TU Delft opent vestiging in China

De TU Delft opent woensdag een vestiging in China. De onderwijsinstelling is daarmee volgens eigen zeggen de eerste Nederlandse universiteit die een dergelijk initiatief ontplooit in het Aziatische land. Op de dependance, verbonden aan de Chinese Academie van Wetenschappen, wordt onderzoek gedaan naar led-verlichting.

Volgens bestuursvoorzitter van de Technische Universiteit Dirk Jan van den Berg is het belangrijk om in landen als China en Brazilië aanwezig te zijn. Van den Berg, ook oud-ambassadeur in China, benadrukt het belang van deze landen. "China investeert in vijf jaar tijd 400 miljard euro in technologische topsectoren. We hebben als Europa veel te winnen door bij deze ontwikkelingen aan te haken."

De nieuwe dependance krijgt de naam Delft University of Technology - Beijing Research Centre. In eerste instantie stelt de universiteit er een aantal promovendi aan. Die worden begeleid door hoogleraren uit Nederland en uit China. Uiteindelijk verdedigen de onderzoekers hun proefschrift in Delft.

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) verricht als onderdeel van zijn handelsmissie naar China de officiële opening.