Blinde Chinese activist ontsnapt aan huisarrest

Een blinde Chinese activist is vrijdag uit huisarrest ontsnapt. Chen Guangcheng ontkwam naar een geheime schuilplaats in Peking. De Chinese politie zoekt koortsachtig naar Chen en zijn helpers.

Volgens Chinese activisten glipte Chen zondagnacht op kousenvoeten weg uit zijn zwaarbewaakte woning. Activisten laadden hun ontsnapte geestverwant in en droegen hem over aan weer anderen, die Chen naar Peking brachten.

Chen bracht een videoboodschap uit waarin zich bij premier Wen Jiabao beklaagt over de manier waarop hij en zijn gezin zijn behandeld. Hij noemt partijfunctionarissen die zich zouden hebben misdragen met naam en toenaam. De video is inmiddels online verschenen.

De Verenigde Staten willen niet bevestigen dat de voortvluchtige Chen voor bescherming heeft aangeklopt bij de Amerikaanse ambassade in de Chinese hoofdstad. Berust dat gerucht op waarheid, dan bemoeilijkt die kwestie het aanstaande bezoek van minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton.

Activist Hu Jia ontmoette Chen na zijn ontsnapping en zei dat hij later gebeld werd door Chens gezelschap. "Zij zeiden dat hij op een honderd procent veilige plaats is", verklaarde Hu. "Als ze dat zeggen weet ik waar hij is. Er is maar een honderd procent veilige plaats in China, en dat is de Amerikaanse ambassade."

Slaagt Chens ontsnapping inderdaad, dan is dat een hart onder de riem voor de belaagde gemeenschap van mensenrechtenactivisten in China. Het afgelopen jaar zijn velen van hen opgepakt en opgesloten.