Moeder van de hiphop overleden

Sylvia Robinson, door velen de 'moeder van de hiphop' genoemd, is op 76-jarige leeftijd overleden. Ze stierf afgelopen donderdagnacht in de buurt van New York aan de gevolgen van een hartkwaal, aldus de New York Times.

Robinson, die als Sylvia Vanterpool geboren werd, begon haar muzikale carrière in de late jaren vijftig in het duo Mickey & Sylvia. Van hun single 'Love Is Strange' verkocht het duo meer dan één miljoen exemplaren. Vanaf het begin van de jaren zestig gaat ze solo verder en scoort in 1973 een grote hit met 'Pillow Talk'. Als de zangeres in 1979 in de Harlem World discotheek 'Good Times' van Chic hoort, neemt haar carrière een wending die haar leven zal bepalen.

Robinson bracht drie jonge rappers bij elkaar en noemde de groep Sugarhill Gang. Er werd een studioband ingehuurd die de melodielijn van 'Good Times' kon naspelen en niet veel later zou 'Rapper's Delight' de eerste grote raphit worden, vooral buiten Amerika.

Chuck D (Public Enemy) reageerde alsvolgt op Twitter: "Sylvia Robinson een zwarte vrouw die rap op de kaart zette in een scene waar men vrouwen nu liever kwijt dan rijk is"


Sylvia Robinson - Pillow Talk.