Koeien hebben ook gevoelens

Ze zien er misschien wat suf uit. De hele dag staan ze voor zich uit te staren in een weiland, kauwend op een paar grashalmen en af en toe dom opkijkend als iemand passeert. Je zou niet snel denken dat koeien ook een gevoelsleven hebben. Britse onderzoekers hebben nu echter het tegendeel bewezen, zo schreef de Sunday Times vandaag.

Uit een onderzoek, uitgevoerd aan de universiteit van Bristol, blijkt dat koeien een hevig gevoelsleven hebben en daarin emoties als vriendschap, woede en frustratie ervaren. Volgens John Webster, professor Dierenwelzijn, werd er tot nu toe altijd vanuit gegaan dat het vermogen om te voelen, gekoppeld is aan de intelligentie. Omdat dieren kleinere hersenen hebben, zouden zij dus ook minder voelen. Onderzoekers hebben nu echter ontdekt hoe er in een kudde koeien vriendschappen ontstaan. Door elkaar te likken geven de dieren uiting aan deze vriendschap.

Ook op seksueel vlak worden koeien onderschat. Zo zouden koeien een sterk verhoogde geslachtsdrift hebben. Professor Donald Broom meldt dat de dieren ook opgewonden kunnen raken door het oplossen van intellectuele uitdagingen. Zo moesten koeien in een stal met meerdere deuren, de deur kiezen waarachter voedsel verstopt lag. Deze deur moesten ze vervolgens ook nog zien te openen. Via elektroden werd gemeten hoe de hersenen reageerden bij het vinden van de juiste deur. Het bleek dat de hartslag omhoog ging en sommige dieren zelfs een 'luchtsprongetje' maakten.

Volgens professor Christine Nicol zijn er dus veel meer emotionele gelijkenissen tussen mens en dier dan in eerste instantie gedacht werd. Volgens haar wordt het dan ook tijd, dat we onze houding tegenover dieren grondig herzien en ons realiseren dat elk dier een complex levend wezen is. Dit geldt niet alleen voor koeien, maar ook voor andere dieren zoals varkens, geiten en zelfs kippen.