Vluchten om uithuisplaatsing kind te voorkomen

Steeds meer mensen uit Nederland vluchten naar België omdat hun kind(eren) uit huis geplaatst dreigen te worden. Ook bij een dreigende ondertoezichtstelling (OTS) vluchten ze sneller naar ons buurland. Dat is te zien in het programma Netwerk dat vanavond op Nederland 2 wordt uitgezonden. 

In Maaseik (België) komen steeds meer gezinnen te wonen waarvan het kind in Nederland uit huis geplaatst dreigt te worden. Dat constateert Lucienne Janssen, Comité Bijzondere Jeugdzorg in Maaseik. Hij vertelt: "Momenteel begeleiden wij zo'n tien tot vijftien Nederlandse gezinnen. Dat is zo'n vijf à acht procent van ons totale dossierbestand. We merken dat we minder ingrijpende maatregelen voorstellen dan Bureau Jeugdzorg in Nederland."  Dat is volgens hem de reden dat de Nederlanders hun heil zoeken in België.

In het actualiteitenprogramma zijn drie gezinnen te gast die naar België zijn verhuisd. Het Nederlandse bureau Jeugdzorg maakte zich ernstig zorgen over de kinderen, en dreigde hen uit huis te plaatsen. In België lijkt het erop dat er nauwelijks naar de gezinnen wordt omgekeken, de kinderen wonen gewoon thuis. Één van de moeders vertelt: "Het is een vlucht voor de veiligheid van je kinderen. Ik wilde niet nog eens meemaken dat ze uit huis geplaatst zouden worden."

Een Eindhovense advocaat heeft minimaal vijftien van zijn cliënten de raad gegeven om naar ons buurland te verkassen. Hij beweert dat het Comité Bijzondere Jeugdzorg bij geen van deze vijftien gezinnen in heeft gegrepen. "De vlucht naar België pakt dus altijd beter uit voor de gezinnen." zo verklaart hij. 

Rechtbanken in Nederland kregen het afgelopen jaar ruim 50.000 keer het verzoek om een kind uit huis te plaatsen of een OTS uit te spreken. 

Met dank aan Troonwoord voor de submit.