'Korans wèl ontheiligd op Guantanamo Bay'

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Rode Kruis meldt dat er wel degelijk korans respectloos zijn behandeld op het gevangeniscomplex Guantanamo Bay. Dit staat haaks op de intrekking van dit bericht, eerder deze week.

Een week geleden berichtte het Amerikaanse Newsweek dat Amerikaans personeel van Guantanamo Bay op Cuba korans van de moslimgevangenen door het toilet zouden hebben gespoeld. Hierdoor braken er anti-Amerikaanse rellen uit in onder meer Afganistan, waarbij er tientallen doden waren te betreuren. Newsweek bood nadien zijn excuses aan voor het artikel en vervolgens werd het bericht zelf -onder zware druk van het Witte Huis- ingetrokken als zijnde 'onwaar'.

Het Rode Kruis meldde gisteren eveneens dat de Amerikaanse regering al in 2002 en 2003 bij herhaling is ingelicht over 'kwetsende vormen van misbruik'. Dat misbruik werd volgens de hulporganisatie vervolgens ook wel stopgezet, maar stak enige tijd later weer de kop op. Het Rode Kruis, dat het gevangeniscomplex regelmatig bezoekt, weigert met details over het misbruik naar buiten te komen.