Steeds meer extreme dikkerds naar diëtist

Diëtisten zien de afgelopen jaren meer mensen met ernstig overgewicht in hun praktijk verschijnen. Deze mensen hebben vaak al meerdere gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziekten, die voorkomen hadden kunnen worden als ze eerder naar de diëtist waren gestapt.

73 procent van de mensen die bij de diëtist verschijnen, doet dat vanwege overgewicht. Twee jaar geleden was dat nog 68 procent, meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dinsdag op basis van cijfers van de Landelijke informatievoorziening Paramedische Zorg (LiPZ). Diëtisten besteden hun tijd tegenwoordig vooral aan de strijd tegen ernstig overgewicht.

Volgens het instituut is de Nederlander nog steeds niet 'uitgegroeid'. Inmiddels is 47 procent te dik, van wie elf procent met ernstig overgewicht kampt. Van ernstig overgewicht wordt gesproken als de Body Mass Index (BMI), het gewicht gedeeld door de lengte maal de lengte, boven de 32 is.

Het Nivel vreest dat veel mensen met overgewicht in het nieuwe jaar, als de diëtetiek uit de basisverzekering verdwijnt, niet meer naar de diëtist gaan.