Eric de V. co?rdineerde DDoS-attack

Tijdens de rechtszaak vandaag tegen de jongemannen die verdacht worden van het platleggen middels een DDos-aanval (Distributed Denial of Service) van onder meer de regeringssites overheid.nl en regering.nl, heeft hoofdverdachte Eric de V. verklaard dat er nog zeker tien andere personen moeten hebben meegedaan aan het DDoSsen. 's Ochtends hadden achter gesloten deuren reeds twee minderjarige verdachten terechtgestaan. Vanmiddag staan drie meerderjarigen terecht.

De 18-jarige Eric de V. uit Breda, die eerder tegen FOK! telefonisch verklaarde slechts woordvoerder te zijn, gaf vanochtend aan de rechter toe de coördinator van de aanvallen te zijn geweest. De groep, die zichzelf indertijd de 'hacking-crew 0x1fe' noemde, opende op 4 oktober de aanval op de overheidssites. De groep noemde het DDoSsen een protest tegen het kabinetsbeleid.

De heren worden niet alleen verdacht van het platleggen van de overheidssites, maar ook van Speurders.nl (van de Telegraaf) en weblog GeenStijl.nl. De Telegraaf claimt zo'n 274.000 euro schade te hebben geleden. De provider van GeenStijl, eveneens doelwit, claimt ruim 41.000 euro. Nog onbekend is wat de overheid gaat claimen.

Justitie beschuldigt de verdachten formeel van het hinderen van computerverkeer met het gevaar op verstoring van dienstverlening. Netkwesties meldde vrijdag dat Eric de V. door justitie ook verdacht zou worden van het bezit van wapens en verdovende middelen. De minderjarige Martijn H. wordt buiten het DDoSsen tevens verdacht van brandstichting in een moskee in Breda rond de kerstdagen.

De ouders van De. V en H. zijn overigens woedend op weblog GeenStijl. Beiden deden om verschillende reden aangifte tegen het weblog. Met de aangifte van ouderpaar De V. kon justitie niets; over de aangifte die de moeder van Martijn H. deed, is nog geen duidelijkheid.

Update 19:18
Weblog GeenStijl meldt dat tegen Eric de V. 38 dagen celstraf is geëist (de tijd dat hij in voorarrest heeft vastgezeten) en 240 uur werkstraf. De eis tegen Martijn H. was 200 uur werkstraf. Andere verdachten hoorden straffen eisen van 50 tot 100 uur werkstraf.

De rechter vond de schade-eis van de Telegraaf en Cysonet, voormalig hoster van GeenStijl, te hoog voor deze rechtszaak. Beiden zullen in een civiele procedure de schade op de DDoSsers moeten gaan proberen te verhalen.

Volgens GeenStijl zal onder meer Eric De V. op een later tijdstip terecht moeten staan wegens het voorhanden hebben van wapens en drugs.