Peiling: 'Verlies SP vooral door terugkerende PvdA-stemmers'

Veel kiezers die een overstap van de PvdA naar de SP overwogen zijn door het debat van vorige week zondag teruggekomen op hun besluit. Dat concludeert Maurice de Hond uit een peiling die hij in het kader van het 10-jarig bestaan van zijn internetpanel onder twintigduizend mensen heeft uitgevoerd. Het panel, dat later peil.nl werd genoemd, is op 2 september 2002 opgezet.

Na het zogenoemde premiersdebat op RTL 4 leed de SP in de zetelpeilingen forse verliezen, bleek eerder al. Het was echter nog niet duidelijk welke kiezers de partij hadden verlaten en waarom.

Voor het debat was bijna een derde (32 procent) van de kiezers die in 2010 PvdA stemden van plan SP te stemmen. Van de PvdA-kiezers die het debat hebben gezien is nog maar zeventien procent van plan SP te stemmen.

De terugval onder de PvdA-stemmers die het debat niet hebben gezien was minder groot. Daar is nog 21 procent van plan SP te stemmen.

Dat er onder de niet-kijkers toch sprake is van terugval, kan verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld via de media of via vrienden over het debat hebben gehoord, legt De Hond uit.

Ook kunnen ze door iets anders hebben besloten toch geen SP te stemmen, bijvoorbeeld doordat maandag uit de berekeningen van het Centraal Planbureau bleek dat de SP de AOW-leeftijd toch wil verhogen.

Ook aan andere partijen verliest de SP kiezers. Van de GroenLinks-stemmers uit 2010 was achttien procent van plan SP te stemmen. Na het debat was dit onder de kijkers veertien procent en onder de niet-kijkers twaalf procent.

Bij de CDA-stemmers uit 2010 viel het percentage dat van plan was SP te stemmen terug van acht naar drie procent onder de kijkers. Onder degenen die het niet hadden gezien steeg het juist naar negen procent.

SP-leider Emile Roemer slaagt er nog wel in de SP-stemmers uit 2010 vast te houden. Van de SP-stemmers was 88 procent van plan opnieuw op die partij te stemmen. Na het debat was dit onder de kijkers 89 procent. Bij degenen die niet keken daalde het naar 77 procent.

PvdA-leider Diederik Samsom werd na het debat al uitgeroepen tot winnaar. Uit de peiling van De Hond blijkt dat hij door het debat bij alle grote partijen kiezers heeft weggetrokken. Onder de VVD-stemmers uit 2010 die het debat hebben gezien steeg het percentage dat overstapt naar de PvdA bijvoorbeeld van een naar zes procent, terwijl het bij de niet-kijkers op een procent bleef staan.