Belgische minister boos over weigering hand

De Belgische minister van volksgezondheid en sociale zaken Laurette Onkelinx is gegriefd door de weigering van een Israëlische politicus om haar de hand te schudden. Het voorval gebeurde in Genève, waar Onkelinx de ultraorthodoxe onderminister van volksgezondheid Yaakov Litzman ontmoette.

Onkelinx maakte melding van de weigering op haar Facebook-pagina. "Voor de tweede keer in mijn leven heeft een minister geweigerd me de hand te schudden omdat ik een vrouw ben", schrijft de bewindsvrouw voor de Franstalige Parti Socialiste. De eerste keer ging het om een Iraanse minister. "Ik heb schone handen!", reageert ze verontwaardigd.

Hoofdredacteur van het Belgische tijdschrift Joods Actueel Michael Freilich beschuldigt Onkelinx van spelletjes. Volgens Freilich heeft de bewindsvrouw en vicepremier er in het verleden geen moeite mee gehad als mensen haar op religieuze gronden weigerden de hand te schudden.

Freilich baseert zich daarbij op uitspraken van Pinchas Kornfeld, de secretaris-generaal van de ultraorthodoxe gemeente van Antwerpen. "Ik heb Onkelinx reeds tientallen keren ontmoet het voorbije decennium en ze weet zeer goed dat ik haar nooit een hand zou geven", zo zei Kornfeld tegen het tijdschrift.