Kamp tevreden met door baas begeleide omscholing

Werkgevers hebben in een proef de helft van hun met ontslag bedreigde personeel naar een nieuwe baan bij een nieuwe werkgever kunnen begeleiden. Ze deden dat zonder tussenkomst van uitkeringsinstantie UWV. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt dinsdag van een succes.

De proef, een initiatief van werkgeversorganisaties en vakbonden, ging ruim een jaar geleden van start en loopt nog. Werkgevers en vakbonden werken bij het experiment samen. Medewerkers die ontslagen dreigen te worden omdat hun plek overbodig is geworden krijgen omscholing zodat ze gelijk aan de slag kunnen bij een nieuwe werkgever.

Minister Henk Kamp (VVD) heeft twee miljoen in het project gestopt. Werkgevers kregen maximaal 2500 euro voor onder meer omscholing van personeel waar ze van af moeten. Om die subsidie te krijgen, moesten ze minimaal hetzelfde bedrag investeren. De investering betaalt zich volgens Kamp terug omdat het rijk hierdoor minder geld kwijt is aan uitkeringen.

Van de 650 werknemers voor wie ontslag dreigde, vonden er 340 een nieuwe baas. Vooral bij lager opgeleide ouderen werden geholpen. De betrokken werknemers waren gemiddeld tussen de 45 en 50 jaar.

Kamp wil dat werkgevers de eerste periode van de ww-uitkering betalen, tot maximaal zes maanden. Dat moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken ontslagen personeel te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Hoe sneller een nieuwe baan is gevonden, hoe minder uitkering ze moeten betalen. Met de proef kon Kamp nagaan of het werkgevers lukt nieuw werk voor hun personeel te vinden.

Het experiment is nog niet afgerond. Een deel van de werknemers wordt nog begeleid. In het najaar worden de definitieve resultaten verwacht.