Kievit zei daar wat van waarop Mohammed A. in woede ontstak. Buiten kwam het tot een vechtpartij waarbij Jan Kievit eerst een schop in zijn maag kreeg. Hij viel op de grond en toen hij probeerde op te staan, kreeg hij een klap in zijn gezicht die hem fataal zou worden. Acht uur na het incident overleed hij als gevolg van een scheurtje in de slagader in zijn nek.

Dochtertje
De weduwe van Kievit barstte in de rechtszaal in huilen uit toen ze vertelde dat ze levenslang heeft. Ze had samen met haar man net een dochtertje gekregen, die haar vader nooit zal leren kennen: ''Het kost me enorm veel moeite verder te leven. Het is onvoorstelbaar hoeveel schade met deze zinloze en laffe daad is aangericht. Ik ben gedeeltelijk arbeidsongeschikt en ik moet vechten om terug te komen.''

Verdachte A. hield het bij de woorden van weduwe Kievit ook niet droog. Hij bood de nabestaanden zijn excuses aan. Tegen de rechter zei hij dat Kievit hem racistisch beledigd had door kut-Marokkaan en iets over Mohammed B. te roepen. Getuigen zeggen echter dat er geen racistische scheldwoorden gevallen zijn.

Volgens de officier van justitie was het niet A.'s opzet om te doden. Daarom werd hem zware mishandeling, met de dood tot gevolg hebbende, ten laste gelegd. Uitspraak over twee weken.