Cameron: Transactietaks schaadt Europa

De Britse premier David Cameron heeft zondag gezegd dat hij een veto zal uitspreken tegen de invoering van een belasting op financiële transacties in de Europese Unie. Volgens Cameron zal een transactietaks banen kosten en de welvaart in gevaar brengen. Dat zei Cameron in een interview met de BBC.

De uitlatingen van Cameron volgen op de bekendmaking van de Franse president Nicolas Sarkozy op vrijdag dat Frankrijk nog dit jaar eenzijdig een transactietaks zal invoeren. "Als de Fransen een belasting willen invoeren, dan moeten ze dat in hun eigen land kunnen doen. Maar ik vind het idee van een nieuwe Europese belasting die je elders niet invoert, onverstandig en zal dit dus blokkeren", aldus Cameron.

Cameron vreest dat een transactietaks in de EU ertoe zal leiden dat financiële instellingen naar landen buiten de EU vertrekken. "Dat zou banen en belastinginkomsten kosten en slecht zijn voor heel Europa. We zullen dan een heleboel instellingen en activiteiten naar andere plekken zien vertrekken."

De Britse premier is bang dat een transactietaks de positie van Londen als belangrijk financieel centrum zal ondermijnen en dat Britse financiële instellingen zwaar worden benadeeld door de belasting. Cameron sprak in december zijn veto uit tegen een nieuw fiscaal verdrag in de EU.