'Voldoende steun voor amnestiewet Suriname'

Een meerderheid van het Surinaamse parlement lijkt te gaan instemmen met de amnestiewet, die er voor kan zorgen dat president Desi Bouterse en de andere verdachten in het proces rond de Decembermoorden niet worden vervolgd. Na beraad binnen de partij heeft coalitiepartner Pertjajah Luhur van oud-parlementsvoorzitter Somohardjo besloten in te stemmen met de amnestiewet, aldus de Surinaamse website Waterkant donderdag.

Pertjajah Luhur heeft zes zetels in het 51 zetels tellende parlement. De Mega Combinatie van oud-legerleider Bouterse is goed voor 23 zetels. Waarschijnlijk schaart ook een andere coalitiepartner, de A-Combinatie van de voormalige rebellenleider Ronny Brunswijk, zich achter de amnestiewet.

Somohardjo heeft zelf in het verleden grote conflicten met Bouterse gehad. Hij zei woensdag (Surinaamse tijd) dat hij zich toch in de amnestiewet kan vinden omdat hij meent dat Suriname gebaat is bij verzoening. "“Als eréén man is die moet zeggen dat hij niets moet hebben van Bouterse, dan ben ik dat. Ik heb 9 maanden vastgezeten na de coup van 1980", zei Somohardjo. "Ondanks dat zeg ik: we moeten vergeven."

Somohardjo stamt uit de Surinaams-Javaanse gemeenschap. De coup van Desi Bouterse in 1980 was een keerpunt in het zijn leven. Hij belandde korte tijd in de gevangenis wegens zijn aandeel in een 'tegencoup'. In 1982 week hij uit naar Nederland. In 1993 keerde hij terug naar Suriname, waar hij Pertjajah Luhur oprichtte. Tot verbazing van velen ging hij na de parlementsverkiezingen van mei 2010 in zee met Bouterse en Brunswijk voor de vorming van een coalitie.

'Voldoende steun voor amnestiewet Suriname'
'Voldoende steun voor amnestiewet Suriname' (Foto: ANP)