Nieuw vaccin tegen vogelgriep

Icoon Gezondheid Het Britse farmaceutisch bedrijf GSK heeft een vaccin tegen het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 ontwikkeld dat niet alleen bescherming biedt tegen het virus zelf, maar ook tegen afwijkende stammen.

Viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft vanochtend een bericht daarover op Radio 1 bevestigd. Het belangrijkste is volgens Osterhaus dat aan het bestaande vaccin een adiuvans is toegevoegd, een stof die het afweersysteem versterkt. Daardoor is voor een brede bescherming veel minder van de werkzame stof nodig en kan het ook worden opgeslagen om bij een pandemie te worden gebruikt. Een pandemie is een wereldwijde uitbraak van een virus waartegen nog geen pasklaar vaccin bestaat.

Het nieuwe vaccin is getest op fretten. Het luchtwegenstelsel van die dieren lijkt veel op dat van de mens. Vogelgriep heeft de afgelopen jaren miljoenen stuks pluimvee vooral in Azië het leven gekost. Het H5N1-vogelgriepvirus is gevaarlijk voor de mens. Vooral in Aziatische landen als Vietnam en Indonesië zijn mensen aan de ziekte gestorven.

Vorig jaar maakte een ander farmaceutisch bedrijf, Sanofi-Aventis, bekend dat het een manier had ontdekt om met lage doseringen een werkend vaccin tegen H5N1 te maken.