FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 april 2012

[Serie A] Del Piero schiet Juve naar koppositie

Alessandro Del Piero heeft Juventus een belangrijke zege bezorgd in de strijd om de Italiaanse landstitel. Het 37-jarige clubicoon, die nog zelden verzekerd is van een basisplaats, scoorde als invaller acht minuten voor tijd de 2-1 tegen Lazio Roma. Door de zege komt Juve weer aan kop van de Serie A, met een punt voorsprong op AC Milan.

Juventus kwam via Simone Pepe na een halfuur op voorsprong en dat was een flinke streep door de rekening van het verdedigend ingestelde Lazio. Toch kwamen de bezoekers op slag van rust langszij door een schitterend doelpunt van Stefano Mauri. In de tweede helft was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Lazio, maar slaagde Juve er maar niet in te scoren. Vlak voor tijd stond Del Piero echter op.

Nog altijd zonder de geblesseerde Wesley Sneijder won Internazionale met 2-1 van Siena. De Argentijnse spits Diego Milito maakte met de twee treffers de vroege openingstreffer van Gaetano D'Agostino ongedaan.

AS Roma-doelman Maarten Stekelenburg won in de slotfase met 3-1 van Udinese. De doelman van het Nederlands elftal moest vlak voor rust het antwoord schuldig blijven op een inzet van Gelson Fernandes. Het was de 1-1, nadat Romein Daniel Osvaldo na acht minuten de 1-0 had gemaakt. In de absolute slotfase bezorgden Francesco Totti en Marquinho Roma alsnog de zege.


Del Piero schiet Juve naar koppositie Serie A (Foto: Novum)

Verbeek: "We verdienden de overwinning"

AZ raakte vandaag het zicht kwijt op de eerste plaats na een gelijkspel thuis tegen FC Twente (2-2). De Alkmaarders namen twee keer een voorsprong, maar zagen de Enschedeërs in de slotminuut nog gelijkmaken.

"Was vandaag maar één ploeg die verdiende om te winnen en dat was AZ", zei Verbeek na de wedstrijd tegen Eredivisie Live. "Ik vond ons in eerste en tweede helft goed, ondanks een moeizaam begin van de tweede helft. We spelen heel anders dan FC Twente, maar we speelden wel goed maar helaas niet goed genoeg om te winnen."

"In de omschakeling lagen de mogelijkheden in de tweede helft, maar wisten daar niet van te profiteren. Twente speelde fysiek sterk en we kwamen daar niet altijd onder uit, maar is wel ten dele gelukt. Je komt twee keer op voorsprong en dan is het jammer dat je het niet vasthoudt. Voetballend waren we de betere ploeg en dat is geruststelling. Aan de andere kant weet je dat je moet winnen om zicht te houden op de eerste plaats en dat hebben we laten liggen."

Recordverkopen voor BMW

BMW heeft nog nooit zo veel auto's verkocht als in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat maakte de autofabrikant woensdag bekend. De groei komt bijna volledig op het conto van China en de Verenigde Staten.

BMW, dat ook eigenaar is van Mini en Rolls-Royce, verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan 425.000 auto's. Dat is een stijging van 11,2 procent vergeleken met een jaar eerder.

China is nu de grootste markt voor BMW. Het aantal verkopen steeg daar in de eerste drie maanden van dit jaar met 36,8 procent naar ruim tachtig duizend stuks. In de Verenigde Staten, voorheen de belangrijkste afzetmarkt, verkocht BMW 16,6 procent meer auto's. Ook in thuismarkt Duitsland werd een bescheiden stijging van twee procent geboekt.


Recordverkopen voor BMW (Foto: Novum)

G-8: aandacht voor Syrië, Iran en Noord-Korea

De crisis in Syrië, het kernprogramma van Iran en de Noord-Koreaanse raketlancering zijn de belangrijkste onderwerpen waarover de ministers van buitenlandse zaken van de G-8 met elkaar zullen spreken.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton opende de bijeenkomst woensdag in Washington. Ze zei dat de G-8 'verontrust' is door het geweld in Syrië, dat voortduurt ondanks pogingen van voormalig VN-chef Kofi Annan om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

Clinton zei ook dat het belangrijk is dat Iran bij de aankomende onderhandelingen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en Duitsland laat zien dat het serieus wil ingaan op de zorgen over het Iraanse kernprogramma.

Daarnaast zal de G-8 aandringen op veiligheid op het Koreaanse schiereiland, aldus Clinton. Noord-Korea staat op het punt een raket te lanceren die een satelliet in een baan om de aarde moet brengen.

[Premier League] Engelse titelrace spannend na verlies United

Manchester City is woensdag drie punten ingelopen op koploper Manchester United. De Citizens wonnen thuis overtuigend met 4-0 van West Bromwich Albion, terwijl stadsgenoot United verrassend met 1-0 verloor van Wigan Athletic. Het verschil op de ranglijst is met nog een handvol wedstrijden te spelen vijf punten in het voordeel van de Red Devils.

Met Carlos Tévez in de spits voor de geschorste Mario Balotelli, maakte City er een waar doelpuntenfestijn van tegen West Brom. Na twee doelpunten van Sergio Agüero, bekroonde Tevez zijn basisplaats met een doelpunt. De Spanjaard David Silva vond daarna ook nog het net voor City.

Zonder topscorer Wayne Rooney redde United het niet tegen degradatiekandidaat Wigan. De negentienvoudig landskampioen verloor met 1-0 door een doelpunt van Shaun Maloney. Manchester probeerde van alles, maar wist niet te scoren tegen het team van manager Roberto Martinez. De Red Devils zagen een reeks van zeven overwinningen op rij tot een eind komen.

Het Arsenal van Robin van Persie boekte in de strijd om rechtstreekse plaatsing voor de Champions League een belangrijke 3-0 overwinning op Wolverhampton Wanderers. De topscorer van de Premier League scoorde tegen de Wolves al na negen minuten uit een strafschop. Theo Walcott en Yossi Benayoun zorgden voor de andere treffers van de Londenaren.

Charlie Sheen terug op tv met Bavaria-commercial

Na de nodige ruzies met producenten, collega's en (ex)vrouwen is Charlie Sheen volledig hersteld en weer terug op televisie. De acteur speelt vanaf vandaag mee in de nieuwste commercial van het bekende biermerk Bavaria.

Waar iedereen ten tijde van The Roast of Charlie Sheen vorig jaar nog bang was dat Sheen 2012 niet zou halen, doet Sheen vriend en vijand versteld staan met een energievolle, nieuwe versie van zichzelf. Hij is vrijwillig in de ontwenningskliniek gegaan, heeft zijn eigen sitcom Anger Management van de grond gekregen en hij heeft een commerciële manier gevonden om zijn gedrag van de afgelopen jaren met zelfspot weer te geven. Zo.

Uitslag sc Heerenveen - AFC Ajax

Om 21.00 uur begon in het Abe Lenstra Stadion de topper tussen sc Heerenveen en Ajax. De bezoekers deden goede zaken door het duel met 0-5 te winnen.

De beslissing in de wedstrijd viel eigenlijk al na drie minuten. Keeper Brian Vandenbussche van Heerenveen schopte Siem de Jong hard onderuit waarna scheidsrechter Kevin Blom niks ander kon doen dan de doelman rood geven en Ajax een penalty. Deze werd vervolgens benut door Theo Janssen. Na de vroege voorsprong bleef Ajax goed combineren en het volgende doelpunt kon dan ook niet lang uitblijven. Aissati schoot knap raak na nog geen twintig minuten. Een paar minuten deed Siem de Jong hetzelfde waarmee de klus helemaal geklaard was.

Nog voor rust werd het zelfs 0-4. De ingevallen doelman Nordfeldt liet een simpel schot van De Jong door z'n benen glippen. Na rust zakte Ajax wat in en kreeg de thuisploeg zelfs enkele kansen. Bas Dost was met een kopbal het dichtst bij een doelpunt. Het was echter Ajax wat wederom kon scoren. Na een fout van Nordfeldt scoorde De Jong de 0-5. De Amsterdammers kregen daarna nog mogelijkheden om de score nog verder te laten oplopen. De Jong kopte echter nog op de paal en Sigthórsson raakte de lat. Hierdoor bleef een verdere afgang de Friezen bespaard.

sc Heerenveen

0 - 5

AFC Ajax

     6' Janssen (pen) 
 19' Aissati 
 25' De Jong 
 45+1' De Jong 
 63' De Jong 
 
 Rode kaart: Vandenbussche (3) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.100
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Schmidt
Gouweleeuw (Kruiswijk/46)
Zomer
Breuer
Djuricic
Kums
Elm
Narsingh (Nordfeldt/5)
Dost (v.Anholt/65)
Assaidi
  Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld (v.d.Wiel/64)
Vertonghen
Blind
Eriksen
Anita
Janssen (Sigthórsson/70)
Lukoki (Boerrigter/46)
De Jong
Aissati

Overtreding op Siem de Jong Ajax door keeper Brian vandenbussche die rood krijgt en ajax een penalty (Foto: Pro Shots)

'En dan denk ik aan Brabant, en val in slaap'

Het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis zet de favoriete muziek van patiënten op als ze onder narcose gebracht worden. Met name de muziek van Guus Meeuwis is erg populair. Anesthesiemedewerker Peter van Dun begon met dit initiatief en omdat het een succes bleek, is het inmiddels in alle operatiekamers ingevoerd. Dat heeft het ziekenhuis woensdag laten weten.

Volgens Van Dun raken patiënten minder gestresst als ze lekkere muziek horen als ze in slaap gebracht worden. "Ze komen tot rust en worden ook rustiger wakker." Het is volgens hem geen verrassing dat vooral de Tilburgse zanger Guus Meeuwis, bekend van onder meer zijn hit Brabant, geliefd is. Ook André Rieu doet het goed, vooral bij patiënten boven de 60 jaar.

'En dan denk ik aan Brabant, en val in slaap'
Ook André Rieu doet het goed om bij in slaap te vallen (Foto: ANP)

Advocaten vragen vrijspraak voor Van O.

De advocaten Erik van Kregten en Marc Winius hebben woensdag integrale vrijspraak gevraagd voor Richard van O., de levenspartner van verondersteld kindermisbruiker Robert Mikelsons. Volgens de raadslieden is er te weinig bewijs voor de aanklachten tegen Van O.

Hoofdbestanddeel daarvan is dat Van O. als mededader van Mikelsons. beschouwd moet worden, omdat hij hem bij het stelselmatige misbruik heeft ondersteund. Justitie eiste vorige week 12 jaar cel tegen Van O. Zijn advocaten betoogden dat, voor het geval de rechtbank Van O. wel veroordeelt, de straf tot 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, beperkt moet blijven. Als bijzondere voorwaarden stelden zij verplicht reclasseringstoezicht voor, naast eventueel een verbod op contact met bij de zaak betrokken ouders en een gebiedsverbod.

Van Kregten en Winius noemden de strafeis van het Openbaar Ministerie, 'buitenproportioneel hoog'.

Advocaten vragen vrijspraak voor Van O.
Advocaten vragen vrijspraak voor Van O. (Foto: ANP)

[Bundesliga] Dortmund neemt voorschot op titel

Bayern München heeft woensdag de topper in de Bundesliga met 1-0 verloren van Borussia Dortmund. Robert Lewandowski tekende in de 77e minuut voor de enige treffer van de wedstrijd.

Arjen Robben mist kort voor tijd nog een strafschop voor de Rekordmeister. Door het verlies is het verschil op de ranglijst, met nog vier wedstrijden te spelen, zes punten in het voordeel van landskampioen Dortmund.

Directeur Haags jeugdzorgbureau per direct weg

De Haagse jeugdzorgdirecteur Maud Groenberg moet per direct vertrekken. Volgens de raad van toezicht is er voor haar onvoldoende draagvlak binnen de organisatie, meldt het bureau woensdag in een verklaring.

In januari werd een onderzoek ingesteld naar de werkwijze van Groenberg. Personeel had geklaagd over haar bestuursstijl. Zo zou ze niet of nauwelijks tegenspraak dulden.

De uitkomsten van het onderzoek worden niet naar buiten gebracht. Voor de raad is het duidelijk dat Groenberg niet kan aanblijven. Wel wordt benadrukt dat ze veel voor de organisatie heeft betekend. Judith van Kranendonk is tot eind van het jaar aangesteld tot haar opvolger. Zij gaat intern werken aan een verbetertraject.

Hoeveel geld de directeur meekrijgt, is niet bekendgemaakt.

Cel geëist tegen Hells Angels voor afpersing

Tegen vier Hells Angels is woensdag in de rechtbank in Utrecht een celstraf van 27 maanden geëist. Dat laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag weten. De vier zouden een Arnhemse horecaondernemer hebben afgeperst. Een van de verdachten is onderofficier en schietinstructeur bij de landmacht.

Onder dreiging van een vuurwapen en fysiek geweld zou de ondernemer in september afstand hebben gedaan van zijn belangen bij de zaak. Een van de verdachten was mede-exploitant, de aangehouden militair werkte er als portier.

Drie van de vier verdachten werden in oktober aangehouden. De vierde verdachte zit sinds januari vast. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Regeringspartij Zuid-Korea claimt verkiezingswinst

De Zuid-Koreaanse regeringspartij Saenuri heeft de verkiezingswinst opgeëist. Volgens de nationale kiescommissie krijgt de conservatieve partij van president Lee Myung-bak 152 zetels en zijn liberale rivalen 140. Eén procent van de stemmen moet nog worden geteld. Er zijn driehonderd zetels te verdelen.

De belangrijkste verkiezingsthema's waren economische en andere binnenlandse kwesties. De spanningen met Noord-Korea speelden geen grote rol. Het buurland bereidt de lancering voor van een drietrapsraket waarmee Noord-Korea een satelliet in een baan rond de aarde wil brengen. Mogelijk vindt de lancering donderdag al plaats.

De verkiezingen van woensdag werden ook gezien als een manier om de publieke opinie te peilen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van december. Lee's ambtstermijn van vijf jaar eindigt begin volgend jaar.

Devolder wil weer voor goed klassement naar Tour de France

Stijn Devolder kende weer een ongelukkig voorjaar. De Belgische renner van Vacansoleil kende veel pech in de belangrijkste koersen, nadat hij in de voorbereiding wel goede resultaten liet zien.

"Altijd kreeg ik op de beslissende momenten met pech te maken. Ik kon nooit laten zien dat ik goeie benen had. Maanden getraind, nul resultaat. Heel frustrerend", zei hij in Het Belang van Limburg. Het klassieke voorjaar is nu voorbij voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 2008 en 2009. Hij gaat zich nu richten op nieuwe doelen na een rustperiode.

"Om het hoofd helemaal leeg te maken. De voorbije periode is best wel slopend geweest. Het is al een tijdje geleden dat ik aan de start van de Tour verscheen. Ik heb niet het gevoel dat ik klaar ben met die koers. Ik wil uitvissen waar mijn grenzen als klassementsrenner liggen."

Sudanese strijd neemt in hevigheid toe

Zuid-Sudanese troepen zijn woensdag de olierijke grensregio Abyei binnengetrokken en hebben het stadje Heglig ingenomen. Gevechten met het Sudanese leger nemen in hevigheid toe, zei een bron bij de Zuid-Sudanese regering.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië heeft de actie van het Zuid-Sudanese leger veroordeeld. Zuid-Sudan claimt het gebied dat internationaal wordt beschouwd als grondgebied van Sudan. Washington en Londen hebben Zuid-Sudan opgeroepen zich terug te trekken uit Heglig.

Het Zuid-Sudanese leger viel het stadje Heglig in 24 uur tijd tweemaal aan. Heglig ligt op honderd kilometer ten oosten van Abyei, een regio waar Sudan en Zuid-Sudan elkaar nog steeds om in de haren vliegen. Zuid-Sudan zei dat het Heglig is binnengevallen nadat een aanval van Sudan was afgeslagen.

Of de Zuid-Sudanese militairen de hand hebben weten te leggen op de olievelden van Abyei is onduidelijk. "Er vinden nog steeds hevige gevechten plaats en de situatie is er niet beter op geworden", zei Khaled.

De vijandigheden tussen Sudan en Zuid-Sudan zijn de afgelopen maanden toegenomen. Er is na de onafhankelijkheid van het zuiden nooit overeenstemming bereikt over de oliebronnen in de betwiste grensregio's en het precieze verloop van de grens.

"De oorlog verspreidt zich", zei de Zuid-Sudanese minister van informatie Barnaba Marial Benjamin. "De strijd woedt voort."

Geen gratie voor massamoordenaar Charles Manson

De Amerikaanse massamoordenaar Charles Manson komt niet in aanmerking voor gratie. Ook zijn twaalfde en waarschijnlijk laatste verzoek om vervroegde vrijlating werd woensdag afgewezen.

Manson (77) was niet aanwezig bij de uitspraak. Een belangrijke factor voor de beslissing van de commissie was iets wat Manson onlangs tegen zijn gevangenispsychologen zei: "Ik ben speciaal, ik ben niet zoals de gemiddelde gevangene. Ik heb mijn leven in de gevangenis doorgebracht. Ik heb vijf mensen naar het graf gebracht, ik ben een heel gevaarlijke man."

Sekteleider Manson was het brein achter een reeks gruwelijke moorden veertig jaar geleden in Los Angeles. Manson en zijn volgelingen werden in 1969 veroordeeld voor de moord op de zwangere actrice Sharon Tate en vier anderen. Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat de daders tot de moorden dreef.


Geen gratie voor massamoordenaar Charles Manson (Foto: Novum)

Samsom: samenwerking met VVD denkbaar

PvdA-leider Diederik Samsom stelt dat een samenwerking met de VVD in een volgend kabinet denkbaar is.

"Met deze VVD en de manier waarop de partij zich nu gedraagt gaat het niet gebeuren, maar ik heb ook weleens een andere Rutte gezien", zei hij woensdagavond in het EO-programma Moraalridders.

Volgens Samsom is een kabinet Rutte-II met hulp van de PvdA mogelijk als de premier dezelfde houding aanneemt als in de begintijd van zijn staatssecretarisschap Sociale Zaken. Toen was hij groener ingesteld, aldus Samsom. "Dat komt uit een hoek die ik veel aantrekkelijker vind."

Busquets: "Titel niet onmogelijk"

Sergio Busquets ziet nog steeds een reële kans voor FC Barcelona op de landstitel in Spanje, ondanks dat trainer Pep Guardiola daar eerder zijn twijfels bij zette.

Barça is titelconcurrent Real Madrid tot op een punt genaderd in de Spaanse Primera Division. Desondanks gaf Guardiola aan dat hij het haast onmogelijk acht dat Real de koppositie nog uit handen geeft.

"Het zal moeilijk worden, maar het is zeker niet onmogelijk om de competitie te winnen", zegt Busquets op een persconferentie. "Na de wedstrijd van Real tegen Atletico zal het verschil een, twee of vier punten bedragen. In voorgaande jaren hebben we ook met dergelijke achterstanden alsnog de landstitel bemachtigd."

Barcelona richt zich in het restant van de competitie op de resultaten en beschouwt het spel als een ondergeschikt belang, zegt Busquets. "We zullen iedere wedstrijd het gat proberen te verkleinen en het enige wat telt is de overwinning."

Huta Galung gehinderd door invallende duisternis

Jesse Huta Galung heeft vandaag zijn partij in de tweede ronde van het challengertoernooi in Mersin niet af kunnen maken. De Nederlander stond in Turkije tegen de als zevende geplaatste Portugees Joao Sousa op de baan toen de duisternis inviel.

Huta Galung had de eerste set met 7-6 (8) gewonnen en de tweede met 2-6 verloren. Morgen zal het duo de derde en beslissende set gaan spelen. Voor Nederland komen dan ook nog Thomas Schoorel en Igor Sijsling in actie.

