Zwitserland stelt maximum voor immigranten in

De Zwitserse regering heeft besloten een maximum in te stellen voor immigranten uit Polen, Hongarije, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt.

Het Zwitserse kabinet zei dat het maximum in mei van kracht wordt. Immigranten krijgen te maken met quotum als ze een verblijfsvergunning aanvragen. Die is nodig om langer dan een jaar in Zwitserland te kunnen werken.

De beslissing weerspiegelt het ongemak over immigratie dat bij de Zwitserse bevolking leeft. Ook maakt Zwitserland zich in toenemende mate zorgen over de integratie van gastarbeiders. De Zwitserse regering wil bovendien het werkloosheidspercentage onder de drie procent houden, zelfs in tijden van economische crisis.

Volgens de Zwitserse regering is het maximum toegestaan onder een clausule in het verdrag met de Europese Unie. Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, hekelde echter het besluit van de Zwitserse regering en zei dat de beslissing acht lidstaten van de Europese Unie 'discrimineert' en 'ingaat tegen de geest en de letter van datgene waar Zwitserland zijn handtekening onder heeft gezet'.

"Zwitserland is de derde handelspartner voor de Europese Unie en is er zijn geen heldere juridische of economische rechtvaardigingen voor een dergelijk besluit tegen acht EU-lidstaten", aldus Schulz.

Vorige maand maakte de Zwitserse regering bekend dat er een referendum wordt georganiseerd over een voorstel om jaarlijkse quota in te stellen voor immigranten. Tot het referendum is besloten nadat een organisatie genaamd 'Stop Massa-immigratie' de benodigde honderdduizend handtekeningen voor het voorstel wist op te halen. Het plan voorziet onder andere in een maximum voor immigranten uit alle landen en geeft Zwitsers voorrang op de banenmarkt.