Europees Parlement wil transactietaks snel invoeren

De belasting op financiële transacties moet snel worden ingevoerd. Daarvoor heeft de nieuwe voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz gepleit bij de Europese regeringsleiders, die maandag bijeen zijn.

"Zij die de crisis hebben veroorzaakt, moeten ook bijdragen aan de oplossing daarvan", zei Schulz na afloop van zijn gesprek met de Europese Raad. Schmitz illustreerde zijn oproep door 'een recente samenzwering van Europese hedgefondsen om Griekenland failliet te krijgen' aan te halen.

De Europese Commissie stelde afgelopen najaar voor een taks van 0,1 procent in te stellen op aandelentransacties en 0,01 procent per optietransactie. Doel is om schadelijke marktspeculatie tegen te gaan. De belasting moet circa 57 miljard euro opleveren.

De EU-regeringsleiders moeten niet wachten op de G8 voor de invoering van de taks, maar het als Europese Unie zelf beslissen, bepleitte Schulz. Mocht dat niet lukken, dan moeten alleen de eurolanden overgaan tot invoering..

Binnen de Europese Unie is heftige discussie ontstaan over de belasting. Groot-Brittannië is fel tegen en ziet de taks als een poging om het financiële centrum in Londen dwars te liggen. Frankrijk is voor en president Sarkozy heeft zondag voorgesteld om de taks in Frankrijk te gaan invoeren.

CDA-parlementariër Corinne Wortmann heeft recent nog vragen gesteld over de economische effecten van de taks. Die zou volgens onder meer het Centraal Planbureau leiden tot extra economische krimp. "Dat de financiële sector een bijdrage moet leveren aan het herstel van de schade van de financiële en economische crisis staat buiten kijf, maar dat moet wel op de juiste manier gebeuren", zij zei destijds.