Vliegveiligheid Schiphol in gevaar door vogels

De vliegveiligheid is in gevaar door de sterke toename van het aantal vogels rond Schiphol. De minister van Infrastructuur en Milieu moet daarom maatregelen nemen om het risico op botsingen met vogels op korte termijn terug te dringen. Dat staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De Onderzoeksraad komt met het rapport, nadat 6 juni vorig jaar een Boeing van Royal Air Maroc op Schiphol tijdens de start in botsing kwam met een groep ganzen. Door de vogels raakte de linkermotor zwaar beschadigd en moest het toestel een noodlanding maken. Ook waren er problemen met het landingsgestel. Bij het voorval raakte niemand gewond.

Het onderzoek van de raad wijst ook uit dat de noodlanding niet helemaal volgens de richtlijnen is uitgevoerd. Het toestel vloog te laag over een dichtbevolkt gebied. De noodlanding was nodig, omdat de botsing op vijf meter hoogte plaatsvond en de snelheid van het toestel al te hoog was om nog op dezelfde baan te kunnen landen.

De luchtverkeersleiders blijken de plaats en hoogte van eventuele obstakels als hoge torens rondom Schiphol niet zichtbaar op hun radarscherm te hebben. De enige uitzonderingen zijn bij IJmuiden en Lopik.

Zowel de piloten als de luchtverkeersleiding hadden niet door dat de Boeing op een kilometer afstand aan de rand van Haarlem een 145 meter hoge KPN-toren passeerde. Het toestel vloog op dat moment op een hoogte tussen 115 en 145 meter. Volgens de raad is de kans op een botsing met een toren weliswaar klein, maar zijn de potentiële gevolgen enorm. "Het risico is daarom onaanvaardbaar hoog."

Vliegtuigen in nood die laag vliegen, moeten volgens de raad worden geïnformeerd over hoge obstakels in het gebied van Schiphol.


Vliegveiligheid Schiphol in gevaar door vogels (Foto: Novum)