Tekken Tag Tournament 2 komt in september

Tekken Tag Tournament 2 zal meer dan 44 personages bevatten en moet in september 2012 uitkomen. De game zal naast de vele personages ook enkele nieuwe modi kennen.

Zo kan je 1vs1, 2vs1 en 2vs2 spelen. In de 2vs2-mode zullen vier spelers het tegelijkertijd tegen elkaar opnemen waarbij elke speler een personage bestuurt en elkaar bevechten in verschillende soorten 'planes'. De game kent ook een 'Fight Lab' waarin beginners het spel kunnen leren en gevorderden tegen bots kunnen spelen met geavanceerde instellingen.

Wat er vandaag tijdens de Namco Gamer's Day is gepresenteerd was een versie die nog maar voor 10% af is. Het is volgens de ontwikkelaars niet de bedoeling om maar continu te blijven porten, ze zorgen voor een goedwerkende versie.

Gesprek Opstelten en politiebonden levert niets op

Het gesprek tussen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de politiebonden over een nieuwe cao voor de politie heeft woensdagavond vooralsnog niets opgeleverd. Dat heeft voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp na afloop van het gesprek gezegd.

"Er zijn nog veel te veel vragen die het ministerie eerst moet uitzoeken voordat we tot een conclusie kunnen komen", zegt Van de Kamp. Wellicht volgt er donderdag al een vervolggesprek. Tot die tijd blijven de acties van de bonden gewoon doorgaan.

Van de Kamp benadrukt dat er absoluut nog geen sprake van onderhandelingen is. Het ging om een 'informeel gesprek' om te kijken waar de partijen staan. Zowel de bonden als de minister hebben nogmaals duidelijk gemaakt wat hun inzet is. Wat er precies besproken is, wil Van de Kamp niet zeggen.

Politiemedewerkers voeren al weken actie omdat de onderhandelingen tussen de bonden en Opstelten waren vastgelopen. Woensdag voerden honderden agenten actie in de noordelijke provincies. Ook waren er wilde acties in Leeuwarden. Agenten gingen daar opzettelijk langzaam rijden om files te veroorzaken.

Uitslagen Eredivisie (11/04/2012)

Om 20:00 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

Roda JC

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Ramzi (Roda JC), Schaken (Feyenoord)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.029
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Biemans
Vukovic
Hempte
Delorge
Vormer
De Beule (Sutchuin Djoum/75)
Ramzi
Malki
Junker (Hupperts/87)
  Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi
Clasie
Bakkal
Schaken (G.Fernandez/60)
Guidetti
Cissé

Feyenoord-speler Ruben Schaken in duel met Roda JC-spelers Jimmy Hempte (links) en Adil Ramzi (Foto: Pro Shots)

NAC Breda

1 - 2

Heracles Almelo

 41' Buijs    77' Gouriye 
 83' Gudelj (e.d) 
 
 Gele kaart: Boukhari, Ten Rouwelaar (NAC Breda), Bruns, Vejinovic (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Gudelj (89) (NAC Breda),
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Luijckx
Botteghin
El-Akchaoui
Buijs
Gilissen (Gudelj/65)
Schilder (Bayram/82)
Boukhari (Sarpong/69)
Kolk
Lurling
  Pasveer
Breukers
Rienstra
Davidson
Looms
Quansah (Vejinovic/61)
Bruns
Duarte
Gouriye
Armenteros
Everton (Pedro/89)

Kopduel tussen Tim Gilissen van NAC en Heracles Almelo speler Samuel Armenteros. (Foto: Pro Shots)

RKC Waalwijk

2 - 1

PSV

 55' Duits
 57' Schet
   86' Vennegoor 
 
 Gele kaart: Duits (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
Ramos (Stans/89)
v.Peppen
Sno
Braber
Duits (v.Mosselveld/63)
Schet
Németh (Castillion/77)
Meijers
  Tyton
Hutchinson
Marcelo
Derijck
Pieters (Vennegoor/73)
Labyad
Toivonen
Strootman (Engelaar/38)
Wijnaldum (Matavz/67)
Lens
Mertens

Mitchel Schet viert het maken van de 2-0 (Foto: Pro Shots)

Arrestaties om explosie depot Congo-Brazzaville

Vier hoge officieren in Congo-Brazzaville zijn aangehouden in verband met een reeks ontploffingen in een wapendepot waarbij zeker 292 mensen om het leven kwamen. Dat heeft de Congolese minister van justitie Emmanuel Aime Yoka dinsdagavond bekendgemaakt.

Onder de vier arrestanten is kolonel Marcel Tsourou, de chef van de nationale veiligheidsraad. Ook de twee advocaten van Tsourou werden aangehouden voor verhoor toen zij probeerden een persconferentie te geven.

Kortsluiting is aangewezen als oorzaak voor de brand, maar getuigen zeggen dat zij een soldaat een brandende sigaret in het depot zagen gooien.

Ontsnapte tbs'er aangehouden

De 29-jarige tbs'er die er vorige maand tijdens een begeleid verlof vandoor ging, is woensdagavond aangehouden. De politie kreeg hem te pakken in Rotterdam. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De man ontsnapte op 30 maart in de buurt van kliniek De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal, waar hij werd behandeld voor een aantal zedendelicten.

De tbs'er werd volgens een woordvoerder van justitie tussen 20.00 en 20.30 uur aangehouden. In wat voor omstandigheden dat gebeurde, kon de zegsman nog niet zeggen. Ook is niet duidelijk of de man kon worden aangehouden na tips.

De ontsnapping kwam pas woensdag naar buiten omdat justitie dergelijke ontsnappingen nooit direct communiceert. Een melding zou het onderzoek kunnen verstoren. Die melding werd woensdag alsnog gedaan. Het OM verspreidde onder meer een foto van de man.

AZ verlengt met hoofdsponsor AFAS

AFAS Software is ook de komende vijf seizoenen hoofdsponsor van AZ. De geldschieter en de Noord-Hollandse eredivisionist hebben het volgend jaar aflopende contract als shirt- en jeugdsponsor verlengd tot de zomer van 2017. Naast de shirtsponsoring, draagt ook het stadion van de Alkmaarders de naam van het bedrijf. De in 2015 aflopende verbintenis is ook met twee jaar verlengd.

Toon Gebrands, directeur algemene zaken van AZ, reageert verheugd. "Het openbreken van het contract op dit moment is voor AZ weer een geweldige stap."

AFAS is sinds augustus 2010 verbonden aan AZ. Het volgend jaar nieuw te bouwen trainingscomplex van de Alkmaarders krijgt ook de naam van het softwarebedrijf.

'Eerste levende boksbal van Turkije'

De Turk Riza Gunay verdient al twee jaar zijn geld door als boksbal te fungeren voor mensen die hun stress of agressie kwijt willen. Zij kunnen hem tegen een vergoeding in elkaar slaan.

Gunay, die nu door het leven gaat als 'de eerste klappenvanger van Turkije' geeft aan dat 70 procent van zijn klanten vrouwen zijn. Tot twee jaar geleden was hij beveiliger en bodyguard, maar hij wilde altijd al een eigen bedrijf oprichten en met een opmerkelijke uitvinding of broodwinning komen. Daar lijkt hij dan toch in geslaagd te zijn. Hij kreeg zijn idee na het zien van de Turkse komedie Sark Bulbulu, waarin een acteur zich ook laat slaan voor geld.

De stresscoach biedt zijn klanten vier manieren om zich te uiten en te onstpannen, waaronder de 'levende zandzak' en de 'ontlaad- en relaxkamer'. Bij al deze methodes mag gescholden, geslagen en geschopt worden, maar ook het gooien met taarten, eieren en waterballonnen behoort tot de mogelijkheden.

Een sessie duurt ongeveer 20 minuten, en het startbedrag is 200 Turkse lira (ongeveer 85 euro), maar als de klant met de blote hand wil slaan kan dat oplopen tot 500 Turkse lira (ongeveer 210 euro). Klanten die vaker komen kunnen rekenen op een fikse korting.

Haase wint wel in dubbelspel

Robin Haase heeft op het gravel in Casablanca in het dubbelspel wel de tweede ronde bereikt. De Nederlander sneuvelde gisteren in Marokko zeer verrassend in het enkelspel tegen de Algerijnse qualifier Lamine Ouahab, maar aan de zijde van Jean-Julien Rojer ging het nu beter.

Haase en Rojer moesten het in Casablanca opnemen tegen de met een wildcard toegelaten Marokkanen Anas Fattar en Younes Rachidi, maar hadden geen enkele moeite: 6-1 en 6-2.

Dakevangelist plakt houseposters af

Joop van Ooijen, de man die tot het hoogste rechtsorgaan procedeerde om de woorden 'Jezus redt' op zijn dak te mogen laten, plakt met vrijwilligers dezelfde tekst over posters voor houseparty's heen. De gemeente Aalburg dreigt met een dwangsom.

De nieuwbakken posterevangelist stelt dat housfeesten de jeugd verpesten. "Daar leren ze alcohol drinken, drugs gebruiken en uit de band springen. Er is maar één ding belangrijk en dat is Jezus." Naast een 'Jezus redt'-poster zijn er ook versies in omloop met de teksten 'Kies voor Jezus' en 'Alleen het bloed van Jezus, God's zoon, reinigt ons van elke zonde en schenkt ons eeuwig leven'.

Volgens RTV Rijnmond reageren voorbijgangers doorgaans negatief op de plakacties. Automobilisten toeteren en wijzen naar hun voorhoofd. Een enkeling is het met Van Ooijen eens en zegt dat jongeren hun ondergang tegemoet gaan op houseparty's.

De gemeente Aalburg heeft de evangelist laten weten dat hem een dwangsom wordt oplegd als hij doorplakt. Ook moet Van Ooijen zijn posters weghalen. Hij weigert, en heeft - wellicht met het succes van zijn daktekst nog in het achterhoofd - zijn advocaat ingeschakeld.

'Jezus redt' op Van Ooijens dak
Van Ooijens boerderij (foto: Novum)

[Upd] Dark Souls op 24 augustus voor pc

Namco heeft vandaag de eerste trailer vrijgegeven voor de pc-versie van Dark Souls. Deze 'Prepare to Die'-editie zal vanaf 24 augustus beschikbaar zijn en nieuwe content bevatten. Zo zien we in de trailer een paar nieuwe bazen en gebieden. Ook is bekend dat de pc-versie Games for Windows Live zal gebruiken.

[Update] Er is wat nieuwe informatie aan het licht gekomen over de pc-versie. Het ziet er naar uit dat er minstens drie nieuwe bazen zullen zijn: Artorias the Abysswalker, Chimera of Tomb en Black Dragon. Er zijn ook alvast twee nieuwe gebieden bevestigd, Oolacile Tomb en Old Ruins. Er zullen ook nieuwe wapens en uitrusting te bemachtigen zijn. Nieuwe NPC's, waaronder Hawkeye Gough, zullen ook van de partij zijn, alsmede nieuwe vijanden zoals de Abyss Guard en Chained Prisoner.

Ook zal er een nieuw matchmaking-systeem komen voor 'vlugge co-op en PVP'. Een kritiekpunt van het origineel was dat het online-systeem niet vlekkeloos werkte en het moeilijk, zo niet onmogelijk, was om met vrienden te spelen. Hopelijk wordt dit aangepakt.

Apple voor de rechter om e-books

De Amerikaanse regering heeft woensdag een proces aangespannen tegen Apple en de uitgeverijen Holzbrinck Publishers, dat uitgeeft onder de naam Macmillan, en The Penguin Publishing Company. De uitgevers zouden met Apple afspraken hebben gemaakt over de prijzen van e-books.

De prijsafspraken zouden een reactie zijn op het succes dat Amazon.com had met de verkoop van e-books. Amazon verkocht e-books voor 9,99 dollar. De uitgeverijen benaderden hierop Apple, toen het elektronicabedrijf op het punt stond de iPad te lanceren, en bood Apple dertig procent van elk e-book dat werd verkocht.

Sinds Amazon in 2007 begon met de verkoop van de Kindle worden bestsellers voor net geen tien dollar verkocht. Volgens velen maakt de online winkel verlies met die prijs, maar is het bedoeld om meer klanten te trekken en concurrenten te dwingen hun prijzen te verlagen. Amazon eist van uitgevers bovendien hogere kortingen.

Toen Apple de iPad lanceerde zagen de uitgevers hun kans schoon om de macht van Amazon in te perken: lezers zouden de voorkeur geven aan de iPad boven de Kindle en zo de verkoop van Amazon terugdringen.

De uitgevers maakten vervolgens de afspraak dat zij de prijzen vaststelden. Dit model is volgens de uitgevers hun beste hoop tegen dominantie door de online boekverkoper, waardoor de prijs omlaag wordt gedreven tot een niveau dat voor uitgevers en boekhandels onhoudbaar is. Door het nieuwe prijsmodel daalde het marktaandeel van e-books van Amazon volgens uitgevers van negentig naar zestig procent.

De regering zei woensdag dat er een schikking is getroffen met de uitgeverijen Hachette, HarperCollins en Simon & Schuster.

Drie dagen cel voor afzakkende broek

Een rechter in de Amerikaanse staat Alabama heeft een man tot drie dagen gevangenisstraf veroordeeld voor verachting van het hof wegens het dragen van een afzakkende broek.

De 20-jarige LaMarcus D. Ramsey was dinsdag in de rechtbank omdat hij werd aangeklaagd voor heling.

Rechter John Bush was niet te spreken over de manier waarop Ramsey zijn spijkerbroek droeg - op half zeven - en gaf hem een celstraf van drie dagen. Hij vond Ramsey's kledingstijl getuigen van gebrek aan respect.

Ramsey moet, zodra hij uit de gevangenis komt, een riem kopen of een broek die past, aldus de rechter.

Foto van Anne Hathaway als Catwoman

Een foto van Anne Hathaway als Catwoman heeft zijn weg naar het internet gevonden. Superheldensite Superhero Hype plaatste de The Dark Knight Rises-foto eerder vandaag op hun website.

De foto toont Hathaway in haar Catwoman-outfit en geeft een indruk van het masker en de bijna onvermijdbare kattenoren.

The Dark Knight Rises: Catwoman (Anne Hathaway)
(klik voor grotere versie)

Hoewel Catwoman een behendig inbreekster pleegt te zijn, is Hathaway bovendien te zien op hakken. Wat haar rol in de film is, is daarmee nog immer onduidelijk; een eerdere officiële foto toonde Catwoman op de Batpod. Een partnership met Christian Bales Batman lijkt daarom waarschijnlijk.

The Dark Knight Rises, waarvan de montage eerder deze maand afgerond is, ligt op de planken om in juli wereldwijd in de bioscopen te starten. Op de 25e van die maand zal het sluitstuk van Chrisopther Nolans Batman-trilogie in Nederland te zien zijn.

Jongen (12) doodgereden in Amstelveen

Een 12-jarige jongen uit Amstelveen is woensdagmiddag om het leven gekomen nadat hij onder een vrachtwagen terechtkwam in zijn woonplaats. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde op de Graaf Aelbrechtlaan. De vrachtwagen sloeg ter hoogte van de Keizer Karelweg rechtsaf maar zag vermoedelijk de jongen over het hoofd. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Rampchauffeurs trekken veel kijkers

De eerste aflevering van een nieuw seizoen De Allerslechtste Chauffeur van Nederland heeft dinsdag anderhalf miljoen kijkers getrokken. De show van BNN draait om mensen die wel een rijbewijs hebben, maar een ramp zijn achter het stuur.

In de eerste aflevering was te zien hoe een van de kandidaten een oldtimer ramde. Vorig seizoen werd presentator Ruben Nicolai aangereden door een deelnemer. De aflevering waarin dat was te zien trok met een kijkersaantal van 1,2 miljoen een bovengemiddeld aantal belangstellenden. Andere afleveringen van dat eerste seizoen trokken minder dan een miljoen kijkers.

Goede Tijden, Slechte Tijden was het best bekeken programma van de dinsdag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De soap van RTL 4 kluisterde ruim 1,7 miljoen mensen aan de buis.


Kandidate Iris ramt oldtimer

IGZ wist al jaren van problemen borstimplantaten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg tien jaar geleden al de eerste meldingen over problemen met borstimplantaten van het omstreden Franse merk PIP. De toezichthouder deed echter niets met die meldingen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Voor 2010, toen de Franse autoriteiten de problemen meldden, kreeg de IGZ 47 meldingen over de protheses. Bijna alle meldingen gingen over het stukgaan van de protheses. De IGZ zegt in een reactie dat de problemen destijds geen reden voor onderzoek waren. "De fabrikant is immers degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit", aldus de inspectie.

In 2008 voelde de IGZ wel nattigheid en overwoog om importeur Rofil aan te spreken. "Maar gezien een aantal andere lopende belangrijke dossiers in die periode en beperkte capaciteit, is dit destijds niet direct opgepakt."

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het toezicht van de inspectie. De VVD vindt dat het geduld met de IGZ opraakt. De commissie Sorgdrager, die momenteel onderzoek doet naar de werkwijze van de inspectie, zou dit 'schandaal' ook tot op de bodem moeten uitzoeken, aldus Kamerlid Anne Mulder.


IGZ wist al jaren van problemen borstimplantaten (Foto: Novum)

'Italiës cultuur moet economie redden'

Particuliere investeringen in de musea en galeries van Italië en de schijnbaar onstilbare Chinese en Indiase honger naar kunst en archeologie kunnen helpen de recessie in het land te keren. Dat heeft Mario Resca, directeur-generaal van het Italiaanse ministerie van cultuur en voormalig directeur van de Italiaanse tak van hamburgerketen McDonalds, woensdag gezegd.

In gesprek met een kleine groep buitenlandse correspondenten in Rome zei Resca dat Italië zich moet richten op het geld van investeerders om het economisch potentieel van zijn culturele erfgoed ten volle te benutten. Premier Mario Monti zou er daarom goed aan doen investeerders belastingvoordelen in het vooruitzicht te stellen wanneer zij hun geld in musea en archeologische trekpleisters steken.

"Het is moeilijk (de economie, red.) te herstarten met productie", aldus Resca. De verkoop van auto's en koelkasten helpt het land er volgens hem niet bovenop. Italië kan wel het toonaangevende land worden op het gebied van cultuurtoerisme, zei hij. "Indiërs en Chinezen komen niet om in Italië te zwemmen of te skieën, maar om onze cultuur te zien."

Resca werd in 2008 door toenmalig premier Silvio Berlusconi aangesteld om het artistieke en archeologische erfgoed zo veel mogelijk te gelde te maken. Hij heeft er al op aangedrongen de openingstijden van musea te verruimen, zodat meer Italianen deze kunnen bezoeken. "Als we een museum al om 17.00 uur sluiten, kunnen er alleen vakantiegangers naar toe."

In het begin werden er scheve blikken geworpen op de voormalige hamburgerchef die de situatie van nationale musea en monumenten moest verbeteren. De kunstwereld schreeuwde moord en brand en trok zijn professionele achtergrond ernstig in twijfel. Zelf dacht Resca daar anders over: "Je kunt je afvragen of een kunsthistoricus de ideale persoon is om Pompeii te besturen, met negenhonderd medewerkers en contracten die moeten worden gesloten."

Uitslag AZ - FC Twente

Vanavond begon om 19:00 uur het Eredivisie-duel tussen AZ en FC Twente. Op de valreep sleepte FC Twente door een doelpunt van Bajrami er een 2-2 gelijkspel uit.

De ploeg uit Alkmaar kwam al snel op een voorsprong door een doelpunt van Jozy Altidore. De Amerikaan kopte uit een hoekschop raak. Hierbij leek hij zijn directe opponent een duw in de rug te geven maar scheidsrechter Pieter Vink keurde het doelpunt goed. Naarmate de eerste helft vorderde kwam FC Twente meer in zijn spel. Veel dreiging kwam er van de linkerflank, waar Ola John het Dirk Marcellis erg lastig maakte. Na 31 minuten maakten de Tukkers door een doelpunt van Luuk de Jong op een gelijke hoogte. Na een goede controle in het zestienmetergebied maakte de jongeling het goed af. 

