Belasting eigen inkomsten musea 'demotiverend'

De belasting die musea moeten gaan betalen over inkomsten uit commerciële activiteiten, zoals de museumwinkel of het café, werkt 'ontzettend demotiverend'. Dat zegt directeur Stanley Bremer van het Wereldmuseum vrijdag in een reactie op de maatregel, die is opgenomen in het nieuwe belastingplan van het kabinet.

De tentoonstellingen van het Wereldmuseum worden voor een groot deel betaald uit de commerciële inkomsten, die zo'n zes ton bedragen, stelt Bremer. Het kabinet wil dat culturele instellingen zelf de broek ophouden, maar 'als je dat doet, wordt je aangepakt.'

Bremer vreest dat de belastingheffing binnen de organisatie voor problemen kan zorgen. "Het kan betekenen dat ik dan mensen moet ontslaan", zegt hij.

De directeur wil het museum voorbereiden op de toekomst. Dat wil hij onder meer door een deel van de collectie van de hand doen, om zestig miljoen euro extra te genereren. Het plan stuitte op veel kritiek van andere musea.

Het Wereldmuseum ging in 2009 weer open na een ingrijpende verbouwing. Het richt zich op culturen van vroeger en nu. Tot maart 2011 organiseert het museum een expositie over de nieuwe, op animatie geïnspireerde kunstvorm Animamix, die eerder te zien was tijdens de Biënnale van Venetië.