Tiener met laserpen bescheen vliegtuig niet

De 15-jarige jongen uit Zwolle die werd verdacht van het beschijnen van een vliegtuig met een laser, heeft pas een laserpen ter hand genomen toen een politiehelikopter op zoek ging naar de dader van het eerste incident. Dat heeft de jongen aangegeven tijdens zijn verhoor, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het lijntoestel werd donderdagnacht beschenen met een laser, toen het op ruim zes kilometer hoogte vloog. De laser was vanuit een woonwijk op het vliegtuig gericht. Toen de politie op zoek ging naar de dader, werd de politiehelikopter vervolgens beschenen met een laser.

De politie vermoedt na het verhoor dat nog een andere schijner in het spel was. De jongen heeft zijn laserpen moeten inleveren. Na verhoor mocht hij vrijdag weer gaan. Het Openbaar Ministerie beslist later wat er met de tiener gaat gebeuren.

Een laser die krachtig genoeg is om een vliegtuig op twintigduizend voet te beschijnen, kan oogletsel veroorzaken. Ook kan het vliegverkeer door het beschijnen van vliegtuigen ernstig in gevaar worden gebracht.