In de tweede helft begon AZ sterk. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek kreeg een aantal goede mogelijkheden maar geen echte uitgespeelde kansen. FC Twente probeerde door het wisselen van Wesley Verhoek voor Emir Bajrami het spelbeeld te veranderen. Deze veranderde enigsinds maar dit kwam niet door Bajrami. Toch was het AZ die weer op een voorsprong kwam. Door het snelle voetenwerk van Adam Maher en het goede afwerken van Altidore kwam AZ op een 2-1 voorsprong. 

In de allerlaatste minuten van het duel wist Bajrami na een schot van Nacer Chadli de bal achter AZ-doelman Estaban te werken. In de slotfase waren er nog goede kansen voor Klavan van AZ en Plet van FC Twente. Het bleef echter bij een 2-2 gelijkspel.   

Karakteristieken: 

AZ

2 - 2

FC Twente

 3' Altidore
 70' Altidore
   31' L. de Jong
 90' Bajrami
 
 Gele kaart: Marcellis, Martens (AZ), Douglas, Rosales, Röseler (FC Twente)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16000
Arbiter: P. Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
Poulsen
Maher
Martens
Elm (Klavan/84)
Altidore (Benschop/80)
Beerens
Gudmundsson
  Boschker
Rosales
Douglas
Bengtsson
Tiendalli
Fer
Röseler (Promes/83)
Chadli
W. Verhoek (Bajrami/55)
L. de Jong
John (Plet/81)

Afellay klaar voor rentree bij Barcelona

FC Barcelona kan in de beslissende fase van het seizoen weer beschikken over Ibrahim Afellay. De 26-jarige aanvallende middenvelder is woensdag door de medische staf van de Catalanen volledig fit verklaard. Afellay scheurde in september de banden in zijn linkerknie.

Afellay hervatte vorige maand de groepstraining. Een maand later is de international fit genoeg om een wedstrijd te spelen. Mogelijk is Afellay dit weekeinde tegen Levante of volgende week tegen Real Madrid weer van de partij.

Afellay maakte in januari 2011 de overstap van PSV naar Spanje. Na een aanpassingsperiode wist de geboren Utrechter steeds vaker speelminuten af te dwingen in het team van coach Pep Guardiola.


Afellay klaar voor rentree bij Barcelona (Foto: Novum)

Vita-verkopen Japan kakken in

De Japanse verkoopcijfers zijn weer bekendgemaakt en we zien dat de PS Vita verder naar beneden zakt. Normaliter blijft Sony handheld vlak boven de 10.000-grens hangen maar zakt nu af naar 8.931 verkochte stuks.

Hieronder de software-cijfers, tussen haakjes is totale verkopen sinds release.

  1. [PSP] 2nd Super Robot Wars Z Saisei Volume (Namco Bandai, 04/05/12) – 265,439 (New)
  2. [3DS] Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance (Square Enix, 03/29/12) – 42,231 (255,810)
  3. [PSP] Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03/29/12) – 26,908 (87,049)
  4. [PS3] Pro Baseball Spirits 2012 (Konami, 03/29/12) – 26,886 (117,319)
  5. [3DS] Kid Icarus: Uprising (Nintendo, 03/22/12) – 25,710 (205,415)
  6. [3DS] Super Mario 3D Land (Nintendo, 11/03/11) – 21,996 (1,486,692)
  7. [NDS] Pokemon Conquest (Nintendo, 03/17/12) – 17,989 (285,597)
  8. [3DS] Monster Hunter Tri G (Capcom, 12/10/11) – 16,770 (1,375,179)
  9. [3DS] Mario Kart 7 (Nintendo, 12/01/11) – 16,024 (1,637,655)
  10. [3DS] Mario & Sonic at the London Olympics (NIntendo, 03/01/12) – 10,364 (122,967)
  11. [PSP] Yakuza: Black Panther 2 (Sega, 03/22/12) – 10,356 (141,948)
  12. [360] Kinect Star Wars (Microsoft, 04/05/12) – 6,010 (New)
  13. [PS3] Devil May Cry HD Collection (Capcom, 03/22/12) – 5,887 (61,604)
  14. [3DS] Harvest Moon: The Land’s Origins (Marvelous AQL, 02/23/12) – 5,844 (160,607)
  15. [PS3] Mahjong Dream Club (D3 Publisher, 04/05/12) – 5,701 (New)
  16. [Wii] Wii Sports Resort (NIntendo, 11/11/10) – 4,810 (910,448)
  17. [3DS] Hatsune Miku and Future Stars Project Mirai (Sega, 03/08/12) – 4,679 (129,297)
  18. [Wii] Mario Kart Wii (Nintendo, 04/10/08) – 4,622 (3,543,434)
  19. [PSP] Monster Hunter Portable 3rd PSP the Best (Capcom, 09/22/11) – 4,387 (232,809)
  20. [3DS] Nintendogs + Cats & New Friends (Nintendo, 02/26/11) – 4,299 (533,026)

Hieronder de hardware-cijfers met de cijfers van vorige week tussen haakjes.

  • 3DS – 72,115 (121,921)
  • PlayStation 3 – 19,370 (23,771)
  • PSP – 14,804 (18,356)
  • PlayStation Vita – 8,931 (12,105)
  • Wii – 7,099 (9,292)
  • Xbox 360 – 3,764 (1,317)
  • PS2 – 1,355 (1,374)
  • DSi LL – 793 (941)
  • DSi – 743 (771)

Muziek van Halo 4 komt van Neil Davidge

Microsoft heeft bekend gemaakt dat Halo 4 over een nieuwe componist zal beschikken. Neil Davidge, bekend van Massive Attack neemt het werk van Marty O’Donnell over die met Bungie bezig is aan een nieuw project.

Halo 4 is het eerste deel uit een nieuwe trilogie van de Halo-games, bekend als de Reclaimer-trilogie. De game verschijnt eind dit jaar voor Xbox 360 en is in ontwikkeling bij 343 Industries.

Kamehameha uitvoeren op Kinect in Dragon ball Z Kinect

Vandaag is bekend gemaakt dat er een Dragon Ball Z game zal verschijnen voor Kinect, eerder waren er al diverse geruchten over een game voor Kinect. Namco Bandai heeft tijdens de 'Global Gamers Day' persconferentie in Las Vegas de game aangekondigd.

Zoals de naam al aangeeft is Dragon ball Z Kinect voor Kinect, en zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om speciale energie stralen uit de serie na te bootsen zoals de bekende kamehameha en big bang attack. Dragon ball Z Kinect moet nog dit jaar verschijnen en bevat interactieve filmpjes, dertig minuten aan nieuwe anime beelden, meer dan honderd bewegingen via Kinect en meer dan vijftig speelbare personages. Voor meer informatie moeten we nog even tot volgende week wachten, gezien dan het embargo afloopt. Tot die tijd kunnen gamers alvast trainen om een super saiyan te worden.

DBZ

Spelen met wapens in Prototype 2

Over twee weken kunnen we zelf aan de slag met Prototype 2 maar voorlopig moeten we het nog even doen met trailers en dergelijke. Vandaag is er een wapens-trailer uitgekomen waarin we verschillende wapens zien.

We zien hoe Heller aan de slag met een wat 'kleiner' vuurwapen maar ook hoe hij monsters opblaast met zwaarder geschut. 27 april komt de game uit voor Xbox 360 en PS3, Windows-gebruikers moeten tot 24 juli wachten.

Verschillende set-ups Red Bull in China

Red Bull Racing is dit Formule 1-seizoen 2012 naarstig op zoek naar mogelijkheden om McLaren te verslaan. De Oostenrijkse renstal won de afgelopen twee seizoenen beide titels, maar ligt nu achter op een van de grote rivalen. Daarom wordt er aan de kwalificatiesnelheid gewerkt.

"We hebben goede snelheid in de races laten zien, maar we weten dat we nog een stap naar voren moeten zetten in de kwalificaties. Om onze nieuwste upgrades te evalueren rijden we op vrijdag met twee verschillende specificaties in China," zei technisch directeur Adrian Newey.

De coureurs Sebastian Vettel en Mark Webber rijden daarom komend weekend in Shanghai met andere specificaties van de RB8. "Gebaseerd op de feedback en de voorkeuren van onze beide coureurs zal Mark een nieuwe evolutie testen van de set-up die we gebruikten bij de Maleisische Grand Prix. Sebastian zal rijden met een specificatie uit het voorseizoen. We zullen de resultaten daarna met elkaar vergelijken."

Negentien tips over fatale woningoverval bejaarde

De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond negentien tips binnengekregen over de fatale woningoverval op een hoogbejaarde man in Capelle aan den IJssel. In het programma werd een compositietekening van de verdachte getoond.

Het slachtoffer werd maandagochtend bij de woningoverval ernstig mishandeld door een onbekende man. Een verzorgster heeft de overvaller zien wegrennen en trof het slachtoffer vervolgens zwaargewond aan. Reanimatie mocht niet baten, hij stierf in zijn woning aan de Stationsbuurt.

Hoe bruikbaar de negentien tips zijn, is volgens een politiewoordvoerder nog niet te zeggen. "Dat gaan we nu uitzoeken."

City moet boete betalen voor te lang rusten

Manchester City heeft woensdag een opvallende boete gekregen van de Europese voetbalbond UEFA. De club van Nigel de Jong moet dertig duizend euro betalen voor het te laat terugkeren op het veld, in de heenwedstrijd van de achtste finale van de Europa League tegen Sporting Lissabon. City kwam na de rust een minuut te laat uit de kleedkamers van Stadio Jose Alvalade.

Opvallend is dat het bedrag hoger ligt dan de twintig duizend euro boete die FC Porto kreeg opgelegd vanwege het racistisch bejegenen van de City-spelers, een ronde eerder. City was over twee duels te sterk voor Porto, maar strandde een ronde later tegen het Sporting van Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel.

Legacy-patch komt op 12 april naar Star Wars

Al geruime tijd druppelt er informatie binnen over de nieuwe patch voor Star Wars: The Old Republic, maar nu is het dan eindelijk zo ver. Patch 1.2, genaamd 'Legacy', komt op 12 april uit.

De nieuwe patch biedt spelers de mogelijkheid om hun UI aan te passen en brengt guild banks en de langverwachte Legacy-opties naar de game. Met de Legacy kunnen spelers ras-class-combinaties, skills en andere 'perks' vrijspelen.

De servers zullen van 7 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags offline zijn voor het uitrollen van de patch.

Weer twee jongens verhoord voor Friese molenbrand

De politie heeft woensdagmiddag twee jongens van 14 en 15 jaar uit Kollum opgepakt voor de brand die zondag een monumentale molen in het Friese Burum verwoestte. Maandag en dinsdag werden al vier jongens van 12 en 14 jaar aangehouden. Zij zijn na een verklaring te hebben gegeven weer vrijgelaten, maar blijven wel verdachte.

De jongens uit Kollum maken deel uit van de groep die zondagavond met vuurwerk speelde. Ze zijn verhoord en hoeven waarschijnlijk niet op het politiebureau te overnachten.

De politie heeft na het eerste verhoor een goed beeld gekregen van wat er bij de molen gebeurd is. "Met de in totaal zes aanhoudingen zijn we nu wel zo`n beetje rond", zegt een politiewoordvoerder. "Misschien houden we er deze week nog eentje aan."

Het vuur in de ruim tweehonderd jaar oude molen brak zondag rond 23.00 uur uit. Brandweerkorpsen in de buurt rukten met groot materieel uit, maar het gebouw was niet meer te redden. In de buurt van de molen werden resten van afgeschoten vuurpijlen gevonden.

Of de schade wordt verhaald, wordt later door het Openbaar Ministerie besloten.

Jamai Loman is weer vrijgezel

Jamai Loman heeft een punt gezet achter zijn relatie. Hij was ruim twee jaar samen met Michael Muller.

"Het is altijd vervelend om samen te besluiten dat de koek op is in de relatie", zegt de musicalacteur woensdag via Twitter. "Soms moet je veranderen om jezelf te blijven."

Jamai leerde Michael kennen toen hij in de musical Urinetown speelde. De 25-jarige zanger, die in 2003 de eerste editie van talentenjacht Idols won, had eerder een relatie met musicalacteur Ron Link.

Cel geëist voor tiener die bussen overviel

Een jongen van 14 jaar die twee gewapende overvallen pleegde op buschauffeurs verdwijnt, als het aan justitie in Alkmaar ligt, vier maanden achter slot en grendel. Als hij nog eens de fout in gaat, zou hij nog een keer vier maanden jeugddetentie moeten krijgen, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De eerste overval pleegde de jeugdige verdachte eind oktober in Wieringerwerf, samen met een kameraad van 17 jaar. Het plan daarvoor zouden ze enkele dagen daarvoor bedacht hebben. Ze regelden onder meer een nepvuurwapen en zorgden ervoor dat ze moeilijk herkenbaar waren. De buit bedroeg driehonderd euro.

De jongen zou een paar weken later in zijn eentje weer een buschauffeur hebben overvallen, dit keer in het nabijgelegen Middenmeer. Als wapen gebruikte hij een mes. Hij eiste tweehonderd euro. De twee daders werden op 9 januari aangehouden.

Behalve de celstref eiste de busmaatschappij nog een vergoeding van vijfduizend euro voor de schade aan de bus, en wilde een van de chauffeurs een paar honderd euro zien voor de geleden immateriële schade.

De zaak tegen de 17-jarige handlanger werd woensdag nog niet behandeld. Er moet nog aanvullend onderzoek plaatsvinden. De jongen van 14 jaar hoort over twee weken wat zijn straf is.

Boek: Afspraak in Nieuwpoort - Ivan Petrus Adriaenssens

De Eerste Wereldoorlog is begonnen. Bij de loopgraven in Nieuwpoort ontmoeten in het stripboek Afspraak in Nieuwpoort drie soldaten elkaar: een Belg, een Fransman en een Brit. Ze hebben net een aanvalsgolf van de Duitsers aan de rivier de IJzer afgeslagen. Op 1 november 1914 brengen ze de dag samen door en spreken ze af om elkaar exact tien jaar later te ontmoeten. Tenminste, als ze de oorlog overleven…

The Legend of Dragoon komt naar PSN

De RPG-fans die al fanatiek speelde op de PSone kunnen in hun handen wrijven. De PlayStation Store wordt namelijk volgend maand weer verrijkt met een oude klassieker. The Legend of Dragoon komt 1 mei uit op PSN.

Dit laat Shu Yoshida, president SCE Worldwide Studios, weten via de offciele PlayStation Blog. Het is één van de laatste games waar Yoshida zelf aan werkte als producer en hij is verheugd dat het spel opnieuw wordt uitgebracht als een PSone Classic.

Twilight-acteur hernieuwt De Meeuw met sterrencast

Christian Camargo gaat een moderne filmbewerking maken van het beroemde toneelstuk De Meeuw van Anton Tsjechov. De acteur werkt aan een topcast. Zo zijn William Hurt, Jean Reno, Katie Holmes en Allison Janney in onderhandeling voor rollen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 40-jarige Camargo, die onder meer in de Twilight-films, The Hurt Locker en tv-serie Dexter is te zien, schreef het scenario voor The Seagull en gaat met de film zijn regiedebuut maken. De opnamen staan gepland voor deze zomer.

Het verhaal speelt zich af in een landgoed in het noorden van de Verenigde Staten tijdens Memorial Day, waar een gezin een weekend bivakkeert. "Het scenario is mooi geschreven en bevat de humor, wanhoop en het verlangen waar Tsjechov zo beroemd om is", zegt de producent van de film.

Het personage waar de 52-jarige Janney, bekend door haar rol als persvoorlichter in The West Wing, voor onderhandelt is de filmster Elizabeth, gebaseerd op het personage Arkadina uit De Meeuw. Hurt zou haar ziekelijke broer spelen en Holmes het buurmeisje dat graag actrice wil worden. De rest van de rolverdeling is nog niet bekend.

Glover en Levinson in Muhammad Ali-film

Danny Glover en Barry Levinson hebben rollen te pakken in de film Muhammad Ali's Greatest Fight. Het drama gaat over de strijd tussen de legendarische bokser en de Amerikaanse overheid nadat hij had geweigerd in dienst te gaan voor de oorlog in Vietnam.

Glover speelt rechter van het hooggerechtshof Thurgood Marshall, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Levinson vertolkt rechter Potter Stewart. Zij voegen zich bij een cast die reeds bestond uit onder anderen Frank Langella en Christopher Plummer. Wie Ali gaat spelen is nog niet bekend. Stephen Frears tekent voor de regie van Muhammad Ali's Greatest Fight.

De 65-jarige Glover is vooral bekend van de Lethal Weapon-films en The Color Purple. De 69-jarige Levinson maakte vooral naam met zijn werk als regisseur, waaronder de Oscarwinnende films Rain Man en Bugsy. Hij stond echter ook regelmatig voor de camera. Muhammad Ali's Greatest Fight wordt gemaakt voor de betaalzender HBO.


Danny Glover en Barry Levinson in Muhammad Ali-film (Foto: Novum)

Hillen wil zelfmoord onder veteranen monitoren

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) gaat bekijken of het mogelijk is het aantal zelfmoorden onder oud-militairen in kaart te brengen. Nu is daar geen zicht op. De fracties van de VVD, PvdA en SP willen dat helder wordt hoeveel veteranen zelfmoord plegen.

Hillen laat de Kamer weten dat alleen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de doodsoorzaken van mensen die in Nederland overlijden bijhoudt. Hierbij wordt wel geregistreerd of iemand zelfmoord heeft gepleegd, maar niet of het gaat om een veteraan.

Informatie of het percentage zelfdodingen onder militairen hoger is dan gemiddeld ontbreekt dan ook. Op basis van een onderzoek naar militairen die op de Balkan actief zijn geweest vermoedt Hillen dat dit niet zo is. Overigens is uit onderzoek onder Amerikaanse veteranen gebleken dat onder hen het zelfmoordpercentage wel hoger dan gemiddeld is.


Hillen wil zelfmoord onder veteranen monitoren (Foto: Novum)

Nederlands schip gestrand bij Antarctica

Een Nederlands schip met toeristen is met motorpech gestrand bij het Britse eiland Zuid-Georgia vlak bij Antarctica. Aan boord van de Plancius zitten in totaal 122 mensen, van wie 79 toeristen. Volgens rederij Oceanwide Expeditions uit Vlissingen gaat het om ongeveer twintig Nederlanders. Een ander schip is onderweg naar de gestrande Plancius.

Het voormalige marineschip ligt voor anker in een baai. De kapitein acht het onmogelijk door te varen, licht reisorganisatie Inezia Tours toe. De meeste Nederlanders hebben hun reis bij die organisatie geboekt.

Het is de bedoeling dat de passagiers zo snel mogelijk gerepatrieerd worden. Wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk. Een schip in de buurt probeert de mensen op te pikken, waarna ze naar de Falklandeilanden varen. Daarna worden de toeristen teruggevlogen naar een Zuid-Amerikaanse stad.

Volgens de reisorganisatie is er voorlopig nog genoeg eten en drinken aan boord. Doordat er door de hoge bergen bijna geen telefoon- of internetverbinding is, is het wel lastig om contact met het reddingsschip te houden.

Zeefuik mogelijk nog een jaar in Nijmegen

PSV-huurling Ginero Zeefuik speelt mogelijk nog een seizoen voor N.E.C. Nijmegen. N.E.C. bekijkt of Zeefuik voor komende periode ingelijfd kan worden. Zowel de 22-jarige Zeefuik als zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma jr. zeggen dat er officieel nog niets is besloten.

"Maar dat er interesse is, klopt. Die is er ook van een aantal andere clubs", zegt Ploegsma tegen het Eindhovens Dagblad. Bij PSV heeft Zeefuik nog een verbintenis tot midden volgend jaar. De Eindhovenaren staan open voor een verkoop van de speler. Niemand heeft zich nog concreet gemeld voor de voetballer, weet technisch directeur Marcel Brands.

