'Fusie universiteiten Leiden, Delft en Rotterdam'

De universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam gaan fuseren. Dat melden universitaire bronnen aan NRC Handelsblad. De voorzitters van de colleges van bestuur waren volgens de bronnen van plan de fusie in september bekend te maken bij de opening van het academisch jaar.

Door de fusie ontstaat met ruim 55.000 studenten veruit de grootste academische instelling van Nederland. De fusie-universiteit, die de naam Universiteit Leiden zou gaan dragen, houdt volgens de bronnen campussen in Leiden, Delft, Rotterdam en Den Haag.

De nieuwe organisatie zou qua prestaties en aanzien tot de wereldtop behoren. De drie onderwijsinstellingen moeten binnen zes tot acht jaar zijn samengebracht onder één bestuurlijke leiding. Hoe dat praktisch en juridisch wordt vormgegeven is nog onduidelijk.

De universiteiten laten in een reactie weten nog met elkaar in overleg te zijn. "Het was al bekend dat we gesprekken voeren over samenwerking en die gesprekken lopen nog steeds", zegt een woordvoerder van de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Het is nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen." Een zegsvrouw van de TU Delft laat ook weten dat de gesprekken nog open en alle opties nog open zijn.

De voorzitter van de universiteitsraad van de Universiteit Leiden, Joeri Veen, laat weten dat een nauwere samenwerking van de drie universiteiten heel veel kansen biedt, maar dat er ook 'uitdagingen' zijn. Of de fusie-instelling inderdaad Universiteit Leiden gaat heten, naar de oudste van de drie betrokken universiteiten, kon hij niet bevestigen.