'Diabetes kost tien tot elf miljard euro'

Diabetes kost de maatschappij momenteel jaarlijks tussen de tien en elf miljard euro. Deze kosten kunnen oplopen tot zestien tot negentien miljard euro in 2020. Dat becijferde voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) voor adviesbureau Booz & Co in opdracht van het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk.

Volgens het onderzoek, dat maandag in het kader van Wereld Diabetes Dag werd gepresenteerd, waren er vorig jaar meer dan een miljoen mensen met diabetes in Nederland. Dit kostte de maatschappij tussen de vier en vijf miljard aan medische zorg en tussen de vijf en zes miljard aan verlies van productiviteit.

De kosten van de ziekte kunnen worden teruggedrongen door in plaats van op volume, op kwaliteit te gaan sturen, meldt Klink. "Topkwaliteit betekent minder complicaties, minder complicaties betekent een betere gezondheid en dus lagere zorgkosten en langer en productief doorwerken."

Het Diabetes Fonds plaatst kritische kanttekeningen bij deze conclusie. Volgens directeur Bert Kuipers zit de oplossing niet alleen op sturen op kwaliteit van de behandeling, maar zou genezing het doel moeten zijn. "Daar zetten wij ons als Diabetes Fonds voor in. Maar ook voor onderzoek naar genezing hebben we nog lang niet genoeg financiële middelen." Hij wil dat er meer geïnvesteerd wordt in onderzoek.

Klink wil dat overheid en verzekeraars de handen ineenslaan om de zorg te verbeteren. Ook moeten werkgevers en arbodiensten meer doen om diabetes tegen te gaan. Diabetes komt onder meer voort uit een ongezonde levensstijl, zoals weinig beweging en een ongezonde voeding. Kuipers onderschrijft het belang van preventie.