Zeefuik kent een goed seizoen in Nijmegen. Hij staat voortdurend in de basis en geldt als een sterk aanspeelpunt. Zeefuik kreeg bij PSV geen basisplaats. Hij debuteerde op zijn 16e in de Eredivisie. Hij scoorde één keer in zestien wedstrijden voor PSV.

Wilde acties bij politie in Friesland

In Leeuwarden voeren politieagenten wilde acties voor een betere cao. Dat bevestigt een politiewoordvoerder in Friesland. Wat er precies gaande is, kan hij niet zeggen. Wel zegt hij de actie te ondersteunen. Op Twitter verschijnen berichten dat de politieagenten kunstmatige files veroorzaken door stapvoets over de rondweg in de stad te rijden.

Politiebond ACP neemt juist afstand van de actie. "Uiteraard begrijpen en ondersteunen de vakbonden de behoefte van collega's aan een CAO Politie die recht doet aan het zware politievak, maar toch nemen de politievakbonden afstand van deze actie, omdat deze niet formeel is aangezegd bij de korpsleiding", zegt de bond in een verklaring.

Een afgevaardigde van de bonden is inmiddels in Leeuwarden om te vragen de acties te staken. Politiemedewerkers voeren al weken actie omdat de onderhandelingen tussen de bonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) muurvast zitten.


Wilde acties bij politie in Friesland (Foto: Novum)

Vitesse neemt stappen tegen invasie Ajax-fans

Vitesse heeft de kaartverkoop voor de laatste competitiewedstrijd tegen Ajax aan banden gelegd. De Gelderse club heeft besloten twee speciale acties in te trekken, omdat Ajacieden via internet massaal belangstelling toonden voor het mogelijke kampioensduel van hun club. Vitesse wil voorkomen dat het stadion vol met fans van de huidige koploper van de Eredivisie zit.

Vitesse bood de fans twee manieren om een gratis kaartje voor het duel van 6 mei tegen Ajax te bemachtigen. Zo kregen nieuwe seizoenskaarthouders, die voor 1 mei bestelden en betaalden, een gratis ticket. Daarnaast had de nummer zeven van de Eredivisie een zogenoemde hattrickactie in het leven geroepen. Onder het motto 'drie halen, twee betalen' kon eveneens aan een gratis kaartje voor Ajax gekomen worden.

Omdat de kaarten via internet massaal in handen van Ajax-fans belandden, heeft Vitesse besloten in te grijpen. "We raakten het zicht op de kaartverkoop kwijt", verklaart een woordvoerder. "Een deel van de kaarten is in verkeerde handen gekomen." De reeds verkochte tickets zijn inmiddels geblokkeerd door Vitesse. De kopers krijgen hun geld terug.

Tot 5 mei kunnen alleen seizoenkaarthouders twee extra kaarten kopen. Ajax-fans moeten gebruikmaken van de combiregeling, die geldt voor uitwedstrijden.

Voeckler de sterkste in Brabantse Pijl

Thomas Voeckler heeft woensdag De Brabantse Pijl gewonnen. De 32-jarige renner van Team Europcar kwam in de Vlaamse semiklassieker na 196 natte kilometers solo aan in finishplaats Overijse. De Fransman had een voorsprong van ruim een minuut op Oscar Freire (Katusha) en Pieter Serry (Topsport Vlaanderen). Beste Nederlander was Laurens ten Dam op een negende plaats.

Drie koplopers besloten al vroeg in de koers de benen te nemen. De Russen Maxim Belkov en Artem Ovechkin en de Oostenrijker Daniel Schorn hadden een maximale voorsprong van vijf minuten op het peloton. Van de drie bleef Schorn het langst hoop houden op de overwinning.

Op ruim 25 kilometer van de finish werd hij echter achterhaald door de vlak daarvoor uit het peloton gedemarreerde Voeckler. Voor de Fransman kwam de overwinning daarna niet meer in gevaar. Hij bouwde zijn voorsprong op een groep achtervolgers uit tot meer dan een minuut en kwam alleen over de streep.

Phillipe Gilbert, de winnaar van De Brabantse Pijl van vorig jaar, kwam er deze editie niet aan te pas. De Belgisch kampioen eindigde buiten de top tien.

Spartaan De Roon voor drie jaar naar Heerenveen

Marten de Roon speelt vanaf de zomer voor sc Heerenveen. De 21-jarige middenvelder komt transfervrij over van Sparta Rotterdam. De Roon heeft een contract getekend tot de zomer van 2015. De Zwijndrechter is nu twee seizoenen basisspeler bij Sparta, de huidige nummer twee van de Jupiler League. Hij stond in de belangstelling van meerdere eredivisieclubs.

De Roon speelde zes jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord, waarna hij overstapte naar Sparta. Hij debuteerde in 2010 en kwam tot op heden tot 56 duels. Dit seizoen speelde hij 26 competitiewedstrijden, waarin hij twee keer scoorde en drie assists gaf.

Schotland zet fijnproevers in na gaslek

Schotland heeft fijnproevers ingeschakeld om vis te proeven die is gevangen nabij het platform in de Noordzee waar onlangs een gaslek werd aangetroffen. Het is een ongebruikelijke gastronomische exercitie om Schotse vis- en schelpdierenliefhebbers gerust te stellen.

De speciaal getrainde proevers hebben zeven verschillende soorten vis geproefd. "Ze zijn niet besmet", luidt de conclusie aldus Richard Lochhead, staatsecretaris van het Schotse ministerie van milieu.

Volgens een beschrijving van de proeverij ademen de proevers eerst diep in en vervolgens één of twee keer kort. Vervolgens proeven ze de vis en spugen het uit in een bakje. Volgens de beschrijving worden de proevers van water en hartige koekjes voorzien om de smaak in hun mond te neutraliseren.

Regeringswoordvoerder Tom Whittles zei dat de smaaktest is bedoeld om voor 'vroege feedback en geruststelling' te zorgen. "Het is een beproefde methode die de kracht van de tong inzet", zei hij. Er worden ook scheikundige testen uitgevoerd op de vis die rondom het platform wordt gevangen.

Vorige maand werd het boorplatform Elgin van Total geëvacueerd nadat er een gaslek was ontdekt. Sindsdien lekken er dagelijks tienduizenden kubieke meters gas de zee in. Milieugroeperingen maken zich zorgen om de gevolgen daarvan.

Poetin: niet meer dan twee keer president

De Russische premier Vladimir Poetin, die kortgeleden is gekozen tot president, steunt een motie die het onmogelijk maakt dat een persoon meer dan twee keer tot president wordt gekozen. Op dit moment staat in de grondwet slechts dat een persoon maximaal twee termijnen als president mag volmaken.

Poetin was van 2000 tot 2008 president. Hij werd gedwongen op te stappen, omdat hij het maximale aantal van twee termijnen had volgemaakt. Bij de afgelopen presidentsverkiezingen kon Poetin echter gewoon weer deelnemen, omdat er geen maximum is gesteld aan het aantal keren dat iemand tot president kan worden gekozen.

Poetin zei in de Doema dat het niet meer dan logisch is om het maximale aantal termijnen af te schaffen. Hij voegde daaraan toe dat de wet niet op hem van toepassing is, omdat die niet met terugwerkende kracht kan worden ingevoerd.

Iran: Assad moet blijven

Iran is tegen buitenlandse inmenging in Syrië en wijst oproepen voor een machtswisseling in Damascus af. Dit heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, woensdag beklemtoond. Hij sprak met de internationale bemiddelaar Kofi Annan over de toestand in Syrië.

Bashar al-Assad moet, wat voor uitkomst het conflict in Syrië ook heeft, als president aanblijven, volgens Salehi. Zonder Assad dreigt een gevaarlijk machtsvacuüm dat ernstige gevolgen heeft, waarschuwde de Iraanse bewindsman.

Iran is een belangrijk bondgenoot van het regime van Assad. Het bondgenootschap ontstond al onder Bashars vader, de generaal en dictator Hafez al-Assad (1930-2000).

Nokia waarschuwt voor lagere winst

De Finse producent van mobiele telefoons Nokia liet woensdag weten in de eerste drie maanden van dit jaar een drie procent lagere operationele winst te hebben geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarop kelderde het aandeel Nokia op de beurs van Helsinki met ongeveer vijftien procent. Eerder ging het bedrijf er nog van uit in het eerste kwartaal minimaal break-even te draaien. De slechte resultaten zijn te wijten aan tegenvallende verkoop van mobiele telefoons en smartphones in India, het Midden-Oosten, Afrika en China door toenemende concurrentie.

De netto-omzet komt in het eerste kwartaal naar verwachting uit op 4,2 miljard euro. Op 19 april komt Nokia met zijn definitieve kwartaalcijfers.

Ook voor het tweede kwartaal van 2012 verwacht Nokia een tegenvallend resultaat waarbij de operationele winst mogelijk gelijk of iets lager ligt dan in het eerste kwartaal. Nokia brengt de komende drie maanden wel nieuwe producten op de markt. Ook worden kostenbesparingen versneld.

Concurrent Samsung maakte vorige week juist bekend over het eerste kwartaal van 2012 een record operationele winst te verwachten.

Regering Tsjechië akkoord met bezuinigingen

De Tsjechische regering is akkoord gegaan met een pakket impopulaire bezuinigingsmaatregelen die het Tsjechische begrotingstekort moeten terugdringen tot onder de binnen de Europese Unie overeengekomen drie procent. Dat heeft premier Petr Necas woensdag gezegd.

Grootverdieners moeten zeven procent meer inkomstenbelasting betalen, terwijl de btw op diverse goederen wordt verhoogd. Pensioenen stijgen onder de nieuwe maatregelen niet zo snel als tevoren was besloten.

De bezuinigingen moeten ertoe leiden dat het begrotingstekort, nu 3,7 procent, in 2013 uitkomt op 2,9 procent en een jaar later op 1,9 procent.

Vakbonden in Tsjechië hebben zich tegen de bezuinigingen gekeerd en organiseren voor 21 april een massaprotest in Praag.

Iran wil boycot producten uit EU

Iran wil een verbod uitvaardigen op de handel in producten van honderd Europese bedrijven. Dat heeft de Iraanse televisiezender Press TV woensdag bekendgemaakt. Het plan is onderdeel van een vergeldingsactie van Iran voor een embargo op Iraanse olie van de Europese Unie. Het olie-embargo wordt in juli van kracht.

Het Iraanse parlement stelt in een ontwerpresolutie zelfs een algeheel verbod voor op de import van producten uit landen die sancties hebben ingesteld tegen Iran, meldt de staatskrant Tehran Times woensdag. Dat betreft de meeste westerse landen en alle EU-lidstaten, waaronder Nederland. Nederland exporteerde in 2010 voor zeshonderd miljoen euro naar Iran.

De EU heeft een embargo ingesteld tegen Iraanse olie vanwege het omstreden atoomprogramma dat Teheran nastreeft. Hoewel de Iraanse regering beweert dat het atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden dient, verdenkt het Westen Iran ervan een kernwapen te willen ontwikkelen.

Eerder al schortte Iran de verkoop van ruwe olie aan Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk en Griekenland op. Ook overweegt Teheran de levering van olie aan Italië stop te zetten.

Run op extra kaarten Olympische Spelen

De extra kaarten voor de Olympische Spelen die woensdagochtend in de verkoop gingen vliegen de deur uit. Ticketleverancier ATP meldde rond 14.00 uur dat zeventig procent van de kaartjes is verkocht. Het bureau verwacht dat vrijwel alle toegangsbewijzen aan het eind van de dag een eigenaar hebben.

Vooral voor sporten als hockey en atletiek is veel interesse. Mensen die nog een kaartje willen voor andere disciplines maken het meeste kans bij judo en beachvolleybal. Bij deze sporten blijft de verkoop wat achter op de rest.

De ticketleverancier vroeg om extra kaarten om aan de grote vraag van de Nederlandse supporters te voldoen. Om hoeveel kaarten het gaat is niet bekendgemaakt, omdat Nederland iets meer kaarten heeft gekregen dan andere landen.

Voetballer Breno vervolgd voor brandstichting

Bayern München-verdediger Breno hangt mogelijk een gevangenisstraf boven het hoofd. De 22-jarige Braziliaan wordt door de Duitse justitie vervolgd voor het in brand steken van zijn eigen huis. De voetballer kan voor het vergrijp maximaal vijftien jaar cel krijgen. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak voor de rechter komt.

Breno was in september alleen thuis toen zijn huis in brand vloog. Omdat de politie de zaak niet vertrouwde, werd hij korte tijd later gearresteerd. In oktober kwam de verdediger, die in vijf seizoen slechts 21 competitieduels speelde voor Bayern München, op borgtocht vrij.

Hulp Surinaamse overheid opgeschort

Nederland gaat de ontwikkelingshulp aan Suriname opschorten. Het kabinet doet dat naar aanleiding van de omstreden amnestiewet, zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over deze wet.

Het gaat om een bedrag van zo'n twintig miljoen euro, een restant van de ruim anderhalf miljard die Nederland toezegde bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.

Door de wet kunnen de verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, in principe niet worden vervolgd. Premier Mark Rutte (VVD) noemde de wet vorige week onverteerbaar en zei dat Suriname zal merken dat het land dit besluit heeft genomen.

Rosenthal lichtte tijdens het debat toe wat dit precies inhoudt. Behalve het opschorten van de ontwikkelingshulp gaat het om het opvoeren van de druk op Suriname. "We proberen uit alle macht de internationale pressie op Suriname te mobiliseren", zei de bewindsman. Dat gebeurt onder meer via de Europese Unie en bilaterale contacten.

Boonen meldt zich af voor Gold Race

Tom Boonen rijdt zondag niet mee in de Amstel Gold Race. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heeft last van een ontsteking aan zijn voet, meldt hij aan het Belgische Sporza. Boonen zou zondag eigenlijk zijn debuut maken in de enige Nederlandse wielerklassieker.

Boonen last nu een rustperiode in. Waarschijnlijk pakt de 31-jarige Belg de draad volgende maand weer op in de Ronde van Californië.

Jongen (13) bekent steekpartij Appingedam

Een 13-jarige jongen uit Appingedam heeft bekend begin maart een leeftijdsgenoot te hebben neergestoken. Dat meldt de politie woensdag. Het slachtoffer uit Delfzijl raakte zwaargewond.

De jongen werd op 10 maart aan de Farmsumerweg in Appingedam door tien jongeren een steeg ingedreven en neergestoken. Waarom de groep, die na de steekpartij de benen nam, het slachtoffer belaagde is onbekend.

De zaak werd dinsdag in het tv-programma Opsporing Verzocht behandeld. De politie onderzoekt de zeven binnengekomen tips.

Grote tsunami Indonesië lijkt onwaarschijnlijk

De 'tsunami watch' die van kracht was voor alle landen aan en in de Indische Oceaan is goeddeels opgeheven. Alleen in Indonesië, India en op een aantal eilanden moet nog rekening worden gehouden met een vloedgolf. Een 'tsunami watch' houdt in dat de autoriteiten in dat gebied alert moeten zijn op de mogelijkheid van een tsunami, niet dat er een dreigt.

De 'watch' werd uitgevaardigd na een zware zeebeving voor de kust van Atjeh. De beving had een magnitude van 8,6 en voltrok zich op 33 kilometer diepte onder het wateroppervlak op een kleine 450 kilometer afstand van de provinciehoofdstad Banda Atjeh. De beving werd niet alleen in Atjeh gevoeld, maar ook in Singapore, Thailand, Maleisië, Bangladesh en India en werd gevolgd door enkele krachtige naschokken, waaronder een met een magnitude van 8,2.

Een zware tsunami lijkt onwaarschijnlijk. Omdat de beving van woensdag 'horizontaal' was, waarbij aardschollen langs elkaar schuiven, kwam de zeebodem niet omhoog. Als er sprake is van een verticale beving, zoals in Japan vorig jaar, dan wordt een deel van de zeebodem wel omhoog gestuwd. Dit heeft een enorme waterverplaatsing tot gevolg en dit leidt weer tot een tsunami.

Indonesië werd in 2004 getroffen door een aardbeving met een magnitude van 9,1. Dit leidde tot een vloedgolf die het leven van 230 duizend opeiste. Deze beving was echter vijf keer krachtiger dan de beving van woensdag.

'Journey is emotionele achtbaan'

Het avonturenspel Journey is een emotionele achtbaan voor gamers omdat ze samen problemen moeten overwinnen. De mogelijkheid gamers te zoeken of met elkaar te chatten is met opzet achterwege gelaten. Dat zei gameontwikkelaar Jenova Chen van gamestudio Thatgamecompany tegen het tijdschrift Edge in een woensdag gepubliceerd interview.

"In de meeste online spellen deel je emoties niet met andere gamers, je schiet kogels naar ze", zei Chen. Dat is volgens hem de reden dat mensen een negatief beeld van online gamen hebben. "Maar als je een game goed maakt, kan je ook de mooie kant van de mensheid laten zien", vindt hij.

Gamers kunnen met elkaar communiceren via voorgeprogrammeerde kreten. Daarnaast kunnen ze elkaars hand vasthouden om samen door het spel te lopen. Het is de bedoeling dat de speler een mysterieuze berg bereikt.

Journey is sinds half maart verkrijgbaar voor PlayStation 3. Hoeveel exemplaren verkocht zijn is onbekend, maar Sony heeft bekendgemaakt dat het in de Verenigde Staten en Europa de snelst verkopende game tot op heden is.


Vanendert wil finales rijden in Ardense klassiekers

Jelle Vanendert wil zich tonen in de Ardense klassiekers die de komende weken op het programma staan. Het vierluik begint vandaag met de Brabantse Pijl.

De renner van Lotto-Belisol wil in alle komende heuvelklassiekers, Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, een rol spelen in de finale. Vorig jaar heeft hij, als luxe knecht van Philippe Gilbert, al bewezen dat hij deze koersen goed aan kan. Ook won hij vorig jaar een bergetappe in de Tour de France. Vanendert denkt zelf de grootste kans te maken in de Waalse Pijl vanwege de steile aankomst op de Muur van Hoei.

Lotto-Belisol heeft als ploeg ook het nodige goed te maken na een teleurstellende campagne in de kasseiklassiekers, hoewel dat volgens Vanendert niet leidt tot extra druk. De ploeg die in deze wedstrijden aan de start verschijnt, is een hele andere dan die van de voorbije weken met ook renners als Gianni Meersman en Jurgen Van Den Broeck.

Halo 4 krijgt episodische meerspelerfunctie

Het schietspel Halo 4 krijgt een coöperatieve spelfunctie genaamd Spartan Ops waarin een verhaal wordt verteld met los te verschijnen uitbreidingen. De makers willen op die manier het idee van een televisieserie in het spel verwerken. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Game Informer.

Ook het verhaal van Halo 4, waarin gameheld Master Chief weer de hoofdrol opeist, is met meerdere gamers te spelen. Sinds de eerste Halo in 2001 verscheen is samenspelen met of tegen elkaar altijd een belangrijk onderdeel binnen de reeks geweest.

Gamers die graag tegen elkaar strijden zullen in Halo 4 op enkele verrassingen stuiten. Zo worden wapens op willekeurige plaatsen in de online levels geplaatst en kunnen gamers die zijn neergeschoten onmiddellijk weer verder spelen door op de X-knop te drukken.

Halo 4 wordt dit najaar uitgegeven door Microsoft. Het is de eerste game van 343 Industries en tevens het eerste schietspel in de reeks dat niet door Bungie Studios is gemaakt.


Jeugdtrainer: "Van Rhijn moet mee naar EK"

"Ricardo van Rhijn moet de komende zomer mee met het Nederlands Elftal naar het EK in Polen en Oekraïne." Dat zegt zijn voormalige jeugdtrainer Robin Pronk in NUsport.

