Isaac onderweg naar Amerikaanse kust

De tropische storm Isaac neemt in kracht toe en is onderweg naar de Amerikaanse Golf-kust. De storm, die naar verwachting toeneemt tot een orkaan van de tweede categorie, koerst rechtstreeks af op de stad New Orleans, dat zeven jaar geleden zwaar werd getroffen door de orkaan Katrina.

Hoewel de meeste aandacht uit gaat naar New Orleans, heeft Isaac vermoedelijk voor een veel groter gebied noodweer in petto. Het enorme stormfront beweegt zich langzaam en de zware windstoten van Isaac kunnen tot op een afstand van tweehonderd kilometer van het oog van de storm worden gevoeld. Woensdag komt de storm vermoedelijk aan land.

"Een groot, langzaam bewegend systeem gaat voor veel problemen zorgen: harde wind, overstromingen, stormvloed en mogelijk zelfs rivieren die buiten hun oevers treden. Dat kan zelfs nog dagen na de storm gebeuren", aldus Richard Knabb van het Amerikaanse Orkaancentrum.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in Louisiana, waar New Orleans ligt, de noodtoestand afgekondigd. Met de maatregel komt extra geld van de federale overheid vrij. De gouverneur van Louisiana Bobby Jindal zei maandag dat de hulp echter tekort schiet. Hij wil meer geld om noodmaatregelen te kunnen treffen.