Frankrijk dreigt uit Schengenzone te stappen

Als de Europese Unie niet instemt met een hardere koers om illegale immigratie tegen te gaan dan trekt Frankrijk zich mogelijk binnen een jaar terug uit het Schengenverdrag. Dat heeft de regering van de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag in het heetst van de verkiezingsstrijd gezegd.

Veel EU-landen steunen volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant het Frans-Duitse voorstel dat onder meer de herintroductie behelst van de mogelijkheid tot nationale grenscontroles als een land te maken krijgt met een plotseling toestroom van illegale immigranten.

Onder de huidige regelgeving bewaken de 26 Europese landen die de Schengenzone vormen alleen de gemeenschappelijke buitengrenzen en staan ze vrijelijk reizen binnen de lidstaten toe. Om wijzigingen in het verdrag door te voeren moet een grote meerderheid van de 26 landen akkoord zijn.

Elk jaar komen tienduizenden illegale immigranten de Schengenzone binnen via de Middellandse Zeekust en de Grieks-Turkse grens. Guéant zei dat 'er een moment zal komen dat Europese burgers liever de vrijheid van beweging ter discussie willen stellen dan golven van illegale immigranten het land binnen zien komen'.

Immigratie is een belangrijk onderwerp in de strijd om de hoogste functie van Frankrijk. Het extreemrechtse Front National behaalde met dit thema veel stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 april. Veel analisten denken dat president Nicolas Sarkozy veel stemmen bij die partij moet zien weg te halen om nog uitzicht te houden op het presidentschap in de tweede ronde op 6 mei.


Frankrijk dreigt uit Schengenzone te stappen (Foto: Novum)