Van Rhijn maakt momenteel veel indruk als de vervanger van Gregory van der Wiel op de rechtsbackpositie, bovendien kan hij ook spelen als centrale verdediger. Jeugdtrainer Pronk is van mening dat Van Rhijn in de plaats van Bouhlarouz mee zou moeten, omdat hij niet onder doet voor De Kannibaal.

'Moslims, ga weg uit Frankrijk'

Volgens Omar al-Haddouchi, Marokkaans leider van de jihadisten, dienen moslims te vertrekken uit Frankrijk omdat ze daar vanwege allerlei maatregelen niets meer te zoeken hebben. Volgens hem kunnen ze het beste naar een Noord-Afrikaans land vertrekken.

De radicale geestelijke doet zijn opmerkelijke fatwa in een videoboodschap die op jihadistische websites circuleert. Hij stelt dat er voor moslims in Frankrijk geen plaats meer is vanwege maatregelen zoals het boerka- en hoofddoekverbod, en beperkingen voor gebedsoproepen. Ook het strenger in de gaten houden van radicalen na de aanslagen in Toulouse is hem een doorn in het oog.

Al-Haddouchi was in Marokko tot dertig jaar cel veroordeeld wegens banden met de daders van zelfmoordaanslagen in Casablanca negen jaar geleden, maar heeft van de koning gratie gekregen. De prediker noemt niet-moslimlanden een toilet waar je je behoefte doet en weer vertrekt. Hij adviseert gelovigen te verkassen naar landen zoals Marokko en Algerije, waar islamitische gebruiken worden gerespecteerd.

In Frankrijk wonen vijf tot zes miljoen moslims, oftewel negen á tien procent van de bevolking. In Nederland ligt dit aandeel op circa vijf procent en in België op vier.

Bezopen bromfietser betrapt op snelweg

Een 33-jarige bromfietser is dinsdagnacht op de A18 bij Doetinchem betrapt met negen keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol achter zijn kiezen. Hij moest een boete van 230 euro betalen en zijn rijbewijs inleveren, laat de politie weten. Ook is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

De straalbezopen man uit Montferland werd rond 03.00 uur door agenten staande gehouden toen hij richting Didam reed. Hij bleek zijn rijbewijs nog geen twee weken te hebben. Voor beginnende bestuurders ligt de wettelijk toegestane hoeveelheid alcohol lager: 0,2 promille in plaats van 0,5.

Raad van State kraakt plannen gezinshereniging

De Raad van State heeft een wetsvoorstel van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) over gezinsmigratie voorzien van een aantal kritische kanttekeningen. Het advies over het wetsvoorstel dat gezinsmigratie moet beperken werd in januari uitgebracht en woensdag openbaar gemaakt.

Het voorstel van Leers moet uitvoering geven aan de plannen die VVD, CDA en gedoogpartner PVV hebben gesmeed. In de plannen mogen alleen nog de echtgenoot of echtgenote en minderjarige kinderen naar Nederland worden gehaald, komt er een wachttijd van een jaar, en duurt het langer voordat gezinsleden zelf een verblijfsvergunning kunnen aanvragen.

Volgens de Raad van State leidt het wetsvoorstel tot rechtsonzekerheid. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering voorziet meer rechtszaken en verwacht dat betrokkenen vaker naar het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zullen stappen. Het kabinet wil het aantal procedures en zaken bij het mensenrechtenhof juist terugbrengen.

Ook het argument van het kabinet dat met de nieuwe regels fraude en schijnhuwelijken moeten worden tegengegaan kan geen genade vinden in de ogen van de raad. Het afschaffen van categorieën van gezinshereniging - zoals van ouders of meerderjarige kinderen - zou daarvoor geen goed instrument zijn. Of sprake is van fraude of een schijnhuwelijk moet per geval worden beoordeeld.

Een speciaal geval zijn Turkse werknemers. Volgens een Europees verdrag mag de positie van deze groep niet verslechteren. Als de nieuwe regels de mogelijkheden van Turken tot gezinshereniging beperken, zouden de nieuwe regels niet voor hen moeten gelden.

Vorig jaar werden bijna dertigduizend aanvragen voor gezinshereniging ingediend.

Vallende waterdruppels op video

Wat een simpel idee is het eigenlijk. Je laat waterdruppels op een vibrerende speaker vallen, en die kaatst ze weer af. Omdat de vibrerende speaker altijd dezelfde geluiden produceert, zijn de waterdruppels tijdens het vallen identiek aan de druppels die al gevallen zijn. Vervolgens neem je dat op met een camera. Omdat de camera een bepaalde framerate heeft die gelijk loopt met de vibratie van de speaker, kan je de druppels op een wonderbaarlijke manier vastleggen.

Terugkijkend naar de video lijkt het namelijk alsof de druppels zweven, maar het zijn iedere keer andere, ze hebben gewoon allemaal dezelfde vorm!

Resident Evil 6 telt drie hoofdpersonages

De actiegame Resident Evil 6 vertelt het verhaal over de uitbraak van een zombievirus vanuit drie verschillende perspectieven. Gamers stappen hierbij in de schoenen van twee bekenden en een nieuw personage.

Centraal in de game staat een onderzoek naar het C-virus, een mutatie van het vertrouwde zombievirus waardoor nieuwe monsters ontstaan. Dat heeft Capcom dinsdagavond bekendgemaakt.

Elk van de verhalen kent volgens uitgever Capcom een andere sfeer. Het verhaal van de in China werkende Chris Redfield, bekend uit Resident Evil 5, is gericht op actie. Het hoofdstuk van Leon Kennedy (Resident Evil 4) in de Verenigde Staten draait meer om de kunst van het overleven. In het derde hoofdstuk zoekt Jake Muller, een nieuw personage, naar duidelijkheid rond de zombieplaag in Oost-Europa.

Mensen die geïnfecteerd zijn met het C-virus kunnen in verschillende typen zombies veranderen. Capcom laat de zombies voor het eerst geweren gebruiken. Het horrorspel ligt vanaf 2 oktober in de winkel voor PlayStation 3 en Xbox 360.


Wuthering Heights

Het verfilmen van literaire mijlpalen is geen gemakkelijke opgave. Met name de liefhebbers van het boek hebben veelal een uitgesproken mening over de wijze waarop de filmmakers hun favoriete passages hebben vertaald naar het witte doek. In het geval van Wuthering Heights, geschreven door Emily Brontë in 1847, kunnen de literaire experts hun hart ophalen, aangezien de verfilming van regisseuse Andrea Arnold in verschillende opzichten afwijkt van het bronmateriaal en daarnaast totaal niet te vergelijken is met de eerdere verfilmingen van deze klassieker. Regisseuse Andrea Arnold heeft met haar bewerking van de klassieker Wuthering Heights een realistische en vooral keiharde film gemaakt. Helaas is zij er daarbij niet in geslaagd om bij de kijker enige vorm van sympathie op te wekken voor zowel de personages als hun onderlinge relatie.

Crysis 3 boxart gelekt

Crysis 3 lijkt een zekerheidje, aan de hand van gelekt materiaal wat aan het licht is gekomen. De boxart heeft zijn weg online gevonden nadat de cover van het Zweedse tijdschrift Game Reactor al een tipje van de sluier oplichtte. Origin, EA's webwinkel, had kennelijk ook last van een lekkage.

Een officiële aankondiging laat nog op zich wachten, maar zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Crytek had al gehint naar een aankondiging in april.

"Wii U-versie Aliens is geen port"

In een recentelijk interview met Sega is naar voren gekomen dat de Wii U-versie van Aliens: Colonial Marines geen port zal zijn, maar geheel ontwikkeld wordt voor het nog te verschijnen apparaat. 

Matt Powers, producent van de game, heeft in een interview met WarpZoned details laten vallen over de nieuwste Alien-telg. In dit interview vergiste Powers zich door de Wii U-variant van het spel te prijzen als een port. De community manager Chris Faylor greep echter meteen in en wist te melden dat het absoluut niet gaat om een port. "Ik haat dat woord. De Wii U-versie is dan ook absoluut geen port. Verwijder dat woord uit je geheugen", aldus Faylor.

Daarnaast werd gevraagd aan de ondersteuning van het extra scherm van de Wii U. Powers kon echter niet meer melden dan dat er interessante aspecten aanwezig zijn met het tweede scherm en dat de fan dit zelf waarschijnlijk kan raden waar het voor gebruikt zal worden.

[DC] Siemerink hoopt op Federer

Het Nederlands Davis Cup-team lootte eerder vandaag in de strijd om promotie naar de wereldgroep Zwitserland. Bondscoach Jan Siemerink kijkt uit naar deze strijd die in september in Nederland afgewerkt zal gaan worden.

"Het is natuurlijk een zware tegenstander, zeker als Roger Federer en Stanislas Wawrinka meedoen. Het is wel gaaf dat we een thuiswedstrijd spelen. Als die twee wereldtoppers uit Zwitserland echt meedoen, dan is dat heel mooi voor het Nederlandse tennis. Dan kunnen wij echt goed zien hoe we ervoor staan," zei hij in een eerste reactie over de loting. "Ik ga ervan uit dat ze komen, al weet je dat nu nog niet zeker. Federer en Wawrinka zullen voorafgaande aan de Davis Cup in de US Open spelen, dus tegen die tijd zal het wel duidelijk worden."

Personages uit Penny Arcade 1 en 2 dood

Spelers gemaakt in de Penny Arcade Adventure-series komen niet terug in het vervolg. De speelbare personages zijn mogelijk dood of vermist, niemand weet het zeker.

Robert Boyd van Penny Arcade wist tijdens PAX East te melden dat deze speelbare personages uit Penny Arcade Adventures Episode 1 en Episode 2 niet terug komt in Penny Arcade’s On the Rain-Slick Precipice of Darkness 3.

Boyd had het erover dat hij de personages wilde afmaken in de opening van Penny Arcade 3, maar dat idee werd in twijfel getrokken door Jerry 'Tycho' Holkins, omdat ze op een grote beurs voor groot publiek geen overhaaste beslissingen wilde nemen. Als compromis heeft Boyd met zekerheid gezegd dat de 'gardener' speelbaar zal zijn zodat spelers alsnog met een hark kunnen meppen.

Penny Arcade’s On the Rain-Slick Precipice of Darkness 3 komt deze zomer uit op Xbox 360, pc, en mobiele apparaten.

Speelbare personage dood?

Filmmakers slepen B.B. King voor de rechter

B.B. King heeft een aanklacht aan zijn broek hangen. De makers van de film B.B. King and I slepen de zanger voor de rechter omdat hij zich bemoeit met de film, ook al stemde hij eerder in met het scenario. Hij zou zelfs hebben geprobeerd de productie de nek om te draaien, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 86-jarige King vindt dat productiebedrijf King Size Film met de film en de bijbehorende website zijn rechten schendt. Het bedrijf beroept zich echter op de artistieke vrijheid om het verhaal te kunnen vertellen en vergelijkt B.B. King and I met andere creatieve uitingen over beroemdheden, zoals My Week with Marilyn, Me and Orson Welles en het liedje Moves Like Jagger van Christina Aguilera en Maroon 5.

De gewraakte film gaat over de drummer Michael Zanetis, die King in 1980 leerde kennen, waarna een lange vriendschap volgde. Patrick Fugit, bekend van Almost Famous, en Wendall Pierce, die doorbrak met zijn rol in de tv-serie The Wire, spelen de hoofdrollen in de film. King zelf heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

DTM-rijdster Wolff test voor Williams

Het Formule 1-team Williams heeft Susie Wolff aangetrokken als ontwikkelingsrijdster. De Schotse is beter bekend onder haar meisjesnaam Stoddart, maar heet inmiddels Wolff na haar trouwen met Williams-aandeelhouder Toto Wolff. Teambaas Frank Williams zei dat ze is gekozen op basis van haar talent.

"Susie is erg getalenteerd en zeer professioneel. Susie is natuurlijk getrouwd met Williams-bestuurslid Toto, maar we hebben haar benoeming goed overwogen en Toto heeft zich tijdens dit hele proces op de achtergrond gehouden," zei Williams hierover.

Susie Wolff zal dit jaar wederom in de DTM uit gaan komen en daarnaast zal de 29-jarige coureur ook in de simulator van Williams gaan testen. Ook voert ze een aerodynamische test uit, evenals een officiële testdag met de FW34. Tot slot zal de Schotse ook bij een aantal Formule 1-races aanwezig zijn.

[Upd] Tsunami-alarm na aardbeving Atjeh

Woensdagochtend heeft er circa 500 kilometer voor de kust van Atjeh een aardbeving plaatsgevonden. Deze had een kracht van 8,7 op de schaal van Richter. De breuklijn bevindt zich op een diepte van 33 kilometer. 

De Indonesische regering heeft een tsunami-alarm uit laten gaan. Verdere informatie ontbreekt vooralsnog. 

Update 11.25 uur
Volgens News.com.au is de aardbeving ingeschaald op een kracht van 8,7 op de schaal van Richter. Dit komt zeer dicht in de buurt van de aardbeving in 2004 die een heftige tsunami veroorzaakte. 

Update 13.57 uur
De zeebeving voor de kust van Atjeh is woensdag gevolgd door enkele naschokken, waarvan een met een kracht van 8,1. Het gevaar van een tsunami is nog niet geweken. De Indonesische autoriteiten lieten een nieuwe waarschuwing uitgaan.

 

Euthanasievereniging wil grens over

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) overweegt in het buitenland actief voorlichting te geven over euthanasie en hulp bij zelfdoding. De vereniging stuit op veel misverstanden bij buitenlandse journalisten, onder meer naar aanleiding van de onlangs ingestelde ambulante 'levenseindeteams'. Buitenlandse artsen hebben vaak praktische vragen.

Directeur van de NVVE Petra de Jong zei dinsdag in de Duitse krant Die Welt dat de vereniging overweegt buitenlandse artsen 'euthanasiecursussen' te geven. "Op uitnodiging verzorgen we nu al lezingen. We vragen ons nu af of we dat structureler kunnen aanbieden", licht een woordvoerder die uitspraak woensdag toe.

De voorlichting waarover de NVVE nadenkt kan zowel de Nederlandse wet betreffen als de manier waarop een arts euthanasie kan plegen. "Hoe dat medisch in zijn werk kan gaan, is geen geheim. Dat kan iedereen op internet vinden." Toch worstelen buitenlandse artsen er volgens de zegsvrouw nog vaak mee.

Sinds begin vorige maand heeft de NVVE zes ambulante teams van een arts en een verpleegkundige die mensen helpen die voldoen aan de wettelijke criteria, maar van wie de eigen arts niet mee wil of kan werken aan een euthanasieverzoek. De zegsvrouw constateert dat dit in het buitenland vaak niet goed begrepen wordt. "Media denken vaak dat dit buiten de wet om gaat. Wij proberen die misvatting recht te zetten."

Patiënten die te maken krijgen met 'ondraaglijk lijden' kunnen hun arts sinds 2002 vragen om einde aan hun leven te maken. Als de artsen voldoen aan een reeks zorgvuldigheidseisen worden ze niet vervolgd. Met de wettelijke regeling van euthanasie liep Nederland destijds voorop.

Dronken kapitein betrapt op Noordzeekanaal

Een dronken kapitein van een zeeschip is dinsdagnacht betrapt toen hij al slingerend op het Noordzeekanaal bij IJmuiden voer. De 42-jarige man uit Letland had vier keer meer alcohol in zijn bloed dan wettelijk is toegestaan en moest een boete van duizend euro betalen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De Havendienst van IJmuiden meldde de politie dat een 75 meter lange coaster niet reageerde op berichten. Bovendien voer het schip erg langzaam en slingerde het op de middensluis af. Toen de coaster eindelijk recht voor de sluis lag raakte het schip bij het naar binnenvaren de sluisdeur.

De stuurman wist uiteindelijk al schurend met hulp van drijvende vlonders af te meren, waarop agenten aan boord gingen. De roerganger bleek niet te veel te hebben gedronken. De kapitein kreeg naast de boete ook een vaarverbod van elf uur opgelegd.

Basisscholieren vertonen bendegedrag

Leerlingen van de Bossche basisschool Paus Joannes kopiëren gewelddadige rituelen van de Midden-Amerikaanse bende MS-13. Daarvoor waarschuwen scholen en welzijnsstichting Divers in een brief aan buurtbewoners en ouders.

Ze wijzen op een ritueel waarbij een kind dertien seconden lang door een groepje in elkaar wordt geslagen. Daarna hoort hij bij de groep. "Hierin geldt het recht van de sterkste en kinderen denken hier aanzien mee op te bouwen."

De meeste kinderen zouden zowel dader als slachtoffer zijn. "Dit gaat verder dan de gebruikelijke pesterijtjes die je op scholen ziet", licht een gemeentewoordvoerder woensdag toe. Er komen volgens hem al enige tijd signalen binnen over de vechtpartijen. Dat zou vooral gebeuren bij kinderen in de groepen 5 tot en met 7.

Op scholen wordt met een aanvullend lespakket geprobeerd het onderwerp bespreekbaar te maken. "Wij hopen ook zicht te krijgen op eventuele daders, zodat we actie kunnen ondernemen richting de ouders."

De bende MS-13, ofwel Mara Salvatrucha, is in de jaren tachtig ontstaan in Los Angeles. Jongeren uit El Salvador richtten de bende op om zwarte en Mexicaanse bendes het hoofd te kunnen bieden. Doordat veroordeelde bendeleden werden uitgezet naar hun land van herkomst, groeide die ook in Midden-Amerika.

Zeven Nederlandse jeugdfilms naar Noors festival

Zeven Nederlandse films zijn geselecteerd voor het internationale kinderfilmfestival van het Noorse Kristiansand. In het hoofdprogramma zijn de jeugdfilms Tony 10, Patatje Oorlog, Kauwboy en Mijn Avonturen door V. Swchwrm te zien, staat te lezen op de website van het festival.

De film Snackbar van Meral Uslu en het Nederlands-Vlaamse drama Lena van Christophe van Rompaey worden ook vertoond tijdens het festival, in de categorie jeugdfilms. Daarnaast is de muzikale jeugdfilm Kikkerdril van Simone van Dusseldorp te zien.

Mijn Avonturen door V. Swchwrm is ook nog te zien op het Stockholm Film Festival Junior in de Zweedse hoofdstad. Welke films nog meer zijn geselecteerd voor dat festival, is nog niet bekend.

Het Noorse jeugdfilmfestival wordt gehouden van 24 tot 28 april.


Zeven Nederlandse jeugdfilms naar Noors festival (Foto: Novum)

Ridley Scott wil Jolie in thriller met Fassbender

Ridley Scott heeft Angelina Jolie gevraagd voor een rolletje in zijn drugsthriller The Counselor. De filmster is in gesprek met de 74-jarige Britse regisseur over de rol, schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Wie de 36-jarige Jolie zou gaan spelen, is nog niet bekend. Michael Fassbender speelt in The Counselor een advocaat die in drugs handelt en daarmee zijn carrière op het spel zet. Het scenario van de film is geschreven door Cormac McCarthy, bekend van de boeken The Road en No Country for Old Men.

Scott wil in juni beginnen met de opnamen van The Counselor. In die maand begint Jolie ook aan de opnamen van de Disneyfilm Maleficent, dus of ze tijd heeft voor een cameo is nog maar de vraag. Wie nog meer in The Counselor spelen is nog niet bekend.

Oekraïne houdt film over beruchte wedstrijd tegen

Het is een wedstrijd die in het collectieve geheugen van de Oekraïense bevolking staat gegrift: de dodelijke voetbalwedstrijd van 1942. Een team van topvoetballers uit Kiev speelde tegen de Duitse bezetter. De nazi's werden ingemaakt, maar de winst moesten de voetballers uit Kiev naar verluidt met de dood bekopen. Een film over deze 'dodenmatch' verschijnt echter voorlopig nog niet op het witte doek.

