CDA Amsterdam wil verbod motorprotest

De CDA-fractie in Amsterdam heeft vragen gesteld naar aanleiding van de spontane Harleydag komende zondag op het Waterlooplein. Ze willen deze protestbijeenkomst het liefst verbieden.

De afgelopen paar maanden zijn diverse motortreffen afgelast door verschillende gemeenten uit angst voor een confrontatie tussen de Hells Angels en Satudarah. Uit protest tegen deze, volgens beide clubs, ongefundeerde afgelastingen, heeft de site Feniks-MC een spontaan treffen uitgeroepen voor zondag 4 september. Feniks-MC is een site opgericht om de communicatie tussen de verschillende MC's te bevorderen.

"Wat een onbeschoftheid om Harleydag Tilburg op het allerlaatste moment af te gelasten", valt te lezen op de Feniks-site. "Als je dit pikt, pik je alles van ze. Kom 4 september naar Harleydag Amsterdam of zwijg voor eeuwig en laat voor altijd met je dollen."

Verbod
CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari-Jansen is van mening dat de bijeenkomst verboden dient te worden. Haar redenering is dat er geen vergunning aanwezig is voor het evenement. "Overal is een vergunning voor nodig. Waarom nu niet? In juli werden nog 56 motorrijders aangehouden. Er zijn zoveel aanwijzingen dat er wat speelt. Daarom zou de burgemeester dit moeten verbieden."

Voor een verbod is echter geen meerderheid aanwezig. Zowel de SP als VVD hebben geen problemen met de protestdemonstratie. Volgens SP'er Laurens Ivens is het verbieden van de samenkomst 'goedkoop scoren'. Ook is hij van mening dat de motorrijders enkel gebruik maken van hun rechten. "Ik snap best dat Harleyfans zich bekocht voelen door de vele afgelastingen. Als er geen veiligheidsproblemen zijn, dan zie ik het probleem niet. Protesteren is een belangrijk Nederlans recht."

Ook Robert Flos van de VVD kan niet warm lopen voor een verbod. "Er zijn geen aanwijzingen dat het tot criminele activiteiten kan worden herleid. Dus zo'n protest moet kunnen."

MC en MTC
Hoewel de heisa rond de verschillende motorevenementen vooral gericht is op Harleydagen, heeft Feniks-MC duidelijk gemaakt dat alle merken en typen motoren zondag welkom zijn. Hiermee wordt een zeldzaam gebaar gemaakt van de MC's, of colourclubs, richting de MTC's, ook wel tourclubs.