Senaat VS stelt stemming over PIPA uit

De leider van de Democratische fractie in de Amerikaanse senaat heeft vrijdag besloten een procedurele stemming in de Senaat over de PIPA-wetgeving, die online piraterij en vervalsing moet tegengaan, uit te stellen. Harry Reid besloot hiertoe na een golf van protest van internetbedrijven als Google en online encyclopedie Wikipedia die vrezen voor overregulering en censuur.

Een aantal senatoren die eerst voorstander van de Protect Intellectual Property Act waren, zijn inmiddels overstag gegaan en verlenen niet langer hun steun aan het wetsvoorstel.

Ondanks het uitstellen van de stemming zei Reid optimistisch te zijn over het bereiken van een compromis waarbij het intellectuele eigendom van Amerikaanse bedrijven wordt beschermd en de openheid en innovatie op internet gehandhaafd blijft.

De Senaat heeft net als het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel in beraad dat piraterij op het internet moet tegengaan. Het wetsvoorstel in de Senaat wordt PIPA genoemd. In het Huis van Afgevaardigden heeft een vergelijkbaar wetsvoorstel de naam SOPA meegekregen. SOPA staat voor Stop Online Piracy Act.