Studievisum voor Mauro bekeken

Een studievisum voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel is een van de opties die is bekeken om te voorkomen dat hij moet worden uitgezet. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond.

De NOS stelde dinsdag dat Mauro een studievisum aangeboden heeft gekregen. Dat is volgens de woordvoerder echter niet het geval. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft zoals beloofd aan de Tweede Kamer 'alle hoeken en gaten in de regelgeving' nageplozen, vertelt de zegsman. "Een studievisum is een van de opties die is nagelopen." Wat het resultaat is van dit onderzoek, wil de woordvoerder niet zeggen.

Mauro kwam in 2003 naar Nederland als alleenstaande minderjarige asielzoeker. Hij was toen 10 jaar. Inmiddels woont de Angolese asielzoeker al acht jaar bij een pleeggezin.

Medio vorige maand werd bekend dat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) Mauro geen verblijfsvergunning wilde geven. Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter tegen zijn uitzetting. Leers stelde daarop dat hij zou kijken of er mogelijkheden zijn om Mauro toch te laten blijven.

Woensdag vindt een besloten gesprek plaats tussen de Tweede Kamer en Leers over Mauro.

Dinsdag presenteerden de PvdA en ChristenUnie nog een initiatiefwet, waarin staat dat minderjarige asielzoekers die al acht jaar in een procedure zitten, automatisch een verblijfsvergunning moeten krijgen. Minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, moeten zelfs automatisch na vijf jaar een vergunning krijgen. Als het voorstel van PvdA en ChristenUnie wordt aangenomen, mag Mauro blijven.

Om te voorkomen dat het vertragen van procedures wordt beloond, moet de regeling alleen gelden als een lange procedure komt door overheidshandelen, bijvoorbeeld als de Immigratie- en Naturalisatiedienst beslistermijnen heeft overschreden.