Kabinet stopt subsidie Tropenmuseum

Het Tropenmuseum in Amsterdam dreigt zijn deuren te moeten sluiten. Het kabinet stopt eind volgend jaar de subsidie van twintig miljoen euro aan het het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar ook het Tropentheater en een bibliotheek toe behoren.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en Knapen (CDA) liet in het tv-programma EénVandaag weten dat het museum de dupe is van de forse bezuinigingen van het kabinet. "De belangrijkste reden is dat wij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking behoorlijk moeten bezuinigen. Het Tropenmuseum wordt voor het overgrote deel betaald uit ontwikkelingsgelden."

President van het Koninklijk Instituut voor de Tropen Jan Donner is ontzet over het besluit. Hij gaat het besluit van Knapen juridisch aanvechten.

Volgens de staatssecretaris hoeft het stopzetten van de subsidie niet te leiden tot sluiting van het instituut, dat een begroting heeft van vijftig miljoen euro. Hij stelt samenwerking met het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Volkenkundig Museum in Leiden voor.


Kabinet stopt subsidie Tropenmuseum (Foto: Novum)