Rechter steekt stokje voor besnijden 2-jarige

Icoon JustitieEen rechter in Zutphen heeft deze week verboden dat een 2-jarig jongetje op verzoek van zijn natuurlijke moeder wordt besneden. Volgens de vrouw hangt de biologische vader van het knulletje het Hindoe-geloof aan, en moet het kind conform die geloofsovertuiging van zijn voorhuid worden ontdaan. Bovendien zou besnijdenis van mannen in haar familie uit oogpunt van hygiëne gewoonte zijn.

De rechter gaf echter geen gehoor aan het verzoek. Ten eerste verblijft het kind al twee jaar bij een pleeggezin - meteen na de geboorte werd hij om onbekende redenen onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Gelderland geplaatst - die de besnijdenis net als Jeugdzorg niet willen hebben. Ten tweede staat helemaal niet vast dat de man die de vrouw opvoert ook de daadwerkelijke vader is. Er is ooit wel eens DNA-onderzoek verricht, maar omdat de man de kosten daarvan niet voldeed, is de uitslag hiervan niet bekend geworden.

Als derde, en meest zwaarwegende reden, geeft de rechter aan dat een besnijdenis een onherstelbare en niet noodzakelijke ingreep is, waarover het kind zelf niet kan meebeslissen. Als het jongetje ouder is, kan hij zich altijd alsnog laten besnijden, zo meent de rechter. Bovendien zijn medici verdeeld over de vraag of de ingreep tot meer hygiëne leidt.

Het kind verblijft bij het pleeggezin overigens op een voor de moeder geheim adres. Er is wel af en toe contact tussen moeder en kind, maar steeds onder begeleiding van Jeugdzorg-medewerkers.