Inspectie sluit vijf tandartspraktijken

Vijf tandartsenpraktijken in Noord-Holland moeten op last van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onmiddelijk de deuren sluiten. Dat heeft de IGZ ze woensdag te verstaan gegeven. De praktijken leven de hygiëneregels zo slecht na dat de veiligheid van patiënten in gevaar komt, constateerde de inspectie bij onaangekondigde bezoeken.

Het gaat om vestigingen van Accres Tandartspraktijken in Purmerend, Den Helder en Medemblik, tandartsenpraktijk De Purmer Van Veen, dat in hetzelfde pand als Accres in Purmerend zit, en om Accres Bakker in Medemblik. Volgens de inspectie wordt in geen van de praktijken een goede scheiding gemaakt tussen vuil en schoon in de ruimte voor reiniging, desinfectie en sterilisatie.

Ook hebben kranen geen handsfree bediening, waardoor de richtlijnen voor het wassen van de handen niet goed kunnen worden nageleefd. Verder is er onvoldoende aandacht voor persoonlijke hygiëne en beschermingsmiddelen, zoals het dragen van stevige huishoudhandschoenen bij het reinigen van instrumenten.

Het sluitingsbevel voor de praktijken van Accres is zeven dagen geldig en kan daarna worden verlengd. Het bevel voor de twee andere praktijken geldt tot het moment dat volgens de IGZ er weer verantwoorde zorg kan worden geleverd.

Accres heeft nog twee andere tandartspraktijken in Anna Paulowna en in Hippolytushoef. Om organisatorische redenen heeft Accres deze twee praktijken zelf gesloten. Met Accres is afgesproken dat de inspectie daar ook gaat controleren voordat ze weer opengaan.