Cohen komt met pleidooi voor gematigdheid

Icoon BinnenlandsBurgemeester Job Cohen van Amsterdam lanceert eind dit jaar 'een vurig pleidooi voor gematigdheid'. Bij uitgeverij Querido verschijnt in december een gelijknamig pamflet waarin Cohen zijn standpunten en aanpak zal verdedigen. Dat bleek vandaag uit een catalogus van nieuwe uitgaven van Querido.

Bij zijn aantreden als burgemeester beloofde Cohen zich in te zetten door onderling overleg, door draagvlak te creëren en 'de boel bij elkaar te houden'. Die aanpak bracht hem op de tweede plek van ranglijst van de beste burgemeesters ter wereld en leverde hem de kwalificatie 'held' op van het Amerikaanse tijdschrift Time.

In Nederland kwam de aanpak Cohen bij herhaling op stevige kritiek te staan. Vooral na de moord op Theo van Gogh werden vraagtekens gezet bij zijn 'de boel bij elkaar houden'-beleid, omdat het te soft zou zijn.

''Hoe we het ook wenden of keren: in de moderne stad is de samenleving van verschillende groepen en culturen een feit'', schrijft Cohen volgens de uitgever in zijn pamflet. ''We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje en we zullen het met elkaar moeten doen. Soms is dat leuk, soms is dat moeilijk, spannend is het haast altijd.''



'De boel bij elkaar houden'