De Oekraïense staatsdienst voor de cinema houdt de film tegen, omdat gevreesd wordt dat die kan leiden tot een explosie van emoties, slechts enkele weken voor aanvang van het Europees kampioenschap voetbal, dat Oekraïne samen met Polen organiseert. De film, 'The Match', schildert de voetballers weliswaar af als helden, maar volgens de Oekraïense autoriteiten worden veel inwoners van Kiev weggezet als collaborateurs. Dit geeft een verkeerd beeld van het land en de geschiedenis, aldus de autoriteiten. Bovendien kan de film als gevolg hebben dat de Oekraïense bevolking wraakgevoelens gaat koesteren tegen de Duitse voetballers die deelnemen aan het EK.

De voetbalwedstrijd waar de film over gaat werd gespeeld op 9 augustus 1942. Een team van de Wehrmacht speelde tegen de beste voetballers van Kiev, onder wie spelers van topclub Dynamo Kiev. Het Oekraïense team won met 5-3 ondanks waarschuwingen van de SS dat winnen van de wedstrijd absoluut geen optie was. De meeste voetballers werden dan ook kort na de wedstrijd opgepakt.

Een Sovjet-journalist noemde de wedstrijd de 'Dodenmatch' en de Sovjet-autoriteiten hebben het verhaal dat het hele team kort na de wedstrijd werd geëxecuteerd gecultiveerd. Ter herinnering aan de spelers die zouden zijn omgekomen staat er bij het stadion van Dynamo een monument. Historici twijfelen echter aan de lezing van de Sovjets. Er is volgens hen geen bewijs dat alle spelers zijn omgebracht.

Lady Di wilde rol in Bodyguard 2

Kevin Costner wilde van Lady Diana een filmster maken. De Britse prinses overwoog volgens de acteur om de hoofdrol te spelen in The Bodyguard 2. "Ze wilde dat ik het scenario voor haar schreef", zei de acteur tegen de Amerikaanse talkshowpresentator Anderson Cooper.

"Ik zei dat ik het voor haar wilde doen als ze belangstelling had," vertelde de 57-jarige acteur volgens het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ze zei: ik ben geïnteresseerd." De vrouwelijke hoofdrol in het origineel uit 1992 werd vertolkt door Whitney Houston. Costner vertelde in februari op de begrafenis van de zangeres dat hij hard had gevochten voor haar hoofdrol in The Bodyguard. Dat was hij ook van plan voor Lady Diana.

"Ik vertelde haar dat ik net zo goed voor haar zou zorgen als ik voor Whitney had gedaan." Costner ontving een eerste versie van het scenario op 31 augustus 1997, de dag dat de Britse prinses om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Costner liet eerder al los dat hij in het vervolg op The Bodyguard wederom een bewaker zou spelen, die dit keer een prinses zou moeten redden van de paparazzi en stalkers. Daarna zouden de twee verliefd op elkaar worden.

Het interview van Cooper met Costner wordt in mei uitgezonden.


Lady Di wilde rol in Bodyguard 2 (Foto: Novum)

Free-to-play RPG Advena uit voor Android

Gamevil, het bedrijf wat verantwoordelijk is voor de roleplaying game Zenonia, heeft een nieuwe action-rpg uitgebracht voor Android telefoons en tablets: Advena. De game is gratis te downloaden via Google Play.  

In de game heb je de controle over drie personages, waarmee je de spelwereld intrekt. Je kunt snel tussen de verschillende personages schakelen om tactische gevechten aan te gaan. Die gevechten kunnen zowel PvP zijn of PvE. Het is zelfs mogelijk om via een mercenary systeem personages in te lijven die door andere spelers geleveld zijn.

Elke klasse heeft achttien skills ter beschikking en je kunt je personages uitrusten met 590 verschillende typen bepantsering en wapens.

advena

[DC] Nederland loot Zwitserland

De Nederlandse tennissers hebben het woensdag niet getroffen bij de loting voor de Davis Cup. Zwitserland is de tegenstander in de play-offs voor een plek in de wereldgroep. 

Bij de Zwitsers is wereldtopper Roger Federer de kopman. Stanislas Wawrinka is met een 28e plek op de wereldranglijst ook een grote naam. Nederland speelt thuis en mag hierdoor de ondergrond kiezen waarop getennist zal gaan worden. De ploeg onder leiding van bondscoach Jan Siemerink dwong afgelopen weekend een plaats af in de play-offs door in de Europees/Afrikaanse zone van Roemenië te winnen. 

België, het land wat Groot-Brittannië uit de play-offs heeft gehouden komt uit tegen Zweden, in de tabel hieronder is de volledige loting te lezen.  

Loting play-offs wereldgroep, speeldata 16, 17 en 18 september.

Thuisland Uitland
Kazachstan Oezbekistan
Duitsland Australië
Japan Israël
België Zweden
Zuid-Afrika Canada
Brazilië Rusland
Italië Chili
Nederland Zwitserland

Ammi disciplinair geschorst door ADO

Ahmed Ammi heeft het voorlopig verbruid bij ADO Den Haag. De 30-jarige rechtsback is vanwege onprofessioneel gedrag een week geschorst door de technische staf. Pas daarna wordt weer een gesprek met de speler aangeknoopt. ADO wil niet zeggen waaraan Ammi zich schuldig heeft gemaakt.

Ammi speelt sinds 2008 voor ADO. Dit seizoen stond hij bij de eredivisionist vijftien keer in de basis, al moet hij de laatste maanden meestal genoegen nemen met invalbeurten. Door de schorsing mist de verdediger de competitiewedstrijden tegen FC Groningen en Vitesse.

Accountantsbureau onderzoekt GVB

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB heeft accountansbureau BDO ingeschakeld om na te gaan of het bedrijf betrokken is bij een miljoenenfraude. Dat er een onderzoek kwam was al bekend, maar nu heeft het GVB bekendgemaakt welke partij dit onderzoek gaat doen.

Twee weken geleden schreef De Telegraaf dat bij het GVB voor miljoenen euro's aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. Een aantal GVB'ers zou zich hebben verrijkt ten koste van het bedrijf, dat grotendeels wordt gefinancierd met belastinggeld. De top zou op de hoogte zijn geweest, maar niet hebben ingegrepen.

De directie heeft alle aantijgingen ontkend. De gemeente, die honderd procent van de aandelen bezit, vroeg het GVB om opheldering. Het bedrijf meldde vorige week woensdag dat het een onafhankelijk onderzoek instelt en dat dit onderzoek over een maand klaar moet zijn.

Het GVB heeft de deadline overigens verschoven en verwacht dat het onderzoek nu binnen vijf weken is afgerond. Directeur Bart Schmeink zegt te verwachten dat alle feiten naar boven komen. "Wat mij betreft blijft niets onaangeroerd." De leidinggevenden zijn niet geschorst, wel heeft het ministerie van infrastructuur een consultant teruggeroepen vanwege de berichtgeving.

Zendmast Lopik weer vol in bedrijf

De werkzaamheden aan de zendmast van IJsselstein, beter bekend als de zendmast van Lopik, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag afgerond. Vier landelijke publieke zenders en enkele commerciële radiostations die gebruikmaken van de mast, die vorig jaar juli werd getroffen door een brand, zenden inmiddels weer op vol vermogen uit.

Bij de werkzaamheden aan de 367 meter hoge Gerbrandytoren werden de twee helften van de antenne weer aan elkaar gekoppeld. Volgens zenderexploitant Broadcast Partners is het signaal met de werkzaamheden 'robuuster' geworden. De nachtelijke werkzaamheden zijn volgens het bedrijf het sluitstuk van een periode waarin voortdurend werkzaamheden plaatsvonden.

Van de mast in de provincie Utrecht wordt gebruikgemaakt door Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4. Andere zenders van de publieke omroep worden niet op de FM-band uitgezonden of zijn uitsluitend via internet of de kabel te ontvangen. Q-Music en BNR Nieuwsradio zenden uit via de mast.

De kleine brand in de zendmast in IJsselstein ontstond nadat een grote brand de zendmast in het Drentse Hoogersmilde had verwoest. Door de branden was de ontvangst van radio- en tv-signalen in grote delen van het land ernstig gehinderd. Momenteel wordt in Hoogersmilde uitgezonden via een noodmast. Die heeft wel een fors lager vermogen.

De herbouw van de mast in Drenthe vordert volgens Broadcast Partners gestaag. "IJs en weder dienende zouden we in augustus weer vol operationeel moeten zijn." De nieuwe toren in Hoogersmilde wordt enkele meters hoger dan de oude, maar blijft fors lager dan de nu herstelde toren in IJsselstein.

Final Fantasy 13-2 prijzen voor aankomende DLC

Deze week komen er weer een aantal Final Fantasy 13-2 goodies in de PSN/Xbox-store. Gister hebben we natuurlijk al een paar trailers gezien van de nieuwe DLC. Maar voor Serah is nu ook een mooie outfit gemaakt.

Serah's outfit is tevens ook gemaakt door AKB4's Yuko Oshima. Hieronder staan de prijzen:

  • Coliseum opponent Gilgamesh: 320 MS Points/AUD$4.95/NZD$5.90
  • Coliseum opponent PuPu: 160 MS Points; AUD$2.45/NZD$2.90
  • Ezio Auditore outfit for Noel Kreiss: 240 MS Points; AUD$3.45/NZD$3.90
  • Style and Steel outfit for Serah Farron: Free

Treinstation Weert beschadigd door waterlek

Een lekkende waterleiding zorgt sinds 2009 voor problemen onder het monumentale treinstation van Weert. Er zijn scheuren in de muren ontstaan en de grond onder een wachtruimte is weggespoeld. Reizigers en treinen lopen geen gevaar, zegt een NS-woordvoerder woensdag.

De NS wil al een tijd met herstelwerkzaamheden beginnen, maar door het aanvragen van vergunningen en het maken van een herstelplan is het er nog niet van gekomen. De herstelwerkzaamheden kosten een tot anderhalve ton. Reizigers hoeven volgens de zegsvrouw niet bang te zijn voor verdere verzakkingen.

Swedish Automobile wordt weer Spyker

Autobedrijf Swedish Automobile verandert zijn naam weer in Spyker. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Swedish Automobile is het autobedrijf van Victor Muller dat in januari 2010 onder de naam Spyker Cars het veel grotere Zweedse merk Saab overnam. Door aanhoudende geldproblemen liep die overname uit op het faillissement van Saab, waardoor Swedish Automobile alleen nog het kleine Nederlandse sportwagenmerk Spyker overhield.

Aandeelhouders moeten de naamswijziging nog goedkeuren op hun vergadering van 17 april. Na goedkeuring gaat de wijziging op 18 april in.

Swedish Automobile wordt weer Spyker
Swedish Automobile wordt weer Spyker (Foto: ANP)

Baby levend in koellade mortuarium

Een prematuur geboren baby, die doodverklaard in een koellade van het ziekenhuis-mortuarium was gelegd, bleek in leven toen de moeder na lang aandringen haar kindje mocht zien. Het meisje lag toen al twaalf uur lang in het mortuarium van het Perrando de Resistencia ziekenhuis in de Noord-Argentijnse provincie Chaco. Het kind maakt het inmiddels goed.

Analia Bouter was zes maanden zwanger toen ze op 3 april haar kindje baarde, een doodgeboren kindje, zo werd haar door de behandelend arts gezegd. Bouter kreeg haar baby toen niet te zien. Wel kreeg ze een overlijdensakte mee. Na heel veel aandringen kreeg ze twaalf uur later alsnog toestemming om de baby te zien, in het mortuarium. Daar ontdekte ze tot haar grote geluk dat haar dochtertje helemaal niet dood was. "Ik dacht eerst dat ik hallucineerde", aldus Bouter tegen de televisiezender Todo Noticias.

Britt Dekker lastiggevallen door opdringerige fan

Een onbekende man heeft geprobeerd onder valse voorwendselen het ouderlijk huis van Britt Dekker binnen te komen. De opdringerige fan dook maar liefst zes keer op bij de woning van de 20-jarige realityster.

"De eerste keer had hij opgebeld en deed hij alsof hij van de radio was", vertelt ze woensdag in De Telegraaf. "Hij wilde mij spreken. De keren daarna bleef hij alleen maar bij het hek wachten. Hoe langer ik erover nadenk, hoe enger ik het vind."

De keren dat de man bij haar huis verscheen was Britt in het buitenland voor opnames van haar nieuwe tv-programma. "Voor mijn moeder was het heel beangstigend. Zij woont alleen", zegt ze.

"Maar ach, misschien is het wel gewoon een fan", relativeert de realityster. De volgende keer dat hij opduikt biedt ze hem een fotokaart met handtekening aan. "Wie weet, gaat hij dan wel gewoon weg."

Zeehonden inderdaad geen huisdier

Een visboer uit Venlo had geen zeehonden mogen houden in zijn voortuin. Dat oordeelt de Raad van State woensdag. De Limburger hield er in 2010 twee in zijn voortuin.

Omdat het om een beschermde diersoort gaat, moest de man een ontheffing aanvragen bij het ministerie van Landbouw. Dat weigerde de ontheffing, onder meer omdat de man niet voldoende kon aantonen dat het om gefokte dieren ging.

Daarop stapte de man naar de rechter. De rechtbank in Roermond bepaalde in april vorig jaar dat de afwijzing terecht was. Hoewel de dieren afkomstig waren uit een Franse dierentuin stond onvoldoende vast dat het om gefokte dieren gaat. Ook kon de Venlonaar niet aantonen dat het bassin in zijn tuin de beste oplossing was voor de zeehonden. Daarop ging de man in beroep bij de Raad van State. Die bevestigde woensdag het vonnis.

Een woordvoerder van de Raad bevestigt dat het in deze zaak inderdaad niet was toegestaan, maar houdt de deur voor (andere) zeehondenliefhebbers op een kiertje. Als wel aan alle voorwaarden wordt voldaan moet het mogelijk zijn om een ontheffing te krijgen. Het gaat wel om zeer strenge regels.

Toen de Algemene Inspectiedienst de woning van de man bezocht waren de dieren verdwenen. De beesten werden later levend aangetroffen in de koelcel van zijn vishandel.


Zeehonden inderdaad geen huisdier (Foto: Novum)

Hardcore games voor iOS

Ryan Payton is opgestapt bij 343 Industries en heeft een nieuwe studio opgericht: Camouflaj. Hij is van plan om games te maken die hem meer voldoening geven dan wat hij kreeg bij Halo 4 als ontwerper.

Via Kickstarter is hij het project République gestart, een survival horror stealth-game voor iOS die deels geïnspireerd is door het boek 1984 van George Orwell. Payton liet op Twitter weten dat de game een diepe, niet-lineaire, dynamische sandbox-gameplay heeft.

Payton legde uit waarom hij deze game wilde maken. "Vanaf het begin zijn wel al bezig geweest om de game en het bijbehorende verhaal specifiek te richten op mobiele apparaten," zegt Payton. "Omdat ik vorig jaar besloten heb te stoppen met het klagen dat er geen ‘echte games’ op het mobiele platform zijn besloot ik er zelf een te maken."

Met het gewenste bedrag van 1 milioen dollar, waarvan $500.000 bij partners vandaan komt, moet Kickstarter $500.000 opbrengen. Met nog dertig dagen te gaan, en de teller op $40.707 (ten tijde van dit bericht), is er nog een lange weg te gaan. Het lijkt echter wel goed te komen aangezien het bedrag in één dag steeg van $28.380 naar $40.707.

Hieronder kun je de launchtrailer van République bekijken waarin de game wordt getoond met commentaar van Payton.

 

Oranje zakt naar vierde plaats wereldranglijst

Het Nederlands elftal is op de wereldranglijst van de FIFA gezakt van de tweede naar de vierde plaats. Oranje wordt gepasseerd door Duitsland en Uruguay, Spanje blijft de stand aanvoeren. Het is voor het eerst sinds het WK van 2010 dat Nederland niet tot de beste drie voetballanden van de wereld behoort.

Oranje speelde de afgelopen maand geen interlands, maar raakte de vier jaar geleden tegen Oostenrijk verdiende punten (4-3 zege) kwijt. In maart was de formatie van bondscoach Bert van Marwijk dankzij een 3-2 overwinning op Engeland juist nog naar de tweede plaats gestegen.

Duitsland is nu de naaste belager van Spanje, dat nog wel een voorsprong heeft van bijna honderd punten. Uruguay bereikt met de derde plaats de hoogste notering ooit. Portugal staat net achter Oranje op de vijfde plaats. Denemarken, net als Duitsland en Portugal tegenstander van Oranje op het EK, staat negende.

Caterham hoopt gat te verkleinen

Het Caterham F1 Team ging de Formule 1-winter in met de hoop dat het aansluiting zou vinden bij het middenveld, maar in de eerste twee races bleek de hoop ijdel en werd er zelfs gestreden met Marussia. Nieuwe onderdelen die in China komen moeten het gat met de rest verkleinen.

"In de aanloop naar het weekend in Shanghai voor de derde race van 2012 weten we dat we nog wat marge hebben om alles uit de auto te halen, en hetzelfde geldt voor de banden. Dat hebben we sinds Maleisië bestudeerd en we hebben wat plannen die ons in China vooruit moeten helpen," zei technisch directeur Mark Smith.

"We stellen de auto's af met veel downforce en we hebben updates om meer neerwaartse druk te genereren en de koeling efficiënter te maken, want we houden rekening met lagere temperaturen in Shanghai. China is niet zwaar voor de remmen, maar ook op dat vlak hebben we wat vernieuwingen."

Röseler in de basis tegen AZ

FC Twente kent in aanloop naar het duel met AZ veel afwezigen. Met name op het middenveld is het puzzelen voor trainer Steve McClaren.

Doordat McClaren Willem Janssen, Wout Brama en Denny Landzaat mist op de middenlinie, zal Nils Röseler tegen de Alkmaarders in de basis starten. Röseler vormt dan samen met Leroy Fer en Nacer Chadli het middenveld van de Tukkers.

"Röseler is enorm gegroeid. In drie maanden tijd heeft hij zich ontwikkeld van een speler, die ik helemaal niet kende tot een eerste-elftalspeler. Tegen ADO Den Haag kwam hij erin en was hij direct een van onze beste spelers", zegt McClaren tegen De Telegraaf.

Naast de middenvelders Janssen, Brama en Landzaat kan Twente in het AFAS Stadion ook geen beroep doen op Nikolay Mihaylov, Thilo Leugers en aanvoerder Peter Wisgerhof. Het duel begint om 19:00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Pieter Vink. 

Guardiola: "Zege is voor Abidal"

FC Barcelona won gisteren in de Primera División met 4-0 van Getafe. De oefenmeester van de Catalanen, Pep Guardiola, droeg de zege op aan zijn verdediger Eric Abidal die gisteren tijdens het duel in het ziekenhuis een levertransplantatie heeft ondergaan.

"We moeten voorzichtig zijn, de komende uren en dagen bepalen of de operatie succesvol is geweest," zei Guardiola. Ook de fans van Barça leefden mee met de 32-jarige Fransman die een jaar geleden te horen kreeg dat hij een levertumor had, want in de 22e minuut riepen ze zijn naam. De verdediger speelt namelijk onder nummer 22.

Grote groep Delftse criminelen aangepakt

De politie heeft de afgelopen weken 27 verdachten opgepakt die deel uitmaken van een criminele groep van 72 mensen van 16 tot 30 jaar in Delft. Ze worden voornamelijk verdacht van betrokkenheid bij drugshandel, meldt de politie.

Een rechercheteam onderzoekt de groep die zich ophoudt in de wijken Buitenhof en Voorhof sinds november. Van de groep zitten 26 verdachten nog vast, van wie een aantal behoort tot de harde kern. In verschillende samenstellingen pleegden ze misdrijven, zowel binnen als buiten de regio Haaglanden.

