Senaat VS stemt in met hervorming Wall Street

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een grootscheepse hervorming van het financiële stelsel. Met 59 stemmen voor en 39 tegen werd besloten de plannen van president Barack Obama door te voeren.

Obama legde medio vorig jaar de basis voor de nieuwe wet die moet voorkomen dat andermaal een financiële crisis uitbreekt. De hervorming is zijn belangrijkste doel op binnenlands gebied. Aan de goedkeuring ging maanden van gesteggel tussen Democraten en Republikeinen vooraf.

Het voorstel moet nog worden samengevoegd met de versie die door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is goedgekeurd. Pas daarna kan Obama zijn handtekening onder de wet zetten en de maatregelen doorvoeren. Verwacht wordt dat de wet voor 4 juli, Onafhankelijkheidsdag, in kannen en kruiken is.

Het plan voorziet onder meer in de oprichting van een onafhankelijke toezichthouder die de financiële sector, waaronder grote banken, in de gaten moet gaan houden. Ook moet er een einde komen aan de overheidssteun voor de financiële instellingen, waarvan tot 2008 gedacht werd dat ze niet konden instorten.

Tevens moet de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, transparanter gaan werken. Obama noemde de nieuwe maatregelen "voorspelbare, verantwoordelijke en verstandige regels voor de markt". Kritische Republikeinen vrezen dat de nieuwe wet de markt zal verstikken.