Wetenschappers creëren hersencellen in laboratorium

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Aan het McKnight Brain Institute in Florida, VS, zijn wetenschappers er in geslaagd om de stamcellen van muizen uit te laten groeien tot volgroeide hersencellen. De wetenschappers publiceerden de resultaten van het onderzoek in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar het gebruik van stamcellen, om deze te laten uitgroeien tot volwaardige lichaamscellen, maar "tot nu toe was het nog niemand gelukt om het proces tot vorming van hersencellen in zijn geheel tot een goed einde te brengen", verklaarde hoofdonderzoeker Bjorn Scheffler. De stamcellen werden met chemicaliën gemanipuleerd, waardoor deze zich uiteindelijk buiten het lichaam konden ontwikkelen tot volgroeide hersencellen. Met het resultaat hoopt men in de toekomst hersenziektes bij mensen als Alzheimer en Parkinson te kunnen bestrijden of zelfs te genezen.

Stamcellen zijn te beschouwen als 'oercellen', die in een staat verkeren waarin nog niet de 'definitieve vorm' is bepaald. Zo bestaan embryo's in eerste instantie uitsluitend uit stamcellen, wat ze erg geschikt maakt als 'leveranciers' voor stamcelonderzoek. Het gebruik van -geaborteerde- embryo's voor wetenschappelijke doeleinden is echter omstreden. In de VS probeerde de conservatieve Bush-regering dit recentelijk nog tegen te houden, maar voorstanders wijzen op het feit dat geaborteerde embryo's normaliter worden vernietigd en daarmee geen enkel doel meer dienen. Een alternatief voor stamcellen uit embryo's is het gebruik van stamcellen die gewonnen worden uit de navelstreng, na de geboorte van een baby.