Onder de verdachten bevind zich een 16-jarige jongen die betrokken was bij een steekpartij op een feestje in Delft eind maart. Daarbij overleed een 22-jarige Hagenaar. Ook een 23-jarige Delftenaar die werd aangehouden voor een fatale overval op een belwinkel in Vlaardingen begin december maakt deel uit van de groep. Een 28-jarige man uit Macedonië vond daarbij de dood.

De politie pakte eind maart vijf mannen uit Delft, een man en vrouw uit Den Haag en een vrouw uit Rijswijk op voor drugshandel. De mannen uit Delft behoren volgens de politie tot de harde kern en zijn vorige week door de raadkamer drie maanden in bewaring gesteld.

Bij doorzoekingen in woningen en een opslagruimte vond de politie een grote hoeveelheid ponypacks, pakjes drugs met een plaatje van een pony erop, en een kilo onversneden cocaïne. Ook werden bijna tienduizend euro, zes auto's en een scooter in beslag genomen.

Elfstedenroute in Vuelta 2015

Het is vrijwel zeker dat er in de Vuelta a España van 2015 een Elfstedenroute zal worden gereden. Vertegenwoordigers van de Spaanse organisatie maakten gisteren een bustocht door Friesland en raakte onder de indruk van de plekken met schaatshistorie die ze voorgeschoteld kregen.

"Ik moet zeggen dat we zwaar onder de indruk zijn van het Friese landschap en de mogelijkheden qua infrastructuur. Unipublic (het bedrijf achter de Vuelta, red.) en deze regio’s in Nederland zijn allemaal een voorstander van het idee hier de wedstrijd te beginnen in 2015. Dus…", zei rondebaas Javier Guillén die echter ook weet dat pas eind dit jaar een besluit zal vallen over de startplaats van de Vuelta 2015.

De start zal waarschijnlijk net als enkele jaren geleden weer plaats gaan vinden in Assen. Het evenement zal 4,5 miljoen euro moeten gaan kosten, waarvan 2,5 miljoen door de noordelijke provincies opgebracht moet worden en de rest door het NOC*NSF en het bedrijfsleven.

"Kijk naar 2009, toen Drenthe de Vuelta op bezoek had. Het bleek zelfs voor een arme provincie dus haalbaar en een succes. Dat moet nu ook lukken", zei Jos Vaessen die namens de provincie Drenthe de haalbaarheid van het project moet onderzoeken. Met name Drenthe en Fryslân zien de plannen wel zitten.

De delegatie die gisteren rondreisde bestond naast de Spaanse vertegenwoordigers en Vaessen uit onder meer oud-sc Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde, KNWU-directeur Huub Oosterhuis en vertegenwoordigers van de provincie. "Met de start van de rit in Dokkum, dwars door Leeuwarden, dan via een stukje afsluitdijk zoveel mogelijk langs de pleisterplaatsen van de Elfstedentocht, om in Leeuwarden te finishen," zei Vaessen die wist dat Guillén het een prachtige route vond, al had hij nog nooit van de Elfstedentocht gehoord.

Kauwenkolonie voorkomt sluiting A4

Dankzij een kolonie kauwen blijft de A4 het navolgende weekeinde open. De snelweg zou van 20 tot 23 april worden afgesloten voor onderhoud aan een viaduct bij Bergen op Zoom, maar kauwen hebben nesten gebouwd in de nissen van de brug.

Rijkswaterstaat wil de broedende vogels niet verstoren en heeft het onderhoud daarom uitgesteld, meldt de Verkeersinformatiedienst woensdag. Het plan was om de A4 bij het knooppunt Zoomland in de richting Steenbergen af te sluiten. De werkzaamheden worden later alsnog uitgevoerd. Wanneer dat moet gebeuren is nog niet bekend.

Bronzen muntschat gevonden in Cuijk

Bij opgravingen in Cuijk is een muntschat gevonden uit de Romeinse tijd. Op de zestien bronzen munten staat het hoofd van keizer Hadrianus. Hij heerste van 117 tot 138 over het Romeinse rijk. Op de andere zijde van de munt staat een mannetje met schild en speer.

De muntstukken lagen in een kuil. Daar werden ze wel vaker door de eigenaren verstopt, en worden ze tegenwoordig regelmatig teruggevonden, zegt projectleider van de archeologen Johan van Kampen woensdag.

De opgraving is volgens Van Kampen zeldzaam in Nederland. De archeologen van ACVU-HBS vonden de munten bij een nederzetting waar ten tijde van het Romeinse rijk in driehonderd jaar tijd zo'n vijftien huisjes hebben gestaan. Ruim vijf jaar geleden werd in de buurt een schat aan zilveren munten gevonden tijdens opgravingen bij een veel grotere nederzetting.

De archeologen vonden naast de muntschat ook stukjes militaria, een houten spinklosje dat de tijd heeft overleefd en een depot waarin een ijzeren hamer, sleuteltjes en een bijl werden bewaard. Op de plek van de Romeinse nederzetting wordt een woonwijk ontwikkeld.

Aantal bouwvergunningen naar historisch dieptepunt

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwhuizen is vorig jaar negen procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Sinds 1953 is dat aantal vergunningen niet zo laag geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

In 2011 werden 56 duizend vergunningen verleend voor de bouw van nieuwe woningen. Opgesplitst per halfjaar blijkt dat in de eerste zes maanden het aantal nog toenam met zes procent. In het tweede halfjaar zakte de bouwsector echter hard in, en werden er negentien procent minder vergunningen verleend.

Het aantal gereedgekomen woningen nam wel licht toe, met drie procent. In totaal werden vorig jaar 58 duizend woningen opgeleverd. De groei werd zowel bij huur- als koopwoningen gerealiseerd. De toename is toe te schrijven aan overheden, woningcorporaties en particulieren. Opdrachten van projectontwikkelaars leverden vrijwel evenveel koopwoningen op als in 2010.

50/50

In 2008 kondigde komiek Seth Rogen aan met een komedie te komen over de slopende ziekte kanker. De film kreeg de voorlopige titel I'm With Cancer, maar toen werd het stil rond het project. Uiteindelijk verscheen de 'kankerkomedie' in 2011 onder de titel 50/50 en werd het zeer gewaardeerd in de pers. Het budget werd terugverdiend en had een bescheiden winst van 30 miljoen dollar. 

Weer sporenonderzoek in moordzaak maaltijdkoerier

De Rotterdamse politie houdt woensdag een sporenonderzoek in het water rondom de plek waar vorige maand een 49-jarige maaltijdkoerier werd vermoord. De politie heeft aanwijzingen dat een van de verdachten iets in het water heeft gegooid.

Het slachtoffer werd medio maart zwaargewond aangetroffen op de Evenaar in de deelgemeente Prins Alexander. Hij overleed korte tijd later. De man bleek te zijn neergestoken op het Cartagenapad, hoewel de politie aanvankelijk uitging van een schietpartij. Het gaat waarschijnlijk om een uit de hand gelopen beroving.

Kort na de moord werden een 19-jarige en een 24-jarige man aangehouden. Bij het doorzoeken van een kelderbox werd vervolgens een vuurwapen aangetroffen.

Bij een eerder sporenonderzoek trof de politie al een mes aan. Dit keer richt het onderzoek zich op sporen in het water, omdat een van de verdachten op de avond van de moord mogelijk al eerder met een vuurwapen geschoten heeft. Hij heeft toen misschien iets in het water gegooid.

Gomes heeft spijt van ereronde

Voormalig PSV-doelman Heurelho Gomes heeft spijt betuigd over de spontane ereronde die hij anderhalve week geleden tijdens de wedstrijd PSV - VVV-Venlo maakte. Het leidde zelfs in Engeland, waar hij bij Tottenham onder contract staat, tot veel commotie.

"Ik heb niets in scene gezet. Ik was in Nederland om te worden behandeld door mijn fysiotherapeut en had teammanager Mart van den Heuvel gevraagd om kaartjes voor mijn gezin, mijn fysio en zijn vrouw gevraagd. Het was de eerste keer dat ik terugkeerde in het stadion," zei Gomes tegen het AD.

Hij maakte een kwartier na rust een ronde over de Oosttribune, iets waar hij nu spijt van heeft. "Ik was op de juiste plek, op het verkeerde moment en dat heeft voor verwarring gezorgd. Dat spijt me. Het was nooit mijn bedoeling. Voor rust kwamen supporters op me af, met het verzoek langs te komen. Na rust kwamen er nog meer. Ik was geëmotioneerd door de ontvangst in het stadion, kon geen nee zeggen. Achteraf had ik dat wel moeten doen."

Een terugkeer naar PSV wil de Braziliaanse goalie niet. "De club heeft mij niet nodig, Tyton is een uitstekende doelman. Ik heb alleen gezegd dat ik onmogelijk nee kan zeggen, als PSV me vraagt. Ik speel al een jaar niet bij Tottenham en ben niet in de positie een club af te wijzen waar ik een geweldige tijd heb gehad," zei de goalie die benadrukt dat er geen gesprekken lopen. "Ik heb na het afgelopen seizoen voor het laatst gesproken met manager Marcel Brands."

Boonen beslist vandaag over Gold Race

De kans is aanwezig dat Tom Boonen komende zondag deel zal gaan nemen aan de Amstel Gold Race. De renner van Omega Pharma-Quick Step kent een uiterst succesvol voorjaar met zeges in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en lijkt in deze vorm nog een week door te willen trekken.

De Belg is echter nog niet helemaal hersteld van zijn megasolo van afgelopen zondag in Parijs-Roubaix. "Ik voel me nog niet gerecupereerd. Ik heb mijn peren al gezien. Ik voel me echt slecht, alsof ik ziek ben. Mijn ledematen, mijn maag: alles ligt overhoop. Mijn benen doen eigenlijk nog het minste pijn," zei Boonen.

Hij heeft dan ook nog niet weer op de fiets gezeten. "Neen, ik zat nog niet op de fiets. Vandaag was dat wel het plan, maar het regende me te hard. Voorlopig is het wel nog het plan dat ik de Gold Race rijd." Het zou de eerste keer voor Boonen zijn dat hij deel zal gaan nemen aan de heuvelklassieker in Zuid-Limburg.

De Belg doet dit waarschijnlijk met het oog op het WK wielrennen dat dit najaar rond de Cauberg in Valkenburg zal worden georganiseerd. Na de Gold Race zit het voorseizoen van de Omega Pharma-Quick Steprenner er op en zal hij gaan trainen om de Tour of California (13-20 mei) te rijden. Nog onduidelijk is of hij ook deel zal gaan nemen aan de Tour in voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen.

Suu Kyi overlegt met president

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft woensdag overleg gevoerd met president Thein Sein. Een woordvoerder omschreef de ontmoeting als een zeer belangrijke. Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), behaalde bij tussentijdse verkiezingen op 1 april een historische overwinning. De NLD sleepte 43 van de 45 zetels die er te verdelen waren in de wacht.

Op 23 april komt het parlement voor het eerst bijeen in zijn nieuwe samenstelling. Het is voor het eerst dat de 66-jarige Suu Kyi zitting heeft in de volksvertegenwoordiging.

Suu Kyi is voor het overleg met Thein Sein naar de hoofdstad Naypyitaw gevlogen. Volgens een NLD-woordvoerder stonden de democratisering van Myanmar, het vredesoverleg met etnische rebellen en parlementaire kwesties op de agenda.


Suu Kyi overlegt met president (Foto: Novum)

[NBA] Miami opnieuw onderuit tegen Boston

Miami Heat heeft voor de tweede keer deze maand een nederlaag geleden tegen Boston Celtics. De ploeg uit Florida ging in eigen huis met 115-107 onderuit, nadat op 1 april in Boston met 91-72 was verloren. Paul Pierce scoorde 27 punten voor de Celtics, Kevin Garnett was goed voor 24 punten.

Miami loopt door de nederlaag averij op in de strijd om de koppositie in de Eastern Conference. De achterstand op Chicago Bulls, dat thuis met 98-86 won van New York Knicks, is opgelopen tot vier overwinningen. Miami heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld.

Overige uitslagen NBA
Washington Wizards - Orlando Magic 93-85
New Jersey Nets - Philadelphia 76ers 88-107
Dallas Mavericks - Sacramento Kings 110-100
Cleveland Cavaliers - Charlotte Bobcats 103-90

Angst voor prijsverhogingen na overname TNT

Nederlandse klanten van expressvervoerders zijn bang dat de voorgenomen overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS leidt tot prijsstijgingen. Die zorg uit secretaris van vervoerdersorganisatie EVO Joost van Doesburg woensdag in een interview met De Telegraaf.

Van Doesburg is bang dat met het opgaan van TNT in UPS een duopolie ontstaat op de Europese markt voor postpakketten. Alleen DHL blijft dan namelijk nog over als serieuze concurrent van UPS. De EVO heeft zijn zorgen daarover gedeeld met de Europese Commissie, die onderzoekt of het bod van UPS in strijd is met Europese concurrentieregels.

De EVO wijst erop dat de tarieven in de Verenigde Staten een paar jaar geleden fors stegen nadat DHL daar was vertrokken en slechts twee grote spelers overbleven. Daarom had Van Doesburg liever gezien dat het Amerikaanse FedEx, dat nu maar een kleine positie heeft op de Europese markt, TNT had overgenomen.

Daarnaast vreest de secretaris dat UPS bepaalde soorten zendingen, zoals gekoelde farmaceutica, niet meer zal willen vervoeren omdat die niet in hun bedrijfsmodel zouden passen. "Voor dat soort dienstverlening blijft dan alleen DHL over. Dat zou dan weleens de lachende derde kunnen zijn."

Openbaar vervoer Brussel deels hervat

Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad Brussel is woensdagochtend na een staking van vier dagen deels hervat. De bussen rijden slechts op twee lijnen, maar de meeste metro's en trams volgen weer het reguliere schema, meldt vervoerder MIVB.

Het personeel legde na de gewelddadige dood van een controleur het werk neer. De 56-jarige Iliaz Tahiraj overleed zaterdag aan de verwondingen die hij opliep toen hij tijdens het onderzoeken van een busongeval zwaar werd toegetakeld.

De beschonken automobilist die de botsing met de bus had veroorzaakt had een vriend opgetrommeld. Die mishandelde Tahiraj zo ernstig dat de controleur eenmaal in het ziekenhuis slechts met moeite bleek te identificeren.

Titanic 3D

Vijftien jaar geleden veroverde regisseur James Cameron de wereld met zijn visie over het verhaal van de ondergang van de Titanic. Nu, 100 jaar na die dramatische 14 april van 1912, brengt de voorloper van de huidige 3D-technieken de film terug in de zalen. En ook hier giet hij een 3D-sausje overheen. Staat de film na 15 jaar overeind en is de 3D voldoende reden om de film opnieuw in de bioscoop te bezoeken?

Verbeek hekelt FC Twente

Vanavond staat in de Eredivisie de topper tussen nummer twee AZ en nummer drie FC Twente op het programma. AZ-coach Gertjan Verbeek weet niet welk Twente hij vandaag op de mat kan verwachten, iets waar de oefenmeester een hekel aan heeft.

"Want met de twijfelgevallen kan McClaren ook een rookgordijn optrekken. Hij schijnt zich wel vaker van dat soort psychologische spelletjes te bedienen," zei Verbeek over de werkwijze van de Britse oefenmeester. "FC Twente speelt onder hem, net als onder Co, nog steeds 4-3-3. Maar onder Co haalden ze meer punten. Dat schijn je alleen niet te mogen zeggen."

Ook de voorzitter van de Enschedese club, Joop Munsterman, kreeg er nog van langs. "Zegt die dat het niet klopt? Nou, misschien rekent hij anders. Misschien krijg je bij hem ook drie punten voor een gelijkspel…"

Sara Lee versterkt koffietak met Braziliaans bedrijf

Sara Lee heeft zijn koffieafdeling die binnenkort naar de beurs gaat versterkt met het Braziliaanse Expresso.Coffee. Het Amerikaanse moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts en Pickwick maakte geen overnameprijs bekend.

Expresso.Coffee is gespecialiseerd in het verkopen van espresso via koffiemachines, kleine bedrijven en bakkersketens. Met de overname heeft Sara Lee naar eigen zeggen de leidende positie in de 'winstgevende en snelgroeiende koffiemarkten' van de Braziliaanse steden São Paulo en Rio de Janeiro flink versterkt.

Expresso.Coffee heeft duizend verkooppunten in de twee steden met in totaal negentien miljoen consumenten. De keten had al een licentie om koffie van Sara Lee te verkopen.

Sara Lee wordt aan het eind van het eerste halfjaar van 2012 opgesplitst in twee delen. Het deel dat zich richt op koffie en thee gaat verder onder de naam DE Master Blenders 1753. Dat wordt in Nederland gevestigd en krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs.

Lammers: ''Het zit niet mee bij Excelsior''

Excelsior verloor tegen N.E.C. Nijmegen voor de zesde keer in de laatste zeven wedstrijden. Trainer John Lammers constateerde dan ook na afloop dat het niet meezit bij de Kralingers.

Lammers sprak na afloop van de wedstrijd van een verdiende zege voor de bezoekers. "Maar met een beetje geluk had er voor ons meer ingezeten", tekent NUsport op uit de mond van de coach. "Zeker in de eerste helft hebben we uitstekend gespeeld. Jammer dat het doelpunt niet wilde vallen."

Excelsior schoot via Kevin Jansen (eerste helft) en Moussa Kalisse (tweede helft) op lat en paal. In de 35e minuut claimde de thuisploeg ook nog vergeefs een strafschop na een vermeende overtreding van oud-gediende Ryan Koolwijk op Jordy van Deelen.

"De arbiter had zeker een penalty kunnen geven. Dan komen wij op 1-0 en krijg je een heel andere wedstrijd", vond Lammers. De voorsprong op hekkensluiter De Graafschap blijft door de nederlaag twee punten.

1000 euro voor special edition Resident Evil 6

Speciale edities van spellen bevatten altijd iets extra’s in de vorm van een beeldje, een replica van een wapen of extra content. Sommigen zeggen dat uitgevers dit doen om extra te verdienen aan een spel. Capcom brengt nu voor Resident Evil 6 een super ultieme luxe speciale editie uit die maar liefst ¥105,000 of US$1,293 moet gaan kosten.

Voor deze ‘Premium Editie’ krijg je maar liefst vier verschillende inlay’s voor het hoesje (een Chris-versie, Leon-versie, Jake-versie en een nog geheime versie) en Leons leren jas. De Premium Editie is alleen te bestellen op de site van Capcom en wordt gratis verzonden.

Koop jij hem?

Clinton: door Rusland blijft Assad aan de macht

Door de houding van Rusland kan president Bashar Assad van Syrie aan de macht blijven. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton gezegd.

Clinton hekelde Ruslands weigering mee te werken aan 'constructief ingrijpen' door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ze zei Rusland daar woensdag tijdens de G-8 top in Washington over te zullen aanspreken.

"Ruslands weigering om zich bij ons aan te sluiten in constructief ingrijpen zorgt ervoor dat Assad aan de macht blijft, goed bewapend en in staat de eisen van zijn eigen volk, de regio en de wereld te negeren", zo stelde Clinton.

Noord-Koreaanse satelliet klaar voor lancering

De drietrapsraket waarmee Noord-Korea een satelliet wil lanceren wordt momenteel voorzien van brandstof. Dat betekent dat de lancering donderdag al zou kunnen plaatsvinden. Dit heeft een woordvoerder van het commandocentrum van de Noord-Koreaanse ruimtevaartdienst woensdag gezegd. Er wordt van alle kanten grote druk op Pyongyang uitgeoefend om af te zien van de lancering, die in strijd is met resoluties van de Verenigde Naties.

