Noord-Koreaanse satelliet klaar voor lancering

De drietrapsraket waarmee Noord-Korea een satelliet wil lanceren wordt momenteel voorzien van brandstof. Dat betekent dat de lancering donderdag al zou kunnen plaatsvinden. Dit heeft een woordvoerder van het commandocentrum van de Noord-Koreaanse ruimtevaartdienst woensdag gezegd. Er wordt van alle kanten grote druk op Pyongyang uitgeoefend om af te zien van de lancering, die in strijd is met resoluties van de Verenigde Naties.

Zowel de Verenigde Staten als Rusland, Japan en veel Europese landen hebben er bij Noord-Korea op aangedrongen af te zien van de lancering, die onderdeel vormt van festiviteiten rond de honderdste geboortedag van wijlen de Noord-Koreaanse leider Kim Il Sung. De lancering is niet alleen strijdig met VN-resoluties, maar ook met de belofte van Noord-Korea om geen raketten te lanceren. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken, maar wil anders dan de VS en Europese landen geen maatregelen tegen het land als de lancering wordt doorgezet.

Volgens deskundigen is de raket die voor de lancering wordt gebruikt er een van hetzelfde type waarmee een langeafstandsraket gelanceerd kan worden die de VS en andere westerse landen kan bereiken. Noord-Korea heeft in het verleden tweemaal een kernwapen getest, maar beschikt waarschijnlijk niet over de technologie om een kernkop te bevestigen op een langeafstandsraket.