'Shoppen achter de douane meestal duurkoop'

Een aankoop in de zone achter de douane op een vliegveld is zelden voordeliger dan een aankoop in een gewone Nederlandse winkelstraat. Dat meldt de ANWB na een steekproef op zeven Europese luchthavens. Alleen voor parfum en alcohol kan een reiziger op het vliegveld goedkoper uit zijn.

Sinds 1999 heeft een inwoner van de Europese Unie geen recht meer op belastingvrijwinkelen. "Toch heerst er bij de Europese passagier nog het beeld dat winkelen op het vliegveld flinke prijsvoordelen oplevert", schrijft de ANWB.

Schiphol stelt op de eigen website ook dat klanten nog steeds tegen 'taxfreeprijzen' kopen. "Dat betekent dat u bij ons nog steeds voordeliger uit bent dan elders in Nederland", schrijft Schiphol "Waarheen u ook vliegt." De luchthaven geeft zelfs een laagsteprijsgarantie.

Uit de steekproef van de ANWB blijkt dat dit maar in weinig gevallen waar is. De belangenorganisatie bekeek in augustus 2011 de prijzen van parfums, drank, tabak en elektronica op de Schiphol en de vliegvelden in Londen, Parijs, Barcelona, Rome, Praag en Wenen.

Voor slechts acht van de zestig geteste producten was de 'taxfreeshopper' op alle zeven vliegvelden voordeliger uit dan in Nederlandse winkels. Op Londen Heathrow waren consumenten het goedkoopste uit. In Praag, Parijs en Barcelona waren de duurste winkels te vinden.