Moslims: Geen muziekles voor kinderen

Tientallen moslimfamilies die recent naar de Canadese stad Winnipeg emigreerden willen dat hun kinderen niet verplicht worden om muziekles op school te volgen vanwege religieuze en culturele opvattingen.

Toezichthouder Terry Borys: "De families zijn keihard over dit. Muziek maakt geen deel uit van hun culturele realiteit." De school heeft het ministerie van Onderwijs ingelicht, omdat muziek- en sportlessen verplicht zijn op de scholen in de provincie Manitoba. De ouders accepteren de gymlessen zolang de jongens en meisjes gescheiden sporten. De kinderen mogen echter niet zingen of muziekinstrumenten bespelen. In plaats daarvan stelt de school voor om de kinderen een schrijfproject te geven waarmee ze toch een cijfer voor het vak muziek kunnen halen.

Shahina Siddiqui, directeur van de 'Islamic Social Services' maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. "Wie adviseert hen? Mijn eerste zorg is met wie deze immigranten praten? Dit is de eerste keer dat ik dit hoor en ik ben hier niet gelukkig mee." Volgens Siddiqui mogen jongens en meisjes best samen sporten, zolang ze nog niet puberen. Siddiqui laat weten dat muziek iets controversieels is in de islamitische cultuur. "Dit is een Noord-Amerikaans fenomeen. Er is een minderheid die muziek verbiedt."