Peiling: VVD-CDA-PVV meerderheid in senaat

De kans is groot dat VVD, PVV en CDA een meerderheid in de Eerste Kamer halen na de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. Dat verwacht Maurice de Hond op grond van een peiling. Premier Mark Rutte (VVD) en zijn ministersploeg moeten tot die tijd dan wel het volgens de opiniepeiler gebruikelijke electorale wittebroodswekengevoel vasthouden.

Het kabinet van CDA en VVD heeft door de gedoogsteun van de PVV wel een nipte meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer. De PVV heeft nu geen senatoren, CDA en VVD bezetten samen 35 van de 75 zetels in de senaat. Een meerderheid is noodzakelijk om wetsvoorstellen goedgekeurd te krijgen. Eind mei wordt duidelijk wie de nieuwe leden van de Eerste Kamer worden.

Het CDA blijft in de peiling op zeventien zetels in de Tweede Kamer staan. De VVD wint twee zetels en stijgt naar 33, terwijl de PVV twee zetels daalt naar 31. VVD, CDA en PVV staan daardoor samen op 81 zetels, terwijl ze er in de Kamer nu 76 hebben.

De PvdA verliest drie zetels en komt op achttien, de laagste virtuele score sinds de val van het kabinet in februari. De PvdA sleepte bij de verkiezingen in juni nog dertig zetels binnen. De Hond concludeert dat de PvdA minimaal in dezelfde problemen zit als de christendemocraten.

De SP, D66 en GroenLinks winnen elk een zetel en komen uit op respectievelijk zestien, veertien en dertien zetels. Dit illustreert volgens de peiler de fragmentatie aan de linkerkant van het politieke spectrum.

Het debat over de regeringsverklaring is kennelijk goed uitgevallen voor Rutte. Hij scoort een 7.2, gevolgd door SP-leider Emile Roemer met een 6.4, D66-voorman Alexander Pechtold (6.1) en Halsema, die het met een 6.0 moet doen. Cohen wordt met een magere 5.1 beoordeeld.

Rutte krijgt van kiezers van alle partijen een voldoende. Zelfs van PvdA-kiezers krijgt hij een 6.0. PvdA-leider Job Cohen haalt met een 6.5 zijn hoogste score bij de PvdA-kiezers, maar deze kiezers beoordelen Halsema, Roemer en Pechtold met een rapportcijfer rond de 7 hoger dan hun eigen leider. Ook is de score 6.5 van Cohen bij de PvdA beduidend lager dan de andere oppositieleiders bij hun eigen kiezers halen (Roemer 8.0, Pechtold 7.8 en Halsema 7.7).

Rutte wordt door 39 procent van de ondervraagden gezien als winnar van het debat. Roemer en Halsema volgen met elf procent op ruime afstand, Geert Wilders staat vierde met acht procent. Cohen eindigt met een procent als laatste. Zeven procent van de PvdA-kiezers zagen Cohen als winnaar, terwijl 23 procent Roemer en Halsema tot beste debater uitriep. Zelfs Rutte scoort met tien procent hoger dan Cohen.