'Toename criminele bendes uit Oost-Europa'

In verschillende regio's slaat de politie alarm over criminele bendes uit zogenaamde MOE-landen (Midden- en Oost-Europa). Skimmers, zakkenrollers en inbrekers slaan hun slag in de ene regio en verkassen weer naar een andere.

Een Amsterdamse politieman laat zich deze week in een column in het politieblad Blauw uit over het fenomeen. Zo omschrijft hij het als 'een nieuwe groep veelplegers die zich als een zware regenwolk over de stad uitbreidt'. Volgens de man zijn van de laatste 1800 verdachten in de regio Amsterdam 226 Nederlands, de rest komt uit Roemenië, Litouwen Bulgarije of Polen.

In Noord- en Midden-Limburg is er de laatste jaren een toename van het aantal inbraken. Bij de presentatie van zijn jaarverslag 2011 spreekt de Noord-Limburgse korpschef van 'mobiel banditisme'. Op de MOE-criminelen is volgens hem moeilijk grip te krijgen. “Van regionale inbrekers weten we zo'n beetje waar ze zitten. Criminele Oost-Europeanen strijken in Nederland of de buurlanden neer en slaan van daaruit in regio's snel hun slag,” zo stelt de korpschef.

De PvdA heeft Kamervragen gesteld. De partij wil van minister Opstelten weten hoe groot het probleem is en of buitenlandse criminelen, al dan niet veroordeeld, uit te wijzen zijn.