Zowel de Verenigde Staten als Rusland, Japan en veel Europese landen hebben er bij Noord-Korea op aangedrongen af te zien van de lancering, die onderdeel vormt van festiviteiten rond de honderdste geboortedag van wijlen de Noord-Koreaanse leider Kim Il Sung. De lancering is niet alleen strijdig met VN-resoluties, maar ook met de belofte van Noord-Korea om geen raketten te lanceren. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken, maar wil anders dan de VS en Europese landen geen maatregelen tegen het land als de lancering wordt doorgezet.

Volgens deskundigen is de raket die voor de lancering wordt gebruikt er een van hetzelfde type waarmee een langeafstandsraket gelanceerd kan worden die de VS en andere westerse landen kan bereiken. Noord-Korea heeft in het verleden tweemaal een kernwapen getest, maar beschikt waarschijnlijk niet over de technologie om een kernkop te bevestigen op een langeafstandsraket.

Babos: ''Het komt wel goed''

N.E.C. Nijmegen ligt na de 2-0 uitzege op Excelsior op schema voor het bereiken van de play-offs. Keeper Gábor Babos is tevreden, maar wil niet te vroeg juichen.

De Hongaarse sluitpost waakte meteen na afloop voor euforie, maar is wel degelijk blij met de stand van zaken. "We liggen wel op schema", sprak hij tegenover Eredivisie Live. "Een plaats in de play-offs om Europees voetbal is onze doelstelling. We krijgen nog moeilijke wedstrijden genoeg, maar als we zo blijven spelen als in de laatste weken, komt het wel goed."

In de laatste zeven duels behaalde N.E.C. liefst zeventien punten. "Wat in de eerste helft van het seizoen niet lukte, gaat nu wel goed. We pakken de punten waar we kunnen, ook bij Excelsior waar N.E.C. voor de Eredivisie nog nooit had gewonnen", concludeerde Babos voldaan.

N.E.C. staat na de zege steviger op plek acht, ware het niet dat RKC Waalwijk en Roda JC morgen op gelijke hoogte kunnen komen. Een voordeel voor de Nijmegenaren is dat beide ploegen een zware wedstrijd spelen RKC ontvangt PSV en Roda treft Feyenoord.

Taxichauffeurs in Monterrey doodgeschoten

Vier gewapende mannen hebben in de Mexicaanse stad Monterrey acht taxichauffeurs doodgeschoten. Bij het geweld raakten drie omstanders gewond, onder wie een meisje van 8.

Vijf chauffeurs werden bij een taxistandplaats doodgeschoten. Drie andere taxichauffeurs werden even verderop neergeknald. De slachtoffers reden zonder vergunning, zei de politie.

De politie koestert verdenkingen tegen een chauffeur die is ontslagen omdat hij in drugs handelde en nadien zijn collega's heeft bedreigd.

In Israël neergeschoten Nederlander gaat vrijuit

De Nederlander die maandag zwaargewond raakte toen de politie in Israël hem neerschoot in Bat Yam gaat vrijuit. De rechtbank in Tel Aviv bepaalde dinsdag dat er te weinig bewijs is dat de 32-jarige Bo S. een bedreiging vormde, melden Israëlische media.

Het bewijs bestond alleen uit verklaringen van de agenten die werden ingezet om de man aan te houden. Het echtpaar bij wie de man het afgelopen jaar inwoonde had de politie gebeld omdat hij doordraaide. Hij zou hebben gezegd dat hij buitenaardse wezens had gezien en dat hij joden wilde afslachten.

Toen de agenten ter plaatse kwamen, zou hij hen hebben aangevallen. Toen ze hem met pepperspray niet onder controle kregen, werd hij in zijn buik geschoten. S. ligt aan de beademing in een ziekenhuis en kon zijn versie van het verhaal niet vertellen.

De omstandigheden rond de schietpartij zijn volgens de rechter onduidelijk. Er is volgens haar geen bewijs dat de Nederlander een misdrijf heeft gepleegd.

De advocaat die de Nederlander toegewezen heeft gekregen stelt dat dit een ernstig geval van politiegeweld is. Dat de politierapporten over het incident niet aan de rechter zijn overlegd toont aan dat er iets te verbergen is, zegt hij in de krant Haaretz.

Sluipen in Ghost Recon: Future Soldier beelden

Vliegende drones die inklapbaar zijn, wapens modificeren en combineren, brillen die meer informatie geven dan de nieuwe Google bril en samen de strijd aangaan tegen het terrorisme, het is allemaal te zien in de nieuwe beelden van Ghost Recon: Future Soldier.

In het nieuwe deel van Ghost Recon ben je op zoek naar de leider van een terroristische organisatie. Je moet met je team uitzoeken wie er achter deze organisatie zit en deze snode persoon stoppen. Ghost Recon: Future Soldier verschijnt in mei voor de PlayStation 3 en de Xbox 360 en in juni voor de pc.

Jongen neemt heroïne mee naar kleuterschool

Een 5-jarig jongetje heeft pakketjes met heroïne meegenomen naar zijn kleuterschool in de Amerikaanse staat Connecticut. Zijn stiefvader, van wie de drugs waarschijnlijk waren, is opgepakt. Dat heeft de politie in de stad Bridgeport bekendgemaakt.

De jongen liet de pakketjes trots zien aan zijn vriendjes op het schoolplein, toen een leraar ontdekte dat het om drugs ging. De autoriteiten die werden gebeld door de school bevestigden na onderzoek dat het om heroïne ging.

De stiefvader van de kleuter kwam naar de school, toen hij merkte dat de drugs waren verdwenen. De 35-jarige man is opgepakt.

Protest Curaçao tegen amnestiewet Suriname

Ruim honderd mensen zijn dinsdagavond (lokale tijd) op Curaçao bijeengekomen uit protest tegen de vorige week aangenomen amnestiewet in Suriname. De bijeenkomst op het Wilheminaplein in het centrum van Willemstad is rustig verlopen. De betogers waren grotendeels in het wit gekleed.

Bij het protest zijn vijftien duiven vrijgelaten als symbool voor de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden. Esmeralda Wijngaarde, dochter van de vermoorde Frank Wijngaarde, las brieven voor die ze aan haar vader heeft geschreven.

De omstreden amnestiewet werd vorige week aangenomen door het parlement van Suriname. Daardoor gaan de verdachten van de Decembermoorden in 1982 vrijuit. President Desi Bouterse is de belangrijkste verdachte van de moorden op tegenstanders van het toenmalige militaire regime.

Protest Curaçao tegen amnestiewet Suriname
Protest Curaçao tegen amnestiewet Suriname (Foto: ANP)

Inspectie controleert zorg op aanpak werkstress

De inspectie SZW controleert vanaf deze maand of zorginstellingen genoeg doen om te lange werktijden en te hoge werkdruk voor hun medewerkers aan te pakken. Ook bekijken de arbeidsinspecteurs of de werkgevers genoeg doen om werknemers te beschermen tegen agressie van patiënten en hun familieleden, meldt de inspectie woensdag.

De inspectie wijst erop dat de helft van het door werk veroorzaakte ziekteverzuim in de zorg aan de werkdruk of agressie te wijten is. Omdat door de vergrijzing een personeelstekort in de zorg dreigt, zou het des te belangrijker zijn het huidige personeel te behouden.

Instellingen zijn verplicht zelf na te gaan of een te hoge werkdruk de oorzaak is van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Voor werkgevers, werknemers en ondernemingsraden die willen weten of hun instelling genoeg doet, heeft de inspectie een flyer gemaakt. Die beschrijft wat er van een instelling wordt verwacht.

FOK!filmtips van de dag: Transformers: Revenge of the Fallen

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Pettson & Findus
Pettson & Findus: Het Jaar van de Kat en Zijn Baas

Vandaag is er weer een aantal leuke films te zien op de televisie. De dag begint vandaag al vroeg met de leuke Zweedse animatiefilm Pettson & Findus: Het Jaar van de Kat en Zijn Baas. In de film gaat de brutale kat Findus met zijn oude baas Pettson in hartje winter vissen. Het tweetal wordt overvallen door een sneeuwstorm en besluiten een iglo te bouwen. Ze proberen de tijd door te komen door elkaar te vertellen over hun avonturen. 09.00 uur bij Canvas.

His Majesty O'Keefe
His Majesty O'Keefe

Om 12.30 uur op BBC2 de klassieker His Majesty O'Keefe uit 1954 met onder meer Burt Lancaster, Joan Rice en André Morell in de belangrijkste rollen. Een zeer aangename avonturenfilm met prachtige kleuren. Op Nederland 3 is om 15.30 uur de Canadese komedie Finn on the Fly te zien, waarin een Golden Retriever is verandert in een mens. Zijn hondse streken is hij echter niet afgeleerd.

Nick Of Time

Om 20.30 uur wordt het knokken om de afstandsbediening. Zo is op RTL4 de extreem voorspelbare romcom 27 Dresses te zien. Op RTL5 het minstens even flauwe Mean Girls met Lindsay Lohan, Rachel McAdams en Tina Fey. Op RTL8 zien we eindelijk een sterke film. Nick of Time is een spannende thriller met een sterke cast met onder meer Johnny Depp, Christopher Walken en Charles S. Dutton. Gene Watson (Depp) komt met zijn zesjarige dochtertje in Los Angeles aan om de begrafenis van zijn ex bij te wonen. Zijn dochtertje wordt ontvoerd en de kidnappers eisen dat Gene, in ruil voor het leven van z'n dochtertje, iemand vermoordt. Er begint een spannende strijd tegen de klok. 20.30 uur op RTL8.

Ook op Net5 om 20.30 uur een prima film. The Lovely Bones is een schitterende thriller van Peter Jackson, die wederom laat zien prima om te kunnen gaan met bovennatuurlijke gebeurtenissen. Susie Salmon (Saoirse Ronan) is een meisje die door haar buurman wordt vermoord. Vanuit het hiernamaals ziet ze naar haar familieleden en vrienden en hoe deze met haar verlies omgaan. Daarnaast houdt ze ook de moordenaar in de gaten die op het punt staat om opnieuw toe te slaan.

De FOK!filmtip van vandaag gaat naar Transformers: Revenge of the Fallen, die om 20.30 uur op RTL7 te zien. De tweede film in de succesvolle reeks van Michael Bay. De strijd op aarde is voorbij, maar die in het universum is net begonnen. Sam Witwicky (Shia LaBeouf) ontdekt de oorsprong van de Transformers en gaat samen met Optimus Prime en Bumblebee de strijd aan met de Decepticons, die de Aarde voor eens en altijd willen vernietigen. Zeer sterk vervolg van de Transformers-reeks die duidelijk bewezen heeft dat dit geen kinderfilms zijn, zoals de cartoons van weleer. Shia LaBeouf, Megan Fox en Josh Duhamel schitteren in de belangrijkste rollen in deze explosieve actiefilm die in 2011 werd opgevolgd door Transformers: Dark of the Moon.

Voor degenen die na Mean Girls nog niet genoeg romcom hebben gehad is er om 22.30 uur de romcom Confessions of an American Bride te zien. Tenslotte is op RTL7 om 23.40 uur de ietwat ongeloofwaardige Sciencefictionfilm Futuresport te zien waarin terroristen de strijd uitvechten op een sportveld. Een heerlijke actiefilm met een plot zo dik als een rijstvloeitje, met Dean Cain, Vanessa L. Williams en Wesley Snipes in de hoofdrollen.

Veel kijkplezier.

'Douane neemt recordhoeveelheid illegale drank in'

De douane heeft in een loods in Den Haag 50.000 liter illegale drank in beslag genomen. Niet eerder werd zo'n grote drankvangst gedaan, schrijft het AD woensdag.

De tienduizend flessen whisky, rum en wodka zijn geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk. Op papier zouden ze worden geëxporteerd naar een Oost-Europees land dat geen lid is van de Europese Unie. Daarom hoefde geen accijns over de drank te worden betaald.

In de praktijk was het plan echter om de drank terug te brengen naar Engeland en daar op de zwarte markt te verkopen. De Britse belastingdienst zou zo honderdduizenden euro's aan accijns mislopen. De vondst werd eind vorige maand gedaan in een loods op bedrijventerrein Forepark. Er zijn geen verdachten aangehouden.

Tbs'er ontsnapt aan begeleiders

Een 29-jarige tbs'er is er vorige maand tijdens een begeleid verlof vandoor gegaan. Hij ontsnapte op 30 maart en is nog altijd niet gevonden, bevestigt het Openbaar Ministerie woensdag in Spits nadat de krant een tip kreeg.

De tbs'er werd behandeld in kliniek De Kijvelanden in Poortugaal, vlakbij Rotterdam. Een tipgever die Spits op de hoogte bracht, spreekt van een zedendelinquent. De kliniek wil daar in de krant niets over zeggen.

De ontsnapping zou in het belang van het onderzoek stil zijn gehouden. Er zouden voldoende aanknopingspunten zijn, daarom wordt geen signalement van de man gegeven.

Toen tbs'ers in 2004 en 2005 na hun ontsnapping een ernstig misdrijf pleegden, laaide het debat over verlof van tbs'ers op. Uiteindelijk werden de regels voor verlof aangescherpt.

Samenwerkingsgame Capcom x Namco x Sega onthuld

Eerder maakten wij al melding van een mysterieuze X-website van Namco Bandai. Andriasang maakt nu de eerste details bekend over het spel waar het om gaat. De volledige onthulling komt in de komende editie van het magazine Famitsu.

Het gaat om een RPG met de naam Project X Zone voor Nintendo 3DS waarin personages gaan voorkomen uit de stallen van Capcom, Namco Bandai en SEGA. De personages gaan in paren werken in Project X Zone. Meer details worden bekendgemaakt als Famitsu uitkomt, maar de personages die in het spel komen zijn de volgende:

Capcom
Ryu en Ken (Street Fighter)
X en Zero (Mega Man)
Demitri en Dante (Darkstalkers en Devil May Cry)
Chris en Jill (Resident Evil)

Namco Bandai
Sanger en Somvold (Super Robot Wars)
Jin en Ling Xiaoyu (Tekken)
Kos-Mos en T-elos (Xenosaga)
Yurie en Estel (Tales of Vesperia)
Kaito en Black Rose (.hack)

SEGA
Shinguji Sakura en Ogami Ichiro (Sakura Wars)
Pai en Akira (Virtua Fighter)
Kurt en Riela (Valkyria Chronicles)
Ulala en Touma (Space Channel 5 en Shining Force EXA)

Meldpunt Vlaams Belang plat na onzinmeldingen

Het onlinemeldpunt voor illegalen dat dinsdag was geopend door de politieke partij Vlaams Belang ligt plat. Dat meldden Belgische media dinsdagavond. De site kon de stroom onzinmeldingen niet aan, na een oproep op Facebook.

Tegenstanders van de website hadden via sociale media opgeroepen om de website te overladen met meldingen over de illegaliteit van de site zelf. Honderden mensen gaven gehoor aan dat verzoek en dreven de spot met het initiatief en met het Vlaams Belang.

Rond 21.00 uur verscheen het bericht dat de website onbereikbaar was. Ook om 23.30 uur kon nog steeds geen verbinding gemaakt worden.

Vlaams Belang wil met de site zoveel mogelijk feitenmateriaal verzamelen over de problemen en overlast die illegalen in België veroorzaken.

Meldpunt Vlaams Belang plat na onzinmeldingen
Meldpunt Vlaams Belang plat na onzinmeldingen (Foto: ANP)

Acht aanhoudingen na grote drugsvangst

De nationale recherche heeft zeven mannen en een vrouw opgepakt voor het smokkelen van drugs uit Ecuador. Een container met 575 kilo cocaïne werd vorige week onderschept in de haven van Antwerpen, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het vrachtschip dat de container vervoerde was vanuit Ecuador via Rotterdam naar Antwerpen gevaren. De container zou daarna naar een loods op een industrieterrein in het Noord-Hollandse Heiloo worden gebracht. De drugs hebben een waarde van ruim twintig miljoen euro.

De verdachten werden woensdag aangehouden. Zij komen uit Den Haag, Rotterdam, Heiloo, Nijmegen en Amsterdam. De mannen blijven in ieder geval nog twee weken vastzitten. De vrouw is weer op vrije voeten.


Acht aanhoudingen na grote drugsvangst (Foto: Novum)

Clinton waarschuwt N-Korea voor raketlancering

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft Noord-Korea dinsdag gewaarschuwd af te zien van de lancering van een langeafstandsraket. Als Pyongyang dat niet doet, dan gaan de Verenigde Staten aandringen op 'gepaste maatregelen' bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Als Noord-Korea een vreedzame en betere toekomst wil dan moet het de lancering afblazen, aldus Clinton. Ze noemde de lancering een directe bedreiging voor de regionale veiligheid en een schending van VN-resoluties.

15% van artsen weet van onderzoeksfraude

Ongeveer 15 procent van de Nederlandse artsen heeft wel eens gezien dat wetenschappelijke resultaten werden verzonnen. Dat blijkt een enquête onder 800 artsen, specialisten en geneeskundigen, die vrijdag in het blad Medisch Contact wordt gepubliceerd.

Ook heeft volgens het tijdschrift bijna een kwart van de medici wel eens gemerkt dat een onderzoeker alleen gegevens gebruikte die hem goed uitkwamen of die gegevens statistisch bewerkte. Ruim een op de drie geënquêteerden weet dat aan een literatuurlijst van een artikel iemand is toegevoegd die niets met het onderzoek van doen had.

Vorig jaar bleek dat hoogleraren Diederik Stapel en Don Poldermans gefraudeerd hadden met onderzoeksgegevens of die verzonnen hadden.

Een op zeven artsen weet van onderzoeksfraude
Een op zeven artsen weet van onderzoeksfraude (Foto: ANP)

Pro-EA petitie gehackt door bots

De petitie die de LBGT belangenvereniging AllOut afgelopen week gestart is, is gehackt door bots. Dat heeft de vereniging vandaag bevestigd. Met de petitie wilde AllOut steun betuigen aan EA, dat de afgelopen tijd veel kritiek kreeg vanuit conservatief religieuze kringen.

Deze laakten de aanwezigheid van homosexuele personages in games zoals de Mass Effect-serie en riepen EA op om deze content te verwijderen uit hun games. Iets wat EA overigens geweigerd heeft.

Nu is het hackers gelukt om 3.000 tot 5.000 geautomatiseerde handtekeningen toe te voegen aan de petitie. AllOut benadrukt dat de organisatie geen contact heeft gehad met EA hieromtrent en onderzoekt momenteel wie er verantwoordelijk is voor de hack. Verder filtert zij de aanstootgevende handtekeningen uit de petitie. Toch spreekt de organisatie van ongeveer 60.000 echte steunbetuigingen.

"Electronic Arts customers are speaking out loud and clear: being for equality is good for business," verklaarde AllOut executive director Andre Banks. "Groups like the Family Research Council are truly on the 'dark side' - they put pressure on companies like EA to block fair, balanced portrayals of gay characters in gaming and other media. We are not arguing that Electronic Arts is a perfect company, but we know that today, on this issue, they are taking an important stand that should be celebrated and supported."

yoda is het er niet mee eens

Vukelja vertrekt bij NTTB

De Nederlands tafeltennisbond (NTTB) neemt komende zomer afscheid van Nikola Vukelja, de bondscoach van de nationale mannenploeg. Beide partijen verschillen te veel van inzicht over het te voeren beleid om door te kunnen gaan.

De Kroaat Vukelja volgde in september 2010 Danny Heister op, die trainer werd van de Duitse club Borussia Düsseldorf. De Kroaat, die eerder de Britse selectie onder zijn hoede had, blijft nog tot 31 juli in dienst. 

Kinect Star Wars

Exclusief voor Xbox 360.

Star Wars is sinds de allereerste film in 1977 een begrip. Met zes films en meer computerspellen dan een mens vingers heeft lijkt de serie geen einde te hebben. Microsoft Studios en Lucas Arts doen nog een spreekwoordelijke duit in het zakje en brengen met Kinect Star Wars een heel nieuwe ervaring in de Star Wars-videospellenfranchise. Is deze controllerloze ervaring een waardige aanvulling op de serie?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.