Weinig slakken ondanks extreem natte zomer

Ondanks de grote hoeveelheid regen in de zomer is het aantal slakken in Nederland flink achteruitgegaan. De extreme droogte in het voorjaar heeft de slakken de das omgedaan, meldt De Natuurkalender zondag op natuurbericht.nl.

De afgelopen zomer was volgens De Natuurkalender vergelijkbaar met die van 2007. Toen zorgde de vele regenval voor een sterke toename van slakken. Een slak bestaat voor een erg groot deel uit water en is dus gebaat bij regen.

De ontwikkeling van de slakkenpopulatie wordt geschat door bij te houden hoeveel korrels om slakken te bestrijden worden verkocht bij de ruim tweehonderd vestigingen van Boerenbond en Welkoop. Deze methode is volgens de onderzoekers al betrouwbaar gebleken bij het bepalen van de ontwikkeling van de wespenpopulatie in Nederland.

De verkoop van slakkenkorrels verliep tot halverwege april hetzelfde als in voorgaande jaren. Normaal neemt de verkoop daarna verder toe tot een piek enkele weken later. Maar deze keer was de piek in april al bereikt en nam de verkoop daarna af.

Dat komt volgens De Natuurkalender door de lange aanhoudende droogte. In 2007 was het ook droog, maar dat duurde maar even en dus kon de slakkenpopulatie na een kleine dip weer flink toenemen. De natte zomer kwam dit jaar te laat om de schade voor de slakken te herstellen.

De onderzoekers houden wel een slag om de arm. De lagere verkoop van slakkenkorrels kan deels komen doordat mensen door het slechte weer minder in de tuin hebben gezeten en gewerkt en daarom minder last van slakken hadden.

De onderzoekers benadrukken overigens dat slakken belangrijke opruimers in de natuur zijn en door veel verschillende diersoorten worden gegeten.