Nieuwe grondwet voor Somalië

Somalische stamoudsten hebben woensdag met een overweldigende meerderheid ingestemd met een nieuwe grondwet. Aan de nieuwe grondwet is acht jaar gewerkt. De grondwet volgt de islamitische wetgeving, de sharia, en de islam is de enige toegestane religie.

In de grondwet is een aantal burgerrechten opgenomen, zoals het recht op een abortus om het leven van de moeder te redden. Ook is het verboden om vrouwen te besnijden. De hoop is dat de nieuwe grondwet de regering meer macht en representativiteit geeft.

De Verenigde Naties hopen dat Somalië een representatieve regering krijgt, maar landelijke of regionale verkiezingen lijken nog jaren weg. Toch menen de VN dat er een nieuw tijdperk op het punt staat aan te breken voor Somalië. "Door hun goede werk hebben de stamoudsten hun reputatie als hoeders van de Somalische staat bewezen en hun respect laten zien voor een eerlijk en legitiem proces", aldus de hoogste VN-vertegenwoordiger in Somalië Augustine Mahiga.

De stemming over de nieuwe grondwet volgde op een bomaanslag bij de poorten van het gebouw waar de stamoudsten bijeen waren. Veiligheidstroepen schoten twee zelfmoordterroristen dood, waardoor hun bomvesten afgingen. Een militair raakte daarbij gewond. Buiten de twee zelfmoordterroristen vielen er geen doden.