Witte Huis laat weinig los over Chinese dissident

De Amerikaanse regering laat aan de vooravond van diplomatiek overleg met China weinig los over de Chinese dissident Chen Guangcheng, die naar verluidt is ondergedoken in de ambassade van de Verenigde Staten in Beijing. John Brennan, een adviseur van president Barack Obama, zei zondag alleen maar dat Obama een 'gepaste balans' probeert te vinden tussen het bevorderen van mensenrechten en het onderhouden van de betrekkingen met China.

De verhouding met China is 'erg belangrijk', zei Brennan in Fox News Sunday, 'daarom willen wij dat dit op de gepaste wijze wordt gedaan en dat een gepaste balans wordt gevonden'.

Chen, die onthulde dat het eenkindbeleid van de overheid op het Chinese platteland heeft geleid tot gedwongen abortussen en sterilisaties, ontsnapte een week geleden uit huisarrest in de oostelijke provincie Shandong. Vrienden zouden hem vervolgens naar Beijing hebben geloodst.

De ontsnapping komt op een politiek gevoelig moment. De Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken en financiën reizen deze week naar Beijing voor lang gepland, jaarlijks strategisch en economisch overleg. Onderminister van buitenlandse zaken Kurt Campbell vertrok zondag spoorslags naar China om voor ministers Hillary Clinton en Timothy Geithner de weg te bereiden.

De VS willen China's hulp bij het indammen van de vermoede nucleaire ambities van Noord-Korea en Iran en het zoeken naar een oplossing voor het geweld in Syrië. Verder zijn er bilaterale geschillen over de handel, de waarde van de Chinese munt en de Amerikaanse betrekkingen met Taiwan.

Terwijl het Witte Huis weinig loslaat over de zaak-Chen, en hoe die van invloed kan zijn op het komende overleg in Beijing, suggereerde Brennan dat er niet veel nieuws onder de zon is. "Ik denk dat je gerust kunt stellen dat de president in het verleden voor soortgelijke situaties heeft gestaan, daarom denk ik dat de president en anderen in de regering de juiste weg verder zullen kunnen vinden."

Republikeins presidentskandidaat Mitt Romney sprak zondag zijn ongerustheid uit over de vrouw en 6-jarige dochter van Chen, die in hun woonplaats Dongshigu zijn achtergebleven. De verblijfplaats van sommige andere familieleden, onder wie de moeder en broer van Chen, is onbekend. Verder hebben zeven advocaten aangeboden de verdediging op zich te nemen van een neef van Chen, die volgens berichten lokale functionarissen zou hebben neergestoken toen ze vorige week in het holst van de nacht zijn woning binnenvielen.


Witte Huis laat weinig los over Chinese dissident (Foto: Novum)